Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzis prawdziwych tynkarzy juz nie ma

Featured Replies

Napisano

Tak sie tylko chcialem wyzalic, ze elewacje styro-siatka-klej-cienki tynk wybily w pien gosci znajacych sie i majacych troche checi na polozenie tradycyjnego tynku cementowo-wapiennego na zewnatrz :oslabiony: No za cholere nie moge znalezc ekipy. :facepalm:

Napisano

Tak sie tylko chcialem wyzalic, ze elewacje styro-siatka-klej-cienki tynk wybily w pien gosci znajacych sie i majacych troche checi na polozenie tradycyjnego tynku cementowo-wapiennego na zewnatrz :oslabiony: No za cholere nie moge znalezc ekipy. :facepalm:

Ja szukałem ekipy od polepy i tynku glinowego na trzcinie. I też nie było.

Napisano
  • Autor

Ja szukałem ekipy od polepy i tynku glinowego na trzcinie. I też nie było.

i co? Sam otynkowales? ;)

Napisano

i co? Sam otynkowales? ;)

Kazałem na siatce zrobić.

:hehe:

Teraz to nawet słupki ogrodzenia tynkuje się na styro 1 cm + siatka. I wiesz co - jest to znacznie lepsze.

Edytowane przez maras77

Napisano

Właściwie ekipa od tynków cem-wap wewnętrznych powinna ogarnąć - bierze tylko inny gotowy tynk i tyle. Sprawdzałeś?

Napisano

Ja mam tak caly garaz zrobiony i zaluje ze kase tak wydalem. Po 2 latach porobily sie rysy i poszedl klej z siatka i na to tynk.

Mialbym styro od poczatku to by na to samo cenowo wyszlo.

Robili mi niby polecani goscie co robia takie wlasnie renowacje starych elewacji itp.

Ogolnie polecam isc za postepem.

Napisano
  • Autor

Właściwie ekipa od tynków cem-wap wewnętrznych powinna ogarnąć - bierze tylko inny gotowy tynk i tyle. Sprawdzałeś?

Probowalem. Ekipy robiace wewnatrz nawet nie podejmuja tematu roboty na zewnatrz. Powodem jest brak rusztowan i koniecznosc uwzglednienia pogody. Najzwyczajniej w swiecie nie chce im sie w to bawic. 

Napisano
  • Autor

I wiesz co - jest to znacznie lepsze.

Ogolnie polecam isc za postepem.

Nie wiem czy siatka zatopiona w kleju to lepsze i postepowe rozwiazanie, ale tak sie pewnie to skonczy :hmm:

A swoja droga - taki klej to 'oddycha' chociaz troche, czy jest bariera dla pary? 
Napisano

Nie wiem czy siatka zatopiona w kleju to lepsze i postepowe rozwiazanie, ale tak sie pewnie to skonczy :hmm:

A swoja droga - taki klej to 'oddycha' chociaz troche, czy jest bariera dla pary?

Nie maszwentylacji w budynku?

Sciana nie musi oddychać.

Napisano
  • Autor

Teoretycznie mam i teoretycznie nie musi, ale jakbym miał wybór, to wolałbym żeby ewentualna wilgoć z wełny mogła odparowac na zewnątrz.

Tapatalked

Napisano

Klej to może i oddycha.

Ale na to idzie tynk albo farba elewacyjna, a te mają za zadanie raczej nie przepuszczać wilgoci.

Więc wełna raczej nie nasiąknie.

Napisano

To wilgoć wnikająca od wewnątrz, jak nie wypuścisz jej na zewnątrz załatwi grzyba i pleśń. Kleje i tynki elewacyjne są zazwyczaj paroprzepuszczalne.
Napisano

To wilgoć wnikająca od wewnątrz, jak nie wypuścisz jej na zewnątrz załatwi grzyba i pleśń. Kleje i tynki elewacyjne są zazwyczaj paroprzepuszczalne.

