Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak kształtują się ceny aut używanych w ciągu roku?

Featured Replies

Napisano

Czy można zaobserwować jakiś trend w kwestii zmian cen samochodów używanych w ciągu roku?

Interesuje mnie szczególnie pierwsza połowa roku. Można powiedzieć, że w styczniu używane auta "rocznikowo" starzeją się o rok, pojawiają się nowe auta z bieżącego roku, a te kupione w zeszłym roku robią się rocznymi etc.

Czy i kiedy można spodziewać się zmian cen? Wiadomo, ze z dniem 1.stycznia nikt od razu cen nie obniża.

Napisano

Zwykle sezonowo na wiosnę tanieją, na jesień drożeją ale ciężko to w dzisiejszych czasach zaobserwować.

Napisano

Na pewno przed 1 listopada wszystkie prestiże mocno trzymają cenę. A tak na poważnie to chyba najtaniej jest w wakacje.

Napisano

Najtaniej i to zdecydowanie jest w grudniu, potem styczeń. Reszta roku to podobny poziom cen. Mam kilku znajomych handlarzy i zawsze powtarzają i narzekają na grudzień. Sprzedaż spada prawie do zera. Pewnie ludzie wydają na świeta itp i odkładają zakup auta na później.

Napisano

Ja bym nie kupił samochodu w grudniu, bo za parę tygodni byłby starszy o rok :D

Napisano

Nie chodzi o zakupy w grudniu. Problem w tym, czy kupić używane auto w pierwszym kwartale, czy czekać i kupić w drugim, bo ceny trochę spadną.

Tego właśnie nie wiem - czy i kiedy ceny zostają obniżone.

Napisano
1 minutę temu, postmortem napisał:

Nie chodzi o zakupy w grudniu. Problem w tym, czy kupić używane auto w pierwszym kwartale, czy czekać i kupić w drugim, bo ceny trochę spadną.

Wg mnie cena zalezy od tylu czynnikow, ze to nie ma zadnego sensu...

Srednia cena pewnie jakos tam spade w funkcji czasu, ale juz w przypadku konkretnego egzemplarza to liczy sie, stan, przebieg, pochodzenie, itp...

Napisano

Nie chodzi o konkretny egzemplarz, ale o ogólną tendencję. O ile taka występuje.

Napisano
5 minut temu, postmortem napisał:

Nie chodzi o konkretny egzemplarz, ale o ogólną tendencję. O ile taka występuje.

Jakas tendencja na pewno jest, ale wg mnie nieistotna z perspektywy osoby, tktora chce kupic uzywane auto.

Przeciez nawet teraz widelki w obrebie tego samego roczniak siegaja czasami 100% ;]

Napisano
2 godziny temu, postmortem napisał:

solidny egzemplarz nie doczeka zmiany kwartałów, zejdzie na pniu. Stać będą auta niepopularne i ulepy.

Takie dywagacje można prowadzić przy szukaniu aut drogich i niepopularnych, ale wtedy dochodzi jeszcze kwestia podaży, która też jest niewielka. Jak szukasz czegoś popularnego to stan jest wyznacznikiem, nie cena, miesiąc czy kwartał.

Jak ktoś za popularny model będzie wołał za dużo, wg rynku, to taki też będzie stał i prawdopodobnie będzie też taniał, chyba że ktoś chce sprzedawać, a nie sprzedać.

Napisano

W dalszym ciągu skupiacie się na konkretnych egzemplarzach.

Wiem, że auto w dobrym stanie błyskawicznie znajduje nabywcę. Nie chodzi o to, aby upatrzyć egzemplarz i codziennie sprawdzać czy cena spadła. To nie ma sensu.

Mi chodzi o tendencję. Przecież im więcej lat ma samochód, tym niższa jego cena (pomijam różnice wynikające z różnicy w przebiegu, wyposażeniu wersji etc.).

Interesuje mnie, kiedy ceny spadają, jaka jest tendencja. Przecież nie z dniem 1. stycznia.

Napisano

Ze statystyk popularnego portalu z ogłoszeniami - wykres ogloszeń zamkniętych z powodu "Zakończone sprzedażą"

09895358656552658054.jpg

Daje jakiś pogląd kiedy jest najwięcej transakcji czyli najwyższe ceny.

Edytowane przez dwaoczka

Napisano
2 godziny temu, postmortem napisał:

Interesuje mnie, kiedy ceny spadają, jaka jest tendencja. Przecież nie z dniem 1. stycznia.

NIE MA TAKICH TENDENCJI i konkretnej odpowiedzi.

Rynek teraz jest za bardzo złożony.

Tendencja jest taka, że ty pójdziesz kupić i uzyskasz cenę 50 kzł, a ja pójdę i uzyskam 48 kzł, albo odwrotnie.

O ile przy autach 2-3 letnich rocznik ma znaczenie, to przy starszych jaka różnica czy ma 12 czy 13?

Stan się liczy, kto, co i kiedy.

Ogólnie za rok powinno być taniej, także poczekaj jeszcze ;)

Napisano
6 godzin temu, postmortem napisał:

W dalszym ciągu skupiacie się na konkretnych egzemplarzach.

mylisz się, tak to wygląda i szukanie dziury w całym, czy klucza cenowego nie ma zwyczajnie sensu.

6 godzin temu, postmortem napisał:

IMHO nie da rady tego określić, za dużo zmiennych. Ktoś kto decyduje się na sprzedaż auta przykładowo w lipcu, akurat wtedy może, ma czas, kupił coś nowego, kończy się oc, zbliża się coś dużego do roboty ect.

Ilość zamkniętych ogłoszeń też niczego nie wyjaśnia, bo ten spadek może wynikać z obu stron.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.