Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Krajowe do 50k, diesel, automat? Segment D

Featured Replies

Napisano

Szukam auta i brak mi pomysłów a się nie chcę ograniczać..

Auto potrzebuję do firmy, osobówka, chętnie polizingowa, raczej diesel (albo benzyna sensowna do LPG) rocznik 2012-2013

Chętnie automat (nie koniecznie), segment D, sedan lub hatchback/liftback. kombi niechętnie.

Cena 50 max 55 k PLN ale jak 40 to tym lepiej

Na razie mam 2 pomysły:

Citroen C5 2.0 HDI (może być z klasycznym automatem)

Ford Mondeo MKIV 2.0 TDCI (ale wydaje mi się z wyglądu taki "zwykły" i starawy, PowerShift się boję o eksploatację)

Za citroenem przemawia: 1 wygląd, 2 zawieszenie, 3 duży wypas za te same pieniądze co Mondeo (nawet wersje exclusive citroena nie są droższe)

Za fordem w sumie nie wiem co.

Z tego co widzę, VW czy audi o wiele droższe a niczym mnie nie przekonują do takiej dopłaty.

Prośba o pomysły. Auto na ok. 5 lat. użytkowania przy przebiegu ~25.000 rocznie (max 30) ale nie tylko trasy, dużo po miescie.

Napisano

Yyyy Laguna III GT 2.0T 220KM i nadaje się pod LPG będzie trudno o PL ale może się uda, jak nie Laguna to brałbym C5 wersja Exclusive :)

Napisano
  • Autor

Laguna - ok. Faktycznie chyba słabo z PL. Ale dzięki za tip. Choć a tyle koni mieć nie musi.

C5 Exclusive to mój typ nr 1. Brak schowków i uchwytu na napoje mnie jakoś nie wadzi.

Ale wiadomo, nie będę szukał na siłę koniecznie jednego modelu.

Napisano
25 minut temu, wald0 napisał:

Auto potrzebuję do firmy, osobówka, chętnie polizingowa, raczej diesel (albo benzyna sensowna do LPG) rocznik 2012-2013

Chętnie automat (nie koniecznie), segment D, sedan lub hatchback/liftback. kombi niechętnie.

Na razie mam 2 pomysły:

Ford Mondeo MKIV 2.0 TDCI (ale wydaje mi się z wyglądu taki "zwykły" i starawy, PowerShift się boję o eksploatację)

Za citroenem przemawia: 1 wygląd, 2 zawieszenie, 3 duży wypas za te same pieniądze co Mondeo (nawet wersje exclusive citroena nie są droższe)

Z tego co widzę, VW czy audi o wiele droższe a niczym mnie nie przekonują do takiej dopłaty.

Prośba o pomysły. Auto na ok. 5 lat. użytkowania przy przebiegu ~25.000 rocznie (max 30) ale nie tylko trasy, dużo po miesci

Laguna 3 2.0 dci znajdziesz bez problemu I za calkiem sensowne pieniadze :ok:

Ewentualnie Pug 508...

Napisano

C5 exlusive 2.0 163 konie + automat 6 biegowy aisin i bedzie pan zadowolony.

Z minusów jakie mogę wskazac to niezbyt wiele miejsca na nogi dla siedzacych z tyłu i słabo wieje klima z kratek dla pasażerów tylnej kanapy.

Edytowane przez dzikipzs

Napisano

Jak ma byc pewne auto z segmentu D poleasingowe to wybierasz pomiedzy najbardziej popularnymi w firmach: Mondeo, Passat, Insigni. Laguna i C5 to fajna alternatywa ale gdzie tego we flotach szukac? Chyba, ze u Kazia w 1 os DG ale takich bym nie bral.

Napisano

Zdecydowanie nie polecam Forda z automatem. Skrzynia fatalna i jeżeli chodzi o trwałość i o odczucia z jazdy. Tak jak ktoś wyżej wspomniał C5 lub 508 będzie dużo lepszym wyborem, ze wskazaniem na 508, bo jest w środku większy i wygodniejszy. 

Napisano
  • Autor

C5 poflotowe wbrew pozorom pojawiają się w ofertach firm lizingowych. Często exclusivy.

Laguny faktycznie mnie spotkałem.

Za mondeo przemawia jedynie popularność (faktycznie dużo tego) no ale właśnie ten dwusprzęgłowy automat - ponoć w późniejszych rocznikach (po aktualizacjach) pracuje fajnie, ale nie mam pewności co do trwałości/kosztów napraw.

