Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupuj z AK czyli co za 35kpln?

Featured Replies

Napisano

Witam

Chce na za 2-3 miesiące ożenić moje- żony mondeo. No i mamy dylemat; żonie podoba się niezmiernie c4picasso ewentualnie scenic mk3. W kręgu zainteresowań jest też mondeo mk4 liftback i focus mk3 kombi. Auto ma robić 16-20kkm rocznie codziennie szkoła, przedszkole, praca do tego ma to być wyjazdowy pojazd rodzinny. Jako że od zawsze jeżdżę na lpg to i teraz preferowana jest benzyna pod lpg. Diesla po prostu nigdy nie miałem i boję się ich awaryjności osławionej zwłaszcza że auto będzie używane, nie nowe. Rocznik jak najmłodszy jednak minimum 2011. Cena zakupu może być niższa jak i lekko (bardzo) wyższa.

Co szanowne grono radzi? A może jest jakieś auto o którym nawet nie pomyślałem?   Zapraszam do dyskusji.  

Napisano

Jak C4 Picasso pod LPG to do 2013 roku był oferowany z silnikami 1.8PB (127 kuca) i 2.0 PB (143 kuca) - oba powinny dobrze znosić LPG.

Napewno olej 1.6 VTI niezależnie od mocy.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, cesarz napisał:

Jak C4 Picasso pod LPG to do 2013 roku był oferowany z silnikami 1.8PB (127 kuca) i 2.0 PB (143 kuca) - oba powinny dobrze znosić LPG.

Napewno olej 1.6 VTI niezależnie od mocy.

Fajnie, tylko że 1,8 i 2,0 to biale kruki... . W kraju nie ma chyba ani jednego. A co z tym 1,6 120 KM nie tak? Widzę w ogloszeniach takie z lpg...

Napisano
31 minut temu, BOGUS napisał:

A może jest jakieś auto o którym nawet nie pomyślałem?

Peugeot 5008 - jeszcze nie van a już nie kombi.

Do tego (dość) niezawodne motory HDI - 1.6 lub 2.0

Napisano

To jest silnik zrobiony z BMW - jeździ to to też w Mini i chyba BMW 1.

Ogólnie problemy z rozrządem, lubi brać olej, wadliwe pompy oleju ( ale to chyba tyczy sie tylko początku produkcji). Z tego co czytałem kiedyś z LPG też nie jest tak pieknie - bo tam jest Valvetronic  (dobry gazownik ogarnie pewnie - ale znajdź takiego:phi:)

Edytowane przez cesarz

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, el_guapo napisał:

Peugeot 5008 - jeszcze nie van a już nie kombi.

Do tego (dość) niezawodne motory HDI - 1.6 lub 2.0

wlaśnie... jak to jest z tymi hdi? siostra miala i mamy w rodzinie uraz... 100kkm nalotu niecale i 3x laweta...

Napisano
wlaśnie... jak to jest z tymi hdi? siostra miala i mamy w rodzinie uraz... 100kkm nalotu niecale i 3x laweta...

Jedne z najlepszych silnikow diesla - przy uzywce to oczywsicie zawsze loteria co trafisz

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
Octavia tour z silnikiem 1.6.

Kura odpada. Ja może bym kupił ale żona mówi że życie jest zbyt fajne żeby kurą jeździć [emoji106]

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mazda 6 2007-2013 2,5benzynka kombi

Citroen C5 2008+ kombi 2,0hdi 165kM

Audi A4 b7 1,8t Avant 

Napisano
  • Autor
Mazda 6 2007-2013 2,5benzynka kombi
Citroen C5 2008+ kombi 2,0hdi 165kM
Audi A4 b7 1,8t Avant 

Mazda ze względu na korozje odpada. C5 w sumie nie brałem pod uwagę- muszę sprawdzić długość/ max 4750/
Audi chętnie ale po za budżetem, do tego 1.8 tsi bezpośredni wtrysk.

Napisano

Jeżeli zależy Ci na dobrym roczniku zobacz coś z Opla. 

