Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oświetlenie blatu kuchennego

Featured Replies

Napisano

Hej,

Było już naście razy w różnych wątkach ale odgrzebać nie potrafię.

Ktoś (chyba @@Liwek ??) pisał i polecał taśmy LED do oświetlenia blatu.

Muszę oświetlić u siebie odcinek narożny. Nie mam opcji wpuszczenia profilu w płytę.

Mam za to pytania - jaka taśma będzie optymalna?

I jaki profil z doświadczenia radzili byście zastosować. Płaski? 45 stopni? Z mleczną szybką?

Chętnie przyjmę również sprawdzone adresy zakupowe.

Kuchnia wygląda tak:

post-154580-0-97780500-1479067286_thumb.jpg

Napisano

Tak?

aJvO0RP.jpg

Napisano

Jednym z rozwiązań, ale na pewno nie tanich, byłoby dołożenie gzymsów ozdobnych pod szafkami - wtedy sposób montowania LEDów staje się mniej widoczny - np. modułowe LEDy z IKEA

Np.

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70261305/

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70206960/

+

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10245219/

Dla mnie to oświetlenie z IKEA jakoś przerażająco dużo kosztuje, a przecież zwykła taśma LED, nawet ta lepsza, wychodzi kilka razy taniej. Ja się zdecydowałem na jakiś OSRAM coś tam flex zwijany po 6m, podobno wyższa żywotność niż tańsza chińszczyzna, ale to dopiero czas pokaże :)

Napisano
  • Autor

Tak?

Oooo!!!

To to to ! :D I szafki podobne jakieś :D

Jakie taśmy i skąd?

Napisano
  • Autor

Jednym z rozwiązań, ale na pewno nie tanich, byłoby dołożenie gzymsów ozdobnych pod szafkami - wtedy sposób montowania LEDów staje się mniej widoczny - np. modułowe LEDy z IKEA

Np.

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70261305/

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70206960/

+

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10245219/

Dla mnie to oświetlenie z IKEA jakoś przerażająco dużo kosztuje, a przecież zwykła taśma LED, nawet ta lepsza, wychodzi kilka razy taniej. Ja się zdecydowałem na jakiś OSRAM coś tam flex zwijany po 6m, podobno wyższa żywotność niż tańsza chińszczyzna, ale to dopiero czas pokaże :)

Przyglądałem się temu systemowi. Gzymsy mi się nie podobają po prostu.

Ikeowe ori oświetlenie wychodzi bardzo drogo. Wolę zrobić sam. Tylko z tym wyborem taśmy mam problem.

Napisano

W twoim przypadku może być kilka rozwiązań.

Najprostszym i najmniej inwazyjnym będzie narożny profil pod kątem 45 stopni z matową szybą.

Napisano

Oooo!!!

To to to ! :D I szafki podobne jakieś :D

Jakie taśmy i skąd?

Taśmy najmocniejsze bez żelu stąd:

http://www.ledstudio.pl

Tamże profile i zasilacz. A tutaj tak wygląda wpuszczony w płytę (frezarka górnowrzecionowa):

LqRjn72.jpg

Za ciemno było na samym okapie.

Jak się uprzesz, to wyfrezujesz na całej długości.

Napisano

Taśmy najmocniejsze bez żelu stąd:

http://www.ledstudio.pl

Tamże profile i zasilacz. A tutaj tak wygląda wpuszczony w płytę (frezarka górnowrzecionowa):

LqRjn72.jpg

Za ciemno było na samym okapie.

Jak się uprzesz, to wyfrezujesz na całej długości.

Jak Ci sie w praktyce ta sciana z fugami sprawdza? Ciezko utrzymac w czystosci?

Napisano

Ja kupowałem wszystko u Dżordża.

Listwę kup najszerszą jaka Ci będzie odpowiadać optycznie. Nawet jeśli to będzie listwa na trzy rzędy ledów do jednego rzędu. Im więcej aluminium, tym lepsze chłodzenie i diody dłużej pożyją.

Taśma z linka daje, jak dla mnie, wystarczającą ilość światła.

Napisano

Ikeowe wychodzą zdziersko drogo ale świecą bardzo ładnie.

Montowałem kilka rodzajów taśm i wszystkie świeciły albo słabiej albo trupio.

Napisano

Jak Ci sie w praktyce ta sciana z fugami sprawdza? Ciezko utrzymac w czystosci?

Nie, wycierasz i tyle. Impregnowana raz, ale pewnie za jakiś czas ponowię.
Napisano

Montowałem kilka rodzajów taśm i wszystkie świeciły albo słabiej albo trupio.

Trupio to tylko kwestia barwy światła, jak ktoś kupuje 6000K, to potem nie ma się co dziwić, że jak w prosektorium.

Wg mnie te osramy, które zamontowałem, świecą bardzo przyzwoicie, barwa naturalna ~4300K

Napisano

Nie chodzi o temperaturę tylko o ciągłość widma. Zawsze kupuję max. 3000K. Te Ikeowe świecą przyjemnie a taśmy samoróbki zawsze jakoś tak wstrętnie.

Napisano

Jest też wersja budżetowa: gotowe listwy LED z Lidla/Biedronki przylepione taśmą dwustronną.

Sprawdzone - działa.

178251.jpg

Napisano

Dokręcić od spodu ładny panel i wpuścić profil.

Panel? W sensie na płask do dołu szafek? U mnie będą wspomniane już gzymsy - nawet kiedyś zacząłem docinać, ale cholera mi się nie chce i non stop coś innego wypada.

