Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

domykanie szyb

Featured Replies

Napisano

> Trzeba zamontować przekaźniczek w drzwiach zeby podczas przekręconego

> zapłonu rozłączał sygnał idący na pin 6 Ja mam u siebie i jest

> super... szkoda tylko ze szybki elektryczne tylko z przedu

ano, czy jest gdzies w drzwiach kabelek na kotorym sie pojawia 12 v po przekreceniu zaplonu jezeli tak to gdzie.

Napisano

> ano, czy jest gdzies w drzwiach kabelek na kotorym sie pojawia 12 v

> po przekreceniu zaplonu jezeli tak to gdzie.

ja w swojej asterce podlaczylem przekaznik pod 21 bezpiecznik, +12V po przekreceniu zaplonu, odlacza dopiero po wyjeciu kluczyka ze stacyjki.

Napisano

> ja w swojej asterce podlaczylem przekaznik pod 21 bezpiecznik, +12V

> po przekreceniu zaplonu, odlacza dopiero po wyjeciu kluczyka ze

> stacyjki.

troszke kappa, bo nie usmiecha mi sie przewodu przez ta czarna wtyczke przeciagac, chyba ze gdzies mozna nabyc jakies piny zeby po prostu wsadzic jak oryginal w ta wtyczke kabelek. Tylko blagam nie piszcie Aso

Napisano

aaa bo Ty domykanie w drzwiach robiles, u mnie wystarczylo w progu kable zewrzec i zrobilem to przez przekaznik a przekaznik zasilam ze skrzynki bezpiecznikow.

Napisano

> zauwazyłem jedna wade domykania szyb. jak macie otwarta szybe i

> zamkniecie zamki w czasie jazdy to tez zamkna sie szyby. i potem

> nie dziala otwieranie i zamykanie drzwi w calosci tylko trzeba

> trzymac caly czas guzik

ALE PO co zamykać drzwi w czasie jazdy hmm.gifgrinser006.gif żeby w razie wypadku miało się co zakleszczyć niewiem.gif

Napisano

Panowie a ja zrobiłem wg schematu i nie chodzi mi domykanie szyb frown.gif W moim astrolocie wygląda to

tak (zdjęcie zapożyczone) Może ktoś ma jakiś pomysł co zróbić zeby się domykały? Moze jakiś przekaźnik jest potrzebny niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Panowie a ja zrobiłem wg schematu i nie chodzi mi domykanie szyb W

> moim astrolocie wygląda to

> tak (zdjęcie zapożyczone) Może ktoś ma jakiś pomysł co zróbić zeby

> się domykały? Moze jakiś przekaźnik jest potrzebny

kolega z poznania smile.gif to zapraszam do swarzędza coś wymyślimy zeby.GIF

12V pojawiające się po właczeniu zapłony mozna brać z instalacji elektroszybek smile.gif

Napisano

> ALE PO co zamykać drzwi w czasie jazdy żeby w razie wypadku miało

> się co zakleszczyć

albo zeby jakis cwel na swiatlach nie otwarl ci bagaznika, ewentualnie drzwi pasazera. ciekwae po co sa moduly zamykania drzwi po wbiciu jedynki i otwarciu zaraz po wylaczeniu silnika

Napisano

> kolega z poznania to zapraszam do swarzędza coś wymyślimy

> 12V pojawiające się po właczeniu zapłony mozna brać z instalacji

> elektroszybek

a na ktorym druciku sie pojawia 12 Vjezeli mozzesz to npaisz. zawsze to mniej kombinowania z miernikiem i szpilka

Napisano

Chętnie skorzystam z zaproszenia smile.gif ale chyba dopiero w przyszły wykend mi się uda bo pracuję poza poznaniem a w ten weekend jadę na wesele wiec raczej nie bede w stanie podjechać do Swarzędza zeby.GIF Ale odezwę sie do kolegi w przyszłym tygodniu zeby sie umówić 20.GIF

Napisano
  • Autor

> a na ktorym druciku sie pojawia 12 Vjezeli mozzesz to npaisz. zawsze

> to mniej kombinowania z miernikiem i szpilka

wyjmij wtyczkę od przycisków weź żarówkę z kabelkami podepnij jeden kabelek pod masę a drugim sprawź wyjsćia we wtyczce smile.gif

