Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Start-Stop pytanie laika...

Featured Replies

Napisano
22 minuty temu, bartekm napisał:

Btw w Polsce Ecoboost w Fiesie jest na ogół bez SS, za to w wersjach z tym systemem w różnych testach dziennikarze narzekali, że trzęsie silnikiem przy rozruchu. Wiadomo, zasuperoskie 3. cylindry i ich aksamitna praca ;]

Ten 3cylindrowiec Forda i tak jest lepszy od 3cyl diesela hyundaia. 

Napisano
2 godziny temu, wujekcybul napisał:

W hyundaiu zawsze sie wylaczal silnik. Nawet po mocnym palowaniu choc nie wnikalem czy to nie mialo jakiegos dodatkowego smarowania. Plus taki, ze przynajmniej podloga w dieselu na postoju sie nie trzesie.

I miałeś z tego tytułu jakieś problemy z turbo?

Napisano
30 minut temu, wujekcybul napisał:

Ten 3cylindrowiec Forda i tak jest lepszy od 3cyl diesela hyundaia. 

Wiadomo, już sam diesel to król aksamitnego biegu ;]

Napisano
6 godzin temu, bochumil napisał:

No właśnie jak to jest z systemem SS w przypadku aut z turbosprężarką, która nie przepada za gaszeniem silnika np. na bramce autostrady po ostrym pałowaniu silnika?

W poprzednim Vagu RS230 dsg dwa razy nie odłączył od razu w trybie sport i po upalaniu...ale odłączył po 20sekundach:-) 

Przy grzanych stołkach 2x włączał i wyłączał silnik co 30sekund. Każdy dobry tuner Ci powie dezaktywuj to jak chce polatać na dłużej na zdrowej turbinie, bo SS i producent ma to gdzieś, że szybciej Ci padnie-gwarancję wytrzyma, a w 2.0TSI dodatkowo jest to impuls do szybszej zmiany oleju, bo komputer odczytuje to jako rozruch-dla mnie to zaleta, bo i tak zmieniam co max 15tys., ale dla kogoś kto ma napisane 2 lata 30 tys. zmiana magicznego 5w30 edge mimo iż dbał o swoje 1.4 TSI i jeździł spokojnie trochę miasto, trochę trasa będzie płacz, bo komp każe mu wymienić po 16tys i  70% przypadków w ASO gdzie magiczny edge 320zł + usunięcie komunikatu z kompa, bo u Zdzicha tylko wymieni za 30zł ale info zostaje.

Napisano
Dnia 16.04.2017 o 13:01, prebek napisał:

silnik gaśnie dopiero po TOTALNYM zatrzymaniu, 

wciśniecie sprzęgła automatycznie powoduje zapalenie silnika

tak samo jak zdjęcie nogi z hamulca, ruszenie kierownicą, dotknięcie gazu

U mnie gaśnie, jak się auto toczy.

Napisano
Dnia 16.04.2017 o 13:01, prebek napisał:

silnik gaśnie dopiero po TOTALNYM zatrzymaniu, 

Polecam przejażdżke jakims nowym Volvo.... potrafi zgasnąc w trakcie ruchu pojazdu  - przyznaję że przy minimalnej predkosci - ale czasami uda sie jeszcze metr półtora przyejechac... Wg róznych serwisów TTTM.

Napisano
11 minut temu, delco napisał:

Polecam przejażdżke jakims nowym Volvo.... potrafi zgasnąc w trakcie ruchu pojazdu  - przyznaję że przy minimalnej predkosci - ale czasami uda sie jeszcze metr półtora przyejechac... Wg róznych serwisów TTTM.

Co to przeszkadza? W hultaju tez tak gasl. Cisnienie hamulcow jest w normie jak spadnie to sam sie wlaczy.

Napisano
7 minut temu, wujekcybul napisał:

Co to przeszkadza? W hultaju tez tak gasl. Cisnienie hamulcow jest w normie jak spadnie to sam sie wlaczy.

To że czasami gaśnie jak dojeżdzasz do ruszającego z pod swiateł samochodu... albo gaśnie na 1 sekunde przed właczeniem wstecznego biegu....  Zdecydowanie wolałbym żeby gasł no 0,5 sekundy po zatrzymaniu....- jezeli juz musi...

Napisano
Teraz, delco napisał:

To że czasami gaśnie jak dojeżdzasz do ruszającego z pod swiateł samochodu... albo gaśnie na 1 sekunde przed właczeniem wstecznego biegu....  Zdecydowanie wolałbym żeby gasł no 0,5 sekundy po zatrzymaniu....- jezeli juz musi...

To powstalo zeby ograniczyc emisje wiec gasnie jak najczesciej. Przydaloby sie zmodyfikowac oprogramowanie albo na stale wylaczyc.

Napisano
5 minut temu, wujekcybul napisał:

To powstalo zeby ograniczyc emisje wiec gasnie jak najczesciej. Przydaloby sie zmodyfikowac oprogramowanie albo na stale wylaczyc.