Astra J to całkiem udane auto.

Jak na wyglądzie to może pierwsze wypusty Insigni choć tu większość to ON. 

Napisano
  • Autor
Jeżeli zależy Ci na dobrym roczniku zobacz coś z Opla. 
Astra J to całkiem udane auto.
Jak na wyglądzie to może pierwsze wypusty Insigni choć tu większość to ON. 

Z hopla [emoji41] to myślałem o merivie b lub właśnie astrze j kombi. Chociaż w podobnych pieniądzach chodzą foki mk3 a żona bardzo miło wspomina foke. Jednak najbardziej chce coś wysokiego ok.4.5-4.7 długości.

Napisano
17 minut temu, BOGUS napisał:

Audi chętnie ale po za budżetem, do tego 1.8 tsi bezpośredni wtrysk

2,0tfsi to bezpośredni wtrysk.

1,8t 163kM w b7 to stare 1,8t 20v po modernizacji z pośrednim wtryskiem benzyny. :ok:

Napisano
2 minuty temu, BOGUS napisał:

Z hopla emoji41.png to myślałem o merivie b lub właśnie astrze j kombi. Chociaż w podobnych pieniądzach chodzą foki mk3 a żona bardzo miło wspomina foke. Jednak najbardziej chce coś wysokiego ok.4.5-4.7 długości.

No znajomi mają Astrę J właśnie kombi tyle że z Dieslem ale samo auto dla mnie na plus  :ok:

Mondeo Mk4 też ponoć daje radę. Tyle że tu też chyba z 80% to ON.

Jest jeszcze S-MAX jak ma być coś wyższego. Ale nie znam tematu co i jak.

Generalnie to proponuję objazd po komisach, oczywiście nie by kupić ale by zobaczyć co odpowiada a co nie. 

Wtedy będziesz wiedział czego szukać. Na żywo to zupełni inaczej, wsiądziesz, pooglądasz wtedy zdecydujesz.

Napisano
3 minuty temu, Prozaq napisał:

2,0tfsi to bezpośredni wtrysk.

1,8t 163kM w b7 to stare 1,8t 20v po modernizacji z pośrednim wtryskiem benzyny. :ok:

I warto dodać że to bardzo zacny silnik a i całe auto jak zadbane to na lata  :ok:

Napisano
  • Autor
I warto dodać że to bardzo zacny silnik a i całe auto jak zadbane to na lata  :ok:

To że 1.8T to zacny silnik to ja wiem. Zdziwiony tylko jestem że w b7 był.
S- max po za budżetem. Mondek mógłby być ale tylko liftback 2.0 - ciężko znaleźć ale wykonalne. A ta astra to jaki silnik? 1.4T 140km?

Napisano
  • Autor

A i jeszcze jedno. A co myślicie o scenicu mk3 2.0 benz. z bezstopniową skrzynią cvt? Awaryjne to?

Napisano
6 minut temu, BOGUS napisał:

To że 1.8T to zacny silnik to ja wiem. Zdziwiony tylko jestem że w b7 był.
S- max po za budżetem. Mondek mógłby być ale tylko liftback 2.0 - ciężko znaleźć ale wykonalne. A ta astra to jaki silnik? 1.4T 140km?

Nie no na 100% był nawet w mocniejszej wersji chyba 190 PS. Tyle że b7 już trochę trąci myszką, sporo trzeba zapłacić a min. 10 lat będzie miało.

Na silnikach w fordach i oplach to się nie znam. Inni pewnie jutro coś napiszą. 

Powodzenia i szczęścia w poszukiwaniach bo zapewne będzie potrzebne. 

Edytowane przez Asvang
korekta

Napisano
  • Autor
Nie no na 100% był nawet w mocniejszej wersji chyba 190 PS. Tyle że b7 już trochę trąci myszką, sporo trzeba zapłacić a min. 10 lat będzie miało.
Na silnikach w fordach i oplach to się nie znam. Inni pewnie jutro coś napiszą. 
Powodzenia i szczęścia w poszukiwaniach bo zapewne będzie potrzebne. 

