Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prostownik potrzeba kupić - jaki

Featured Replies

Napisano

no właśnie 

kryteria:

- automatyczne włączenie ładowania - lidlowe i biedronkowe odpadają bo same nie startują 

- prąd w okolicach 4 A 

- do AGMów 

- zabezpieczenie umożliwiające zostawienie aku + prostownik na długi czas podpięte do 230V 

Napisano

cetek 5 stosowałem do agm-a i ładował aż miło

minus to cena

Napisano
8 godzin temu, chris_666 napisał:

no właśnie 

kryteria:

- automatyczne włączenie ładowania - lidlowe i biedronkowe odpadają bo same nie startują 

- prąd w okolicach 4 A 

- do AGMów 

- zabezpieczenie umożliwiające zostawienie aku + prostownik na długi czas podpięte do 230V 

Tak jak Rabin napisał. Wszystkie Twoje wymagania spełni CTEK.

W warsztacie już od kilku lat używam MXS 7.0 i uważam, że jest rewelacyjny.

CTEK stawiał na nogi nie raz akumulatory, które inne prostowniki nie potrafiły "wzbudzić".

Sam mam aku AGM i jest pod tym względem przetestowany. Nie raz zostawiałem go na długi czas podłączony mimo, że aku zdążył się dawno naładować. Dla prywatnych celów wystarczy Ci wersja 5.0 a nawet 3.6.

Napisano
54 minuty temu, Jakub_S83 napisał:

Tak jak Rabin napisał. Wszystkie Twoje wymagania spełni CTEK.

A startuje automatycznie po podłączeniu do sieci 230V?

Chodzi np. o możliwość sterowania zegarem takiego prostownika:)

Napisano
  • Autor

Mam ctek jakiś koło 4A i muszę go ręcznie startować, sprawdzę inne modele, może są jakieś różnice

wysłane z telefonu

Napisano
6 minut temu, chris_666 napisał:

muszę go ręcznie startować

Był tu wątek o ładowarkach (jakoś na jesieni chyba) i też ktoś podniósł argument samostartu, a właściwie jego braku. Wtedy ZTCP zrobiłem próbę ładowarki z aldi i ta startuje sama po włączeniu do sieci, jednak z pułapu 0,8A.

Napisano
  • Autor

Był tu wątek o ładowarkach (jakoś na jesieni chyba) i też ktoś podniósł argument samostartu, a właściwie jego braku. Wtedy ZTCP zrobiłem próbę ładowarki z aldi i ta startuje sama po włączeniu do sieci, jednak z pułapu 0,8A.

No właśnie w tym problem, ctek też tak ma, właśnie przejrzałem internety

Wszystkie Cteki mają różne programy do wyboru ma starcie [emoji31]

wysłane z telefonu

Napisano

To nie lepiej zwykły prostownik na stałe? Nic nie trzeba wzbudzać. Nie potrzeba żadnych zabezpieczeń. Prąd malejący bo niewymuszony podniesionym napięciem.

Napisano
7 minut temu, Joki napisał:

To nie lepiej zwykły prostownik na stałe? Nic nie trzeba wzbudzać. Nie potrzeba żadnych zabezpieczeń. Prąd malejący bo niewymuszony podniesionym napięciem.

Tylko, ze ładnie się takim prostownikiem "wygazuje" akumulator jak będzie dłuższy czas podłączony:(

Napisano

Nic się nie wygazuje. Po osiągnięciu napięcia znamionowego prąd przestaje płynąć. Każdy zasilacz centralki alarmowej tak działa.

Napisano
  • Autor
25 minut temu, Joki napisał:

Nic się nie wygazuje. Po osiągnięciu napięcia znamionowego prąd przestaje płynąć. Każdy zasilacz centralki alarmowej tak działa.

AGM też bezpiecznie tym naładuje ??

Napisano

Zależy jak bardzo się prąd ograniczy, w większych prostownikach napięcie na akumulatorze przewyższa nawet 16V a prąd ma nadal więcej niż 1A i pięknie gazuje.

Zresztą zasilacz od UPS-a czy centralki to chyba ma sztywne max 14.4 V na akumulatorze:hmm:

Edytowane przez volf6

Napisano

Robisz prostownik tak aby miał stałe napięcie nominalne aku i moc trafa taką jaka da maksymalny, dozwolony prąd ładowania.

Wówczas jeśli aku rozładuje się całkowicie, prąd początkowy go jie uszkodzi. Po osiągnięciu napięcia nominalnego prąd spadnie do zera.

Napisano

I który fabryczny prostownik transformatorowy tak ma, bo miałem kilka i w żadnym tak nie było:hmm:

Napisano
Dnia 5.03.2017 o 12:15, chris_666 napisał:

No właśnie w tym problem, ctek też tak ma, właśnie przejrzałem internety

Wszystkie Cteki mają różne programy do wyboru ma starcie emoji31.png

CTEK startuje w ostatnio używanym trybie, więc zanik napięcia nie powoduje zmiany trybu ładowania.

Napisano
  • Autor

Sprawdzone dziś dwa Cteki - oba startują od zera, trzeba za każdym razem wybierać tryb. Ale w Juli jest prostownik 3A by Ctek - nic nie ma do kombinowania , 13, 8V 3, 3A po włączeniu

Wysłane z telefonu

Napisano
6 godzin temu, chris_666 napisał:

Sprawdzone dziś dwa Cteki - oba startują od zera, trzeba za każdym razem wybierać tryb. Ale w Juli jest prostownik 3A by Ctek - nic nie ma do kombinowania , 13, 8V 3, 3A po włączeniu

W takim razie mój ctek MXS 5,0 jest zepsuty, bo pamięta ostatni tryb.

Napisano
10 minut temu, DominikZ napisał:

Mam ten sam model i działa tak jak u Ciebie,staruje z ostatnio używanego trybu.Wszystko jest Ok.

Napisano
Dnia 5.03.2017 o 19:59, volf6 napisał:

I który fabryczny prostownik transformatorowy tak ma, bo miałem kilka i w żadnym tak nie było:hmm:

Nie mam pojęcia. Sam sobie robię takie ptostowniki.

Napisano
9 godzin temu, DominikZ napisał:

rowniez mam mxs 5.0 i startuje z ostatnio wybieranego trybu. w moim niestety padl przełacznik od zmiany trybu pracy. :( odesłałem na gwarancje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.