Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rolety w starym domu

Featured Replies

Napisano

Takie szybkie pytanie do znawców tematu

możliwe jest założenie rolet jak na schemacie ?

post-135442-0-16090400-1483973265_thumb.jpg

(oczywiście kaseta była by odizolowana itd)

firmy proponują montaż na styropianie - nadtynkowe montowane tylko w ten sposób - na zewnątrz, albo podwieszane we wnęce

rolety-zewn-3.jpg

Edytowane przez Koonrad

Napisano

attachicon.gifroleta.jpg

firmy proponują montaż na styropianie - nadtynkowe montowane tylko w ten sposób - na zewnątrz, albo podwieszane we wnęce

rolety-zewn-3.jpg

Wszystko jest możliwe, możesz założyć jak proponujesz, ale spowodujesz duży mostek cieplny. Rysunki, które wstawiłeś poniżej są prawidłowymi sposobami montażu.

Napisano
  • Autor

Wszystko jest możliwe, możesz założyć jak proponujesz, ale spowodujesz duży mostek cieplny. Rysunki, które wstawiłeś poniżej są prawidłowymi sposobami montażu.

to wiem, ale przy podtynkowych jest podobnie 

aic-integro_2.jpg

oczywiście pod kasetę można dać izolację, ale nadal nie będzie to to co powinno  :ok:

Napisano

attachicon.gifroleta.jpg

rolety-zewn-3.jpg

Jest to możliwe, ale powstaje duży mostek. Niestety jeżeli nie masz przygotowanych odpowiedni nadproży to albo trzeba się pogodzić z mostkiem albo dać na elewację. Potrafią być też okna przygotowywane pod rolety (stary system)

Tą pseudo izolacje w puszce nie bierz na poważnie. Jest to najczęściej bardzo cienki styro czy pianka. Poza tym puszka i tak nie ma szczelności a zimą się wychładza przez otwór.

Napisano
  • Autor

Jest to możliwe, ale powstaje duży mostek. Niestety jeżeli nie masz przygotowanych odpowiedni nadproży to albo trzeba się pogodzić z mostkiem albo dać na elewację. Potrafią być też okna przygotowywane pod rolety (stary system)

Tą pseudo izolacje w puszce nie bierz na poważnie. Jest to najczęściej bardzo cienki styro czy pianka. Poza tym puszka i tak nie ma szczelności a zimą się wychładza przez otwór.

można dać 5cm styro pod kasetę, będzie 20+5 = 25cm wystawała roleta, połowę przykryje styro, zyskuje 7cm  

gdyby lekko podkuć istniejący tynk do nadproża doszło by pewnie kilka cm (nie wiem jak jest zrobione nadproże)

okna są już zamontowane w części domu, a że nie są wielkie nie ma opcji zmniejszenia światła 

Edytowane przez Koonrad

Napisano

można dać 5cm styro pod kasetę, będzie 20+5 = 25cm wystawała roleta, połowę przykryje styro, zyskuje 7cm  

gdyby lekko podkuć istniejący tynk do nadproża doszło by pewnie kilka cm (nie wiem jak jest zrobione nadproże)

okna są już zamontowane w części domu, a że nie są wielkie nie ma opcji zmniejszenia światła 

Zasada jest prosta im więcej tym lepiej. Jeżeli możesz się zbliżyć max do okna to daj tam piankę PIR w płytach (np Kingspan). Jeżeli wszędzię będzie owe 7cm to da to tyle co 10-14cm styro a to już sporo. Ważne, żeby było to szczelne i pianka wszędzie weszła, także poza kasetę rolety. Kasetę można potem obrobić tynkiem w kolorze elewacji. Jeżeli roleta nie dojdzie do samego okna to musisz pomyśleć jak zamontować prowadnice, które zwykle przytwierdza się do okna.

Napisano

Serio masz tak zamontowane okno? Jakby nadproże w połowie grubości okna było wyżej, a w drugiej połowie niżej?

Dziwoląg.

Ja zrezygnowałem z rolet, bo zalety są znikome, a koszty spore. Teraz mi wykonawca uświadomił, że jak zrezygnuję z rolet, to muszę wydać 2,5K na nadproża (gdyby były rolety, to wieniec robiłby za nadproża). Więc w sumie wychodzą mi rolety za jakieś 8K i dalej się zastanawiam, co zyskam? Jedynie trochę chłodniej w upały (o ile rozwinę). Może odrobinę ciszej - ale to pomijalne dla mnie. Cieplej? Minimalnie - albo i na zero, jak uwzględnimy mostek nad oknem jak rozwiniemy roletę. Chyba tylko natynkowe nie robią żadnego mostka i faktycznie będzie minimalny, ewidentny zysk energetyczny.