Napisano

> kolega z poznania to zapraszam do swarzędza coś wymyślimy

> 12V pojawiające się po właczeniu zapłony mozna brać z instalacji

> elektroszybek

Chętnie skorzystam z zaproszenia smile.gif ale chyba dopiero w przyszły weekend mi się uda bo pracuję poza poznaniem a w ten weekend jadę na wesele wiec raczej nie bede w stanie podjechać do Swarzędza zeby.GIF Ale odezwę sie do kolegi w przyszłym tygodniu zeby sie umówić 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Chętnie skorzystam z zaproszenia ale chyba dopiero w przyszły

> weekend mi się uda bo pracuję poza poznaniem a w ten weekend

> jadę na wesele wiec raczej nie bede w stanie podjechać do

> Swarzędza Ale odezwę sie do kolegi w przyszłym tygodniu zeby

> sie umówić

oki niema problemu

Napisano

Wezmę kierowcę co by można było świętować po zakończeniu pracy 20.GIFwink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Podobny patent widzialem kiedys opisany na jakims forum Vectry

troche inny, bo sie laczyla 2 przewody w instalacji fabrycznej i juz dzialalo wink.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

> podnośniki jeśli oryginalne to są takie same na 99% :-)

> przeglądałem sobie schemat instalacji szybek i tam wszystko jest :-)

>Właśnie przeglądam schematy różnych wersji elektrycznych szyb. W mojej astrze z przednimi szybami elektrycznymi najprawdopodobniej nie ma oddzielnego modułu sterującego szybami i nie ma domykania szyb z kluczyka. Ze schematu wynika, że szyby sterowane są plusem na oddzielnych wejściach modułu silnika. Na silniku jest stały + i masa, tylko sterowanie możiwe jest po przekręceniu kluczyka. Chyba można by to jakoś wykorzystać

Astra F x16xel 1998r 100KM

• 3 tygodnie później...
Napisano

Zrobiłem sobie domykanie automatyczne szyb, wg instrukcji Pekin, z przekaźnikiem działającym podobnie jak napisał _Zero_, wszystko działało pięknie, do czasu... gdy zacząłem mieć problemy z akumulatorem. Szczegóły tutaj -> link. Wydaje się, że "nasz" domykacz bierze za duży prąd podczas postoju i należałoby go podłączyć nie na stałe, ale poprzez wyłącznik czasowy np. na 1 minutę po zamknięciu drzwi, ale w taki sposób, żeby ten wyłącznik czasowy również się wyłączał po tym czasie...

W skrócie chodzi o to, żeby po domknięciu szyb "nie było dla samochodu domykacza, żeby nie było wyłącznika czasowego, żeby nie było niczego" (vivat Kononowicz ok.gif).

Czy nikt po zainstalowaniu "domykacza" w Astrze II nie miał problemów z akumulatorem, tylko ja? Pozdr.

Napisano

> Zrobiłem sobie domykanie automatyczne szyb, wg instrukcji Pekin, z

> przekaźnikiem działającym podobnie jak napisał _Zero_, wszystko

> działało pięknie, do czasu... gdy zacząłem mieć problemy z

> akumulatorem. Szczegóły tutaj - W skrócie chodzi o to, żeby po

> domknięciu szyb "nie było dla samochodu domykacza, żeby nie było

> wyłącznika czasowego, żeby nie było niczego" (vivat Kononowicz

> ).

> Czy nikt po zainstalowaniu "domykacza" w Astrze II nie miał problemów

> z akumulatorem, tylko ja? Pozdr.

