Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie Podlogowe- dł. sekcji.

Featured Replies

Napisano

Moje pytanie brzmi: jaka powinna być długość jednej sekcji podłogówki (rury fi16)??

Slyszalem ze do 120 m i tak zeby wszystkie sekcje byly w miare rownej dlugosci.

Pytam dlatego, ze znajomy ojca hydraulik twierdzi ze jedna sekcja powinna miec 25 m 8-) !?
Jak dla mnie to zdecydowanie za mało. W takiej sytuacji jeden pokoj, ktory mam w domu o pow 12,3 m2 musialby miec az 3 sekcje. ;l
A wg mnie wystarczy 1 sekcja na pokoj...

Na dol myslalem o 8-9 sekcjach.

Przedstawiam nizej rozklad mojego domu
2065_rzuty1_kr_toscania_z_garazem_dwustanowiskowym_tmb1.gif

Napisano

120m to dużo, 25m to przesada w drugą stronę. Ale żeby to miało ręce i nogi to wypadałoby policzyć czyli zrobić projekt.

tapatalked

Napisano

Trzeba to wypośrodkować i robić pętle o zbliżonej długości, np 50-70m. 120m to przesada, przy dalszych i większych pomieszczeniach robi się więcej pętli. 25m też źle bo jest nierealne jak piszesz, bez senus jest tak dzielić i marnować materiał na zbędne powroty i zasilania.  Ja na dole (ok100m2) mam 10 sekcji.

Napisano

Na fi 16 100mb to maks z doprowadzeniem i odpływem. 25mb jeżeli pomieszczenie tego wymaga też będzie ok, w końcu na rozdzielaczu po to są rotametry, by wyregulować odpowiednio przepływy. 120 m to na rurce fi 20mm można robić.

Ja bym zrobił 1,2,10 na jednym obwodzie gdzie 2 była by na końcu obwodu.

7,6,4 jako pojedyńcze.

5 salon podzielił na dwie sekcje, 3 kolejna, i zagęśćił 3 rzędy rurek przy oknie balkonowym

7,8 jako pojedyńcze.

8 łazienka z zagęszczonym układem.

garaż jako jedna pętla z mniejszym zagęszczeniem.

Napisano
  • Autor

*niedal.  O takim samym podziale sekcji myslalem. Czyli 9 sekcji. 

Godzinę temu, sherif napisał:

Trzeba to wypośrodkować i robić pętle o zbliżonej długości, np 50-70m. 120m to przesada, przy dalszych i większych pomieszczeniach robi się więcej pętli. 25m też źle bo jest nierealne jak piszesz, bez senus jest tak dzielić i marnować materiał na zbędne powroty i zasilania.  Ja na dole (ok100m2) mam 10 sekcji.

*sherif.  Dzieki sprawa sie wyjasnila. 

Napisano

Pokój 5 z podziałem na 2 obwody może być ciężko.

Przy rozstawie rurek 15 cm ze 100 metrów rury zrobisz 15m2. A gdzie zasilanie i powrót?

Podzieliłbym dla spokoju na 3 obwody.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Adam___ napisał:

Pokój 5 z podziałem na 2 obwody może być ciężko.

Przy rozstawie rurek 15 cm ze 100 metrów rury zrobisz 15m2. A gdzie zasilanie i powrót?

Podzieliłbym dla spokoju na 3 obwody.

Troszke pomierzylem na zywo i  tak salon z jadalnia, kuchnia i hallem beda podzielone  na 5 sekcji. 

Napisano
Dnia 10.02.2017 o 17:52, luccass napisał:

120m to dużo, 25m to przesada w drugą stronę. Ale żeby to miało ręce i nogi to wypadałoby policzyć czyli zrobić projekt.

tapatalked

Nie  wiesz nie pisz ...

Odległość 120 m przy tej średnicy jest prawie ok ...zastanawiam się dlaczego ktoś wsadza w posadzkę jakiegoś alupexa z gowniana jakością zamiast utopić Rehau'a

Trudno szanowac odległość nie znając grubości warstwy styropianu i grubości posadzki ....

