Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Darowizna auta?

Featured Replies

Napisano

Jak to formalnie wygląda? Nigdy nie miałem okazji nic przekazać darowizna. Tyczy się to akurat auta. Chciałabym przekazać auto rodzicom. Formalnie jeździli by na moich danych ale zostaje kwestia OC a z tym różnie bywa i lepiej dmuchać na zimne. Jak to wygląda zarówno w WK jak kwestiach skarbowych?

Kwestia druga chce dopisać żonę do dowodu rejestracyjnego w końcu to jej auto zarejestrowane na mnie ;]. Jakie koszty i czy trzeba nowy dowód wyrabiać i coś pisać w WK?

Napisano
Jak to formalnie wygląda? Nigdy nie miałem okazji nic przekazać darowizna. Tyczy się to akurat auta. Chciałabym przekazać auto rodzicom. Formalnie jeździli by na moich danych ale zostaje kwestia OC a z tym różnie bywa i lepiej dmuchać na zimne. Jak to wygląda zarówno w WK jak kwestiach skarbowych?

Kwestia druga chce dopisać żonę do dowodu rejestracyjnego w końcu to jej auto zarejestrowane na mnie ;]. Jakie koszty i czy trzeba nowy dowód wyrabiać i coś pisać w WK?

W przypadku rodzicow to pierwsza grupa podatkowa, wiec nie ma podatku od darowizny. Spisujesz umowe darowizny, zglaszasz w US, z papierami rodzice ida do WK przerejestrowac auto na siebie.

W przypadku zony podobnie, potem WK, wpis do karty pojazdu. Teraz nie wpisuje sie do DR wspolwlascicieli.
Napisano
  • Autor

Dzięki za info...a od kiedy to się zmieniło że współwłaścicielem nie wpisują w DR? W tym roku rejestrowalismy ze szwagrem auto i jest normalnie wpisany współwłaściciel czyli ja.

Napisano
28 minut temu, spad napisał:

Teraz nie wpisuje sie do DR wspolwlascicieli.

Od kiedy?Dziś miałem klienta co odebrał nowy DR i współwłaściciel wbity.

Napisano
50 minut temu, spad napisał:

W przypadku rodzicow to pierwsza grupa podatkowa, wiec nie ma podatku od darowizny. Spisujesz umowe darowizny, zglaszasz w US, z papierami rodzice ida do WK przerejestrowac auto na siebie.

Dokładna kolejność to umowa, rejestracja w WK, a na zgłoszenie w skarbowym (SD-Z2) jest pół roku i robi to obdarowany.

Napisano

W przypadku żony jezeli macie wspólnotę majątkową to z automatu jest współwłaścicielem i darowizna niepotrzebna.

Napisano
4 godziny temu, PawelW napisał:

zglaszasz w US

4 godziny temu, PawelW napisał:

a na zgłoszenie w skarbowym (SD-Z2) jest pół roku i robi to obdarowany

Jeżeli wartość darowizny w I grupie od tej samej osoby okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, nie przekracza kwoty 9637 zł to nie trzeba zgłaszać. Samochód od teścia przerejestrowałem na podstawie umowy bez US.

Edytowane przez shapyr

Napisano

Samochód od teścia przerejestrowałem na podstawie umowy bez US.

Do przerejestrowania zawsze wystarczy umowa. Na podatek są stosowne warunki i terminy i jest to zmartwienie nowego właściciela, WK nic do tego.
Napisano
5 minut temu, PawelW napisał:

WK nic do tego.

Może i tak, ale byłem świadkiem jak WK odesyłał petentów z umową do US bo nie było opłaconego PCC. Wiem co przepisy na to ale różnie bywało.

W poście chodziło mi głównie o doprecyzowanie konieczności składania SD-Z2 .

Edytowane przez shapyr

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, ZUBERTO napisał:

W przypadku żony jezeli macie wspólnotę majątkową to z automatu jest współwłaścicielem i darowizna niepotrzebna.

Raczej nie jest to prawdą. Powiedzmy mam zarejestrowane na siebie auto i mimo że żona nie jest w DR i KP ma umowę podpisać? Bez sensu by to było...

Napisano

Jeżeli nie ma zawartej rozdzielności majątkowej to wystarczy złożyć wniosek o dopisanie współmałżonka do DR. We wniosku jest stosowne oświadczenie.

Napisano
13 godzin temu, AkuQ napisał:

Od kiedy?Dziś miałem klienta co odebrał nowy DR i współwłaściciel wbity.