Napisano
1 godzinę temu, wald0 napisał:

Prośba o pomysły.

Insignię przeoczyłeś, czy celowo pominąłeś ?

Napisano

superb?

Napisano
  • Autor

Insignię fakt pominąłem. Nie mam tutaj argumentów "na nie" bo jakoś subiektywnie skreśliłem to auto jako nieciekawe.

Chyba niepotrzebnie. Coś więcej o Insigniach?

Diesle to fiatowskie JTD włącznie z osprzetem?

Słynne skrzynie m32 tam też występują?

A Automaty? Jakie? Takie same jak w C5 aisin AF40 podejrzewam?

Jakość wykonczenia? Bliżej do C5 czy do Mondeo?

Jak się prowadzi (lubię po francusku - miękko i dostojnie)?

Napisano

Diesle fiatowskie ale osprzet chyba już nie.

M32 - w dieslach bodaj tylko w wersji 110 konnej.

Automat ten sam.

Jakość plastików gorsza od C5

Z Flexride fajnie - bez  raczej twardo.

Poza tym ciasne to i dość awaryjne przed liftem przynajmniej.

Edytowane przez cesarz

Napisano
Godzinę temu, DZIDA napisał:

superb?

W tym budżecie to będzie padlina.

Napisano
2 godziny temu, Olas1 napisał:

Zdecydowanie nie polecam Forda z automatem. Skrzynia fatalna i jeżeli chodzi o trwałość i o odczucia z jazdy. Tak jak ktoś wyżej wspomniał C5 lub 508 będzie dużo lepszym wyborem, ze wskazaniem na 508, bo jest w środku większy i wygodniejszy. 

Ja zaś polecam. Mam 2,0eb 240 KM z Powershift i jestem bardzo zadowolony.

Napisano
Diesle fiatowskie ale osprzet chyba już nie.

M32 - w dieslach bodaj tylko w wersji 110 konnej.
Automat ten sam.
Jakość plastików gorsza od C5
Z Flexride fajnie - bez  raczej twardo.

Poza tym ciasne to i dość awaryjne przed liftem przynajmniej.

Nie tyle przedliftem a do rocznika modelowego 2010 wlacznie. Ale insignia i diesel i duzo po miescie to moze byc nie halo
Napisano

A wlasnie zapomniapem o Suberbie ostatnio u mnie viceorezes sobie kupil pewna uzywke kombi za 54kzl z 2013 lub 2014r z 2.0Tdi zachipowana na 190KM z DSG na pokladzie fajnie to jedzie i ma duze wnetrze.

Go Hard or Go Home

Napisano
3 godziny temu, noras napisał:

W tym budżecie to będzie padlina.

to dołóż drugie tyle i kup nowe

z Mondeo można to samo powiedzieć

Napisano
2 godziny temu, slawek_l_83 napisał:

u mnie viceorezes sobie kupil pewna uzywke kombi za 54kzl z 2013 lub 2014r

Jaki przebieg ?

Napisano
43 minuty temu, DZIDA napisał:

to dołóż drugie tyle i kup nowe

Drugie tyle nadal na nowe będzie za mało. Jeszcze by trzeba było ze 20k dołożyć.

Przeglądałem superb'y w tej okolicy cenowej - przebiegi w okolicach 200 kkm, czyli początek dużych wydatków (dwumas, turbo, wtryskiwacze) i auto jest zwyczajnie zużyte.

Napisano
56 minut temu, noras napisał:

Drugie tyle nadal na nowe będzie za mało. Jeszcze by trzeba było ze 20k dołożyć.

Przeglądałem superb'y w tej okolicy cenowej - przebiegi w okolicach 200 kkm, czyli początek dużych wydatków (dwumas, turbo, wtryskiwacze) i auto jest zwyczajnie zużyte.

a z mondeo będzie inaczej myślisz? jak 80% mondeo z PL to po-flotówki które raczej 15 tkm rocznie nie jeździły

Napisano
9 godzin temu, noras napisał:

Jaki przebieg ?

98kkm.

Napisano
8 godzin temu, DZIDA napisał:

a z mondeo będzie inaczej myślisz? jak 80% mondeo z PL to po-flotówki które raczej 15 tkm rocznie nie jeździły

Mondeo bedzie duzo latwiej znalezc, bo jezdzilo tego pelno we flotach....

