Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie gazowe a komfort cieplny.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam dom 180 m2, ogrzewany gazem ziemnym i kocioł Junkers euroline oraz sterownik Euroster 2000. Obecnie kocioł działa na zasadzie włącz/wyłącz, problem pojawia się po wyłączeniu kotła przy zaprogramowanej temperaturze gdyż obniża się komfort cieplny.

Wyczytałem  w necie coś o ustawieniach histerezy na sterowniku i jak się okazało mój sterownik nie ma takiej opcji. 

Napiszcie czy zmiana sterownika na taki z histerezą np euroster 2026 poprawi w jakiś sposób komfort cieplny, i na jakiej zasadzie miało by to dokładnie działać?

Napisano
  • Autor

Piec się wyłącza po nagrzaniu do zaprogramowanej temp. i po kilkunastu minutach jak grzejniki ostygną zaczyna robić się "chłodno" mimo że temp. wcale jakoś bardzo się nie obniża. 

Napisano
4 minuty temu, marek t napisał:

Piec się wyłącza po nagrzaniu do zaprogramowanej temp. i po kilkunastu minutach jak grzejniki ostygną zaczyna robić się "chłodno" mimo że temp. wcale jakoś bardzo się nie obniża. 

tak to już jest

u mnie histereza to 1'C (minimum) - temp w domu od 20.8 do 20.0

pod koniec cyklu grzania chodzę w podkoszulku, gdy spadnie do 20 szukam swetra :hehe:

Napisano
2 godziny temu, marek t napisał:

Mam dom 180 m2, ogrzewany gazem ziemnym i kocioł Junkers euroline oraz sterownik Euroster 2000

Napiszcie czy zmiana sterownika na taki z histerezą np euroster 2026 poprawi w jakiś sposób komfort cieplny, i na jakiej zasadzie miało by to dokładnie działać?

Też mam ten sterownik w mieszkaniu.

Histereza 1 stopień - czyli jak ustawię 21C, to grzanie wyłącza się gdy temperatura osiągnie 21,5C, a piec ponownie się załączy, kiedy temperatura spadnie poniżej 21C (czyli do 20,5C). Przy mniejszej histerezie, ogrzewanie będzie szybciej reagować i załączy się np gdy spadnie do 21.

Możesz jeszcze spróbować obniżyć moc albo temperaturę zasilania grzejników, żeby wydłużyć czas grzania

Napisano
1 godzinę temu, marek t napisał:

To normalne. Starsi ludzie nazywają to: "innym ciepłem". Chodzi o promieniowanie podczerwone, które dociera do skóry z grzejników. Jeśli się wyłączy kocioł to masz tylko konwekcję i przy 20 - 21 st. odczuwa się jako chłodno.

Jeśli chcesz cały czas ciepło to ustaw min. 24st.C. lub rozpal w kominku.

;)

Napisano

A nie masz w ustawieniach sterownika, że reagować ma jak spadnie o ćwierć, pół lub cały stopień? Pamiętam, że miałem kiedyś Auratona i coś takiego było do ustawienia. Ja finalnie wywaliłem sterownik, regulacja tylko termostatami przy kaloryferach i jest git. Rożnica w rachunkach prawie żadna. 

Napisano

Wspomnialem kiedys o tym na AK w kontekscie przewagi ogrzewania podlogowego nad grzjnikami i zostalem zakrzyczany, ze to zaden problem i nikt dyskomfortu nie odczuwa ;]

Na Twoim miejscu zaczalbym od maksymalnego obnizenia temperatury zasilania do takiego poziomu, aby wciaz w pomieszczeniu bylo tyle stopni ile trzeba. Grzejniki bede mniej cieple, ale przez dluzszy okres czasu :ok:

Mozesz tez sie 'pobawic' (obnizyc) predkoscia dzialania pompy obiegowej :)

Jak sie okaze, ze ta minimalna 'komfortowa' temperatura zasilania jest bardzo powiazana z temperatura za oknem, to pozostanie Ci zamontowac zewnetrzna czujke temperatury i dobrac krzywa grzewcza (jesli takie cos Twoj kociol obsluguje) :)

Napisano
4 godziny temu, marek t napisał:

Witam.

Mam dom 180 m2, ogrzewany gazem ziemnym i kocioł Junkers euroline oraz sterownik Euroster 2000. Obecnie kocioł działa na zasadzie włącz/wyłącz, problem pojawia się po wyłączeniu kotła przy zaprogramowanej temperaturze gdyż obniża się komfort cieplny.

Wyczytałem  w necie coś o ustawieniach histerezy na sterowniku i jak się okazało mój sterownik nie ma takiej opcji. 