Im bardziej glupio bedzie sie właczać tym wiecej ludzi będzie system dezaktywowac... np mój kolega jeżdzi non stop w trybie sportowym bo wtedy system S-S jest nieaktywny ;)

Napisano
Dnia 15 kwiecień 2017 o 12:36, volf6 napisał:

Jak jest silnik zimny to pobiera dużo paliwa, jak rozgrzany to raczej niewiele i na pewno mniej spali przy rozruchu niż podczas pracy przez pół minuty czy dłużej.

A co do akumulatora i rozrusznika to są tam wersje wzmocnione/przystosowane do tego więc nic złego się im stać nie powinno:)

Jasne pol litra mniej na 100km, a rozrusznik, akumulator za darmo wymieniaja jak padnie po 2-3 latach.

Ot biznes zycia. Dobrze ze ja tego badziewia nie posiadam

Napisano
21 minut temu, delco napisał:

Im bardziej glupio bedzie sie właczać tym wiecej ludzi będzie system dezaktywowac... np mój kolega jeżdzi non stop w trybie sportowym bo wtedy system S-S jest nieaktywny ;)

Im bardziej ludzie będą dezaktywować tym szybciej systemy staną się niewyłączalne.

Napisano
4 minuty temu, fanlan napisał:

Jasne pol litra mniej na 100km, a rozrusznik, akumulator za darmo wymieniaja jak padnie po 2-3 latach.

Ot biznes zycia. Dobrze ze ja tego badziewia nie posiadam

nie posiadasz ale akumulator i rozrusznik wymieniasz co 2-3 lata ;l

Jak zwykle najmądrzejsi są ci, co z tematem nie mają nic wspólnego

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Im bardziej ludzie będą dezaktywować tym szybciej systemy staną się niewyłączalne.

Co nie zmienia faktu że odpowiadałem na pytanie dlaczego mi sie to nie podoba....

Napisano
3 minuty temu, delco napisał:

Co nie zmienia faktu że odpowiadałem na pytanie dlaczego mi sie to nie podoba....

Mi się też ten system nie podoba (tj. jego zbyt mało kulturalne działanie w większości przypadków mi się nie podoba) ale biorąc pod uwagę rosnącą ilość korków w których samochody smrodzą zupełnie bezproduktywnie oraz jakość powietrza w miastach widzę głęboki sens jego stosowania.

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał:

nie posiadasz ale akumulator i rozrusznik wymieniasz co 2-3 lata ;l

Jak zwykle najmądrzejsi są ci, co z tematem nie mają nic wspólnego

Zaskocze Cie kolego ale auto ma 212 tkm i akumulator od pewnie nowosci, a i rozrusznika nie ruszalem.

Ponadto pol litra na 100km to wolne zarty:) bo czytalem ze tyle realnie SS zaoszczedzic moze.

Napisano
1 minutę temu, fanlan napisał:

Zaskocze Cie kolego ale auto ma 212 tkm i akumulator od pewnie nowosci, a i rozrusznika nie ruszalem.

Podsumujmy:

- nie wymieniałeś rozrusznika i akumulatora

- nie masz auta z systemem S-S

Powyższe pozwalają Ci wyciągnąć wnioski że w autach z systemem S-S rozruszniki i akumulatory wymienia się co 2-3 lata.

Imponujące.

3 minuty temu, fanlan napisał:

Ponadto pol litra na 100km to wolne zarty:) bo czytalem ze tyle realnie SS zaoszczedzic moze.

Realnie to może Ci nawet zaoszczędzić 50l na 100km. Zależy jak długo postanowisz postać w korku.  :hehe:

Napisano

Ja na stałe wyłączyłem, kodując odpowiednio sterownik.

Poza tym normy spalin sa badane labolatoryjnie, czyli i tak w realnym uzytkowaniu czy masz właczony SS czy wyłączony i tak norm auto nie spełnia.

Napisano
4 minuty temu, kanu napisał:

Ja na stałe wyłączyłem, kodując odpowiednio sterownik.

Poza tym normy spalin sa badane labolatoryjnie, czyli i tak w realnym uzytkowaniu czy masz właczony SS czy wyłączony i tak norm auto nie spełnia.

Aczkolwiek można się pokusić o postawienie teorii, że z wyłączonym silnikiem emituje znacząco mniej spalin niż z włączonym.  :hmm:

Napisano

Można, jednak koszt ponownego rozruchu i komponentów, które szybciej się zużyją, też nie służą środowisku, bo to recyklingu to nie wraca... :)

Na biegu jałowym pali te 0,6l/h, a przy włączonej klimie 0,7l/h  emituje coś do atmosfery? pewnie tak, ale wydaje mi się, że samoloty więcej przez godzinę lotu wywalają w atmosferę niż te nasze  auta łącznie...  czemu tam się do norm nie przyczepiają?

