Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen C5 08+ 2,0hdi czy 2,2hdi,który lepszy?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie.Citroen C5 model 2008+ w nadwoziu kombi z regulowanym zawieszeniem i silnikiem spiętym z 6-biegową manualną skrzynią. :ok:

Ten 2,0 hdi 163kM to chyba to to samo co montowane w Peugeota np.407 więc chyba niezła jednostka,ale trochę mała moc jak na takie auto chyba,że po chipset. :ok:

Ma ktoś doświadczenia z tym 2,2 hdi?Również tak samo bezawaryjny jak 2,0?Czy lepiej omijać?

Edytowane przez Prozaq

Napisano

bierz 2.0 HDi ;) moc nie jest mała, nie przesadzaj :D i zastanów się nad wersją z automatem ;)

Napisano
  • Autor

Masz jakieś opinie na temat tego 2,2hdi? :)

Jak Ci się w ogóle sprawuje ta cytryna? :chipsy:

Napisano

ja mam poprzednia generacje, wiec auto wieksze i jak na moje wygodniejsze :) 2.2 HDi to dosc rzadki motor, natomiast nie slyszalem o jakis problemach z nim...

W ciagu najblizszych miesiecy pewnie bede sprzedawal swoja i przesiadal sie na C4GP, juz czuje ten brak hydro zawieszenia :(

Napisano

C5 MKII większy od C5MKIII?

MKI
dlug.     4618 mm kombi: 4756 mm
szer.     1770 mm
wys.     1476 mm kombi: 1558 mm
R.o.     2750 mm

MKII
dlug.     4745 mm kombi 4839 mm
szer.     1780 mm
wys.     1475 mm kombi: 1555 mm
R.o.     2750 mm

MKIII
dlug.     4779 mm kombi: 4829 mm (czyli kombi prawie identyczne jak MKii, pomiędzy MKI a MKII zaś sedan wyraźniej dłuższy od obu liftbacków MKi/ii)
szer.     1860 mm (dopowiednio 9 / 8 cm szerszy - to dużo)
wys.     1451 mm kombi: 1495 mm (sedan/liftback - MK3 niższa o 1,5cm)
R.o       2815 mm - sporo więcej.

Nowa C5 (MKiii) owszem może wydawać się ciaśniejsza w środku, ale nie nazwałby ją mniejszym autem od pierwszych generacji.

Z zewnątrz (nie wdając się w detale) MKIII jest wyraźnie większą krową od MKI/II, przede wszystkim jest szersza.

O wielkości kół nie wspomnę.

Ciekawostką jest powyższe porównanie różnic wymiarów MKI i MKII (np długość kombi), wiedząc że jedno od drugiego nie różni się niczym bo to był de facto faceLifting bez zmian blacharskich (blacharsko tylko lekko różne maski i klapa bagaznika w liftbacku się rózni, no i inaczej przetłoczone błotniki na lampy poliftowe).

Edytowane przez wald0

Napisano

w srodku jest zdecydowanie wiecej miejsca w C5 II, jezdzilem weekend C5 III i strasznie slabo sie czulem w srodku.

Napisano
23 godziny temu, Muzyk napisał:

w srodku jest zdecydowanie wiecej miejsca w C5 II, jezdzilem weekend C5 III i strasznie slabo sie czulem w srodku.

Miarką porównywaliśmy C5 MkI/II z C5 MkIII. Niestety ta najnowsza C5 wszędzie miała gdzieś o 1 cm mniej. A to na szerokość w środku na tylnej kanapie a to miejsca na nogi na tylnej kanapie mniej, a to bagażnik krótszy czy węższy.

Niby odrobinę mniejsza a wrażenie jest takie jakby przesiadało się do kompakta. Ale to bardziej kwestia mniejszych okien, bardziej "napompowanej" deski rodzielczej itd. Bo w praktyce jest odrobinę ciaśniejszym samochodem.

Napisano
Dnia 22.01.2017 o 21:37, Prozaq napisał:

Jak w temacie.Citroen C5 model 2008+ w nadwoziu kombi z regulowanym zawieszeniem i silnikiem spiętym z 6-biegową manualną skrzynią. :ok:

Ten 2,0 hdi 163kM to chyba to to samo co montowane w Peugeota np.407 więc chyba niezła jednostka,ale trochę mała moc jak na takie auto chyba,że po chipset. :ok:

Ma ktoś doświadczenia z tym 2,2 hdi?Również tak samo bezawaryjny jak 2,0?Czy lepiej omijać?

2.2HDI tak, ale tylko ten ostatni 204KM :)

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, SzefSzefow napisał:

2.2HDI tak, ale tylko ten ostatni 204KM :)

Jakieś szczegóły?:hmm:

Napisano

Ale ten 2.2 HDI występuje też w Mondeo. Mam znajomego, który właśnie Fordem z tym silnikiem zrobił już 370 tys.km i ciągle jeździ bez problemu. Także z trwałością to chyba nie jest najgorzej. 

Napisano
Dnia 22 stycznia 2017 o 21:37, Prozaq napisał:

Ten 2,0 hdi 163kM to chyba to to samo co montowane w Peugeota np.407 więc chyba niezła jednostka,ale trochę mała moc jak na takie auto

Mam 2.0 140 i szału nie ma ale spokojnie daje radę. Ten samochód ma takie zawieszenie że i tak nie nadaje się do szybkiej jazdy, to raczej krążownik do spokojnego jeżdżenia. Imho w tym aucie ważniejsze jest żeby była wersja "exclusicve" i po dobrym serwisowaniu niż żeby miał większą moc.  Owszem jest tryb "sport" ale tylko po to żeby był. 