Brat cioteczny w lanosie zinstalowal sobie domykanie, pewnie takie jak amsz Ty. Kupil przez nie nowy akumulator, odpalal pare razy samochod na pych i spoznil sie do roboty. Teraz wyjal z niego bezpiecznik i wszystko wrocilo do normy, zrobi sie cieplej, bedzie szukal rozwiazania wink.gif Chyba ze tutaj cos wymyslicei, to chetnie mu podrzuce 20.GIF

Napisano

> no to moze jeszcze by sie przydalo domykanie szyber dachu

> to by nie bylo glupie

Dolaczam sie do pomyslu.......bo chyba nikt tego tu jeszcze nie opatentowal , a przydaloby sie ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Pytanie za przyslowiowe 100 punktow - u mnie szyby dzialaja tylko po

> przekreceniu kluczyka (szybki dokladane samodzielnie, ale wydaje

> mi sie ze fabrycznie tez tak jest). Czy domykanie zadziala ???

W takim razie domykanie automatyczne sterowane z pilota nie zadziała. Trzeba przełożyć zasilanie układu z linii nr 15 na linię nr 30. Popatrz na schemat. Najlepiej podpiąć się pod bezpiecznik nr 1. To jest zasilanie CZ. Wtedy będzie dobrze smile.gif.

pozdr

Napisano

Fabrycznie jest tak, że szyby działają tylko przy włączonym zapłonie lub po załączniu pilotem alarmu domykają się, nie domkną się jeśli przy otwartej szybie wyłaczysz silnik...wtedy tylko uzbrojenie alarmu domknie. A do tego jeśli podczas domykania włożysz rękę to szyba gdy napotka opór cofnie się do pozycji całkowicie otwartej i tak zostanie...ot zabezpieczenie przed przycięciem palców.

• 2 tygodnie później...
Napisano

A w który kabel wpiąć się z kablem modułu domykania szyb? moduł podaje mase. Pewnie w to samo miejsce co kabel z masą z centralnego(jak w tym wątku jest opisane), ale ja wolałbym w samochodzie-nie w drzwiach. Jest taka możliwosc? Dzieki.

• 1 miesiąc później...
Napisano

A ja troszkę odświeżę wątek bo nowego zakładać nie będę.

Domykanie szybek zrobiłem już dawno i śmigało pięknie ale męczył mnie tylko jeden malutki minusik tego rozwiązania (jak dla mnie minusik) Chodzi o to że szybki zamykały sie zawsze jak tylko zamknęło się centralny czyli dajmy na to stoi sobie autko kluczyki w środku ktoś się opiera o drzwi żeby music zmienić wciska łepka od zamka zamki ciach szybki do góry i mamy pięknie zabezpieczony samochód z kluczykami w środku. Oryginalne domykanie szyb działało tylko po kluczyku jak się przekręciło kluczyk w pozycję zamykania i przytrzymało. Ja właśnie coś takiego uczyniłem mojej asterce. Zakupiłem sobie na alledrogo taki oto przełącznik i zamontowałem go w drzwiach kierowcy mniej więcej tak:

dsc00150amf0.jpg

Jeden styk przełącznika podłączony jest do masy a drugi na wejście nr 6 do modułu szybek i dalej przeciągamy przewód do kabiny.

W drzwiach pasażera sprawa jest dużo prostsza ponieważ istniejący tam przełącznik (służący do zamykania centralnego) jest już jednym końcem podłączony do masy a drugi podłączamy do modułu i wykorzystujemy oryginalny przewód idący do kabiny. Rozbieramy próg pasażera wyciągamy schowek i naszym oczom ukazuje się wiązka przewodów idąca z drzwi. Lokalizujemy przewód brązowy z czerwonym paskiem i przecinamy go. Jest to przewód odpowiedzialny za zamykanie drzwi z kluczyka od strony pasażera i po naszej przeróbce za domykanie szybek. Jeden koniec idący w głąb samochodu izolujemy i zostawiamy, drugi wychodzący z drzwi przedłużamy i łączymy z przewodem wyciągniętym z drzwi kierowcy. Po takiej przeróbce obydwoma zamkami sterujemy domykaniem obydwóch szybek. Zostało nam tylko podpięcie sie pod centralny ponieważ drzwi pasażera nie zamykają nam centralnego zamka kluczykiem. Ja zrobiłem to tak jak jest oryginalnie poprzez diodę i dodatkowo podpiąłem sterowanie z alarmu. A to schemacik:

schem07fc6.th.jpg

W moim alarmie mogę sobie ustawić czas impulsu na zamknięcie 30s więc przez ten czas podawana jest masa potrzebna do domknięcia szybek które trwa góra 7s

