Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przejście z oleju 10w60 na 10w40

Featured Replies

Napisano

Witam, obecnie jeżdżę na oleju valvoline vr1 racing 10w60. W mojej hurtowni obecnie go nie maja i zaproponowali valvoline maxlife 10w40. Czekać na sprowadzenie 10w60 czy wziąć tego maxlife ? Auto to stilo abarth z przebiegiem 246 tyś

Napisano

Za 170zł/5l mogę Ci załatwić na środę 8 rano odbiór na Pomorskiej 66/68 w Impaxie,jak coś to priv.

Napisano
  • Autor

10w60 jest przewidziany fabrycznie przez Fiata do tego silnika ;)

Prozaq dzięki, w 4 carsie za 129 ;)

Napisano

Prozaq dzięki, w 4 carsie za 129 ;)

Jedynie w M5 fabrycznie przewidziany jest olej lepkości 10w60 w pełni syntetyczny. Valvo to w tym wydaniu szczególnie na zimę lepik na muchy(półsyntetyczny) , ale w ASO i do 1.4.16v jak łykały z 0,2l/1000km zalecali gęstszy olej-najczęściej schell 10w60 co i tak nie ma się ni jak do 5w40 z instrukcji obsługi:-)Jego lepkość w 60stopniach jest jak 5w40 w 100-zimą katowanie silnika prawie cały czas:-)

Edytowane przez Jasper

Napisano

oj chyba nie bardzo, zalecenia fabryczne mówią zdaje się o 20k, czyli 10w40

Napisano

Witam, obecnie jeżdżę na oleju valvoline vr1 racing 10w60. W mojej hurtowni obecnie go nie maja i zaproponowali valvoline maxlife 10w40. Czekać na sprowadzenie 10w60 czy wziąć tego maxlife ? Auto to stilo abarth z przebiegiem 246 tyś

Po co takiego gluta lejesz?

O ile nie katujesz auto po torach czy innych rajdach, to stosowanie tego oleju mija się z celem, a zimą szkodzi.

Napisano
  • Autor

oj chyba nie bardzo, zalecenia fabryczne mówią zdaje się o 20k, czyli 10w40

w mojej instrukcji do Stilo jest napisane, że do 2,4 20V zalecana jest selenia racing, czyli 10w60 ;)

Napisano
  • Autor

Po co takiego gluta lejesz?

O ile nie katujesz auto po torach czy innych rajdach, to stosowanie tego oleju mija się z celem, a zimą szkodzi.

też tak czytałem, rok przejeździłem na tym vr1 racing i w sumie nic złego się nie działo. Rozumiem, że mogę wlać 10w40 i będzie ok ?

Napisano

w mojej instrukcji do Stilo jest napisane, że do 2,4 20V zalecana jest selenia racing, czyli 10w60 ;)

to musieli coś pozmieniać, do 2005 było tam 20k

też tak czytałem, rok przejeździłem na tym vr1 racing i w sumie nic złego się nie działo. Rozumiem, że mogę wlać 10w40 i będzie ok ?

wlej coś bardziej cywilizowanego, jakieś 5w40 będzie o niebo lepsze niż obecnie sprzedawane 10w40.

Napisano

Z valvo masz jeszcze 5w50 i wtedy będziesz miał kompromis ;)

Napisano

W Stilo 2.4 były problemy ze smarowaniem, a raczej jego brakiem. Może dlatego później sugerowali stosowanie 10W60. Ten olej, to jednak drobna przesada, ma bardzo wysoką lepkość na niedogrzanym i stawia duże opory w silniku. Jeżeli masz obawy o panewki, a lubi się tam przekręcić, to stosuj Valvoline VR1 5W50. Ma w składzie więcej prawdziwego syntetyka i dobrze chroni przy ostrej jeździe. Testowałem ten olej u siebie w okresie zimowym, ale sprawdzałem też jego płynność w -25 stopniach i w zasadzie niczym nie odbiegał od popularnych olejów 5W40.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.