Aha, ktoś wspomniał, żeby wziąć jak najszerszy profil alu - to dobry pomysł - moje się dość mocno grzeją. Tylko przy szerszym wypadałoby czymś innym, niż taśma piankowa przykleić, bo w węższym, jak się odklei, to i tak siedzi na swoim miejscu, a w szerszym zacznie się skręcać.

Napisano

Jest też wersja budżetowa: gotowe listwy LED z Lidla/Biedronki przylepione taśmą dwustronną.

Sprawdzone - działa.

178251.jpg

I weź tu rozcinaj kabel/rozkręcaj przycisk, żeby wyprowadzić zasilacz na górę szafek ;)
Napisano

Panel? W sensie na płask do dołu szafek?

No pewnie. Zasłoniłby wkręty, a i dał fajną możliwość wpuszczenia profili. Ja mam taki od spodu lakierowany, wygląda zdecydowanie ładniej niż matowy spód szafek z widocznymi śrubami.

post-133463-0-82342000-1479115595_thumb.jpg

Napisano

Panel? W sensie na płask do dołu szafek?

W przypadku Ikei wykorzystuje się dodatkowe, boczne dekoracyjne panele szafek i przykręca je do spodu szafek wkrętami od wewnątrz. Panel można przeciąć aby powstała szczelina i wstawić tam oprawę z LEDami (jak u kolegi wyżej). Także szafka od spodu ma kolor frontów i nie widać tam żadnych śrub czy wkrętów.

Szczególnie ważne, gdy niedaleko szafek mamy stół a szafki wiszące są na takiej wysokości, że widzimy ich spód siedząc przy stole.

Osobiście się w to nie bawiłem, ale ja mam normalne oprawy ze świetlówkami liniowymi i panel/listwę maskującą taką jak planujesz- opraw ani dna szafek nie widać.

Edytowane przez Wasylek

Napisano

No pewnie. Zasłoniłby wkręty, a i dał fajną możliwość wpuszczenia profili. Ja mam taki od spodu lakierowany, wygląda zdecydowanie ładniej niż matowy spód szafek z widocznymi śrubami.

No i ładnie to wygląda. Niestety żona sobie zamarzyła owe gzymsy/listwy i kupione leżą od ponad 2 lat i się kurzą :)

Edytowane przez Olleo

Napisano
  • Autor

Właśnie o takim rozwiązaniu też myślałem. Muszę sprawdzić jaki będzie koszt tych bocznych paneli. No i jak ładnie wykończyć narożną część.

Napisano

Fajne blaty - czy to gotoweic z IKEI ? :hmm:

Napisano

Właśnie o takim rozwiązaniu też myślałem. Muszę sprawdzić jaki będzie koszt tych bocznych paneli. No i jak ładnie wykończyć narożną część.

Meble robione na zamówienie? Jeśli tak to domów panele oklejone na krótkich bokach. Będzie ładnie i funkcjonalnie.

Napisano

Nie. Dębowy robiony na zamówienie przez stolarza.

A jak wykończone jest drewno ?

Napisano
  • Autor

Meble robione na zamówienie? Jeśli tak to domów panele oklejone na krótkich bokach. Będzie ładnie i funkcjonalnie.

Nie - standard z IKEA. Tylko blaty "własne". Niestety nie było planu gzymsów ani paneli montowanych z dołu więc boczne panele dociąłem na równo z dolną krawędzią szafek. To da się ładnie zrobić, tylko problematyczny jest narożnik.

Napisano

I weź tu rozcinaj kabel/rozkręcaj przycisk, żeby wyprowadzić zasilacz na górę szafek

Na zdjęciu może tego nie widać, ale wszystkie elementy są łączone na złączki. Nic nie trzeba rozcinać.

Ale tak jak pisałem, jest to wariant eco - szybko i tanio.

Wersję profi wrzucił @@Liwek    :ok:

Edytowane przez slawekw

Napisano

Na zdjęciu może tego nie widać, ale wszystkie elementy są łączone na złączki. Nic nie trzeba rozcinać.

Ale tak jak pisałem, jest to wariant eco - szybko i tanio.

Tylko w razie awarii ktoś używający lidlowych zestawów w razie awarii może być w dupie. Robiony na własną rękę pozwala na wymianę np. taśmy led kosztem kilku złotych.

Do tego te lidlowe pewnie mają małą moc, a jeśli to ma oświetlać blat, a nie służyć jako ozdoba, to musi świecić jasno.

Napisano
  • Autor

To jeszcze jedno - lepiej sprawdzi się klosz mleczny czy mrożony? Zakładam zastosowanie profilu kątowego.

Napisano

To jeszcze jedno - lepiej sprawdzi się klosz mleczny czy mrożony? Zakładam zastosowanie profilu kątowego.

W użytkowaniu nie ma różnicy chyba, a pod szafkę nie zaglądasz raczej?
Napisano
  • Autor

W użytkowaniu nie ma różnicy chyba, a pod szafkę nie zaglądasz raczej?

Właśnie siedząc przy stole czy na kanapie (mam salon łączony z kuchnią) widzę spody szafek.

Napisano

Właśnie siedząc przy stole czy na kanapie (mam salon łączony z kuchnią) widzę spody szafek.

Ale szybko przestaniesz zwracać uwagę ;)

A tak serio, to bierz mleczny - nie będzie tak widać poszczególnych ledów, a światło będzie ładnie rozproszone. Gdybyś wziął nie narożny, a płaski, to możnaby dać mrożony - być może (nie sprawdzałem) jest delikatnie jaśniejszy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.