We Wrocławiu nie wbijaja, serio. Nie pamiętam kiedy żona była wpisana jako współwłaściciel w DR, choć nim jest i w karcie pojazdu jest wpisana. Trzy miesiace temu rejestrowałem auto i tylko w KP jest. Jak dobrze pamiętam to cztery lata temu miałem podobnie, że tylko w KP była wpisana. Weźmy pod uwagę to, że co wydział komunikacji i miasto to inne zasady. W jednym jak się dowód rejestracyjny kończył na badania techniczne to tylko wydawali nowy, w innym urzędzie rejestracja pojazdu od nowa, a jeszcze gdzie indziej jeździsz z karteczką z ostatniego przegladu. Tak samo z tłumaczeniami dokumentów sprowadzonego auta, we Wrocławiu trzeba tłumaczyć przez przysięgłego, 50 km dalej w Sycowie przyjmuja bez tłumaczenia, sami sobie tłumaczą.

14 godzin temu, Luke16 napisał:

Dzięki za info...a od kiedy to się zmieniło że współwłaścicielem nie wpisują w DR? W tym roku rejestrowalismy ze szwagrem auto i jest normalnie wpisany współwłaściciel czyli ja.

We Wrocławiu nie wpisuja do DR, jedynie do KP.

Edytowane przez spad

Napisano
56 minut temu, spad napisał:

Weźmy pod uwagę to, że co wydział komunikacji i miasto to inne zasady.

To racja...dlatego pytałem.

57 minut temu, spad napisał:

Tak samo z tłumaczeniami dokumentów sprowadzonego auta, we Wrocławiu trzeba tłumaczyć przez przysięgłego, 50 km dalej w Sycowie przyjmuja bez tłumaczenia, sami sobie tłumaczą.

Sami?8] Ostatnio klient kupił auto ze Szczecina (740km ode mnie) i dzwoni, że mu nie chce urzędniczka zarejestrować bo na tłumaczeniu nie ma "tłumaczone z oryginału", biuro tłumaczeń mam 500km od siebie, więc wysyłam im skany, w ostatnim roku kilkanaście aut sprzedałem, sam rejestrowałem i problemów nie było, bo przysyłają tłumaczenia przysięgłe oryginały kurierem, a tu proszę...no i kombinacje, bo klient dowód musiałby holenderski odesłać do biura tłumaczeń, oni zrobić poprawkę, przesłać z powrotem, a zależało mu na czasie, zatem zadzwoniłem do biura ze Szczecina, dołożyłem 123zł i klient zadowolony, ale ja do urzędniczych interpretacji musiałem dołożyć :/

Napisano
Godzinę temu, AkuQ napisał:

To racja...dlatego pytałem.

Sami?8] Ostatnio klient kupił auto ze Szczecina (740km ode mnie) i dzwoni, że mu nie chce urzędniczka zarejestrować bo na tłumaczeniu nie ma "tłumaczone z oryginału", biuro tłumaczeń mam 500km od siebie, więc wysyłam im skany, w ostatnim roku kilkanaście aut sprzedałem, sam rejestrowałem i problemów nie było, bo przysyłają tłumaczenia przysięgłe oryginały kurierem, a tu proszę...no i kombinacje, bo klient dowód musiałby holenderski odesłać do biura tłumaczeń, oni zrobić poprawkę, przesłać z powrotem, a zależało mu na czasie, zatem zadzwoniłem do biura ze Szczecina, dołożyłem 123zł i klient zadowolony, ale ja do urzędniczych interpretacji musiałem dołożyć :/

No sami, gość, który sprzedawał  mi auto składał tylko oryginalne niemieckie papiery bez tłumaczenia. We Wrocławiu już musiałem mieć tłumaczone. 

Napisano
2 godziny temu, spad napisał:

No sami, gość, który sprzedawał  mi auto składał tylko oryginalne niemieckie papiery bez tłumaczenia. We Wrocławiu już musiałem mieć tłumaczone. 

No to moja teoria się posypała...

W mojej okolicy w sklepach, instytucjach, urzędach itp. niekiedy są naklejki "Godomy po ślonsku" :phi: (dialekt narzecza Kłodnicy :hehe:)

Gdyby przyjmowali bez tłumaczenia dokumenty we Wrocławiu, to pewnikiem firmowali by to stemplem: Kfz-Zulassungsstelle Breslau :hehe:

No ale w Cycowie... :hmm:;)

Napisano
Dnia ‎2017‎.‎03‎.‎02 o 19:41, ZUBERTO napisał:

To się raczej tyczy postępowania spadkowego... :hmm:

Napisano
1 godzinę temu, aviator napisał:

To się raczej tyczy postępowania spadkowego... :hmm:

Znajac interpretacje przepisów w PL, w każdym WK może być inaczej, ale byłem świadkiem jak w BI urzedniczka wykladala to gościowi chcącemu przerejestrować auto na zone poprzez darowiznę.

@Luke16 pewnie ogarnal temat w swoim WK, wiec może napisze co i jak.

Edytowane przez ZUBERTO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.