Ale standardem przy rurach 17 z Rehau jest sekcja 120mb

Pytajcie o szczegóły u instalatorów którzy mają rekomendacje np Rehau....

Bo tak czytam o tych odcinkach i mam całkiem niezły ubaw...moi mili instalatorzy...znafffcy wszystkiego

Napisano
  • Autor

Grubosc ocieplenia posadzki 18 cm i ok 7.5 grubosc wylewki.

Napisano
11 minut temu, Kukis napisał:

Grubosc ocieplenia posadzki 18 cm i ok 7.5 grubosc wylewki.

Spokojnie max to 120mb....

Liczę to z przekroju Rehau który jest 17 ....możesz dla twojego przekroju zastosować 100mb

Ale zastanawiam się nad sensem alupexa utopionego w betonie ....nie masz gwarancji że nie pierdyknie...a widziałem już różne rzeczy...?

Serio pisze...popytaj o rehau...jest droższy ale o niebo lepszy o kij wie czego....

I nie zdarzyło mi się od 25 lat żeby gdzieś coś się wysrało z winy materiałowej

Napisano
1 godzinę temu, 4thelement napisał:

Nie  wiesz nie pisz ...

Oho! Witamy znafce!

Odległość 120 m przy tej średnicy jest prawie ok

Co znaczy 'prawie'? 

58 minut temu, 4thelement napisał:

możesz dla twojego przekroju zastosować 100mb

A dlaczego 130 nie moze?

Trudno szanowac odległość nie znając grubości warstwy styropianu i grubości posadzki ....

To slucham oswiec nas w jaki sposob dlugosc odcinka zalezy od grubosci warstwy styropianu i posadzki...

Bo tak czytam o tych odcinkach i mam całkiem niezły ubaw...moi mili instalatorzy...znafffcy wszystkiego

Jesli masz tak dobry ubaw i olbrzymia widze, to chetnie przeczytam odpowiedzi na pytania powyzej. 

Napisano
44 minuty temu, luccass napisał:

Oho! Witamy znafce!

Co znaczy 'prawie'? 

A dlaczego 130 nie moze?

To slucham oswiec nas w jaki sposob dlugosc odcinka zalezy od grubosci warstwy styropianu i posadzki...

Jesli masz tak dobry ubaw i olbrzymia widze, to chetnie przeczytam odpowiedzi na pytania powyzej. 

Grubość posadzki i grubość izolacje ma wpływ na przewodnictwo...jeśli nie wiesz proponuję popracować jako instalator c.o. przez 17 lat. Jeśli chodzi o podłogowe i instalacje ogóle c.o.na autoryzacji rehau. Na pw podam ci nr telefonu do  firmy gdzie tyle czasu przepracowalem i potwierdzi moje doświadczenie w tym temacie 

To po primo

130 nie moze bo nie będzie grzaloguj na całym obwodzie....zdąrzy się wychłodzić...

Rozumiem że ty masz praktyczne doświadczenie i możesz zaręczyć że będzie działało przy 130 czy więcej mb  rury...nie zamierzam się kłócić....tylko doradzam....jeśli ty teoretyku uważasz że wiesz lepiej...twoja sprawa

Napisano
3 godziny temu, 4thelement napisał:

Nie  wiesz nie pisz ...

Odległość 120 m przy tej średnicy jest prawie ok ...zastanawiam się dlaczego ktoś wsadza w posadzkę jakiegoś alupexa z gowniana jakością zamiast utopić Rehau'a

Tu nie chodzi o to, że 120m się nie da, tylko o to że przy domu jednorodzinnym trudno będzie uzyskać zrównoważone pętle jeżeli będzie się dawać takie długości. Chyba że pomieszczenia bliższe i mniejsze obskoczy się jedną pętlą ..

3 godziny temu, 4thelement napisał:

Pytajcie o szczegóły u instalatorów którzy mają rekomendacje np Rehau....

Gdyż, ponieważ?

Mój instalator mówił podobnie o materiale który on stosował (Wavin), że on XX lat tylko na tym robił nie było problemów nigdy i gwarancja dożywotnia jest.

Napisano
13 minut temu, sherif napisał:

Mój instalator mówił podobnie o materiale który on stosował (Wavin), że on XX lat na tym robił nie było problemów nigdy i gwarancja dożywotnia jest. na tym robił nie było problemów nigdy i gwarancja dożywotnia jest.

U nas to się mówi tak...

Jak ktoś nie ma kasy na rehau to wsadza to co ma najdluzszą gwarancję 

Napisano

Grubość posadzki i grubość izolacje ma wpływ na przewodnictwo..

Szczegolnie ta izolacja ma wielki wplyw :rotfl: I w dalszym ciagu nie napisales jaki to ma wplyw na dlugosc petli :hehe:

jeśli nie wiesz proponuję popracować jako instalator c.o. przez 17 lat

Znam takich co i od 30 lat fuszerki robia :)

potwierdzi moje doświadczenie w tym temacie 

Ja nie potrzebuje nigdzie dzwonic. Masz tak samo blade pojecie o temacie jak moj wykonawca z wieloletnim stazem :)

130 nie moze bo nie będzie grzaloguj na całym obwodzie....zdąrzy się wychłodzić...

I co z tego, ze sie wychlodzi? Moze pomieszczenie akurat tyle ciepla bedzie potrzebowalo i temperaturowo bedzie OK? 

Sprobuj sobie dmuchnac w takie 100m rury, a potem w 60m i pomysl. Nie mowiac juz o tym, zebys sporbowal caly dom opierdzielic ~100m kawalkami. Powodzenia w planowaniu. 

Rozumiem że ty masz praktyczne doświadczenie i możesz zaręczyć że będzie działało przy 130 czy więcej mb  rury..

Mam. I jak doczytasz, to zobaczysz, ze wlasnie ja sugerowalem sporo krotsze odcinki, ale tak sie skupiles na swojej zajebistosci, ze zapomniales przeczytac co pisza inni.

40 minut temu, 4thelement napisał:

U nas to się mówi tak...

Jak ktoś nie ma kasy na rehau to wsadza to co ma najdluzszą gwarancję 

Ten Rehau to jakas zarejestrowana sekta? Bo mozgi niezle ryja :hehe:

Napisano

@luccass

Jak na razie to ty się skupiasz na swojej zajebistości

Jeśli miałbyś doświadczenie to nie miałbyś innego wykonawcy jak ty sam ...Ale kłamać zaginać rzeczywistość to trzeba umieć....

Za moimi argumentami przemawia wieloletnia praktyka 

Za twoimi porady z muratora

Gdybyś miał jakiekolwiek doświadczenie praktyczne w projektowaniu układów c.o. to twoje argumenty brzmiały by zupełnie inaczej,nie mówię że ja jestem zajebisty i wszystkowiedzacy, tylko stwierdzam to na co pozwala mi moja praktyka 

Zatem ty stawiasz swoją teoretyke kontra moja praktykę....i dla ciebie ty masz rację....

Dla mnie koniec tematu bo zeszlismy dzięki tobie na wycieczki osobiste ...a to nie o to chyba autorowi chodzi.....

Panie zajebisty 

1 godzinę temu, luccass napisał:

Szczegolnie ta izolacja ma wielki wplyw :rotfl: I w dalszym ciagu nie napisales jaki to ma wplyw na dlugosc petli :hehe:

Znam takich co i od 30 lat fuszerki robia :)

Ja nie potrzebuje nigdzie dzwonic. Masz tak samo blade pojecie o temacie jak moj wykonawca z wieloletnim stazem :)

I co z tego, ze sie wychlodzi? Moze pomieszczenie akurat tyle ciepla bedzie potrzebowalo i temperaturowo bedzie OK? 

Sprobuj sobie dmuchnac w takie 100m rury, a potem w 60m i pomysl. Nie mowiac juz o tym, zebys sporbowal caly dom opierdzielic ~100m kawalkami. Powodzenia w planowaniu. 

Mam. I jak doczytasz, to zobaczysz, ze wlasnie ja sugerowalem sporo krotsze odcinki, ale tak sie skupiles na swojej zajebistosci, ze zapomniales przeczytac co pisza inni.

Ten Rehau to jakas zarejestrowana sekta? Bo mozgi niezle ryja :hehe:

Izolacja ma ogromny wpływ zarówno na średnicę układu,długość pętli jak i gęstość układu

To po raz bo nie chce mi się ciąć cytatu.

Po drugie jeśli nie ma znaczenia czy się wychlodzi czy jest to opiernicz cały parter jednym układem...skoro to nie ma znaczenia ....

Po trzecie...można stosować krótsze odcinki i z tym problemu nie ma za wyjątkiem rozbudowy konsoli której koszty niskie nie są...skoro można coś ogarnąć 8 rotametrami to po co pakować np 12 rotametrow skoro i tak będą skręcone żeby nie parzsyło w nogi

Po czwarte....rehau to nie sekta...Ale sam stwierdziłes że się znasz więc co ci będę tłumaczył....dla ciebie pewnie alupex z marketu jest zajebista.....

I to ciebie dyskwalifikuje do dalszej dyskusji....po prostu nie chce mi się z pseudoinstalatorami dyskutować o rzeczach oczywistych 

Napisano
11 godzin temu, 4thelement napisał:

Spokojnie max to 120mb....

Liczę to z przekroju Rehau który jest 17 ....możesz dla twojego przekroju zastosować 100mb

Ale zastanawiam się nad sensem alupexa utopionego w betonie ....nie masz gwarancji że nie pierdyknie...a widziałem już różne rzeczy...?

Serio pisze...popytaj o rehau...jest droższy ale o niebo lepszy o kij wie czego....

I nie zdarzyło mi się od 25 lat żeby gdzieś coś się wysrało z winy materiałowej

Myślisz, że teraz rurki są gorsze od Rehau 25 lat temu?

6 godzin temu, 4thelement napisał:

Po trzecie...można stosować krótsze odcinki i z tym problemu nie ma za wyjątkiem rozbudowy konsoli której koszty niskie nie są...skoro można coś ogarnąć 8 rotametrami to po co pakować np 12 rotametrow skoro i tak będą skręcone żeby nie parzsyło w nogi

"Parzyło w nogi" - :rotfll:

Ale ubaw.

A jaką temperaturą zasilasz pętle, że może parzyć w nogi?

Bo w dobie kotłów kondensacyjnych z PWM woda ma temperaturę bliską zadanej na podłodze.

A to powoduje, że wszędzie jest taka sama temperatura i dzięki temu podłoga wybacza większość błędów projektowych. Wybacza za gęste ułożenie rurek, nie wybacza za rzadkiego ułożenia.

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał:

Myślisz, że teraz rurki są gorsze od Rehau 25 lat temu?

"Parzyło w nogi" - :rotfll:

Ale ubaw.

A jaką temperaturą zasilasz pętle, że może parzyć w nogi?

Bo w dobie kotłów kondensacyjnych z PWM woda ma temperaturę bliską zadanej na podłodze.

A to powoduje, że wszędzie jest taka sama temperatura i dzięki temu podłoga wybacza większość błędów projektowych. Wybacza za gęste ułożenie rurek, nie wybacza za rzadkiego ułożenia.

No fakt z tym argumentem przesadziłem....

Nic nie stoi na przeszkodzie aby robić krótkie odcinki za wyjątkiem kasy i lepiej zrobić krótszy odcinek niż dłuższy i tutaj nie ma jakby odgórnie narzuconej zasady 

Co do pierwszego zagadnienia ...wystarczy porównać grubość wewn.wkładki alupexa w zależności od firmy a także sam system łączeń...

Jak ktoś chce zrobić po taniości to na rehaua nawet nie spojrzy tyle tylko żeby to się nie zemściło kiedyś na użytkowniku. 

Pod firmą zawsze robiliśmy z rehaua....na fuchach to już zależało od inwestora

Napisano
1 minutę temu, 4thelement napisał:

Pod firmą zawsze robiliśmy z rehaua....na fuchach to już zależało od inwestora

Ale przecież produkcja alupexa to chyba nie jest jakaś kosmiczna technologia??

Pomijam tanie marketówki ale nie chce mi się wierzyć że rury wavina, kisana czy np KANtherma są złej jakości, dużo gorszej niż rehau.

Napisano

Nie za wielkiej różnicy jeśli chodzi o samą rurę...jest za to roznica w systemie łączeń...

Z tego co jednak pamiętam....kanterm jest jakościowo gorszy od rehau czy nawet wawin

Aczkolwiek jakbym dziś robił u siebie jakikolwiek system c.o. i chciałbym go schować czy to w ścianie czy w podłodze to wziąłbym pod uwagę również firmy z powyższej listy....wszystko zależy od zasobności portfela

Edytowane przez 4thelement

Napisano
Dnia 10.02.2017 o 17:26, Kukis napisał:

Moje pytanie brzmi: jaka powinna być długość jednej sekcji podłogówki (rury fi16)??

Zacząłbym od napisania, jak technicznie będzie podłogówka zrobiona.

Czy mieszacze elektroniczne, czy zawór PLE, czy będzie regulator pokojowy, czy będą regulatory w każdym pomieszczeniu, czy planujesz też grzejniki gdzieś utrzymywać.

Ja w podłogówce tylko jedną rzesz spatoliłem - jest wspólna pętla dla łazienki i pokoju. Przy cieplejszej wodzie na zasilaniu układu, aby w pokoiku nie było chłodniej w łazience było zbyt ciepło.

Ale temperaturą wody i sterowaniem wszystko udało się skorygować. Jest mieszacz elektroniczny, temperatura w podłogówce jest taka jak podłogi. Do tego regulator pogodowy i pokojowy.

Pogodowy ustala temperaturę zasilania a pokojowy powoduje dopuszczanie tej wody do układu, jak się robi za zimno w pomieszczeniu. Jako, że histereza całkowita jest 0,2 stopnia to komfort cieplny jest taki, że po prostu jest ciepło w domu, a podłoga nie jest ani ciepła, ani zimna. Jest po prostu taka, że można chodzić boso bez żadnych negatywnych odczuć.

W tej chwili rotametry mam wszystkie na maxa otwarte - jak woda jest o temperaturze podłogi, to nie ma sensu nic dławić przepływami, po prostu woda ma krążyć jak najszybciej i wyrównywać temperatury.

Niestety przy takim podejściu nie da się zrobić podłogi w łazience cieplejszej od reszty.

Aczkolwiek są inne, być może lepsze metody regulacji.

Ważne jest, aby mieć polem pole manewru regulacjami, jak się okaże, że coś jest spartolone.

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, maras77 napisał:

Zacząłbym od napisania, jak technicznie będzie podłogówka zrobiona.

Czy mieszacze elektroniczne, czy zawór PLE, czy będzie regulator pokojowy, czy będą regulatory w każdym pomieszczeniu, czy planujesz też grzejniki gdzieś utrzymywać.

Ja w podłogówce tylko jedną rzesz spatoliłem - jest wspólna pętla dla łazienki i pokoju. Przy cieplejszej wodzie na zasilaniu układu, aby w pokoiku nie było chłodniej w łazience było zbyt ciepło.

Ale temperaturą wody i sterowaniem wszystko udało się skorygować. Jest mieszacz elektroniczny, temperatura w podłogówce jest taka jak podłogi. Do tego regulator pogodowy i pokojowy.

Pogodowy ustala temperaturę zasilania a pokojowy powoduje dopuszczanie tej wody do układu, jak się robi za zimno w pomieszczeniu. Jako, że histereza całkowita jest 0,2 stopnia to komfort cieplny jest taki, że po prostu jest ciepło w domu, a podłoga nie jest ani ciepła, ani zimna. Jest po prostu taka, że można chodzić boso bez żadnych negatywnych odczuć.