Złodzieje? Szybko sobie poradzą - za to jak wejdą, to się zasłonią i hulaj dusza.

Jak już coś dawać, to IMO najlepszą płytę/piankę PUR tak dużo, jak się zmieści.

Edytowane przez Kaizen

Napisano
  • Autor

Serio masz tak zamontowane okno? Jakby nadproże w połowie grubości okna było wyżej, a w drugiej połowie niżej?

Dziwoląg.

nie to schemat z sieci, okno jest normalne z jakimś mały 2-3cm węgarkiem 

wady/zalety znam, chodziło mi o sposób montażu, bo firmy od rolet twierdza że sie nie da

kaseta z prowadnicami była by przykręcona do istniejącej ściany, na to pójdzie styro 12cm 

kwestię mostków znam, niech właściciel decyduje 

a ja zwolennikiem rolet też nie jestem ;)

poprawiłem schemat

post-135442-0-90478000-1483984325_thumb.jpg

jest duże prawdopodobieństwo że na nadporożu (niebieskie) jest izolacja typu płyta cementowo wiórowa (dom z lat 70/80)

wywalić i zastąpić jakąś porządną pianką - fioletowe

Edytowane przez Koonrad

Napisano

jest duże prawdopodobieństwo że na nadporożu (niebieskie) jest izolacja typu płyta cementowo wiórowa (dom z lat 70/80)

wywalić i zastąpić jakąś porządną pianką - fioletowe

dlaczego tam miałoby być coś takiego ?

Jeżeli jest tak jak mówisz to sprawa jest prosta. Jak dobrze to zrobicie szczelnie to praktycznie można wyeliminować mostek.

Napisano
  • Autor

dlaczego tam miałoby być coś takiego ?

Jeżeli jest tak jak mówisz to sprawa jest prosta. Jak dobrze to zrobicie szczelnie to praktycznie można wyeliminować mostek.

tzn suprema ? czy jak to się zwie ? bo tym izolowali wtedy, jakaś izolacja jest na 90%

pamiętam z budowy takie "dziwne" płyty ;)

v2.jpg

a styropianem wtedy jeszcze się nie robiło 

nic, wyślę schemat gościowi od rolet, zobaczymy co powie na taką hybrydę 

Edytowane przez Koonrad

Napisano

tzn suprema ? czy jak to się zwie ? bo tym izolowali wtedy, jakaś izolacja jest na 90%

pamiętam z budowy takie "dziwne" płyty ;)

v2.jpg

a styropianem wtedy jeszcze się nie robiło 

nic, wyślę schemat gościowi od rolet, zobaczymy co powie na taką hybrydę 

Ok, myślałem że to szalunek tracony. Ja zrobiłem tak że wkładałem piankę w szalunek do lekko zmodyfikowanego nadproża. Miało nie być mostka i go nie ma ;) .

Przy wycinaniu tych płyt trzeba to zrobić dokładnie i na wymiar odpowiednio większy od puszki. Łączenia uszczelnić pianą z pistoletu. Przez taką izolację można przytwierdzić / przykleić puszkę rolet. Dać się da tylko trzeba dobrego wykonawcę /instalatora znaleźć który ma o tym pojęcie.

Napisano
  • Autor

Ok, myślałem że to szalunek tracony. Ja zrobiłem tak że wkładałem piankę w szalunek do lekko zmodyfikowanego nadproża. Miało nie być mostka i go nie ma ;) .

Przy wycinaniu tych płyt trzeba to zrobić dokładnie i na wymiar odpowiednio większy od puszki. Łączenia uszczelnić pianą z pistoletu. Przez taką izolację można przytwierdzić / przykleić puszkę rolet. Dać się da tylko trzeba dobrego wykonawcę /instalatora znaleźć który ma o tym pojęcie.

OKi dzięki

Zobaczymy czy gra warta świeczki, bo tanio nie będzie

Napisano

OKi dzięki

Zobaczymy czy gra warta świeczki, bo tanio nie będzie

Dlatego najlepiej to na etapie budowy przewidzieć. Same materiały (poza roletami) może nie są takie drogie, ale jest z tym trochę zabawy, żeby to powycinać i wstawić dobrze.

Odnośnie samych rolet zewn to super sprawa, przydają się cały rok.

Napisano
  • Autor

A jaki jest cel montażu tych rolet?