Napisano
  • Autor

To mnie troszkę zmartwiłeś.Miałem na uwadze wersję 165kM bo ten silnik ma znajomy w P407 coupe i sobie b.chwali,ale jakimś demonem prędkości to to nie jest.:hmm:A jeśli do tego dodamy kanapowe zawieszenie o którym wspominasz to robi się typowy dziadkowóz bez urazy ofc.;]Ten 2,2hdi 204kM po lifcie byłby idealnym rozwiązaniem,ale to produkowali po 2011 więc budżet już nie ten bo 50+.;)No cóż w takim razie pozostaje przyjrzeć się bliżej Insignii.:ogien::facepalm:

Napisano

Hmmm... No nie wiem, ja bym sie nie zrazal, wzialbym 140/163 i robil softa cieszac sie z wygody ogolnej auta...

Napisano

No zależy do czego chcesz to auto. Na autostrady się nadaje, po prostej można jechać szybko :D  Podobno nawet powyżej chyba 110km/h zawiecha się minimalnie obniża. Ale w zakręty szybko to tym autem nie wejdziesz, ono nie jest do tego. Do tego w tym segmencie to chyba jednak najbardziej się mondeo nadaje. Ale ma inne zalety które powodują że jezdzi się nim przyjemnie

Napisano

Można by więc rzec, że to jest auto na cywilne drogi a nie na tor.

Pytanie gdzie więcej użytkownik będzie jeździł ;)

Osobiście dla mnie auto musi dobrze resorować.

Betonowego zawieszenia bym nie zniósł, dla mnie to duża wada. Tym się kierowałem kupując swoje C5 (mając wcześniej doświadczenia z BX)

Napisano
  • Autor

Obecnie jeżdżę Bmw E46 touring ,które w serii już jest dość sztywne,ale mnie było mało i obecnie jest Eibach Pro-kit -40/30 + torowy Bilstein B8 więc po tym co piszecie o zawieszeniu C5 to mogę się spodziewać choroby morskiej.;]No nic człowiek tez się starzeje i szuka komfortu więc jakiś kanapowóz będzie ok,ale no bez przesady.:hehe:

Napisano

Nie wiem z czego się śmiejesz.

To że C5 nie ma zawieszenia betonowego, to nie znaczy że nim buja.

W sprężynowcach to być może można takie równanie wyprowadzić: albo sztywno, że plomby wypadają, albo buja i kiwa jak na łódce.

Tutaj jest zupełnie inna charakterystyka - specyficzna.

Po prostu się przejedź.

U siebie (choć mam prymitywniejsze zawieszenie niż w nowszych C5) nie odczuwam ani choroby morskiej, ani jakichkolwiek problemów z szybką jazdą w zakrętach. Ośmielę się stwierdzić, że zawieszenie hydropneumatyczne w porównaniu do tradycyjnego, które próbuje być komfortowe - radzi sobie świetnie.

tutaj masz hydro na torze:

Jakoś jedzie, prawda? Nie wypada z zakrętów i koła się nie urywają ;l

A poniższy filmik obejrzyj od 45 sekundy (widać zupełnie inna charakterystykę tlumienia niż w spreżynowcach)

"Jak jest zima to musi być zimno" mówił klasyk. A jak jest komfortowo to musi być niestabilnie? To jednak trochę mit.

Weź też jeszcze pod uwagę, że zawieszenie hydropneumatyczne zasadniczo zachowuje swoją charakterystyke na tym smaym poziomie nie zaleznie od przebiegu.

Nie ma czegoś takiego jak zużycie amortyzatorów.

Edytowane przez wald0

Napisano

Nie przesadzajmy C5 to nie BX czy XM :P

Przejdź sie i zobacz.

A jak chcesz cos z podobnego rocznika -> Zastanów sie na Laguną GT

Napisano

Owszem, ale z drugiej strony po Xantii juz w kazdym C5 był system Hydractive3/3+, który nawet w najuboższej wersji spełnia funkcję minimalizacji wychylenia nadwozia (choć już nie w taki sposób jak Xantia activa).

Edytowane przez wald0

Napisano

Mordzia nie kombinuj kupuj e91 LCI z końca produkcji 2011/12 - 2.0d 184 KM na 3.0d braknie 50 tyś. Jakbyś chciał się laguną GT dci przejechać dzwoń do Jakubka, ale po bmw różnica w prowadzeniu rwd/fwd jest odczuwalna choć pewnie to kwestia przyzwyczajenia. A może oooo b8??

Napisano
1 godzinę temu, wald0 napisał:

Owszem, ale z drugiej strony po Xantii juz w kazdym C5 był system Hydractive3/3+, który nawet w najuboższej wersji spełnia funkcję minimalizacji wychylenia nadwozia (choć już nie w taki sposób jak Xantia activa).

Jeżdziłem 3 egzemplarzami C5 III i w każdym nawet w trybie najbardziej usztywnionym (sportowym) wystepowało uczucie bujania po zahamowaniu ostrym do 0 :(

Zawieszenie to jest specyficzne, mi nie podeszło zupełnie :(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.