W tej chwili rotametry mam wszystkie na maxa otwarte - jak woda jest o temperaturze podłogi, to nie ma sensu nic dławić przepływami, po prostu woda ma krążyć jak najszybciej i wyrównywać temperatury.

Niestety przy takim podejściu nie da się zrobić podłogi w łazience cieplejszej od reszty.

Aczkolwiek są inne, być może lepsze metody regulacji.

Ważne jest, aby mieć polem pole manewru regulacjami, jak się okaże, że coś jest spartolone.

Cala C.O. bedzie opierac sie na podlogowce. Kocioł kondensacyjny Termet ecodens gold plus 20 kW + zasobnik 140l. Regulator bedzie tygodniowy prawdopodobnie ten

St 292 V3 . 

A jeszcze wrzuce rzut poddasza. Wymiary po podlodze podane kolorem bordowym. Dalbym 7 sekcji po 2 na pokoje i 1 na hall, 1 na schowek i jeden na lazienke.
poddasze.jpg

Jesli chodzi o wybor firmy to jeszcze nie wybralem ale zastanawialem sie wlasnie nad KISAN, Kan therm. Ale rownie dobrze moze byc wavin. Cenowo widze ze wychodza podobnie.  Czy kan therm blue floor PE  RT bedzie oki? 

Czy moze lepiej kan therm alupex  Pert/alu/pert?

Napisano

Jeśli wolno się wtrącić... To wiele źródeł mówi, że dla pex 16 maksymalna odległość to 100m. Ja u siebie sam robiłem projekt, wyszły mi pętle po około 80 metrów. Cóż powiedzieć, przy maksymalnej zadanej na zaworze 3D w domu mam 27 stopni przy -10 na dworze, pompka 2 bieg,  6 pętli. Oczywiście nie trzymam temperatury aż tak wysokiej. Działa dobrze chyba. Ciepło jest. 

Napisano

a u mnie instalator podzielił dół na sekcje po 10m2 powierzchni poslogi. 7lat i jest ok. zasilanie 30st. jedynie górna łazienka jest na zaworze rtl. Dół na rozdzielaczu. Góra domu grzana grzejnikamj. Dół po za garazem podlogowka. jest ok.

życie to nie je bajka

Napisano
33 minuty temu, BOGUS napisał:

a u mnie instalator podzielił dół na sekcje po 10m2 powierzchni poslogi. 7lat i jest ok. zasilanie 30st. 

10 m2 przy standardowym rozstawie 10 cm też wyjdzie 90-100 mb. 

Napisano
10 m2 przy standardowym rozstawie 10 cm też wyjdzie 90-100 mb. 

rozstaw to chyba 15cm.

życie to nie je bajka

Napisano
Teraz, BOGUS napisał:

rozstaw to chyba 15cm.

życie to nie je bajka

No to będzie gdzieś 60-70 mb. Daje radę przy zasilaniu 30 stopni?

Napisano

spokojnie. temp. mam na dole ustawioną na 23 st.

życie to nie je bajka

Napisano
Teraz, BOGUS napisał:

spokojnie. temp. mam na dole ustawioną na 23 st.

życie to nie je bajka

To ok. Pytam bo obecnie do niskotemperaturowego zasilania stosuje się rozstaw 10 cm.

Napisano
To ok. Pytam bo obecnie do niskotemperaturowego zasilania stosuje się rozstaw 10 cm.

Mój uklad ma juz prawie 9 lat. temp. byla nawet ustawiona 29 ale teraz mamy mroźną zimę i ustawiłem na 30.

życie to nie je bajka

Mój uklad ma juz prawie 9 lat. temp. byla nawet ustawiona 29 ale teraz mamy mroźną zimę i ustawiłem na 30. temp. zasilania i powrotu po rozgrzaniu ukladu jest taka sama.

życie to nie je bajka

życie to nie je bajka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.