Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC po zakupie

Featured Replies

Napisano

Znajomi kupili samochody z ważnym kilka miesięcy OC jeden 5miesięcy drugi 7miesięcy, żaden nie zgłosił do ubezpieczyciela zakup samochodu i przepisania umowy na jego dane. Można tak jeździć na oc poprzednika i nie zgłaszać faktu zakupu samochodu do ubezp.?? 

Ubezpieczenie obejmowało max zniżki a oni sami z racji krótkiego stażu i wieku nie mają żadnych zniżek    :hmm:

Napisano

Ja tak śmigałem pół roku, nikt w sumie nie marudził że coś jest nie tak ;)  

Napisano

Jak sie dopatrzy ubezpieczyciel to zrekalkuluje skladke po max zwyzkach.

Napisano

Można tak jeździć na oc poprzednika i nie zgłaszać faktu zakupu samochodu do ubezp.??

TU pewnie będą powiadomione przez sprzedającego, więc i tak wiedzą kto jeździ. System przemieli i sami wyślą rekalkulację.

Napisano

TU pewnie będą powiadomione przez sprzedającego, więc i tak wiedzą kto jeździ. System przemieli i sami wyślą rekalkulację.

Sprzedający nie ma takiego obowiązku.

Napisano

naturalnie, że ma i to od jakiegoś czasu już. Zaktualizuj swoje informacje ;)

art. 32 
1. Posiadacz pojazdu mechanicznego, który przeniósł prawo własności tego pojazdu, jest obowiązany do przekazania posiadaczowi, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu, potwierdzenia zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia na piśmie zakładu ubezpieczeń, w terminie 14 dni od dnia przeniesienia prawa własności pojazdu, o fakcie przeniesienia prawa własności tego pojazdu i o danych posiadacza, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu.

2. Dane posiadacza, o których mowa w ust. 1, obejmują:

1) imię, nazwisko, adres zamieszkania i numer PESEL, o ile został nadany lub

2) nazwę, siedzibę i numer REGON.
Napisano

Nawet, gdyby nie miał, to w jego interesie jest powiadomić TU, by uniknąć późniejszego ew. wyjaśniania w razie "W"...  

Napisano

Nie szkodzi, dostanie przedłużenie na kolejny rok i albo zapłaci, albo poda wszelkie dane dot. transakcji sprzedaży, a wtedy TU wróci do nowego nabywcy auta i zrekalkuluje składkę.

Napisano

Przypadek szczególny: dostanie przedłużenie, ale nie zapłaci, tylko wypowie. Dla dotychczasowego TU będzie to jak zwykła rezygnacja z usług...   :hmm:

Napisano

Przypadek szczególny: dostanie przedłużenie, ale nie zapłaci, tylko wypowie. Dla dotychczasowego TU będzie to jak zwykła rezygnacja z usług...  

Ale na wypowiedzenie jest 30 dni od daty zakupu (art 31), jesli tego nie zrobią to automatycznie im se stare ubezpieczenie przedłuża (plus rekalkulacja..). Tak więc owi znajomi bedą mieli problem.... ;)

Napisano

W moim przypadku to było tak...

Kupiłem auto w lipcu OC było do stycznia bodajże15, OC w PZU

Jeździłem tak do początku stycznia, do kiedy nie dostałem oferty przedłużenia OC od PZU...

Wysłałem im wypowiedzenie i kupiłem OC w innym miejscu.

Jakichkolwiek problemów, wpłacanie zaległej kasy do PZU brak

Napisano

Ale na wypowiedzenie jest 30 dni od daty zakupu (art 31), jesli tego nie zrobią to automatycznie im se stare ubezpieczenie przedłuża (plus rekalkulacja..). Tak więc owi znajomi bedą mieli problem.... ;)

Takie oc kupione z autem raczej samo sie nie przedluzy.

Napisano
  • Autor

W przypadku audi A3 ma już 2 miesiące i nie dostał jak na razie żadnego pisma   

Napisano

Racja :oki:   Mój błąd. 

Napisano

W przypadku audi A3 ma już 2 miesiące i nie dostał jak na razie żadnego pisma

spoko, wiedzą co robią... wyślą krótko przed końcem okresu obowiązywania z chorą składką rekalkulacji i nawet jak się nie zdecyduje to będzie musiał zapłacić za czas od zakupu do wypowiedzenia ;]

nie ma obostrzenia 30dni już, można wypowiedzieć w każdym momencie taką przejętą, wraz z autem, umowę OC

art. 31 
1. W razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, przechodzą prawa i obowiązki poprzedniego posiadacza wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, wypowie ją na piśmie. W przypadku wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, ulega ona rozwiązaniu z dniem jej wypowiedzenia. Przepisów art. 28 nie stosuje się.
Napisano

No nie, chodziło mi o przypadek, kiedy nowy nabywca nie ujawnia się TU, zbywca też nie powiadamia TU o zbyciu, tylko kiedy ON dostanie ofertę przedłużenia, zamiast poinformować o zbyciu - wypowie. Dla TU nie będzie znaku, że sprzedał. Rozumiecie teraz?

Napisano

Przypadek szczególny: dostanie przedłużenie, ale nie zapłaci, tylko wypowie. Dla dotychczasowego TU będzie to jak zwykła rezygnacja z usług...   :hmm:

A jeśli do UFG nie wpłyną dane o nowym OC kupionym po wypowiedzeniu to sprzedający będzie nieźle w plecy.

Napisano

Art. 31. 1. W razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, przechodzą prawa i obowiązki poprzedniego posiadacza wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, wypowie ją na piśmie. W przypadku

wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, ulega ona rozwiązaniu z dniem jej wypowiedzenia. Przepisów art. 28 nie stosuje się.

Widzisz tu gdzieś 30 dni?

Wypowiedzieć może w każdej chwili od zakupu do końca obowiązywania polisy. Nawet jesli by w tych 30 dniach wypowiedział to TU może go zrekalkulowac za okres od zakupu do wypowiedzenia.

OC przejęte przy zakupie auta nie przedłuża się automatycznie. Kupujący musi pamiętać, żeby zawrzeć nowe OC i zachować ciągłość, inaczej buli karę go UFG za każdy dzień zwłoki.

Edytowane przez Toost

Napisano
  • Autor

Kupiłem bolida, ubezp ważne do 13.czerwca, w tygodniu idę zgłosić to ubezpieczycielowi u którego wykupiona jest aktualna polisa w Uniqa -60%, osobiście wszystko mam w PZU na -60% i uwzględnią moje zniżki z innej ubezp??

bo pewnie zrobią rekalkulację pomimo ważnego długo ubezp... 

Napisano

Kupiłem bolida, ubezp ważne do 13.czerwca, w tygodniu idę zgłosić to ubezpieczycielowi u którego wykupiona jest aktualna polisa w Uniqa -60%, osobiście wszystko mam w PZU na -60% i uwzględnią moje zniżki z innej ubezp??

To wtedy policzysz czy taniej będzie dopłacić rekalkulacje za pół roku czy pogonić i wykupić inne.

Napisano

Co kupiłeś  :jem:  ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.