Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcze hamulcowe - czy to normalne

Featured Replies

Napisano

że po 35tyś przebiegu są do wymiany tarcze i klocki? 

Samochód nowy z czerwca 2016 roku przebieg 35350km dziś w ASO stwierdzili, że klocki i tarcze są do wymiany, bo jest końcówka.

Napisano

Jak w busie ktory wozi po 3tony to tak.

Samochód nowy z czerwca 2016 roku przebieg 35350km dziś w ASO stwierdzili, że klocki i tarcze są do wymiany, bo jest końcówka.

Napisano
  • Autor

Jak w busie ktory wozi po 3tony to tak.

Fiat Doblo jezdzacy "na pusto". 100% miasto

Napisano

Fiat Doblo jezdzacy "na pusto". 100% miasto

To faktycznie za szybko. Takcze powinny min. z drugie tyle wytrzymac.

Edytowane przez RadekST

Napisano

że po 35tyś przebiegu są do wymiany tarcze i klocki?  przebieg 35350km dziś w ASO stwierdzili, że klocki i tarcze są do wymiany, bo jest końcówka.

To zależy od:

- uczciwości serwisu - znajomemu też ASO zalecało wymianę, bo się kończą... na tym zestawie jeździł jeszcze 4 lata   :hehe:    (najlepiej sprawdzić osobiście)

- sposobu ujeżdżania: gaz - hamulec - gaz - hamulec to faktycznie klocków może brakować, ale żeby tarcze też?   :hmm:

Napisano

W dzisiejszych czasach wszystko możliwe.

Jak kiedyś zapytałem ASO Nissana, jak to się dzieje, że w X-trail-u klocki zużyły się po 40tys. a w CRV przy tym samym stylu jazdy 150tys. to usłyszalem: "paaanie klocki wtedy a dziś to co innego"...

Napisano

Stan klocków można łatwo ocenić samodzielnie. Przy tarczach trzeba znać grubości nominalne i minimalne.

Przykładowo w stilo tarcza przednia nowa miała 22mm. Grubość minimalna to 20,5 mm. Tylne nowe miały 9mm. Grubość minimalna to 8mm.

Jeżdżone delikatnie. Tarcz wystarczyło pod 100 000km, ale miały poniżej grubości minimalnej 0,5mm.

Edytowane przez lessero

Napisano

Na gwarancji chcą wymieniać za free czy kasę wołają :hmm:

Napisano

toż klocki i tarcze to element naturalnie zuzywający sie, nikt Ci tego za darmo nie zrobi

Napisano

No i pytanie czy samochód ma esp i czy mówimy o przednich czy tylnich hamulcach. A jak nowka to chyba ma. Jak esp często pracuje to z tylu potrafią się szybciej klocki zużyć niż z przodu.

Napisano
  • Autor

@@_jedrek_

u mnie w robocie auta nie mają lekko, przez okres gwarancji serwisowane tylko w ASO- jeszcze nie zdarzyło się, żeby przy takim przebiegu klocki i tarcze trzeba było wymieniać :skromny:

tez jestem zdziwiony. Fakt faktem lekko ten samochod nie ma ale ni hamuje z predkosci autostradowych tylko porusza się po miescie. Wiec sie zdziwilem ta informacja.

Napisano
  • Autor

chyba ASO zalozylo bardzo dobrej jakosci tarcze i klocki, dzis mialem okazje przejechac sie ekspresowa droga i przy 110-120km/h mam darmowy masaz dloni kirownica bije jak szalona.

Napisano

klocki - mogą być już "słabe" po miejskim kulaniu i 35kkm. ale tarcze - serwis pewnie patrzy na minimalną grubość zdefiniowaną przez producenta... takie czasy. kiedys tarcze wytarczały na 2-3 komplety klocków... teraz chętnie ci je wymienią co serwis za jedyne 1700 PLN :)

Napisano

chyba ASO zalozylo bardzo dobrej jakosci tarcze i klocki, dzis mialem okazje przejechac sie ekspresowa droga i przy 110-120km/h mam darmowy masaz dloni kirownica bije jak szalona.

Przy hamowaniu czy podczas jazdy z tą prędkością?

Jak

przy hamowaniu to coś spaprali z montażem hamulców, jak podczas jazdy to koła. Może stronami zamienili?

Wysłane z mojego PSP5453DUO przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Przy hamowaniu czy podczas jazdy z tą prędkością?

Jak

przy hamowaniu to coś spaprali z montażem hamulców, jak podczas jazdy to koła. Może stronami zamienili?

w czasie jazdy przed wymiana bylo OK

Napisano

Jeśli w czasie jazdy to coś z kołami. Może masz kierunkowe opony i odwrotnie założyli? Odważnik spadł?

Napisano

Jeśli w czasie jazdy to coś z kołami. Może masz kierunkowe opony i odwrotnie założyli? Odważnik spadł?

Napisano

U mnie na przeglądzie po 30 tys w doblaku stwierdzili ze nie trzeba wymieniać klocków. Jazda po Warszawie.

Napisano

Wszystko zależy jak kto jeździ. Mam znajomego, który w felce wymienia dość często tarcze i klocki. Ale on nie rozumie idei hamowania silnikiem. Luz + hamulec to u niego norma i to w sytuacjach, w których odpuszczenie gazu jest w zupełności wystarczające.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.