Mam identyczny zestaw w firmie. działa to znakomicie przy zachowaniu kilku zasad.

Na sterowniku masz opcję reagowanie na zmianę temperatury natychmiast bądź z opóźnieniem 5 min. druga opcja to =-1st bądź =-0.5 stopnia. sprawdź jakie masz ustawienia.

Sam sterownik powinien być w najchłodniejszym pomieszczeniu bez termostatu na grzejniku,aby to piec trzymał tam temperaturę ,a w reszcie pomieszczeń regulujesz temperaturę termostatami na grzejnikach i działa wszystko idealnie.

Też pierwszą zimę męczyłem się z ustawieniami i nie mogłem ustawić tak jak chciałem

Napisano
4 godziny temu, marek t napisał:

Witam.

Ja mam histerezę 0,2 stopnia i jest ok.

Jak była 1 stopień to był dramat.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, maras77 napisał:

Czyli przy 0,2 piec się częściej włącza?

Napisano
53 minuty temu, marek t napisał:

Czyli przy 0,2 piec się częściej włącza?

Tak.

Ledwo grzejniki wystygną włącza sie właściwie do nagrzania grzejników.

Napisano
3 godziny temu, maras77 napisał:

Jaki masz sterownik z tak niską histerezą?

Na czym polegał ten dramat?

Napisano
3 godziny temu, betaaga napisał:

Sam sterownik powinien być w najchłodniejszym pomieszczeniu bez termostatu na grzejniku,aby to piec trzymał tam temperaturę ,a w reszcie pomieszczeń regulujesz temperaturę termostatami na grzejnikach i działa wszystko idealnie.

Zgodnie ze sztuką , termostat powinien być w pomieszczeniu reprezentatywnym. W tym pomieszczeniu niema termostatu albo powinien być odkręcony  na maksa.

Jak dasz w najchłodniejszym kocioł będzie sie starał dobić do wymaganej temperatury i chodził non stop.

Napisano
4 minuty temu, marcinur napisał:

Jaki masz sterownik z tak niską histerezą?

Na czym polegał ten dramat?

http://www.kgelektronik.pl/produkty/regulatory/termostat-c7rf.html

jest też w wersji bezprzewodowej i można dobrać sobie dobre miejsce pomiaru temperatury.

http://www.kgelektronik.pl/produkty/regulatory/termostat-c7rf.html

A dramat polgał na tym, że najpierw było gorąco, a potem zimno i tak na zmianę.

Dodatkowo miejsce z regulatorem nie jest u mnie miarodajne (przedpokój) i pokoje się dodatkowo wyziębiały i przegrzewały - pewnie o więcej niż jeden stopień dodatkowo.

Czyli jak stary regulator Euroster 2000  sobie działał na +/i 1 stopień (20,5 - 21,5) to w pokojach było pewnie ze 3 stopnie różnicy (19,5-22,5)

A teraz na histerezie 0,2 stopnia jest całkiem nieźle - wszędzie jest ciepło, bo jak tylko cały grzejnik się wystudzi, to znowu grzeje. I grzeje też dość krótko.

Napisano
6 minut temu, maras77 napisał:

A teraz na histerezie 0,2 stopnia jest całkiem nieźle - wszędzie jest ciepło, bo jak tylko cały grzejnik się wystudzi, to znowu grzeje. I grzeje też dość krótko.

A zauważyłeś jakieś różnice w zużyciu gazu?

Napisano
3 minuty temu, marcinur napisał:

A zauważyłeś jakieś różnice w zużyciu gazu?

Nie zauważyłem, ale też się jakoś zbytni nad tym nie zastanawiałem.

Z resztą ciężko porównać- bo z czym?

Pogoda jest inna, a gaz jest jeszcze do CWU.

Napisano
11 godzin temu, Adam___ napisał:

Zgodnie ze sztuką , termostat powinien być w pomieszczeniu reprezentatywnym. W tym pomieszczeniu niema termostatu albo powinien być odkręcony  na maksa.

Jak dasz w najchłodniejszym kocioł będzie sie starał dobić do wymaganej temperatury i chodził non stop.

Ładnie napisane ale o to samo chodzi.

Napisano
15 godzin temu, Adam___ napisał:

I tak, i nie. Bo wystarczy, że w tym pomieszczeniu jest np. kominek i robi się bajzel bo termostat odetnie a w pozostałych pokojach będzie zimno. Dobrą opcją jak już musi być termostat jest wersja bezprzewodowa, zawsze można przenieść do innego pomieszczenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.