Podsumowanie:

Po takiej przeróbce domykanie szyb działa tak jak w oryginale czyli szybki można domknąć tylko kluczykiem przytrzymując go w pozycji zamykania zamków bądź z pilota alarmu. Wciśnięcie rygla w drzwiach zamyka zamki ale nie domyka szybek. Jest oczywiście jedno ale: Tak jak pisałem wcześniej mój alarm (nieoryginalny) umożliwia podanie impulsu na zamknięcie o długości 30 sekund więc przez ten czas szybki sie domkną. Standardowo jest to czas 1 - 3s. Można jeszcze wykorzystać do tego celu masę na czujki w kabinie która się pojawia po aktywacji alarmu (przynajmniej u mnie tak jest) bądź dodatkowy kanał jeśli ktoś ma (ja nie mam)

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano

A nie jest troche niebezpiecznie jak szyby na pinie 6 dostaja caly czas mase?

chodzi mi o sygnal z alarmu (centralny)

a nie lepiej dac tranzystor i kondzior pod centralny -zamykanie a przekaznik bedzie dawal mase na 6 pin silownika szyby przez czas ustalony kondziorem?

A wogole to po co sa te przelaczniki w zamkach?

blokada antywlamaniowa?

u mnie lekko sie rozlecial zamek i nie ma co naciskac tego mikrostyku

zorientowalem sie ze tak jest dopiero po rozebraniu tapicerki

lezala pewna czesc na dnie drzwi

moze ten wlacznik wykorzystac do masowania 6 pinu w silowniku szyby(tzn nie trzeba bedzie ciagnac przewodu do kabiny?)

Napisano

> A nie jest troche niebezpiecznie jak szyby na pinie 6 dostaja caly

> czas mase?

> chodzi mi o sygnal z alarmu (centralny)

Nie nie jest niebezpieczne. Oryginalnie masa na pin 6 sterownika szyb podawana jest tylko w chwili przekręcenia kluczyka i jego przytrzymania ale jeśli jest tam na stałe to skutkuje to tym że szyba się zamyka i zadziała zabezpieczenie (słychać tyknięcie przekaźnika tak jak przy zwykłym zamykaniu) i sterownik szyby nie reaguje na podawanie czy też na stałą masę na tym pinie do póki się nie opuści szyby. u mnie masa na ten pin podawana jest przez 30s a później jej nie na tyle mogę ustawić impuls na zamknięcie drzwi.

> a nie lepiej dac tranzystor i kondzior pod centralny -zamykanie a

> przekaznik bedzie dawal mase na 6 pin silownika szyby przez czas

> ustalony kondziorem?

Raczej nie podepniesz to pod przewód sterujący zamknij (BRRT) ponieważ na tym przewodzie masa jest kiedy są zamknięte zamki cały czas i ginie dopiero po otworzeniu zamków (wtedy pojawia się na stałe na przewodzie sterującym do otwarcia BRWS). Można by wykorzystać przewód zasilający siłowniki SWGE bo na nim pojawia się na krótką chwilę +

> A wogole to po co sa te przelaczniki w zamkach?

> blokada antywlamaniowa?

W drzwiach kierowcy obsługuję blokadę antywłamaniową a w drzwiach pasażera służy do zamykania centralnego kluczykiem. Dlatego też jak się wciśnie łepka w drzwiach pasażera to się zamknie tylko te drzwi a kluczykiem zamkną się wszystkie. A o ryglowaniu więcej znajdziesz tutaj i tutaj.

> u mnie lekko sie rozlecial zamek i nie ma co naciskac tego mikrostyku

> zorientowalem sie ze tak jest dopiero po rozebraniu tapicerki

> lezala pewna czesc na dnie drzwi

> moze ten wlacznik wykorzystac do masowania 6 pinu w silowniku

> szyby(tzn nie trzeba bedzie ciagnac przewodu do kabiny?)

Możesz tak zrobić ale jeśli nie przeprowadzisz przewodu od modułu lewych drzwi do prawych to wtedy kluczykiem będziesz domykał tylko te drzwi w których jest kluczyk bo moduł drugiej szyby nie dostanie masy do domknięcia.

