Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozwiązanie wejścia do domu

Featured Replies

Napisano

Pomóżcie wybrać najlepszą opcję rozwiązania wejścia do domu. Zależy nam na osłonięciu wejścia bo czasem mocno wieje w naszej okolicy i tak kombinujemy tylko nie wiemy, które rozwiązanie będzie najlepsze - mamy swój typ tylko nie wiemy czy będzie to praktyczne. Jakby ktoś miał u siebie takie rozwiązanie jak jedno z poniższych to proszę o informację o plusach i minusach.

1. Rozwiązanie z projektu - standardowe

post-148334-0-45435300-1478870506_thumb.jpg

2. Pierwsze rozwiązanie

post-148334-0-54383300-1478870538_thumb.jpg

3. Drugie rozwiązanie

post-148334-0-83525800-1478870612_thumb.jpg

4. Trzecie rozwiązanie

post-148334-0-73271000-1478870651_thumb.jpg

Edytowane przez przemty

Napisano

Od której strony geograficznej jest wejście?

Napisano

Trzecie rozwiązanie będzie chyba najlepsze ale nie najtańsze  ;) Przy pierwszym sporo światła tracisz w oknie  ;)

Napisano
  • Autor

No właśnie też mamy obawy co do ceny tego rozwiązania i jego "trwałości"

Najbardziej przemawia do nas opcja 2 - tylko zastanawiamy się czy ta ściana znacząco nie ograniczy widoczności przez okno

Napisano
  • Autor

Dom bedzie tak usytuowany, że wjejście bedzie od wschodu, ale musimy osłonić je od wiatru i trzeba wybrac rozwiazanie

Edytowane przez przemty

Napisano

Tylko, ze z południa to rzadko kiedy wieje, przynajmniej u mnie ;]

Napisano
  • Autor

U mnie właśnie wieje z południa bo jest to region podgórski i wiatr akurat wpada w taki przesmyk i wieje prosto na planowany dom.

Z północy jestem zasłonięty "sąsiadem"

Napisano
  • Autor

Sam wiatr ogólnie mi nie przeszkadza - najgorzej jak zacina deszczem albo zawiewa śniegiem - choć zimy mamy jakie mamy :)

Ale nie o tym jest mowa - nie ważna teraz strona, najważniejsze która opcję wybrać ;)

Edytowane przez przemty

Napisano

Jak dla mnie nr 2. A może zrób sobie symulację wyglądu tej ścianki z luksfer?

Napisano
  • Autor

Jak dla mnie nie ma to już znaczenia czy tam będzie beton, pustak czy luksfery bo i tak będzie zasłonięty widok przez okno. Co najwyżej może być trochę jaśniej. Ale spróbuję z luksferami.

Napisano

Ja bym zlikwidował balkon - olbrzymi mostek cieplny, a w domku jest nieużywany.

Dodatkowo z zrobiłbym podest na cały dom oraz daszek nad nim z lekkiego alu i tworzywa.

Z resztą co ja będę gadał na sucho - sam tak zrobiłem i jest OK.

Pod daszkiem jest ławeczka, rower można postawić i nie pada.

Napisano

Jak dla mnie luksfery ok, będzie jaśniej i wiać nie będzie

Napisano
  • Autor

Dodatkowo z zrobiłbym podest na cały dom oraz daszek nad nim z lekkiego alu i tworzywa.

Z resztą co ja będę gadał na sucho - sam tak zrobiłem i jest OK.

Pod daszkiem jest ławeczka, rower można postawić i nie pada.

Możesz pokazać jak to masz u siebie ?

Też nie jestem zwolennikiem balkonów. Miałem już inny projekt wybrany gdzie ściany były proste, bez balkonów itd. ale z przyczyn zewnetrznych musiałem wybrać taki jak na rysunkach. Z tyłu balkon już wyleciał jedynie zastanawiam sie nad tym z przodu bo wejście na ścianie szczytowej i trzeba je jakoś osłonić. A przy tym chce aby to też jakoś wyglądało:)

Napisano

2. Pierwsze rozwiązanie

Tylko ścianka ze szkła  :oki: .