Nie wiem, maja byc

Być może dom będzie stał pusty co jakiś czas i ma być bezpieczniej

Latem chłodniej a zima cieplej

Tak jak pisałem, ja zwolennikiem nie jestem

Napisano

to wiem, ale przy podtynkowych jest podobnie 

aic-integro_2.jpg

oczywiście pod kasetę można dać izolację, ale nadal nie będzie to to co powinno  :ok:

tak, ale jest wypełnienie w skrzynce - styropian wykrojony pod roletę. Na moim przykładzie widzę, że to dużo daje - nie mi nie wieje i nie czuć zimna. W mieszkaniu, które ostatnio kupiłem nie było styro w jednej skrzyce i mocno dmuchało zimnem. Aż zajrzałem sprawdzić i okazało się, że nie ma.

Napisano

Odnośnie samych rolet zewn to super sprawa, przydają się cały rok.

A tak konkretnie, to jakie mają zalety?

Dla mnie jedyna to nieco ochrony przed upałem lato - ale do tego trzeba ja zamknąć, a trochę bez sensu siedzieć w dzień przy sztucznym świetle. Już wolę klimę . Nie tylko taniej, ale też skuteczniej.

Zimą co zaoszczędzisz na tym, że przysłonięta szyba ma lepsze U, to stracisz mostkiem z pustej puszki.

Że nie widać, co w środku? To byle zasłonka czy roleta wewnętrzna załatwi.

Że złodziejowi trudniej? Podobno to żadna bariera - za to bardziej się cieszą, że nie widać, jak buszują. Poza tym trzeba mieć coś do ukradzenia.

Serio pytam, bo właśnie mam ostatni moment na podjęcie decyzji, czy wywalić 11K na rolety i zaoszczędzić na nadprożach 2,5K, czy jednak podtrzymać decyzję o rezygnacji z rolet (które mam w projekcie) i kupić nadproża za 2,5K zł. Dla dociekliwych - jak dam rolety nadokienne, to wieniec będzie robił za nadproża. Jak zrezygnuję, to muszę dać nadproża, żeby zmniejszyć otwór okienny.

Jakbym miał za darmo - to pewnie bym rolety zostawił. Ale ich użyteczność oceniam na pojedyncze złotówki, a nie kilkanaście K zł.

Napisano

Roleta wewnętrzna zimą powoduje skraplanie się wody na zimnych (brak cyrkulacji ciepłego powietrza) szybach. Są jeszcze materiałowe rolety zewnętrzne, które można montować na oknach bez cięcia elewacji, ale tanie nie są.

Napisano

Ja zrezygnowałem z rolet, bo zalety są znikome, a koszty spore. Teraz mi wykonawca uświadomił, że jak zrezygnuję z rolet, to muszę wydać 2,5K na nadproża (gdyby były rolety, to wieniec robiłby za nadproża). Więc w sumie wychodzą mi rolety za jakieś 8K i dalej się zastanawiam, co zyskam? Jedynie trochę chłodniej w upały (o ile rozwinę).

Serio pytam, bo właśnie mam ostatni moment na podjęcie decyzji, czy wywalić 11K na rolety i zaoszczędzić na nadprożach 2,5K, czy jednak podtrzymać decyzję o rezygnacji z rolet (które mam w projekcie) i kupić nadproża za 2,5K zł.

To w końcu ile za te rolety? między 8 a 11 kPLN jest różnica...Za te 3 kPLN kupiłbyś wg twoich wyliczeń co najmniej dwa okna...

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/423339-roleta-zewnętrzna-wieje-przy-lince/?p=6025522

Wypisujesz argumenty przeciw, dajesz do zrozumienia, że rolety to bezsens (w tym jak i wspomnianym wyżej wątku)- a teraz się zastanawiasz czy wydać 2,5 kPLN na nadproża czy 11 KPLN na rolety... no chyba matematykiem nie trzeba być, żeby wiedzieć co się wobec twojej teorii roletowej bardziej opłaca ;)

PS

Jesteś praktykiem odnośnie rolet czy teoretykiem?

Ja, jako praktyk napiszę, że montaż rolet w starym domu dał mi tylko plusy:

- największe w lato, można normalnie funkcjonować w pomieszczeniach od południowej strony i żadne rolety wewnętrzne takiego komfortu nie dają,

- w zimę także widzę różnicę przy starszych oknach

- odnośnie włamań- nie brałem tego pod uwagę bo mam ubezpieczenie i alarm z powiadomieniem. Poza tym mało kto rozróżnia rolety zwykłe od antywłamaniowych, które są droższe... zwykłe rolety najłatwiej sforsować jak są na linki/zwijaki. Lepsze są wtedy na silnik (chodzi o podniesienie pancerza).

Jakbym budował nowy dom, też montował bym rolety...najbardziej bawi mnie argument o zasłonkach ;] .

Z mojej strony EOT.

Edytowane przez PaDo

Napisano

To w końcu ile za te rolety? między 8 a 11 kPLN jest różnica...Za te 3 kPLN kupiłbyś wg twoich wyliczeń co najmniej dwa okna...