Napisano
16 godzin temu, wujekcybul napisał:

Jak ma byc pewne auto z segmentu D poleasingowe to wybierasz pomiedzy najbardziej popularnymi w firmach: Mondeo, Passat, Insigni. Laguna i C5 to fajna alternatywa ale gdzie tego we flotach szukac? Chyba, ze u Kazia w 1 os DG ale takich bym nie bral.

Powoli zbliża sie czas na wymianę mojego autka. Moze pytanie banalne ale gdzie szukać aut polizingowych? Google+auta polisingowe?

Napisano
Godzinę temu, slawek_l_83 napisał:

98kkm.

No to takie chętnie bym wziął.

Od znajomego, czy tyle można urwać od cen wywoławczych z ogłoszeń ?

Napisano
Godzinę temu, Kondi napisał:

Powoli zbliża sie czas na wymianę mojego autka. Moze pytanie banalne ale gdzie szukać aut polizingowych? Google+auta polisingowe?

Strony bankow, firm, komisy ktore kupuja hurtowo. Czesto dilerzy odkupuja od firm.

Napisano
Godzinę temu, Kondi napisał:

Wpisz w google: auta poleasingowe.

W samej Warszawie masz pewnie z 10+ takich miejsc...

Napisano

Ok. Dzięki za informację

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za pomoc (ale tematu nie kończmy)

Czyli C5, Insignia ew. Mondeo ew. Laguna.

VAG - niestety są za drogie, powyższy przykład z Superbem to nie odzwierciedla chyba rynkowych cen aut polizingowych.

Sprowadzanych nie chcę, bo nie wierzę w bajki.

Napisano
1 minutę temu, wald0 napisał:

Dzięki wszystkim za pomoc (ale tematu nie kończmy)

Czyli C5, Insignia ew. Mondeo ew. Laguna.

VAG - niestety są za drogie, powyższy przykład z Superbem to nie odzwierciedla chyba rynkowych cen aut polizingowych.

Sprowadzanych nie chcę, bo nie wierzę w bajki.

Najtansze bedzie Mondeo lub Laguna, odnosnie C5 to sensowne egzemplarze sa jednak stosunkowo drogie, albo maja ponad 150kkm...

Wg mnie wydawanie 50+kPLN na auto z takim przebiegiem to przesada...

W sumie to mialem podobny dylemat, przy czym mnie interesowaly jedynie auta noPB i skonczylo sie na nowej Astrze 1,4T sedan...

Napisano
  • Autor

Nie mam takiego wrażenia co do C5.

Mówię o ofetach polizingowych (2012-2013 rocznik). Ceny nie odbiegają nijak od Mondeo.

Wersje C5 exclusive z podobnym przebiegiem co niekoniecznie najbogatsze Mondeo i cena wcale nie wyższa.

Nie porównuję tutaj do innych źródeł (sprowadzane z zachodu, starsze roczniki) bo to kompletnie nie ma znaczenia.

A jednak C5 wg mnie jest autem ciekawszym niż Mondeo.

Przebieg 150.000 wg mnie nie jest dyskwalifikujący dla 4-5-letniego auta.

Zgodzę się, że pewnie będzie z fabrycznym jeszcze paskiem rozrządu i pewnie nikt nie ruszał oleju w skrzyni.

Edytowane przez wald0

Napisano
9 minut temu, wald0 napisał:

Zgodzę się, że pewnie będzie z fabrycznym jeszcze paskiem rozrządu i pewnie nikt nie ruszał oleju w skrzyni.

Oczywiscie, ze nie ale ja bym takiego auta nie kupic zeby pojezdzic kolejne 4-5 lat I 100-150kkm.

Nie ma sily, zeby takie auto bylo rownie bezawaryjne jak takie samo z przebiegiem 50-100kkm na starcie.

Kupilem kiedys 5-letniego diesla z 220kk I przez kolejne 100kkm troche trzeba bylo przy nim porobic.

Napisano
23 minuty temu, Maciej__ napisał:

Nie ma sily, zeby takie auto bylo rownie bezawaryjne jak takie samo z przebiegiem 50-100kkm na starcie.

W wątku obok Ci wytłumaczą, że to nie problem, bo:

"Czasem chlodnica zaczela przeciekac, dolanie wody awaryjnie i proszek do uszczelniania pozwolily na spokojne jezdzenie przez 3 mce",

"Czasem wysprzeglik sprzegla zaczal przeciekac, tak przejezdzillo 2 lata (co pol roku trzeba bylo dolac troszeczke plynu hamulcowego do ukladu wysprzeglania, butelka w bagazniku)"

Luuz ... tu drut, tam trytrytka, a na allegro spokojnie kupisz używaną część w dobrym stanie .... I jeździsz Audi jak pan, a nie Oplem jak dziad.

