Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rdzewieje kosz w zmywarce

Featured Replies

Napisano

Zaczął mi rdzewieć kosz w zmywarce. Nowy kosz to ponad 200zł. Przy zgrzewie/spawie i nasunąć się żadnej osłonki nie da.

Jak to zabezpieczyć, żeby wytrzymało i nie truło?

Napisano

Pomalować, czymkolwiek, lub nie malować ! Nie ma to żadnego wpływu na nic.

PS Nie dziaduj, kup nowy kosz, a najlepiej nową zmywarkę ! Chcesz rodzinę truć ? Co to jest 200zł ? Bułka z masłem. Nawet dobrego obiadu dla 2 osób za to nie kupisz. Przy zarobkach ~10k zł to chyba naprawdę, nie problem      :facepalm:

Edytowane przez rg15

Napisano

a jakby sie dalo, to myslisz, ze taka "osłonka" byłaby szczelna w srodowisku zmywarki?

Napisano

Zaczął mi rdzewieć kosz w zmywarce. Nowy kosz to ponad 200zł. Przy zgrzewie/spawie i nasunąć się żadnej osłonki nie da.

Moze jakas oslonka termokurczliwa?

Napisano

W starej zmywarce zaczęło rdzewieć.

Nic nie robiłem. Za jakiś czas i tak cała zmywarka była do wymiany.

Myślę, że kosz nie przerdzewieje tak szybko, by nie dotrwał do końca żywota zmywarki.

Napisano
  • Autor

Myślę, że kosz nie przerdzewieje tak szybko, by nie dotrwał do końca żywota zmywarki.

Myślę, że na palcach jednej ręki można policzyć, ile cykli jeszcze przeżyje.

post-134597-0-05495800-1476085389_thumb.jpg

W 3 innych miejscach pojawiło się coś takiego:

post-134597-0-08238800-1476085399_thumb.jpg

Więc to nie jest kwestia uszkodzenia mechanicznego powłoki (zresztą o największe ognisko trudno uszkodzić, bo jest od spodu i  niedaleko kółka, które je ochrania.

Niewiele ponad 4 lata. Ile wytrzyma jeszcze reszta - to loteryjka. Ale nie chcę wymieniać całej zmywarki z tego powodu, a wydawać ze 2,5 stówy za kosz do zmywarki, która pociągnie może rok, może pół, może pięć trochę mi szkoda.

Napisano

Jaki model?

Napisano

Będzie ciężko i drogo  ;)   Wycięcie na zdrowym, wspawanie pręta, piaskowanie i malowanie proszkowe całości. Pewnie wyjdzie drożej niż nowy kosz  ;]Raczej żadna farba nie wytrzyma w  warunkach zmywarki  ;)

Napisano

Tu są tańsze:

https://www.olx.pl/oferty/q-kosz-zmywarki/

Napisano
  • Autor

Jaki model?

Amica ZIM 429 (45 cm). Rdzewieje kosz dolny.

Sprawdzałem. Nie ma do mojego modelu ani nawet podobnego. Na Allegro znalazłem z podobnego modelu (powinna pasować), ale używka za więcej niż 50% ceny nówki...

Poczekam, może się pojawi coś w rozsądniejszej cenie a na razie zaklajstruję jakimś klejem epoksydowym.

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Może zgłoś się do producenta niech pomyślą nad bezpłatną wymianą? Oczywiście przydatne będzie zgłoszenie przez oficjalną stronę lub FB (zły marketing może zdziałać cuda, a kosz nie powinien tak wyglądać po 4 latach użytkowania) tylko wcześniej dowiedz się w serwisie czy nie mają akcji bezpłatnej wymiany tak uszkodzonego kosza :-).

Napisano

Sprawdzałem. Nie ma do mojego modelu ani nawet podobnego. Na Allegro znalazłem z podobnego modelu (powinna pasować), ale używka za więcej niż 50% ceny nówki...

Poczekam, może się pojawi coś w rozsądniejszej cenie a na razie zaklajstruję jakimś klejem epoksydowym.

Daj coś reaktywnego a na to żywicę.

Napisano

W north.pl kosze sa po 187 zl ale czas czekania dlugi

Napisano

U mnie w beko po 3,5 roku to samo. Zrobiłem zdjęcia wysłałem do serwisu i czekam na nowe bo gwarancja 5 lat :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor

U mnie w beko po 3,5 roku to samo. Zrobiłem zdjęcia wysłałem do serwisu i czekam na nowe bo gwarancja 5 lat :)

Mi Amica wypięła się w czasie gwarancji na rdzę wewnątrz piekarnika i stwierdziła:

"Uprzejmie informuję, że korozja nie podlega gwarancji. Możemy zaproponować wizytę serwisu poza gwarancją (płatnie). "

Ze 4,5 roku temu wyposażyłem kuchnię w wyższe modele Amica. Piekarnik padł dwa razy z błędem Error SD card (raz na gwarancji) + rdza, zmywarka jak wyżej a wcześniej wywalała błąd i serwis nie wiedział, co on znaczy. Okazało się długo po wizycie serwisu, że zapchane było sitko w przyłączu wody i ciśnienie było za małe (wg dokumentacji powinien być inny błąd). No i rozpadła się uszczelka górnego kosza i się głowiłem, czemu nie domywa.

W płycie gazowej na jednym palniku zaczęła szwankować iskra.

Nigdy więcej Amica.

Napisano

Myślę, że na palcach jednej ręki można policzyć, ile cykli jeszcze przeżyje.

attachicon.gifrdza2.jpg

W 3 innych miejscach pojawiło się coś takiego:

attachicon.gifrdza3.jpg

Więc to nie jest kwestia uszkodzenia mechanicznego powłoki (zresztą o największe ognisko trudno uszkodzić, bo jest od spodu i  niedaleko kółka, które je ochrania.

Niewiele ponad 4 lata. Ile wytrzyma jeszcze reszta - to loteryjka. Ale nie chcę wymieniać całej zmywarki z tego powodu, a wydawać ze 2,5 stówy za kosz do zmywarki, która pociągnie może rok, może pół, może pięć trochę mi szkoda.

To wystrugaj sobie sam, jak dziadujesz na nowy. Wytnij zardzewiały drut, wspawaj nowy, wyszlifuj, pomaluj. Nie wiem, czy pierprzenie się z tym przez parę dni jest warte 250 zł.

Napisano
  • Autor

To wystrugaj sobie sam, jak dziadujesz na nowy. Wytnij zardzewiały drut, wspawaj nowy, wyszlifuj, pomaluj. Nie wiem, czy pierprzenie się z tym przez parę dni jest warte 250 zł.

2 minuty z papierem ściernym i 2X2 minuty z klejem epoksydowym i już z 6 cykli wytrzymało.
Napisano

Olej to! Myślisz, że coś z tego osadza się na mytych naczyniach?  :facepalm:

Napisano

Olej to! Myślisz, że coś z tego osadza się na mytych naczyniach?  :facepalm:

To nie o osadzanie chodzi, a o to, ze kosza braknie za kilkanaście cykli   :phi: