Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kaboom - czyli baj baj Nx i Swift na 3 cylindrach

Featured Replies

Napisano

Mierzyłem sobie z kuplem przyspieszenie 0-100... Wychodziło fajne, tzn. średnio 8,8s przy włączeniu podtlenku na II biegu, co biorąc pod uwagę problemy z trakcją przy ruszaniu (wilgotna nawierzchnia) jest chyba wynikiem niezłym skromny.gif Wracając sobie trasą siekierkowską chciałem po raz ostatni odpalić n2o tego dnia. Strzał n III biegu przy 3000, kop, przy 3500 zapala się "check engine" wrzucam luz i na biegu jałowym doturlałem się do parkingu w połwie trasy... Stoję, słucham. A silnik chodzi nierówno i dźwiękiem przypomina Subaru Imprezę WRX wpysk.gif Bum-bum-bum-bum-bum... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Wnioski - łan cylinder dałn sick.gif Pyatnie? Jeśli stopiła się świeca, to czy się nie ukruszy i nie zrobi kuku Suzukowi. No ale trudno. Z naprawdę zajebistym dźwiękowo 3-cylindorowym Swiftem dojechałem z żółwią prędkością (ok 40-50km/h) dojechałem do domu. Następnego dnia gdy było jasno zabrałem się za świece. Okazało się że 2 były czarne, w tym jedna ukruszona. Dzwonię do Forti:

F: przyjeżdżaj pan!

P: ale świeca się ukruszyła

F: co się miało stać już się stało

P: top jadę na waszą odpowiedialnść

F: przyjeżdżaj pan...

Pojechałem obejrzeli i stwierdzili że za długo jechałem na podtlenku... icon_rolleyes.gif Fajnie, ale ja ani razu nie trzymałem go dłuzej jak 5-6s a podletnku w sumie użyłem może 10-15 razy... Pokzałem im świeczki - ponoć tak spalone widzieli raz - w Viperze po 20s strzale na dyszach +500km... a ja miałem +35km zakrecony.gif Oczywiście oni nie przyznają się do winy. Prawdopodobnie odłamek świecy uszkodził zawór... Co dalej?

Wywalam w cholerę zasranego Nx`a wrrr.gif (czyt. sprzedaję) i robię tjunik wolnossący. swiety.gif Będzie sobie wałeczek od Świątka, obróbka głowicy, elektornika, dolot + stożek... wazniak.gif W ten sposób kosz naprawy wyniesie mnię tyle, co jeden (ew. 2 ) zawór, który sobie załatwię po znajomości po hurotwej cenie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif A Świst dalej będzie śmigał. Przynajmniej tak to sobie wyobrażam cfaniaczek.gif a jak to w tjuniku bywa, pewnie i tak będą kłopoty, trudności i nudności grinser006.gif Niedługo wrzucę na net filmik co byście mogli posłuchać mojego WRX`a rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

Człowiek się na błędach uczy zlosnik.gif Szkoda tylko kasy oslabiony.gif

Podstawa, to to ,że wyciągnołeś słuszne wnioski z tej zabawy ok.gif

N/A Rulez zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Człowiek się na błędach uczy zlosnik.gif Szkoda tylko kasy

> oslabiony.gif

> Podstawa, to to ,że wyciągnołeś słuszne wnioski z tej

> zabawy ok.gif

> N/A Rulez zlosnik.gifok.gif

Jeśli wziąć pod uwagę ze i tak miałem na wiosnę sprzedać nx`a i zrobić "prawdziwy" tuning, to całkowite straty to zawór (ok 50zł) i gaz (ok 90zł), czyli chyba nie tak źle smirk.gif

Napisano

Idzie przeboleć, jakby to powiedział Małysz zlosnik.gif

Dobrze, że podtlenek nie wyszkodził większych szkód ok.gif

Napisano

> Człowiek się na błędach uczy zlosnik.gif Szkoda tylko kasy oslabiony.gif

> Podstawa, to to ,że wyciągnołeś słuszne wnioski z tej zabawy ok.gif

> N/A Rulez zlosnik.gifok.gif

mam wrazenie, ze tak samo do pupa.gif jak kazdy za mala cene zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wywalam w cholerę zasranego Nx`a wrrr.gif (czyt. sprzedaję) i robię tjunik

> wolnossący.

Ups... rotfl.gif Jak to mówiła moja babcia, "i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu"... Kurica nie ptica, Polsza nie zagranica, a Ferrari ze Swifta nie będzie... grinser006.gif Dobrze, że tylko tyle się popsuło... Teraz będziesz robił na spokój i z zimną głową...

Napisano

> Jeśli wziąć pod uwagę ze i tak miałem na wiosnę sprzedać

> nx`a i zrobić "prawdziwy" tuning, to całkowite

> straty to zawór (ok 50zł) i gaz (ok 90zł), czyli

> chyba nie tak źle smirk.gif

50 zł to tylko zawór, do tego wymiana uszczelki pod głowicą, którą trzeba zdjąć, i robocizna z tym związana grinser006.gif

Napisano

> 50 zł to tylko zawór, do tego wymiana uszczelki pod głowicą, którą trzeba

> zdjąć, i robocizna z tym związana grinser006.gif

pocieszyciel zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ups... rotfl.gif Jak to mówiła moja babcia, "i w Paryżu nie

> zrobią z owsa ryżu"... Kurica nie ptica, Polsza nie

> zagranica, a Ferrari ze Swifta nie będzie... grinser006.gif

> Dobrze, że tylko tyle się popsuło... Teraz będziesz

> robił na spokój i z zimną głową...

Wiesz najgorsze jest to, że wina nie leży po stronie Swifta, tylko albo instalacji podtlenku (od czego oczywista fachury co zakładali się odżegnują...), albo świec crazy.gif W każdym razie gdyby wszystko było jak należy, to nie miało prawa mieć miejsca. Co by jednak nie było to o podtlenku nie chcę już nigdy słyszeć sick.gifwpysk.gif A czy będę robił z głową to się jeszcze okaże jump.gif

Napisano
  • Autor

> 50 zł to tylko zawór, do tego wymiana uszczelki pod

> głowicą, którą trzeba zdjąć, i robocizna z tym

> związana grinser006.gif

Ale ja od razu będę robił tjunik silnika, więc głowicę i tak trzeba zdjąć i uszczelkę wymienić i dlatego tylko koszt zaworu skromny.gif

Napisano

A ja bede strzelac zlosnik.gifi wina nie lezy po stronie Swifta, ani swiec, tylko wlasciciela i autora tej instalacji, ktory zmienil jedna rzecz nie modyfikujac pozostalych. Dlatego te wszystkie tuningi trzeba robic ostroznie i z glowa, a najlepiej nie robic w ogole, bo jak masz za wolny samochod, to najlepszym rozwiazaniem jest tuning na inny model biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A ja bede strzelac zlosnik.gifi wina nie lezy po stronie Swifta,

> ani swiec, tylko wlasciciela i autora tej

> instalacji, ktory zmienil jedna rzecz nie

> modyfikujac pozostalych. Dlatego te wszystkie

> tuningi trzeba robic ostroznie i z glowa, a

> najlepiej nie robic w ogole, bo jak masz za wolny

> samochod, to najlepszym rozwiazaniem jest tuning na

> inny model biglaugh.gif

Kumpel jeździ identycznym Swiftem z dyszami +50km od blisko roku i nie ma żadnych problemów. Ja widać farta nie miałem grinser006.gif Ale jak masz 20kpln dla mnie, to chętnie zmienię furkę cool.gif

Napisano

> Kumpel jeździ identycznym Swiftem z dyszami +50km od blisko roku i nie ma

> żadnych problemów. Ja widać farta nie miałem grinser006.gif

No widac nie miales, ale tak to jest jak sie bardziej obciaza seryjny silnik zlosnik.gif

> Ale jak masz 20kpln

> dla mnie, to chętnie zmienię furkę cool.gif

ja tez tongue.gifzlosnik.gif

Napisano

> pocieszyciel zlosnik.gif

realista wink.gif

Napisano

> Ale ja od razu będę robił tjunik silnika, więc głowicę i

> tak trzeba zdjąć i uszczelkę wymienić i dlatego

> tylko koszt zaworu skromny.gif

Twój silnik chyba bardzo chciał tej modyfikacji wink.gif

Napisano
  • Autor

> Twój silnik chyba bardzo chciał tej modyfikacji wink.gif

Może po prostu wyczuł czego mi tak naprawdę potrzeba skromny.gif

Napisano

> Może po prostu wyczuł czego mi tak naprawdę potrzeba

> skromny.gif

-=SWAPA=-

waytogo.gif

Napisano

Widac tuning to nie jest zabawa dla Ciebie zlosnik.gif, smigaj seryjnym autem bo tylko sie na koszty bedziesz narazal .

A sciagnales glowice zeby zobaczyc czy ukruszona elektroda nie porysowala Ci gladzi cylindra ?

Napisano
  • Autor

> -=SWAPA=-

> waytogo.gif

Chciałbyś mój silniczek, co wpysk.gif

Napisano

> Chciałbyś mój silniczek, co wpysk.gif

icon_rolleyes.gif dałem sobie spokój ze wszystkim... marazm, panie...marazm i tyle zlosnik.gifsmirk.gif

Napisano
  • Autor

> Widac tuning to nie jest zabawa dla Ciebie zlosnik.gif, smigaj

> seryjnym autem bo tylko sie na koszty bedziesz

> narazal .

Takie życie. Koszta muszą być - ważniejsza jest ta chwila satysfakcji kiedy wszystko chodzi jak trzeba skromny.gif

> A sciagnales glowice zeby zobaczyc czy ukruszona

> elektroda nie porysowala Ci gladzi cylindra ?

Tak - mam warsztat w piwnicy mojego bloku rotfl.gif A serio to możę w poniedziałek oddam auto, żeby wysłali wałek do Świątka i wtedy się zobaczy co jest grane wazniak.gif

Napisano

> Takie życie. Koszta muszą być - ważniejsza jest ta chwila

> satysfakcji kiedy wszystko chodzi jak trzeba skromny.gif

> Tak - mam warsztat w piwnicy mojego bloku rotfl.gif A serio to możę w

> poniedziałek oddam auto, żeby wysłali wałek do Świątka i

> wtedy się zobaczy co jest grane wazniak.gif

Dobrze Ci mowie , zloz to lepiej seryjne .

A co do walkow Swiatka , to jesli chcesz to pojedz do niego na montaz , ja kupilem sam wysylkowo walek i montowalem u Chojnackiego ............. 400PLN w plecy i auto nie jezdzilo sick.gif

Dopiero u Swiatka medrkowali dwa dni i dolozyli 6KM i pare Nm , zawsze cos .

Ale zrobisz jak bedziesz chcial , najwyzej bedziesz co tydzien silnik rozkladal hehe.gif

Napisano

Prawdopodobnie zbyt małe przerwy robiłeś pomiędzy strzałami, trzeba min. 5 minut poczekać.

No ale cóż, stało się, trudno.

Mam nadzieję, że wszystko się satysfakcjonująco skończy dla CIebie.

Napisano
  • Autor

ja kupilem sam wysylkowo walek i

> montowalem u Chojnackiego ............. 400PLN w

> plecy i auto nie jezdzilo sick.gif

A miałeś wszystko wyliczone jaki ma być, czy poprostu wysłałeś? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie zbyt małe przerwy robiłeś pomiędzy

> strzałami, trzeba min. 5 minut poczekać.

> No ale cóż, stało się, trudno.

> Mam nadzieję, że wszystko się satysfakcjonująco skończy

> dla CIebie.

Satysfakcjonujące jest choćby to, że mam pretekst żeby wywalić Nx`a który od początku mi się nie podobał. Oczywiście fajnego kopa dawał ale w codziennej jeździe bezużyteczny sick.gif

Napisano

nie przyznaja sie do winy..... a co z ich winy moglo Ci namieszac w silniku...?

Napisano

Przykro mi...

Ale jak widac (stara dobra prawda) tuning to nie jest zabawa za grosze... I niestety, ciezko przewidziec co przyniesie konkretna modyfikacja - moze sie sprawdzic w tysiacach roznych samochodow, a w jednym akurat nie... Oby uszkodzony byl tylko zawor ok.gif

pozdrawiam,

Napisano

A sprawdziłeś czy te dysze aby napewno były +35 KM? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> a za ile chcesz sprzedac tego nx-a??

3000 tak jak kupiłem, do tego butla jest prawie pełna 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> nie przyznaja sie do winy..... a co z ich winy moglo Ci

> namieszac w silniku...?

Moim zdaniem nieprawidłowa praca elektrozaworów. Tzn ten od paliwa raz się otwierał raz nie... Dlatego też czasami sprzęgło się ślizgało - bo był za duży przyrost momentu, a innym razem był ok i się nie ślizgało. W związku z tym silnik dostawał za dużo podtlenku... Niestety nie jestem im w stanie tego udowodnić tongue.gif Bo jak to zawsze bywa - w ich obecności wszystko działało ok.

Napisano
  • Autor

> A sprawdziłeś czy te dysze aby napewno były +35 KM? icon_rolleyes.gif

były wazniak.gif

Napisano
  • Autor

Zapomniałem dodać, że wywalę też katalizator oink.gif

Napisano

> Zapomniałem dodać, że wywalę też katalizator oink.gif

wywal jeszcze siedzenia 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

Przykra sprawa. Wyrazy współczucia. A swoja drogą, to coś musiało być nie tak z ustawieniem mieszanki. Przy tak krótkich strzałach ukruszenie świecy ?? Ja waliłem serie po 7-10 sek z przerwami na zmianę biegu grinser006.gif

Szkoda, że nie wrzuciłeś zimniejszych świec (u mnie nie ma to negatywnego wpływu, poza trochę nierównomierną pracą silnkia) - może to mi pomogło nie rozwalić mojego wynalazku smile.gif.

A swoją drogą to świetnie świadczy o Forti. byle się wszystkiego wyprzeć, a klient zapłacił to niech teraz sam się męczy sick.gifsciana.gifconfused.gifsciana.gifpupa.gif

Pozdr!

Napisano

> ja kupilem sam wysylkowo walek i

> A miałeś wszystko wyliczone jaki ma być, czy poprostu wysłałeś?

> niewiem.gif

Opisalem przerobki w moim silniku oraz co chce osiagnac i Swiatek wyslal mi walek , walek w koncu okazal sie dobry , ale nie rewelacyjny , ale Chojnackiemu nie chcialo sie szukac przyczyny tylko wzial 400PLN za montaz i hamownie oraz zaproponowal jeszcze regulator cisnienia paliwa za 400PLN.......... podziekowalem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Szkoda, że nie wrzuciłeś zimniejszych świec

Wrzuciłem - Denso Iridium - jak widać niewiele pomogło zlosnik.gif

> A swoją drogą to świetnie świadczy o Forti. byle się

> wszystkiego wyprzeć, a klient zapłacił to niech

> teraz sam się męczy sick.gifsciana.gifconfused.gif

> sciana.gifpupa.gif

Zgadza się - odradzam komukolwiek współpracy z tą firmą sick.gif Szkoda, że Sławek jest w Afryce - może z nim by się dało dogadać niewiem.gif

Napisano

> 3000 tak jak kupiłem, do tego butla jest prawie pełna 270751858-jezyk.gif

To jest ten zestaw SportCompact ?

Napisano

> A swoją drogą to świetnie świadczy o Forti. byle się wszystkiego

> wyprzeć, a klient zapłacił to niech teraz sam się męczy

> sick.gifsciana.gifconfused.gifsciana.gifpupa.gif

> Pozdr!

Dlaczego tak jedziesz na Forti ? Przeciez to byl jakis uzywany zestaw NX kupiony przez Parucha od kogos !

Napisano
  • Autor

A w moim wypadku będzie obliczone dokładnie jaki ma być wałek i na taki zopstanie wysłane zamówienie wraz z seryjnym. Może to coś da grinser006.gif

Napisano

> A swoją drogą to świetnie świadczy o Forti. byle się wszystkiego

> wyprzeć, a klient zapłacił to niech teraz sam się męczy

> Dlaczego tak jedziesz na Forti ? Przeciez to byl jakis

> uzywany zestaw NX kupiony przez Parucha od kogos !

ale ja na nich nie jadę. są przedstawicielem NXa, założyli Paruchowi zestaw (w końcu oni znają się na tych instalkach najlepiej), a jak rozwaliło silnik, to umywają ręce. na wizerunek firmy wpływa właściwy PR - u nich z tym chyba nie jest najlepiej. ot tak świece się nie upalają - jesli tak je przydymiło to albo były stare (powinni na to byli zwrócić uwagę), albo źle ustawiono mieszankę - a to też nie świadczy najlepiej...

Pozdr!

Napisano

ot tak świece się nie upalają - jesli tak je przydymiło to

> albo były stare (powinni na to byli zwrócić uwagę),

> albo źle ustawiono mieszankę - a to też nie

> świadczy najlepiej...

> Pozdr!

już doczytałem wątek Parucha. sorry - przy dobrze dobranych świecach po prostu instalka była zwalona - źle ustawili skład mieszanki i tyle. więc nie ma chyba za co ich chwalić. mogli chociaż chłopakowi pomóc, przyznać się do błędu i pokryć część kosztów naprawy silnika...

Pozdr!

Napisano
  • Autor

> Dlaczego tak jedziesz na Forti ? Przeciez to byl jakis

> uzywany zestaw NX kupiony przez Parucha od kogos !

Od gościa który pracuje w Forti i który twierdził, że jeśli u nich założę to dają gwarancję Forti i która gówno mi dała sick.gif Jak dla mnie to partacze angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> To jest ten zestaw SportCompact ?

tak

Napisano

> ale ja na nich nie jadę. są przedstawicielem NXa, założyli

> Paruchowi zestaw (w końcu oni znają się na tych instalkach

> najlepiej), a jak rozwaliło silnik, to umywają ręce. na

> wizerunek firmy wpływa właściwy PR - u nich z tym chyba nie

> jest najlepiej. ot tak świece się nie upalają - jesli tak je

> przydymiło to albo były stare (powinni na to byli zwrócić

> uwagę), albo źle ustawiono mieszankę - a to też nie świadczy

> najlepiej...

> Pozdr!

Nie mialem nigdy N2O wiec nie bede sie wypowiadal na ten temat wink.gif

Jak bylo naprawde wie tylko Paruch

Napisano

> tak

Zgodnie z reklama jest to system do wiekszych silnikow , wiec moze tu byl problem ?

Napisano
  • Autor

> Jak bylo naprawde wie tylko Paruch

Sławek (Fazzy) długo i namiętnie tłumaczył mi co mogę robić, a czego mi nie wolno i wierzcie mi że sobie wziąłem to do serca. Z resztą po jaką cholerę miałbym narażać nowy (18kkm) silnik na rozwalenie. Nigdy nie strzelałem dłużej jak 8s. Używałem tego z min z 10 minutowymi przerwami i tylko na ciepłym silniku... W sumie wystrzeliłem nie więcej niż 15 razy blush.gif I naprawdę zależało mi na tym, żeby ten silnik długo jeszcze pojeździł. A co było przyczyną tego, że tak się nie stało nie wiem. ja jestem tylko laikiem. A fachury w Foprti zamiast szukać przyczyny skwitowali że za długo jeździłem na podtlenku sick.gif Po czym zamknęli się w warsztacie zostawiając mnie na podwórku z rozpieprzonym autem. Takie podejście do sprawy to nie jest na pewno profesjonalizm tylko fuszerka wrrr.gif

Napisano
  • Autor

> Zgodnie z reklama jest to system do wiekszych silnikow ,

> wiec moze tu byl problem ?

Mnie polecił szefui całego Forti własnie ten do mojego silnika. Poza tym jak pisałem kolega jeździ od roku z dyszami +50km i nie ma najmniejszych problemów w identycznym aucie. waytogo.gif

Napisano

> Mnie polecił szefui całego Forti własnie ten do mojego silnika.

> Poza tym jak pisałem kolega jeździ od roku z dyszami +50km i

> nie ma najmniejszych problemów w identycznym aucie. waytogo.gif

no to pozostaje tylko pech wink.gif

Napisano

> podtlenku sick.gif Po czym zamknęli się w warsztacie

> zostawiając mnie na podwórku z rozpieprzonym autem. Takie

> podejście do sprawy to nie jest na pewno profesjonalizm

> tylko fuszerka wrrr.gif

Oj to nieladnie , a mialem do nich napisac w sprawie Turbo , odpuszcze sobie , chyba ze sie sytuacja wyklaruje wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.