Napisano
  • Autor

Właśnie ta szklana ścianka do mnie najmniej przenawia ale też jest jakąś opcją. Będzie ona spinać balkon a więc cały dom z tarasem, schodami (czy jak inaczej to zwał) a jak wiadomo inaczej będzie pracował dom a inaczej ten taras. Więc teraz będzie musiał być jakiś system kompensacji tych ruchów aby nie naprężać szkła i aby nie pękło...

Zaciekawiło mnie rozwiązanie maras-a...

Edytowane przez przemty

Napisano

Właśnie ta szklana ścianka do mnie najmniej przenawia ale też jest jakąś opcją. Będzie ona spinać balkon a więc cały dom z tarasem, schodami (czy jak inaczej to zwał) a jak wiadomo inaczej będzie pracował dom a inaczej ten taras. Więc teraz będzie musiał być jakiś system kompensacji tych ruchów aby nie naprężać szkła i aby nie pękło...

Zaciekawiło mnie rozwiązanie maras-a...

Tylko nie idź w żadne tworzywo na daszku  ;)  po kilku latach będzie wyglądać strasznie  ;] Przy tym rozwiązaniu dobrze by było zamontować konstrukcję daszku przed ociepleniem  ;) i ładnie obrobić unikając prucia ocieplenia.

Balkon z alu też można wykonać i uniknąć mostku. Wykonując go razem z balustradą jako jeden spawany element uzyskasz bardzo sztywną konstrukcję. Balustrada ze szkłem+szkło na bokach będzie wyglądać dobrze. 

Napisano

nie wiem czy ktoś to już proponował: ścianka osłaniająca drzwi z takiego samego szkła jak balkon...

Napisano

Co do balkonu - to IMO ma sens przy sypialni, jak kto fajcy, a nie robi tego w domu. Może sobie po/przed/zamiast wyjść na taki balkonik, zamiast dymać schodami.

Innego sensu to nie ma IMO w domu, a kosztuje sporo.

Energetycznie też jest to niefajne - bo jak to jest kawałek stropu, to działa jak radiator wystawiony na zewnątrz. Więc trzeba i z góry i z dołu ocieplić. Nawet, jak to będzie tylko po 15 cm, to się robi jakieś pół metra grubości i wygląda paskudnie.

A co do meritum, to bym dał szybę - tylko przygotował mocowanie, chociaż nie powinno być problemu nawet po skończeniu budowy zamontować. Pewnie wystarczy od dołu i od ściany. Ale jakby został jednak balkon, to można też tam. Szyba ma luz i te uchwyty pozwalają jej "pracować".

Jak projekt nie kupiony, to IMO lepiej, jak wejście jest we wnęce  Coś w ten deseń (wnęka z odpowiedniej strony uwzględniając wiatry)

ziarko-1300-a0-p.jpg

Napisano
  • Autor

Projekt nie jest kupiony.

Wiem o tym radiatorze i dlatego nie chcę mieć balkonów. Ten projekt z setek przejrzanych najlepiej nam pasuje bo ma wnętrze takie jak chcemy a najważniejsze mieści się w granicach działki 18 m. Gdyby nie ta szerokość to nie byłoby tematu.

Tylko przy takim projekcie jest ten balkon i szukam jakiejś alternatywy na osłonięcie wejścia. Ja z wielką chęcią pozbędę się balkonu jak będzie coś sensownego co go zastąpi nad wejściem...

Napisano

Ja mam daszek lekki, na ociepleniu, z poliwęglanu komorowego.

post-141457-0-63007000-1478951714_thumb.jpg

Aby się woda nie lała do środka komór (bo zrobi się syf ), to trzeba go dobrze uszczelnić od góry uszczelniaczem dekarskim oraz zrobić odpływy od dołu z obudowy.

A jak każde przeźroczyste tworzywo i tak będzie wyglądał jak kupa, jak się nie będzie zmywało glonów.

Z drugiej strony z odległości to nie widać tych glonów, tylko od spodu jak się spojrzy.

post-141457-0-64433300-1478951726_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Myślałem, że trochę to inaczej masz zrobione.

Czyli dalej szukam rozwiązania, jedno mam już (luksfery) ale szukam drugiego aby pozbyć się balkonu a zasłonić wejście.

Edytowane przez przemty

Napisano

Ja mam daszek lekki, na ociepleniu, z poliwęglanu komorowego.

No i jak to wygląda?  :hehe:  Chciało by się zacytować klasyka z pewnego serialu (...)  :ok:  :phi: .