Pozdrawiam

Napisano

Można

> by wykorzystać przewód zasilający siłowniki SWGE bo na nim

> pojawia się na krótką chwilę +

Wlasnie o ten plus mi chodzi

juz to sprawdzalem

mozna wysterowac tranzystor a on przekaznik ktory bedzie dawal mase na 6 pin sterownika szyby

a z tym wlacznikami przy zamku to wlasnie chcialem wykorzystac kable po nich (po co mi jakies ryglowanie z klucza jak jest central)

od kierowcy idzie do 12 nogi K37a pasazera do 2 nogi i to podlaczyc pod 6 piny w silownikach szyb a z drugiej strony przy K37 sterowanie w/w masa

z reszta na moim schemacie astry tak to jest firmowo i idzie pod 5 pin K37 czyli z 2 przez diode jak u Ciebie

Z reszta w bardzo prosty sposob mozna zrobic jeszcze tak:

od czarno-zoltego w silowniku centrala (drzwi kierowcy) po przez diode do 2 pinu podnosnika szyby (lub wlacznik podnoszenia szyby -szaro zielony) i tak samo przez diode do wlacznika podnoszenia szyby pasazera (takze szaro-zielony)

jak mamy zaprogramowane szyby to ten 1 sek. impuls podnosi szyby i po klopocie

PATRZ ZALACZNIK !!!

post-98525-1435248267096_thumb.jpg

Napisano

> Można

> Wlasnie o ten plus mi chodzi

> juz to sprawdzalem

> mozna wysterowac tranzystor a on przekaznik ktory bedzie dawal mase

> na 6 pin sterownika szyby

> a z tym wlacznikami przy zamku to wlasnie chcialem wykorzystac kable

> po nich (po co mi jakies ryglowanie z klucza jak jest central)

> od kierowcy idzie do 12 nogi K37a pasazera do 2 nogi i to podlaczyc

> pod 6 piny w silownikach szyb a z drugiej strony przy K37

> sterowanie w/w masa

> z reszta na moim schemacie astry tak to jest firmowo i idzie pod 5

> pin K37 czyli z 2 przez diode jak u Ciebie

No właśnie Ja sobie dokładałem ten pstryczek po to żeby było jak w oryginale + domknięcie zawsze po aktywacji alarmu. Ale swoją drogą to ryglowanie zamków to fajny bajerek bo jak zaryglujesz to nie da rady otworzyć zamków inaczej jak tylko poprzez podanie zasilania na siłowniki lub kluczykiem z drzwi kierowcy. Jak szybkę stłuką to i tak drzwi bez kluczyka nie otworzą. Ja teraz już praktycznie skończyłem przeróbkę drzwi kierowcy i jak zamknę z pilota alarmu to drzwi otworzy się tylko pilotem. nawet kluczyki nic nie pomogą. oczywiście Zrobię sobie ukryty pstryczek którym w razie awarii pilota otworzę zamki.

Pozdrawiam

Napisano

Przeczytałem ta mała epopeje na temat domykania i chciałbym to podsumowac oraz aby ktos mi odpowiedzial na kilka pytan. Sprawa dotyczy sie ASTRY F 92 r. Domykanie robie tak jak kolega Zero to zaproponowal ( poprzez dolaczenie konektora 6). Domykanie zadziala tylko w tych drzwiach w ktorych jest sterownik ( to czarne pudelko - u mnie jest tylko u kierowcy) i nie ma innej mozliwosci aby dzialalo w drugich...

I teraz pytania: czy faktycznie nie ma mozliwosci aby w drugich drzwiach dzialalo bez dodatkowych urzadzen?? Pod koniec watku ktos napisal ze poprzez domykanie opisane w pierwszym poscie wyladowuje mu sie akumulator, czy to prawda??