Napisano
  • Autor
26 minut temu, Maciej__ napisał:

Oczywiscie, ze nie ale ja bym takiego auta nie kupic zeby pojezdzic kolejne 4-5 lat I 100-150kkm.

Kupilem kiedys 5-letniego diesla z 220kk I przez kolejne 100kkm troche trzeba bylo przy nim porobic.

Oczywiście że (średnio statystycznie) nie ma siły, dzięki za opinię, ale wybacz, to jest w tym wątku OFFTOP

Ja określiłem swoje potrzeby (segment, rocznik, diesel) i odrzucając "premiumy i prestiże" oraz sprowadzadzane (loteria ze wskazaniem na ulep wałek i przekręcony licznik) wychodzi około 50kzł.

Taką sumę spokojnie udźwignę. Dużo większą już mniej spokojnie.

Pociągnę offtop:

Przebiegi takich aut polizingowych są różne (czasem poniżej 100 czasem pod 200) ale realne jest 130 czy 140kkm.

Zdaję sobie sprawę, że biorąc takie coś jestem narażony na wydatki. Jestem na to gotowy - nie jestem zaś gotowy na wywalenie 150.000zł na auto z salonu.

Zakładam (mogę się mylić) że auto 4-5 letnie z przebiegiem w okolicach 150.000km przez kolejne 5 lat nie powinno (średnio statystycznie) sprawiać większych problemów niż moje obecne auto 14-letnie z przebiegiem 307kkm (za 5 lat będzie miało 19 lat i 450kkm)

Przez brak większych problemów rozumiem częste awarie i usterki. Zdaję sobie sprawę, że mogą być czterocyfrowe inwestycje w naprawy.

Napisano

Zakładam (mogę się mylić) że auto 4-5 letnie z przebiegiem w okolicach 150.000km przez kolejne 5 lat nie powinno (średnio statystycznie) sprawiać większych problemów niż moje obecne auto 14-letnie z przebiegiem 307kkm (za 5 lat będzie miało 19 lat i 450kkm)

Przez brak większych problemów rozumiem częste awarie i usterki. Zdaję sobie sprawę, że mogą być czterocyfrowe inwestycje w naprawy.

Jezeli tak podchodzisz do sprawy to pewnie :ok:

Ale wg mnie zaden diesel z przebiegiem nie bedzie tak bezproblemowy jak wolnossace noPB przy przebiegach rzedu 150-300kkm.

Anyway, jak szukalem auta dla siebie, to tutaj mieli auta w bardzo fajnym stanie:

http://www.salonleaseplan.pl/

Napisano
  • Autor

Diesel traktuję jako zło konieczne (podobnie jak obecne LPG). Takie czasy, takie życie.

Dzięki za linka :oki:

Napisano
2 godziny temu, noras napisał:

No to takie chętnie bym wziął.

Od znajomego, czy tyle można urwać od cen wywoławczych z ogłoszeń ?

To była okazja i miał decyzje podjąć w ciągu 1 dnia i spisać umowę wraz z zapłatą za auto.

Sprzedający dostał propozycję wyjazdu do USA na stałe i miał dwa tygodnie na opchnięcie całego majątku... więc sprzedawał ciut taniej niż dyktował rynek.

Ale to rozegrało się bardzo szybko...

Napisano
2 minuty temu, slawek_l_83 napisał:

To była okazja i miał decyzje podjąć w ciągu 1 dnia i spisać umowę wraz z zapłatą za auto.

Ech ... a miałem nadzieję, że jest na coś takiego szansa ...

Napisano
1 minutę temu, noras napisał:

Ech ... a miałem nadzieję, że jest na coś takiego szansa ...

Takie auta schodzą bardzo szybko... a wręcz powiem, że handlarze czekają na auta od 1-2 właściciela krajowe...

Wujek z kolegą sprzedawali Nissana Note 1 właściciel nie bity itd... auto jak nowe z salonu garażowane myte co dwa trzy tygodnie zawsze pachnące....