Za fordami przemawia to że znam te auta od lat i sa dla mnie przewidywalne. Na oplach sie nie znam...wiem że dawniej gniły na potęgę podobnie jak mazdy bardziej niż fordy.

Napisano
Dnia Monday, January 23, 2017 o 23:25, BOGUS napisał:

Kura odpada. Ja może bym kupił ale żona mówi że życie jest zbyt fajne żeby kurą jeździć emoji106.png

Insignia /Astra kombi 1.4 t/ 1.8

Napisano
Dnia 23.01.2017 o 20:04, BOGUS napisał:

c4picasso ewentualnie scenic mk3.

Jesteś świadomy legendarnej jakości i bezawaryjności francuzów ?

Rocznik jak najmłodszy jednak minimum 2011. Cena zakupu może być niższa jak i lekko (bardzo) wyższa.

To może podaj realny budżet ? Bo 2011 i 35 kpln to szału nie będzie. Szukanie czegoś za 35-40 k nie bardzo ma sens jak masz do wydania np. 100k.

Napisano
  • Autor
To może podaj realny budżet ? Bo 2011 i 35 kpln to szału nie będzie. Szukanie czegoś za 35-40 k nie bardzo ma sens jak masz do wydania np. 100k.

Mógłbyś rozwinąć? To szukanie za 35 jak mam do wydania 100? Ja nie mam do wydania 100kpln- jakbym miał to kupował bym nowy.

Napisano
  • Autor
Insignia /Astra kombi 1.4 t/ 1.8

Właśnie do opli chcę przekonać żonę a ona woli Forda. .. Zreszta insygnia to w tym budżecie sie chyba nie zmieści

Napisano
51 minut temu, noras napisał:

Jesteś świadomy legendarnej jakości i bezawaryjności francuzów ?

Z naciskiem na legendy - szczególnie w przypadku C4 picasso która jest znacznie bardziej wytrzymałe niż taki Touran.

Napisano
Dnia 24.01.2017 o 00:36, BOGUS napisał:

Z hopla emoji41.png to myślałem o merivie b lub właśnie astrze j kombi. Chociaż w podobnych pieniądzach chodzą foki mk3 a żona bardzo miło wspomina foke. Jednak najbardziej chce coś wysokiego ok.4.5-4.7 długości.

Meriva B - co prawda jest robiona na płycie corsy, ale wymiarowo przewyższa stilo - czyli kompakta z lat 2002-2007.

Długość ca. 4,3 m

Auto bardzo przyjemne w środku - sporo miejsca z przodu i dla pasażerów. Dużo schowków.

Można bardzo wysoko dźwignąć siedzenie kierowcy.

Ale auto jeż IMHO cięższe od konkurencji. Spalanie wersji 120KM z 5b man to lekko 8 litrów w cyklu podmiejskim. 

roczniki 2010-2011 za 35 tyś zł bez problemu do znaleźienia.

Edytowane przez lessero

Napisano
  • Autor

Z naciskiem na legendy - szczególnie w przypadku C4 picasso która jest znacznie bardziej wytrzymałe niż taki Touran.

Gdybym przejmowal się legendami to nie szukalbym francuza i nie jeździł fordami

Napisano

Nie wiele powyżej tej długości jest S-Max. ;) A łapią się wszystkie Zafiry etc. - jedź pooglądaj.

Napisano
  • Autor
Nie wiele powyżej tej długości jest S-Max. [emoji6] A łapią się wszystkie Zafiry etc. - jedź pooglądaj.

Zafira nie jest głupim pomysłem. .. Siedziałem ostatnio w jednej...jakby tylko była ladniejsza w środku. ..

Napisano
37 minut temu, cesarz napisał:

Z naciskiem na legendy

Moje doświadczenie z francuzami (o rząd wielkości większe niż zwykłego użytkownika) wskazuje, że te legendy mają mocne uzasadnienie.

Ale na forum, które wielbi Fiata Stilo, wymiana UPG przed 100 kkm (standard w benzynowym 1,4 peżota) to  "czysta eksploatacja".