To po wuja dawać materiał chłonący wodę na ścianę?

To, że się daje wełnę na ścianę murowaną nie ma żadnego uzasadnienia, oprócz tego, że producenci wełny muszą mieć rynek zbytu.

Napisano

To po wuja dawać materiał chłonący wodę na ścianę?

To, że się daje wełnę na ścianę murowaną nie ma żadnego uzasadnienia, oprócz tego, że producenci wełny muszą mieć rynek zbytu.

Wolisz, żeby wilgoć zatrzymała się się na styku BK i styropianu? No i jaki styropian dorasta chociaż do pięt wełnie pod względem izolacji akustycznej?
Napisano

Wolisz, żeby wilgoć zatrzymała się się na styku BK i styropianu? No i jaki styropian dorasta chociaż do pięt wełnie pod względem izolacji akustycznej?

I co z tego, że się zatrzyma na styku, jak punkt rosy masz w styropianie? Jemu to nie szkodzi. A nawet jak kilka dni będzie w ścianie, to ile wody tam się wykropi? Wróci do pomieszczenia za jakiś czas.

Jak masz ścianę z pustaka, silki lub ceramiki, to po co ci jeszcze izolacja akustyczna?

Wełnę się daje tam, gdzie jest potrzebna i można dać membrany od strony zewnętrznej.

Napisano

A nawet jak kilka dni będzie w ścianie, to ile wody tam się wykropi? Wróci do pomieszczenia za jakiś czas.

Tu nie ma tak łatwo. Dyfuzja pary wodnej zależy od kilku czynników - w tym od temperatury i wilgotności. W uproszczeniu, to w zimie śmiga od wewnątrz na zewnątrz. Można by mieć nadzieję, że w lecie będzie odwrotnie i tak jest w słabo ocieplonych domach. W lepiej ocieplonych styropianem robi się problem, bo styropian sprawia, że pomiędzy nim a murem wcale nie jest ciepło a to jest potrzebne, żeby odwrócić obieg. Stąd kłopoty z wilgocią nie są wcale rzadkie i nie zawsze (choć najczęściej) wynikaj z problemów z wentylacją.

Więc nawet jak wilgoć ze ściany sama się ewakuuje, to nie po kilku dniach, a po kilku miesiącach - jak styropian ogrzeje się na tyle, że warunki na jego styku z murem będą dla wilgoci mniej atrakcyjne, niż wewnątrz domu.

Jak masz ścianę z pustaka, silki lub ceramiki, to po co ci jeszcze izolacja akustyczna?

Bo są takie sytuacje, gdy to mało. Buduję w strefie uciążliwości linii kolejowej i MPZP nakłada specjalne obowiązki akustyczne. Na dobrą sprawę niepotrzebnie, bo każdy dom musi spełniać wymogi normy akustycznej (precyzuje ona, ile dB może być w pomieszczeniu o danym przeznaczeniu). Tyle, że nigdzie się tym nie przejmują, a tu przez strefę uciążliwości owszem. Najtańszą metodą na spełnienie tutaj wymogów jest właśnie wełna mineralna do izolacji. Zasadniczo ma ona tylko jedną wadę - koszt.

Dawanie membrany na wełnę jak najbardziej - na dachu. Na murach nie ma sensu. Daje się odpowiedni klej i tynk, które przepuszczają parę. I to jest jedna z ważniejszych zalet wełny - para może umykać i na zewnątrz, i do wewnątrz jak jej się podoba. Przy styropianie ma one way. A jak ciśnienie dyfuzyjne przez dłuższy czas pcha ją w tę ślepą uliczkę i nie pozwala zawrócić, to może być problem.

Edytowane przez Kaizen

• 2 tygodnie później...
Napisano

Klej tak, ale kluczowa jest warstwa wierzchnia. Nie wiem czy wszystkie hybrydowe "oddychają" ale mój ma coś ala membranę, która umożliwia wydostanie się wilgoci na zewn.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.