Napisano

Z reszta w bardzo prosty sposob mozna zrobic jeszcze tak:

od czarno-zoltego w silowniku centrala (drzwi kierowcy) po przez diode do 2 pinu podnosnika szyby (lub wlacznik podnoszenia szyby -szaro zielony) i tak samo przez diode do wlacznika podnoszenia szyby pasazera (takze szaro-zielony)

jak mamy zaprogramowane szyby to ten 1 sek. impuls podnosi szyby i po klopocie

Napisano

Czyżby nikt nie korzystał z pomysłu kolegi Zero...?? Moze ktos mi powie tylko czy faktycznie w ten sposob zrobione domykanie wyładowuje akumulator??

Napisano

> Czyżby nikt nie korzystał z pomysłu kolegi Zero...?? Moze ktos mi

> powie tylko czy faktycznie w ten sposob zrobione domykanie

> wyładowuje akumulator??

Efekt rozładowywania akumulatora zauważył kolega master22221 (pisał o tym tutaj ) ale dotyczyło to astry G a nie F. nie kojarzę żeby ktoś kto zakładał to w F narzekał na rozładowywanie się aku. Ja używałem pomysłu kolegi Zero i nic podejrzanego nie zauważyłem. Jeśli chodzi o możliwość domykania szyby bez tego czarnego pudełka to wątpliwa sprawa bo w tym pudełku jest układ który steruje pracą silnika szyb i zabezpiecza go przed przeciążeniem i spaleniem. Skoro nie masz tego modułu to domyślam się że w drugiej szybie żeby ją opuścić /zamknąć do końca musisz trzymać cały czas przycisk. Prawdopodobnie żeby tą szybę domknąć trzeba będzie do niej dokupić moduł domykania ale nie jestem pewny. niech może się wypowie ktoś kto ma tak rozwiązane sterowanie szybami.

Pozdrawiam

Napisano

> Z reszta w bardzo prosty sposob mozna zrobic jeszcze tak:

> od czarno-zoltego w silowniku centrala (drzwi kierowcy) po przez

> diode do 2 pinu podnosnika szyby (lub wlacznik podnoszenia szyby

> -szaro zielony) i tak samo przez diode do wlacznika podnoszenia

> szyby pasazera (takze szaro-zielony)

> jak mamy zaprogramowane szyby to ten 1 sek. impuls podnosi szyby i po

> klopocie

Bardzo ciekawy pomysł z tym że ja bym dorzucił jeszcze przekaźnik który by odłączał ten przewód od centralnego do szybek po przekręceniu stacyjki. Chodzi mi po głowie to że pewnie działo by się tak że przy zapalonym silniku zamknięcie zamka skutkowało by również zamknięciem szyb a myślę że to by mogło przeszkadzać troszeczkę. Z resztą podobnie było przy pomyśle kolegi zero tylko wtedy jeśli dobrze pamiętam nie działało automatyczne zamykanie/otwieranie i trzeba było cały czas trzymać przycisk.

Napisano

> Bardzo ciekawy pomysł z tym że ja bym dorzucił jeszcze przekaźnik

> który by odłączał ten przewód od centralnego do szybek po

> przekręceniu stacyjki. Chodzi mi po głowie to że pewnie działo

> by się tak że przy zapalonym silniku zamknięcie zamka skutkowało

> by również zamknięciem szyb a myślę że to by mogło przeszkadzać

> troszeczkę. Z resztą podobnie było przy pomyśle kolegi zero

> tylko wtedy jeśli dobrze pamiętam nie działało automatyczne

> zamykanie/otwieranie i trzeba było cały czas trzymać przycisk.

teraz wlasnie nie pamietam czy wcisniecie rygla powoduje pojawienie sie 12V na tym czarno-zoltym z centrala

a jesli ktos nie ma automatyczniego zamykania u pasazera to mozna zastosowac uklad czasowy, podawajacy przez np. 7sek. impuls

wykonanie?