Napisano
50 minut temu, BOGUS napisał:

Mógłbyś rozwinąć? To szukanie za 35 jak mam do wydania 100?

Napisałeś - "Cena zakupu może być niższa jak i lekko (bardzo) wyższa." - czyli cena może być niższa, może być lekko wyższa i bardzo wyższa - stąd nie wiem ile dla Ciebie jest górnym limitem - cena 100 kzł jest "bardzo wyższa" w stosunku do 35 kzł.

Sensowne auta młodsze niż 2011 r. raczej nie są w kategorii 35 kzł - w tych granicach jest niechciana przez Ciebie kura.

Napisano
59 minut temu, noras napisał:

Moje doświadczenie z francuzami (o rząd wielkości większe niż zwykłego użytkownika) wskazuje, że te legendy mają mocne uzasadnienie.

Ale na forum, które wielbi Fiata Stilo, wymiana UPG przed 100 kkm (standard w benzynowym 1,4 peżota) to  "czysta eksploatacja".

A co ma 1.4 75 koni do omawianych aut? J nie kupie Skody Superg 2.0TDI bo w rodzinie były 2 Fabie 1.2 60 koni i silnik po 120 musiał przejść remont generalny8-)

Nie zauważyłem żeby ktoś tu wielbił Fiata Stilo - sporo osób jest zadowlonych z tego co oferuje za śmieszne pięniądze. 

Edytowane przez cesarz

Napisano
  • Autor

W tej kategorii mieści się też foka mk3 kombi która jest brana mocno pod uwagę jeżeli nie uda się znaleźć sensownego francuza ot taki głos rozsądku.

Napisano
11 minut temu, cesarz napisał:

Nie zauważyłem żeby ktoś tu wielbił Fiata Stilo - sporo osób jest zadowlonych z tego co oferuje za śmieszne pięniądze. 

Nie przejmuj się, @noras tak ma. Brzęczy tak od lat jak rozklekotany alternator w punto.

Możesz wymieniać, naprawiać, dalej będzie brzęczał... ;]

Edytowane przez lessero

Napisano

Witam

Chce na za 2-3 miesiące ożenić moje- żony mondeo. No i mamy dylemat; żonie podoba się niezmiernie c4picasso ewentualnie scenic mk3. W kręgu zainteresowań jest też mondeo mk4 liftback i focus mk3 kombi. Auto ma robić 16-20kkm rocznie codziennie szkoła, przedszkole, praca do tego ma to być wyjazdowy pojazd rodzinny. Jako że od zawsze jeżdżę na lpg to i teraz preferowana jest benzyna pod lpg. Diesla po prostu nigdy nie miałem i boję się ich awaryjności osławionej zwłaszcza że auto będzie używane, nie nowe. Rocznik jak najmłodszy jednak minimum 2011. Cena zakupu może być niższa jak i lekko (bardzo) wyższa.

Co szanowne grono radzi? A może jest jakieś auto o którym nawet nie pomyślałem?   Zapraszam do dyskusji.  

Ja mam 5008 od roku. Silnik 1,6 HDI. Kupiony z przelotem 55 tys. Teraz ma 68 tys. Nic się nie zadziało. Przepraszam, łacznik stabilizatora wymieniłem.

Ogólnie jestem b. zadowolony. Minusem jest moc, to jednak tylko 110 koni. Waga i wielkość auta robi swoje. Czasem trzeba powachlować skrzynią (6 biegów) aby szybko wyprzedzić. Na autostradzie 150-160 km/h nie jest żadnym problemem. Do większych prędkości to auto nie jest stworzone. mimo wszystko czasem przydałoby się parę koni więcej.

Spalanie z ostatnich 10 tys km - 7,4. 60/40 miasto/poza miastem (poza miastem to głównie prędkości autostradowe)

Rozważałem: C5 kombi, Mondeo kombi, C4 Picasso, 3008, S-Max, C-Max

Ze względu na wielkośc, komfort, wyposażenie, wybór padł na 5008. Chociaż było bardzo blisko mondeo i 3008.

P.S do wożenia dzieci nie jest potrzebny taki samochód - klasa B wystarczy. Poczytaj wątek o wózkach :)

Napisano
  • Autor
Nie przejmuj się, @ noras tak ma. Brzęczy tak od lat jak rozklekotany alternator w punto.
Możesz wymieniać, naprawiać, dalej będzie brzęczał... ;]

No cóż mieszczę sie w kategorii lenia i niudacznika nie zarabiam akowego minimum.
Miałem juz francuza...bezproblemowe auto było. Fiata nie chcę ze względu na znacznie dłuższą listę części eksploatacyjnych...

Napisano
  • Autor

Ja mam 5008 od roku. Silnik 1,6 HDI. Kupiony z przelotem 55 tys. Teraz ma 68 tys. Nic się nie zadziało. Przepraszam, łacznik stabilizatora wymieniłem.
Ogólnie jestem b. zadowolony. Minusem jest moc, to jednak tylko 110 koni. Waga i wielkość auta robi swoje. Czasem trzeba powachlować skrzynią (6 biegów) aby szybko wyprzedzić. Na autostradzie 150-160 km/h nie jest żadnym problemem. Do większych prędkości to auto nie jest stworzone. mimo wszystko czasem przydałoby się parę koni więcej.
Spalanie z ostatnich 10 tys km - 7,4. 60/40 miasto/poza miastem (poza miastem to głównie prędkości autostradowe)
Rozważałem: C5 kombi, Mondeo kombi, C4 Picasso, 3008, S-Max, C-Max
Ze względu na wielkośc, komfort, wyposażenie, wybór padł na 5008. Chociaż było bardzo blisko mondeo i 3008.

P.S do wożenia dzieci nie jest potrzebny taki samochód - klasa B wystarczy. Poczytaj wątek o wózkach [emoji4]

Dzięki. Wiem że do wożenia dzieci miniwan nie jest potrzebny ale przyzwyczaiła się żona do większych aut ( min. compakt) i tylko w takich czuje się bezpiecznie.

Napisano
2 minuty temu, BOGUS napisał:

No cóż mieszczę sie w kategorii lenia i niudacznika nie zarabiam akowego minimum.
Miałem juz francuza...bezproblemowe auto było. Fiata nie chcę ze względu na znacznie dłuższą listę części eksploatacyjnych...

A się przejmujesz. Kumple ze mnie mają bekę, ponieważ moim głównym kryterium wyboru samochodu była:

- długość pojazdu [2 samochody w garażu o długości 8,2]

- przesuwana tylna kanapa.

A najlepsze wspomnienia mam z obcowania z motoryzacją japońską.

Napisano
3 godziny temu, cesarz napisał:

A co ma 1.4 75 koni do omawianych aut?

To, że pewne rzeczy we francuzach się nie zmieniają - kontrolki są tylko sugestią, bo czasem świecą mimo braku awarii, a czasem nie świecą mimo awarii.

Przełącznik zespolony o trwałości ok. 70 kkm również występował od 206 po 407.

Znam dwóch prywatnych użytkowników francuzów (C5 III gen i 307) - w trakcie eksploatacji bronili ich jak cnoty córki. Po zmianie - odpowiednio na Fiestę i i30 wprost przyznają, jakie to g...no było.

Napisano
4 godziny temu, noras napisał:

Napisałeś - "Cena zakupu może być niższa jak i lekko (bardzo) wyższa." 

Ja to zrozumiałem jako bardzo lekko wyższa, czyli niewiele wyższa.

Napisano
  • Autor
Ja to zrozumiałem jako bardzo lekko wyższa, czyli niewiele wyższa.

I dobrze zrozumiales. A i nie obejmuje osławionego pakietu startowego jak i montażu ewentualnego lpg.