Napisano

No i jak to wygląda?  :hehe:  Chciało by się zacytować klasyka z pewnego serialu (...)  :ok:  :phi: .

Robiłem po taniości, to była jedna z ostatnich rzeczy przy remoncie a budżet już był o 50 klocków przekroczony :hehe: Daszek kosztował poniżej tysiąca za ponad 4 m.

Z ulicy wygląda ok, a mi nie przeszkadza, jak z bliska oglądam, bo w górę nie patrzę. Najgorzej wygląda, jak się z góry patrzy, ale o to trzeba się postarać.

Ważne, że nic mi się nie wlało do środka tego poliwęglanu i w środku i od spodu jest czysty. A te glony latem poleję jakimś antyglonem i zmyje.

Myślałem i innych daszkach, ale były ciężkie, a ten ma kontakt z murem tylko przez kotwy - sam jest na ociepleniu.

Generalnie cokolwiek będzie przeźroczyste, to bedzie kupa, bo wejdą glony, ptaki narobią i wygląda jak kupa - czy dasz tysiaka, czy 10 tyś za szkło hartowane i nierdzewkę.

U mnie w robocie też jest daszek ze szkła i wygląda tak samo źle od spodu, bo nikt go nie mył.

Edytowane przez maras77

Napisano

Myślałem, że trochę to inaczej masz zrobione.

Czyli dalej szukam rozwiązania, jedno mam już (luksfery) ale szukam drugiego aby pozbyć się balkonu a zasłonić wejście.

Ja bym zrobił wąskie z luksferami, a dach nad drzwiami zrobił z dachówki jaką będziesz mieć na dachu, w twoim wypadku zachować spady dachu i zrobić na boki - ja tak zrobiłem jak budowałem i było ok. :ok:

Napisano

Serio?Weź no mi roztłumacz jakie olbrzymie ilości ciepła uciekają tym mostkiem? :hmm:  Piszę całkiem poważnie jako właściciel 3 balkonów.

Napisano

Serio?Weź no mi roztłumacz jakie olbrzymie ilości ciepła uciekają tym mostkiem? :hmm:  Piszę całkiem poważnie jako właściciel 3 balkonów.

Weź se pirometr i zmierz temperaturę podłogi przy balkonie, i potem co 50 cm w głąb.

Jak mieszkałem w bloku, to balkon pomimo ocieplenia powodował bardzo duży spadek temperatury podłogi, aż nieprzyjemnie się chodziło po niej bosą stopą.

Napisano

Weź se pirometr i zmierz temperaturę podłogi przy balkonie, i potem co 50 cm w głąb.

Jak mieszkałem w bloku, to balkon pomimo ocieplenia powodował bardzo duży spadek temperatury podłogi, aż nieprzyjemnie się chodziło po niej bosą stopą.

Odpowiem Ci z funkcji użytkowych-nie ma żadnych takich akcji, ocieplone są 4 czy 5 z dołu, na górze papa na gorąco z wywijką ok 25cm na ścianie+3cm styro. To, że jest to mostek to wiem, świadomie chciałem balkony, bo bez nich dom wyglądał jakby wykastrowany był, natomiast tak się naczytałem jakie to są ogromne mostki i mogę  śmiało stwierdzić, że to bullshit i nie różni się od okna, drzwi itd...ani utrat ciepła w pomieszczeniach gdzie są nie zauważyłem, ani wysokich cen za ogrzewanie (wręcz przeciwnie każdy mówi, że na taki spory dom mało opału idzie).

W blokach to może być różnie z zaizolowaniem tego.

Napisano

Pomyśl nad lekką zabudową z aluminium i szkła, po bokach stałe ścianki a z przodu z drzwiami otwieranymi lub odsuwanymi, fajny wiatrołap by się zrobił, Szwagier ma takie rozwiązanie tylko ok 1,5x1,8m i daszkiem dwuspadowym bo nie ma u góry balkonu i rozwiązanie to sprawdza się wyśmienicie.

Napisano

Pomyśl nad lekką zabudową z aluminium i szkła, po bokach stałe ścianki a z przodu z drzwiami otwieranymi lub odsuwanymi, fajny wiatrołap by się zrobił, 

Ma takie coś na tarasie - wyśmienicie osłania od wiatru i ładnie wewnątrz nagrzewa się zimą, gdy świeci słońce :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.