tranzystor, 2 rezystory i kondzior i najlepiej odseparowac przekaznikiem

takze zadna nauka szyb nawet by nie wchodzila w gre

ja bede jeszcze sie tym bawil

na razie troche sie pobawilem ale denerwuje mnie ze jak mam otwarte szyby i wyjme klucz od stacyjki to musze spowrotem je wkladac i zamykac szyby

takze na pewno jakos to rozwiaze

Napisano

> Jeśli chodzi o możliwość domykania szyby bez tego czarnego

> pudełka to wątpliwa sprawa bo w tym pudełku jest układ który

> steruje pracą silnika szyb i zabezpiecza go przed przeciążeniem

> i spaleniem. Skoro nie masz tego modułu to domyślam się że w

> drugiej szybie żeby ją opuścić /zamknąć do końca musisz trzymać

> cały czas przycisk. Prawdopodobnie żeby tą szybę domknąć trzeba

> będzie do niej dokupić moduł domykania ale nie jestem pewny.

ktos wczesniej pisał ( chyba nawet kolega ZERO) ze zeby szyby sie domykaly w dzwiach bez "puszki" trzeba zamontowac tam przekaznik. tylko w jaki sposob go podlaczyc i gdzie??

Napisano

ja zrobiłem normalnie i wszystko działa smile.gif akumulator się nie rozładowuje. tylko że jak wciskam korek do zamykania od środka to mi szyby zasuwa ale to tylko jak wcisnę od kierowcy. ale ogólnie bajer fajny zeby.GIF teraz elektryczne szyby z tyłu będę robił 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ja zrobiłem normalnie i wszystko działa akumulator się nie

> rozładowuje. tylko że jak wciskam korek do zamykania od środka

> to mi szyby zasuwa ale to tylko jak wcisnę od kierowcy. ale

> ogólnie bajer fajny teraz elektryczne szyby z tyłu będę robił

Normalnie tzn. jak?? podejrzewam ze kolega mial "puszke" w obu drzwiach a u mnie jest tylko w jednych a to co czytalem zeby oba okna sie domykaly to przy obu silniczkach musi byc elektronika...albo tam gdzie jej nie ma to wswpomniany przezemnie wyzej przekaznik. tylko wlasnie nie wiem o co chodzi z tym przekaznikiem...

Napisano

> Normalnie tzn. jak?? podejrzewam ze kolega mial "puszke" w obu

> drzwiach a u mnie jest tylko w jednych a to co czytalem zeby

> oba okna sie domykaly to przy obu silniczkach musi byc

> elektronika...albo tam gdzie jej nie ma to wswpomniany

> przezemnie wyzej przekaznik. tylko wlasnie nie wiem o co chodzi

> z tym przekaznikiem...

normalnie czyli tak jak w pierwszym poście 270751858-jezyk.gif mam fabryczny CZ i elektryczne szyby więc nie było problemu a z przekaźnikiem to pewnie chodzi i to żeby od CZ pobrać sobie napięcie przez tranzystor i przekaźnik żeby podtrzymać napięcie za np. 15 s do czasu zamknięcia szyby a potem przekaźnik rozłącza i szyba zamknięta a układ nie pobiera napięcia smile.gif ale nie wiem czy to tak ma być bo nie przeczytałem wszystkiego

Napisano

a jest możliwość żeby takie domykanie na zasadzie zmostkowania kabelków zrealizować poprzez ryglowanie a nie zamykanie ? oczywiście mowa o ryglowaniu z pilota

Napisano

> a jest możliwość żeby takie domykanie na zasadzie zmostkowania

> kabelków zrealizować poprzez ryglowanie a nie zamykanie ?

> oczywiście mowa o ryglowaniu z pilota

jak zamykasz drzwi pilotem (alarm) to pracuje centralny, a centralny zamyka okna

by najmniej w mojej propozycji

Napisano

> A czym sie rozni ryglowanie od zamykania?

raz nacisnę naprzycisk zamykania drzwi - cypelki w drzwiach opadają,

naciskam drugi raz na ten sam przycisk drzwi się ryglują (czy jak to nazwać zlosnik.gif) - coś się dzieje wewnątrz nich grinser006.gif

nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie to działa - kiedyś kolega mi tłumaczył że coś się tam rygluje blush.gif

Napisano

> a jest możliwość żeby takie domykanie na zasadzie zmostkowania

> kabelków zrealizować poprzez ryglowanie a nie zamykanie ?

