Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A moze by tak 1.4TDI w nowym polo?

Featured Replies

Napisano

Witam

Może się powtarzam ale napiszę jeszcze raz. Marka wybrana, model też teraz jaki tam silnik ma być. Miał być Golf 6, Ibiza ale ostatecznie został wybrany VW Polo rocznik po 2011 i młodsze. Auto jako drugie w rodzinie tylko na dojazd do pracy. Obecne auto Opel Astra f sedan 1.4 60km LPG od nowości w rodzinie i tak z sentymentu wystarczało, ale niestety auto leciwe czas na zmianę. Wybór był pomiędzy Polo a Ibizą bardziej w środku podoba mi się Polo więc szukamy Polo. Trasa to 75km w jedna stronę 60km trasa S8, reszta krajowa, miasta brak, korków nie ma -  dziennie 150 km.. Roczny przebieg ok 40000km. (jazda z prędkościami 100-110km/h - obecnie Astra spala średnio z 6,8l/100km LPG (wynik sprawdzony przez 80000km)  Teraz tak celuję w VW Polo rocznik od 2011r z silnikiem 1.4 85km aby go zagazowac lub Polo po faceliftingu ( bardziej mi się podoba w środku: kierownica itp ) ale to zostaje tylko 1.4 TDI 75 lub 90KM ( czym się różnią na razie się nie zagłębiałem ) bo już silnika 1.4 MPI polifcie już nie ma. Główne warunki wyboru to tylko ekonomia: niskie spalanie w trasie oraz koszty serwisowania LPG vs ON (koszt instalacji LPG + co 10000-15000 trzeba jeździć na serwis gwarancyjny LPG ) oraz usterki.  Co wybrać model przez liftem z silnikiem benzyna 1.4 + LPG czy polifcie i TDI? co wyjdzie ekonomiczniej (taniej)?  Jak wygląda sprawa z silnikiem 1.4 TDI 90KM BlueMotion Technology, Dpf jest ale w trasie to nie będzie problem, dwumasy brak, tyko 3 cylindry ale to do przeżycia zawsze jeden wtryskiwacz mniej do wymiany. W salonach VW mówili że nikt TDI w Polo nie kupuje. Co wy na to?

Napisano

Ten 1.4 to chyba jakiś biały kruk:hehe:

Przepatrzyłem 2 strony na otomoto z Polo V diesel, rocznik 2011-13 i są same 1.2 albo 1.6. Oczywiście wiem, ze były też 1.4 ale jakoś ich nie widać w ogłoszeniach...

Napisano
10 godzin temu, Ragless napisał:

tyko 3 cylindry ale to do przeżycia

Wiesz, teraz mało śnieżne zimy są, więc nie wiem czy podstawowa "zaleta" tego silnika - samodzielne otrzepywanie się samochodu ze śniegu - nie staje się jego największą wadą.

Jeżdżąc Ibizą 1,9 TDi wydawało mi się, że głośniejszy i bardziej terkoczący jest tylko Ursus C-330, do momentu kiedy obok na światłach nie stanęła identyczna Ibiza 1,4 TDi - tamten silnik zagłuszał mój i radio ... Więc nie wyobrażam sobie, co tam się dzieje w środku - chyba trzeba jeździć w słuchawkach ochronnych.

Pooglądaj sobie filmiki na YT - 1,4 TDi trzęsie się jakby miał febrę.

Napisano

Miałem polo z 1,4 tdi 6n2 i powiem że dużo dźwiękiem nie odbiegał od obecnego 1,9 w octavii może to przez bardzo dobre wyciszenie polo.

Co do kosztów spalało to bardzo mało, nieźle się zbierało wygodne w środku i to tyle "+"

Koszty napraw mnie zabijały sprzęgło w ASO 3200zł (to było 8 lat temu)

Skrzynia biegów naprawa nie opłacalna taniej wyszło kupić nową (używaną). 

Obecne silniki 1,4 to bardzo zbliżone konstrukcje ale wiecej niech napiszą użytkownicy lub mechanicy.

Napisano
13 minut temu, noras napisał:

do momentu kiedy obok na światłach nie stanęła identyczna Ibiza 1,4 TDi - tamten silnik zagłuszał mój i radio

Ty piszesz, chyba, o silniku na pompowtryskach a po 2011 były już chyba tylko CR o kulturze pracy nieco innej/lepszej;)

Napisano
6 minut temu, volf6 napisał:

o kulturze pracy nieco innej/lepszej

Rzeczywiście:

Ale mowa o "kulturze" pracy to nadal naciągana jest. Do dizlowskiego klekotu dochodzi charakterystyczny terkot 3 cylindrowca.

Samemu się ukarać 150 km dziennie z tymi odgłosami ? Nie lepiej 1,4 benzyna, zagazować ? Kosztowo wyjdzie podobnie.

Napisano

3-cyl diesel vs. 4-cyl benzyna :hmm:

Przecież to się nie ma nad czym zastanawiać. Cisza vs. hałas i wibracje. Koszty napraw niskie vs. wysokie. itd..

Pamiętaj, że w benzynie z LPG może paść np cewka WN-pewnie z 200zł, przepustnica-strzelam, że ze 400zł, trzeba wymieniać świece- tez strzelam, że ok 150zł/kpl.

W dieslu jak poleci dwumas to pewnie 2tys.zł(z wymianą) będzie mało, wtryskiwacze podobnie, może turbina będzie trochę tańsza.

Oczywiście wszystkie te rzeczy nie padają od razu i równocześnie, ale wcześniej czy później padną.

Napisano
  • Autor

Dwumasy na szczęście nie ma. Jedyne czego się obawiam to wtryskiwacze.

Jak nie diesel to może poliftowe Polo z silnikiem 1.0 MPI 75KM i dołożyć LPG ale to już byłby ostateczność. 

Napisano
Dnia 2/19/2017 o 00:09, Ragless napisał:

Witam

W salonach VW mówili że nikt TDI w Polo nie kupuje. Co wy na to?

tez bym nie kupił. pomijam ze ja antydieslowy jestem. ale diesel w tak małym aucie to koszmar.

za każdym razem jak jadę UBEREM i podjedzie wlasnie jakis Yaris Diesel, czy Fabia TDI, to cieszę się ze nie muszę tego "doświadczać" częściej... hałas, wibracje, płynność przyspieszania w manualu - masakra.

Napisano
13 minut temu, rwIcIk napisał:

Na Uberze jeżdżą np. Fabiami 1.0 lpg i sobie chwalą :ok:

Bo do miasta spokojnie wystarcza, a nie halasuje i nie wibruje tak jak klekoty ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.