Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Start-Stop pytanie laika...

Featured Replies

Napisano
Dnia 15.04.2017 o 20:15, Luke16 napisał:

Czyli w skrócie: Bezsensowny nikomu nie potrzebny system ;l;l;l Ułatwianie sobie życia bezsensami ;l i tyle w temacie:phi:

@OZI czy każde auto w OZ ma ten system? I czy uważasz że to ma sens? Ja w SA jeździłem autem z tym czymś i tylko się niepotrzebnie denerwowałem. Za każdym razem trzeba było to wyłączyć. Na szczęście się dało...

A co do czujników. W RPA jak wiemy, jest dość ciepło nawet w zimie (nawet +30 było) i to ustrojstwo potrafiło wyłączyć silnik na skrzyżowaniu, nawet gdy klima ustawiona była na 18 ;] Auto to VAG, VW Polo z kierownicą po prawej i DSG6 :) W takich warunkach spocić się porządnie to była kwestia dwóch skrzyżowań (jak nie ruszałem przycisku, chcąc sprawdzić jak to w ogóle działa). ;]

Napisano
22 godziny temu, Manx napisał:

Spokojna Twoja poczochrana - pewno prędzej Ty komuś narobisz problemów. 

Nie jest granicą, ale to kolejna sekunda której ubywa. Osobiście czuję się pewniej jeśli mam tą sekundę więcej, żeby jak np. włączę się do ruchu, to ten za mną był o tą jeszcze jedną sekundę dalej za mną. Nigdy nikomu nie wjeżdżam tak żeby musiał przeze mnie ostro hamować. Może kiedyś ktoś z dobrym oprzyrządowaniem pomiarowym pokusi się o takie porównania - czas przejechania np. 100 m z włączonym SS i z wyłączonym SS.

Nie bardzo rozumiem Twoją logikę, skoro Twój manewr (jak twierdzisz) nie wpływa na innego uczestnika ruchu to po co Ci dodatkowy czas?

Aha, no nie wiem jak to jest rozwiązane w Leonie z DSG ale sprawdziłem dzisiaj u siebie(*) w aucie z automatem i różnica w rozpędzeniu się do licznikowych 20km/h z aktywnym S&S i bez wynosi jakieś 0,5s-0,6s, jeśli takiego rzędu różnica robi Tobie różnice to coś jest chyba nie tak.

(*)nagrany filmik w którym widać prędkościomierz i nogę, póżniej można obejrzeć poklatkowo na mpc i porównać czasy w obu wersjach od momentu ruchu stopy z hamulca do dotknięcia wskazówki do kreski 20km/h

Napisano
Dnia 17.04.2017 o 18:10, bochumil napisał:

No właśnie jak to jest z systemem SS w przypadku aut z turbosprężarką, która nie przepada za gaszeniem silnika np. na bramce autostrady po ostrym pałowaniu silnika?

Mam Focusa ecoboost z systemem SS. Na autostradzie po mocnej jeździe silnik nie wyłącza się, ewentualnie po kilkudziesięcio sekundowym okresie postoju. Podobnie jest przy włączonej klimie w czasie dużych upałów oraz podczas dużych mrozów. Jedyne wkurzające działanie, to podczas jazdy w korkach. Na szczęście wtedy do dyspozycji jest przycisk wyłączający SS. System nie wyłączy silnika jeżeli samochód toczy się, nawet bardzo powoli.

Napisano
Dnia 20.04.2017 o 21:22, Piotrus napisał:

Nie bardzo rozumiem Twoją logikę, skoro Twój manewr (jak twierdzisz) nie wpływa na innego uczestnika ruchu to po co Ci dodatkowy czas?

To jest kwestia przyzwyczajenia. Ja też nie lubię tego opóźnienia. Przyzwyczaiłem się, że wciskasz sprzęgło, wrzucasz bieg i ruszasz a tu  dochodzi jeszcze lekka zwłoka (lekki lag jak to mówi mój syn). Można by się było do tego przyzwyczaić jakby samochód reagował za każdym razem tak samo a tu masz taką niejednoznaczność w zależności od tego czy system akurat wyłączył silnik czy nie. Do tego dochodzi czynnik dekoncentrujący kiedy chcesz włączyć się do ruchu a czujesz, że Ci silnik właśnie zgasł. Zanim uświadomisz sobie że wszystko jest ok i zadziałał S&S to znowu mija jakiś tam ułamek sekundy kiedy jesteś zdekoncentrowany. W Vitarze moim zdaniem system działa zbyt szybko. Załącza się jeszcze podczas ruchu samochodu tak, że jestem w stanie odpuścić hamulec po wyłączeniu się silnika a pojazd dalej się toczy. Jakby S&S załączał się po ok 1-1.5s od momentu zatrzymania auta byłoby znacznie wygodniej, przynajmniej dla mnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.