> oczywiście mowa o ryglowaniu z pilota

Realizacja ryglowania jest czysto mechaniczna w kasecie zamka, więc na zewnątrz nie ma żadnego "sygnału ryglowania". Można co prawda liczyć impulsy zamykania podawane z centralki na zamki, ale... po co? Co za różnica, czy się szyby zamkną po 1-szym naciśnięciu pilota czy po 2-gim?

Najważniejsze, żeby:

1. Domykanie nie działało podczas jazdy - to już opanowano za pomocą przekaźnika

2. Po domknięciu układ nie pobierał prądu (u mnie pobiera ok. 0,1A, co rozładowuje akumulator), najlepiej, żeby działał tylko ok. 15-30 sek. i potem się odłączał.

Pozdr.

Napisano

> Realizacja ryglowania jest czysto mechaniczna w kasecie zamka, więc

> na zewnątrz nie ma żadnego "sygnału ryglowania". Można co prawda

> liczyć impulsy zamykania podawane z centralki na zamki, ale...

> po co? Co za różnica, czy się szyby zamkną po 1-szym naciśnięciu

> pilota czy po 2-gim?

dlatego że wtedy nie domykałyby się szyby po wciśnięciu guzika w drzwiach

pzdr

Napisano

Juz prosciej sie nie da

przekaznik odlacza zasilanie po przekreceniu stacyjki

czyli ryglowanie nie bedzie powodowalo zamkniecie szyb

diody przy przyciskach zamykanie mam na 10A

przy przekazniku zwykla prostownicza - 1N4....

47_1179305116.jpg

jesli chcemy aby byl impuls kilku-sekundowy

to 2 rezystory,dioda, kondzior i tranzystorek

8_1179310216.jpg

czyli wpinamy sie miedzy styk przekaznika (+) a anody 2 diod (+ 6 sek.)

masa np. takze do 4 nogi podnosnika (nasz przek. i anoda diody)

Napisano

Nie chce głupot pisać ale coś mi się nie zgadza przy tym układzie przedłużającym impuls bo skoro jest on podłączony pod pin 6 siłownika to tam pojawia się plus na ułamek sekundy więc taką funkcje musi pełnić. Więc tak sobie patrząc to na mój prosty rozumek po zaniku napięcia przekaźnik zaraz odpuści ponieważ kondensator będzie miał potencjał dodatni od strony diody więc ona nie przepuści prądu bo będzie spolaryzowana zaporowo. Tranzystor otwarty ale dioda zablokuje przepływ prądu z kondensatora na przekaźnik więc te sześć sekund się znacznie skróci. Niech ktoś poprawi jeśli się mylę smile.gif (A pewnie tak jest bo elektronikę miałem niby ale to było dawno i nieprawda) Ja bym to jakoś tak podłączył ewentualnie jeszcze równolegle do przekaźnika diodę wstawił żeby nie uszkodzić tranzystora

278945369-44_1179302033.jpg

Pozdrawiam

post-72224-14352482933967_thumb.jpg

Napisano

juz poprawione.

od poczatku cos mi nie gralo

teraz juz ma stale napiecie na styku i czeka na impuls na bazie tranzystora

przy 220 mikro daje ok. 6 sek. podtrzymania

zalezne jest to oczywiscie od stanu akumulatora, temp. otoczenia itp.

Napisano

Czy ktos mi moze powiedziec co robie nie tak z tym domykaniem szyb w F-ce?? podlaczam wszystko wedlug manuala kolegi Zero i domykanie nie dziala; zamontowalem na pinie 6 konektoz z kabelkiem podlaczyem z kabelkiem brazowo czerwonym wod centralnego i nie dziala. zauwazylem jedynie ze u kolegi Zero z centtralki wychodza inne kolory kabli niz u mnie. moze to ma wplyw na to ze nie dziala. u kolegi jest tak

p10004343lh.jpg

a u mnie tak

278971853-100_8509.JPG

moze ktos wie jak ten problem rozgryzc

P.S. ta maź na zdjeciu to konserwacja...

post-76805-14352483126151_thumb.jpg

Napisano

podnosnik szyb - pin 6

central - pin 2

aha

musisz szyby nauczyc "jazdy" do konca

czyli 3 krotnie góra - dół trzymajac przycisk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.