Sam cytujesz odpowiedź. Rolety mam wycenione na 11K zł (dokładnie 10830 zł z montażem). Jak z nich zrezygnuję, to zamiast skrzynek od rolet muszę dać nadproża, za które zapłaciłbym 2380 zł + transport. Jak będą rolety, to za nadproża będzie robił wieniec.

a teraz się zastanawiasz czy wydać 2,5 kPLN na nadproża czy 11 KPLN na rolety... no chyba matematykiem nie trzeba być, żeby wiedzieć co się wobec twojej teorii roletowej bardziej opłaca ;)

Ciągle szukam użyteczności, które mogę kupić za te 8K.

- największe w lato, można normalnie funkcjonować w pomieszczeniach od południowej strony i żadne rolety wewnętrzne takiego komfortu nie dają,

W dwóch mieszkaniach zamontowałem klimę. Nie wieżę, że jakakolwiek roleta da mi porównywalną wygodę. A i klima dużo tańsza.

- w zimę także widzę różnicę przy starszych oknach

Okna będę miał nowe o średnim U=0,81. Ile zyskam? 0,02? To z 10 zł rocznie zaoszczędzę na ogrzewaniu. Za to w wątku, który podlinkowałeś ładnie "świeci" puszka po rozwiniętej rolecie. Więc mam wątpliwości, czy w ogóle bilans wyjdzie na plus.

Lepsze są wtedy na silnik (chodzi o podniesienie pancerza).

Linki nie biorę pod uwagę. Wycenione mam elektryczne ze zdalnym sterowaniem.

Roleta wewnętrzna zimą powoduje skraplanie się wody na zimnych (brak cyrkulacji ciepłego powietrza) szybach.

Przy pakiecie trzyszybowym o U=0,5?

Edytowane przez Kaizen

Napisano

A tak konkretnie, to jakie mają zalety?

Dla mnie jedyna to nieco ochrony przed upałem lato - ale do tego trzeba ja zamknąć, a trochę bez sensu siedzieć w dzień przy sztucznym świetle. Już wolę klimę . Nie tylko taniej, ale też skuteczniej.

Zimą co zaoszczędzisz na tym, że przysłonięta szyba ma lepsze U, to stracisz mostkiem z pustej puszki.

Że nie widać, co w środku? To byle zasłonka czy roleta wewnętrzna załatwi.

Że złodziejowi trudniej? Podobno to żadna bariera - za to bardziej się cieszą, że nie widać, jak buszują. Poza tym trzeba mieć coś do ukradzenia.

Serio pytam, bo właśnie mam ostatni moment na podjęcie decyzji, czy wywalić 11K na rolety i zaoszczędzić na nadprożach 2,5K, czy jednak podtrzymać decyzję o rezygnacji z rolet (które mam w projekcie) i kupić nadproża za 2,5K zł. Dla dociekliwych - jak dam rolety nadokienne, to wieniec będzie robił za nadproża. Jak zrezygnuję, to muszę dać nadproża, żeby zmniejszyć otwór okienny.

Jakbym miał za darmo - to pewnie bym rolety zostawił. Ale ich użyteczność oceniam na pojedyncze złotówki, a nie kilkanaście K zł.

Pisałem, to w końcu odpisałeś że wolisz folijki przyklejać :phi:

Roleta wewnętrzna zimą powoduje skraplanie się wody na zimnych (brak cyrkulacji ciepłego powietrza) szybach. Są jeszcze materiałowe rolety zewnętrzne, które można montować na oknach bez cięcia elewacji, ale tanie nie są.

Nic takiego nie zauważyłem (na dachowych)

Zamiast rolet już chyba lepiej zainstalować alarm z powiadamianiem.

Tak i TV z satelitą ;) . Jedno nie zastąpi drugiego.

Napisano

Pisałem, to w końcu odpisałeś że wolisz folijki przyklejać :phi:

hmmm, a teraz się okazało, że w projekcie są rolety i zamiast folijek są rozważane  :phi:  :hehe: 

Napisano

Przy pakiecie trzyszybowym o U=0,5?

Jeśli ten pakiet zasłonisz dokładnie roletą, to może mieć nawet piętnaście szyb, a się wykropli.
Napisano

[...]

Napiszę krótko z własnego doświadczenia ; podczas budowy podjąłem decyzję o rezygnacji z rolet argumentując podobnie jak Ty. Po 5 latach odszedłem do wniosku że się myliłem. Zalożyłem natynkowe. Jestem zadowolony. Sherif argumenty za już podał.

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Tnij cytaty!

[Orochimaru]

Edytowane przez Orochimaru

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.