Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat, remont głowicy czy wymiana słupka?

Featured Replies

Napisano

Trochę mam dylemat, bo temat odgłosu przelewania się płynu chłodniczego w nagrzewnicy nie daje mi spokoju. Obecnie na króćcu w chłodnicy osadza się sadza - tak sądzę, nie jest to olej, bo oczek nie ma, w płynie widać czarne drobinki a na ściankach króćca można zebrać niewielką ilość czarnego osadu. Podejrzewam, że to przelewanie to padająca UPG - po raz kolejny zamówiłem tester CO2, bo pierwszy zamówiony od miesiąca nie doszedł.

Ale nie w tym rzecz, bo to sprawdzę na dniach.

Przypuśćmy, że będzie to padająca UPG. Koszty kompletu uszczelek i uszczelniaczy już znam (ok. 630zł za oem). Planowanie+sprawdzenie szczelności około 130-150zł.

W przypadku robienia samej głowicy podejrzewam, że zamknę się max w 1300zł (w tym olej+płyn). A jak zrobię sam to pewnie z 900zł.

Teraz inna możliwość.

Kupuję słupek w cenie powiedzmy 800-900zł, mało jest tych silników to i cena podobna jak za 1.6 110KM. Słupek z przebiegiem około 130-150kkm. Oczywiście silnik używany, nie otworzę go zaraz po kupnie, zawsze jest jakieś ryzyko, że np. będzie brał jakieś ilości oleju.

Obecny silnik oleju nie bierze, choć ma nalatane 215kkm.

Sprzedać auto nie bardzo mi się widzi, bo wsadziłem pewnie z 6kpln na swoje wymysły ;]

Co radzą AKowi eksperci? ;]

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Ja bym wolał robić swoje, będziesz wiedzieć co masz :ok:

Napisano

a jaki ma wydawać odgłos nagrzewnica jak jest w niej płyn chłodniczy i woda w niej płynie?

Napisano
  • Autor

a jaki ma wydawać odgłos nagrzewnica jak jest w niej płyn chłodniczy i woda w niej płynie?

Absolutnie żadnego. W innym wypadku albo układ zapowietrza się z różnych przyczyn (np. jakiś mikro wyciek) albo "kompresja" idzie w układ i robi ciśnienie. Tak jak tutaj, podejrzewam że są tego początki i węże jeszcze nie robią się twarde od ciśnienia.

Napisano

Absolutnie żadnego. W innym wypadku albo układ zapowietrza się z różnych przyczyn (np. jakiś mikro wy

Nie możesz tego olać i jeździć, skoro działa to czekać aż coś padnie. Będziesz miał winowajcę :phi:

Napisano
  • Autor

Nie możesz tego olać i jeździć, skoro działa to czekać aż coś padnie. Będziesz miał winowajcę :phi:

Mogę i na razie tak robię, ale wolę być przygotowany na takie wydatki ;)

Napisano

Absolutnie żadnego. W innym wypadku albo układ zapowietrza się z różnych przyczyn (np. jakiś mikro wyciek) albo "kompresja" idzie w układ i robi ciśnienie. Tak jak tutaj, podejrzewam że są tego początki i węże jeszcze nie robią się twarde od ciśnienia.

mi sie zdaje ze jesteś przewrażliwiony, jak auto jest dupawo wygłuszone i ten odgłos się pojawia w chwili dodawania obrotów czyli woda przyspiesza to odgłos jest najbardziej mozliwy

Napisano

Mogę i na razie tak robię, ale wolę być przygotowany na takie wydatki ;)

Czyli jest możliwość że będziesz jeździł i jeździł :oki:

Napisano

Ja bym remontował.

Co do testera, to on działa, jak jest relatywnie spory wyciek. Na małe lepszy jest analizator gazowy.

Można jechać na stację i poprosić o użyczenie. Odkręcasz korek w zbiorniczku wyrównawczym i od razu pakujesz tam sondę analizatora. Jak wykryje HC, to masz dziurę.

Oczywiście sonda nie może dotknąć płynu. Trzeba zapewnić diagnostę, że tak się nie stanie, bo inaczej spuści Cię na drzewo ;).

Napisano
  • Autor

Ja bym remontował.

Co do testera, to on działa, jak jest relatywnie spory wyciek. Na małe lepszy jest analizator gazowy.

Można jechać na stację i poprosić o użyczenie. Odkręcasz korek w zbiorniczku wyrównawczym i od razu pakujesz tam sondę analizatora. Jak wykryje HC, to masz dziurę.

Oczywiście sonda nie może dotknąć płynu. Trzeba zapewnić diagnostę, że tak się nie stanie, bo inaczej spuści Cię na drzewo ;).

A wiesz gdzie to w Warszawie zrobić?

A rozumiem, na SKP, to co pakują do wydechu?