Napisano
  • Autor
To, że pewne rzeczy we francuzach się nie zmieniają - kontrolki są tylko sugestią, bo czasem świecą mimo braku awarii, a czasem nie świecą mimo awarii.
Znam dwóch prywatnych użytkowników francuzów (C5 III gen i 307) - w trakcie eksploatacji bronili ich jak cnoty córki. Po zmianie - odpowiednio na Fiestę i i30 wprost przyznają, jakie to g...no było.

To mi trochę przypomina kupców puga...chcieli extra bonifikaty na naprawe upg bo na pewno wystąpi lada moment...tyle że w momencie sprzedaży była ok.

Napisano
21 minut temu, BOGUS napisał:

chcieli extra bonifikaty na naprawe upg bo na pewno wystąpi lada moment

Mając populację XX szt. 206 z 1,4 benzyna i 100% wskaźnik wymiany UPG przed osiągnięciem 100 kkm, głupotą by było zakładać, że w kolejnym UPG przejedzie 200 kkm.

Napisano

Mając populację XX szt. 206 z 1,4 benzyna i 100% wskaźnik wymiany UPG przed osiągnięciem 100 kkm, głupotą by było zakładać, że w kolejnym UPG przejedzie 200 kkm.

Albo mocno przesadzasz, albo koloryzujesz, albo ja jestem wyjątkowym szczęściarzem. Zrobiłem 206 1,4 benzyna ponad 100 tyś. Sprzedałem jak miała 140 tyś. I uszczelki nie robiłem. Ale Ty chyba jesteś wyjątkowo uprzedzony do Francuzów...

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano
6 godzin temu, BOGUS napisał:

Zafira nie jest głupim pomysłem. .. Siedziałem ostatnio w jednej...jakby tylko była ladniejsza w środku. ..

Ja mam sentyment do Astry H - może piękna w środku nie jest, ale ogólnie jest taka sympatyczna, Zafira to to samo więc ten sam efekt. :ok: Przejedź się, sprawdź bo na prawdę ma wiele do zaoferowania, a w lepszych wersjach konsola środkowa wygląda ok. :ok:

Napisano
19 minut temu, Focus206 napisał:

1 godzinę temu, noras napisał:

C5 III - a co sie w nim takiego psuło:hehe: Znam kilka flotowych z przebiegiem 250 tysięcy po 3-4 latach i dalej jeżdzą. 2.0 HDI oczywiście

Mój ojciec ma 21 letnią xantia 1.6 w której absolutnie nic się nie psuje.

Edytowane przez cesarz

Napisano
10 godzin temu, Focus206 napisał:

Ale Ty chyba jesteś wyjątkowo uprzedzony do Francuzów...

Oczywiście, niczym nie uzasadnione uprzedzenia. Miałem tylko pareset egzemplarzy. Umierałem z nudów przy nich. 

Każdy ma prawo do swoich wyborów - może ignorować takie głosy jak mój, może ignorować raporty TUV.

Napisano
Godzinę temu, cesarz napisał:

raporty TUV to faktycznie wyrocznia

Jakoś mając auta z górnej części tabeli - się nie psuły, te z dolnej - się psuły. Ja sobie nie wmawiałem, że "to czysta eksploatacja".

Więc rozważając ostatnio KIA Sportage, właśnie ze względu na fantastyczny wynik w TUV ją odrzuciłem.

Napisano
Dnia 23.01.2017 o 20:40, cesarz napisał:

To jest silnik zrobiony z BMW - jeździ to to też w Mini i chyba BMW 1.

Ogólnie problemy z rozrządem, lubi brać olej, wadliwe pompy oleju ( ale to chyba tyczy sie tylko początku produkcji). Z tego co czytałem kiedyś z LPG też nie jest tak pieknie - bo tam jest Valvetronic  (dobry gazownik ogarnie pewnie - ale znajdź takiego:phi:)

Valvetronic jest już opanowany, sam mam gaz w takim silniku (2.0 150KM n46)

problem był bo tam nie ma podciśnienia w kolektorze i strojenie jest na korekty wtrysku 

u mnie problem był inny, mało który uniwersalny komputer potrafił dogadać się z ecu bmw ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.