Wystawili je na olx podczas imprezy o godzinie 23:20 o 23:30 mieli 1 telefon, że koleś je bierze i będzie za 50min po nie, jak mu powiedzieli, że rano się spotkają to powiedział, że nie bo je ktoś podkupi i on nalega żeby to załatwić jak najszybciej. O 0:50 auto odjechało - koleś nic nie sprawdził, auto odpalił ruszył 2m do przodu cofnął wypłacił kasę i podpisał umowę. Kto ma 18kzł na auto o północy?

Napisano
2 godziny temu, wald0 napisał:

Pakiet startowy w tym przypadku nie jest porażający. Za kompletny rozrzad z pompa wody w aso citroena w warszawie placilem 1200 a starczy na dożywocie auta. Dynamicza wymiana oleju w skrzyni 11l oleju i robota poza aso 900.

Edytowane przez dzikipzs

Napisano
  • Autor

A te 11l oleju to jaki koszt? Sądziłem że bliżej 1400zł calość wychodzi.

I tak planowałem to zrobić. Ale wpierw na starcie zrobić statyczną celem oględzin jakości oleju (czy nie spalona smoła)

... o ilke w ogóle w końcu będzie ot automat

Napisano

A te 11l oleju to jaki koszt? Sądziłem że bliżej 1400zł calość wychodzi.

I tak planowałem to zrobić. Ale wpierw na starcie zrobić statyczną celem oględzin jakości oleju (czy nie spalona smoła)

... o ilke w ogóle w końcu będzie ot automat

600 za 11l oleju i 300 robocizna. Ja robilem odrazu dynamiczną wymianę bo wiedzialem ze od nowości nijt tego nie ruszal. Ew. Jak chcesz zobaczyc wczesniej stan to odkrecasz jeden mały torx w srodku korka spustowego i lapiesz w kieliszek co ci tam wyleci. Zapewniam ze jak upuscisz 50-100ml celem sprawdzenia to nic sie nie stanie do czasu wymiany

Napisano
  • Autor

Nie sądzę by z tych citroenów jakie biorę pod uwagę ktokolwiek wymieniał olej w skrzyni.

W zasadzie mam pewność, że nikt.

Producent (auta, nie skrzyni) nie przewiduje wymian.

Więc to byłby - tak jak mówisz - element pakietu startowego.

Inna rzecz, że bywają sprzeczne opinie o dynamicznej wymianie

Napisano
Godzinę temu, slawek_l_83 napisał:

Kto ma 18kzł na auto o północy?

Takim rzeczom to sie chyba tylko AK dziwi.

Handlarz samochodow, z dochodami w szarej strefie, a tu pytanie kto ma kase o polnocy.

Przepraszam, nie tylko AK, kiedys niemcy brata przeczolgali 48h za iles tam tysiecy euro przy sobie (po maszyny rolnicze na handel jechal).

Napisano
1 godzinę temu, dzikipzs napisał:

600 za 11l oleju i 300 robocizna. Ja robilem odrazu dynamiczną wymianę bo wiedzialem ze od nowości nijt tego nie ruszal. Ew. Jak chcesz zobaczyc wczesniej stan to odkrecasz jeden mały torx w srodku korka spustowego i lapiesz w kieliszek co ci tam wyleci. Zapewniam ze jak upuscisz 50-100ml celem sprawdzenia to nic sie nie stanie do czasu wymiany

IMHO bezpieczniej zrobić trzy razy statyczną z niewielkim interwałem (np. 1kkm) niż robić dynamicznie. Mniejszy szok dla układu...

Napisano
Dnia 20.03.2017 o 14:37, wald0 napisał:

Na razie mam 2 pomysły:

Prośba o pomysły. Auto na ok. 5 lat. użytkowania przy przebiegu ~25.000 rocznie (max 30) ale nie tylko trasy, dużo po miescie.

przy takim przebiegu rocznym powinieneś szukać auta z przebiegiem poniżej 100 tys. Dojeździsz do 200 i pogonisz. Niestety, ale przy 200 kkm przebiegu zazwyczaj pojawiają się potrzeby napraw i to raczej nie są to tanie naprawy.

Napisano
Dnia 20.03.2017 o 14:49, slawek_l_83 napisał:

Laguna III GT 2.0T 220KM

Byla wersja 220 KM? bo myslałem że tylko 170 i 200 KM...

Napisano
11 godzin temu, delco napisał:

Bylo 170 i 205 w Lagunie 3.

180 i 220 bylo w Megane 3.

Napisano

Sorki 205.

Go Hard or Go Home

Napisano

Sorki 205.

Go Hard or Go Home

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.