Napisano
  • Autor

@@analyzer64

robić głowicę :ok:

ale najpierw upewnij się co do konieczności w ogóle, bo coś strasznym panikarzem jesteś ;)  ;)

Mówię jak jest ;) ale oczywiście najpierw się upewnię zanim zacznę robić :ok:

Ja nie lubię jak coś nie działa jak powinno cokolwiek by to nie było ;]

Napisano

Ja nie lubię jak coś nie działa jak powinno cokolwiek by to nie było

ale skąd wiesz ze to UPG?

moze masz gdzieś wyciek płynu albo nagrzewnica przecieka i dlatego masz jakis ekstra bulgotanie?

jakby się pojawiało powietrze to miałbyś cisnienie w układzie, tak?

Napisano

moze masz gdzieś wyciek płynu albo nagrzewnica przecieka i dlatego masz jakis ekstra bulgotanie?

On tak ma, lubi wymieniac sprawne graty ;)

A widac UPG jeszcze w Hondzie nie wymienial ;]

IMHO jezdzic i sie nie przejmowac, UPG raczej nie pada z dnia na dzien, wiec w razie W bedzie sie martwil.

Napisano
  • Autor

A czy ja powiedziałem, że wiem? Napisałem, że tester będę miał. Wcześniej bulgotanie było, ale pojawił się jakiś osad w płynie jako dodatkowy objaw. Wycieków nie zaobserwowałem, wszystko przejrzałem dokładnie :ok:

Napisano
  • Autor

On tak ma, lubi wymieniac sprawne graty ;)

A widac UPG jeszcze w Hondzie nie wymienial ;]

IMHO jezdzic i sie nie przejmowac, UPG raczej nie pada z dnia na dzien, wiec w razie W bedzie sie martwil.

Tak naprawdę to bym wolał nie wymieniać i ten 1kpln przeznaczyć na co innego ;]

Z dnia na dzień nie pada, z tym przelewaniem się już jeżdżę od listopada ;)

Napisano

Trochę mam dylemat, bo temat odgłosu przelewania się płynu chłodniczego w nagrzewnicy nie daje mi spokoju. Obecnie na króćcu w chłodnicy osadza się sadza - tak sądzę, nie jest to olej, bo oczek nie ma, w płynie widać czarne drobinki a na ściankach króćca można zebrać niewielką ilość czarnego osadu. Podejrzewam, że to przelewanie to padająca UPG - po raz kolejny zamówiłem tester CO2, bo pierwszy zamówiony od miesiąca nie doszedł.

Ale nie w tym rzecz, bo to sprawdzę na dniach.

Przypuśćmy, że będzie to padająca UPG. Koszty kompletu uszczelek i uszczelniaczy już znam (ok. 630zł za oem). Planowanie+sprawdzenie szczelności około 130-150zł.

W przypadku robienia samej głowicy podejrzewam, że zamknę się max w 1300zł (w tym olej+płyn). A jak zrobię sam to pewnie z 900zł.

Teraz inna możliwość.

Kupuję słupek w cenie powiedzmy 800-900zł, mało jest tych silników to i cena podobna jak za 1.6 110KM. Słupek z przebiegiem około 130-150kkm. Oczywiście silnik używany, nie otworzę go zaraz po kupnie, zawsze jest jakieś ryzyko, że np. będzie brał jakieś ilości oleju.

Obecny silnik oleju nie bierze, choć ma nalatane 215kkm.

Sprzedać auto nie bardzo mi się widzi, bo wsadziłem pewnie z 6kpln na swoje wymysły ;]

Co radzą AKowi eksperci? ;]

2 pytania:

Nie masz wilgotno pod dywanikami z przodu?

Paruje Ci przednia szyba przy włączonym ogrzewaniu?

Jeśli rzeczywiście wyjdzie, że to UPG, to tylko i wyłącznie robić. Jak zmienisz słupek, i okaże się, ze bierze olej i UPG też jest padnięte to co?

Napisano

@@analyzer64

Robić u siebie i nie kombinować , kupisz taki sam jak masz i za pół roku od nowa procedura ...

Napisano
  • Autor

2 pytania:

Nie masz wilgotno pod dywanikami z przodu?

Paruje Ci przednia szyba przy włączonym ogrzewaniu?

Jeśli rzeczywiście wyjdzie, że to UPG, to tylko i wyłącznie robić. Jak zmienisz słupek, i okaże się, ze bierze olej i UPG też jest padnięte to co?

1 - jest sucho, to było pierwsze co sprawdziłem.

2 - nie paruje jak włączę ogrzewanie

@analyzer64

Robić u siebie i nie kombinować , kupisz taki sam jak masz i za pół roku od nowa procedura ...

Też się powoli skłaniam ku temu :ok:

Napisano

Jak to co: zrobi i to szybciej, niż za pierwszym razem, bo już będzie wiedział, co i jak złapać...   :hehe:

Napisano

Kupno słupka to loteria, a remont własnego to wiesz co masz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.