Napisano
28 minut temu, kanu napisał:

Na biegu jałowym pali te 0,6l/h, a przy włączonej klimie 0,7l/h  emituje coś do atmosfery? pewnie tak, ale wydaje mi się, że samoloty więcej przez godzinę lotu wywalają w atmosferę niż te nasze  auta łącznie...  czemu tam się do norm nie przyczepiają?

I przy dojeździe do pracy 14km silnik mam wyłączony przez ~13 minut (jest licznik). Raz w tą, raz w drugą, pięć razy w tygodniu, pięćdziesiąt tygodni - 300l. Na akumulator starczyłoby - ale ten nie padnie szybciej, bo rozruch i tak jest nie akumulatorem, a z kondensatora. 

A normy czystości emisji dla samolotów też są.

Edytowane przez grogi

Napisano
30 minut temu, Ryb napisał:

Aczkolwiek można się pokusić o postawienie teorii, że z wyłączonym silnikiem emituje znacząco mniej spalin niż z włączonym.  :hmm:

Tu jest brak kontroli. Za trwale wylaczenie start stop kara na przegladzie. Za wyciecie DPF tez i tak dalej.

Napisano
1 minutę temu, wujekcybul napisał:

Tu jest brak kontroli. Za trwale wylaczenie start stop kara na przegladzie. Za wyciecie DPF tez i tak dalej.

To tak jak z montowaniem nie-fabrycznych zenonów - stałe wyłączenie Stop-Start to zmiana warunków homologacji - czyli jej utrata.

Napisano

Nie spotkalem się by, któryś diagnosta sprawdzał czy SS działa :D :D :D 

Natomiast, źle wyciętego DPFa od razu wypatrzą pod autem :)

Napisano
29 minut temu, wujekcybul napisał:

E, wystarczy zrobić niewyłączalny i problem z grubsza załatwiony. Teraz dają długie gwarancje i nikt nie będzie przez ładnych kilka lat przy tym majstrował.

Napisano
6 godzin temu, wujekcybul napisał:

Nic nie przeszkadza, można się poczuć jak w hybrydzie .. przynajmniej na moment :phi:.

Przy dłuższym zjeździe np z górki, jest jak piszesz odpala silnik po jakimś czasie.

Napisano
Dnia 15.04.2017 o 12:12, polcomp napisał:

jaki to ma sens,zawsze mi wmawiali,ze na starcie autko pobiera duzo paliwa,lampy sie pala,to podczas rozruchu aku tez ma w d..e dostawac,zalaczona klima,sprezarka startuje jak sie autko zapala i tez dostaje za swoje...wytlumaczcie mi jaki to ma sens,bo nie bardzo kaman o co chodzi...

Mam to w foce domyślnie działające i zawsze wyłączam po odpaleniu auta.

Napisano
6 godzin temu, grogi napisał:

I przy dojeździe do pracy 14km silnik mam wyłączony przez ~13 minut (jest licznik). Raz w tą, raz w drugą, pięć razy w tygodniu, pięćdziesiąt tygodni - 300l. Na akumulator starczyłoby - ale ten nie padnie szybciej, bo rozruch i tak jest nie akumulatorem, a z kondensatora. 

13 minut na 14km?  To ile skrzyżowań masz na tych 14km?

(13x2x5x50)/60=108h.  Na wolnych obrotach spala ci 3l/h? 

Napisano
33 minuty temu, gondoljerzy napisał:

Do robo miałem 17 sygnalizacji na 10km, spokojnie 13min można było postać.

Napisano
1 godzinę temu, gondoljerzy napisał:

Coś faktycznie źle policzyłem :facepalm: 65l rocznie wychodzi... 

Napisano
Dnia 17.04.2017 o 18:10, bochumil napisał:

No właśnie jak to jest z systemem SS w przypadku aut z turbosprężarką, która nie przepada za gaszeniem silnika np. na bramce autostrady po ostrym pałowaniu silnika?

W Bravo II panowie w ASO mi powiedzieli, ze po 100kkm turbo do naprawy/wymiany. Góra po 100kkm. 

Napisano

Po doświadczeniach z mercedesem żony uważałem zawsze S&S za genialny wynalazek. Ale tydzień jazdy Kapturem w Polsce pozwolił mi zrewidować tą opinie. Po pierwsze kaptur miał niemiły zwyczaj nie zapalania silnika od czasu do czasu - czyli było stop ale start już nie i trzeba było gorączkowo nacisnąć ze dwa - trzy razy sprzęgło zanim się zorientował ze chcemy jechać. Wyjątkowo wkurzające - człowiek chce ruszyć a tu nic, z tylu trąbią. Drugi problem to ignorowanie potrzeb pasażerów w kapturze - jak było gorąco to oczywiście klima nie działała przy stop i już. W Mercedesie jak jest za ciepło w kabinie to po prostu silnik się nie wyłącza i klima działa. A w kapturze się wyłączał i samochód miał gdzies to ze się smażę.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano
Po doświadczeniach z mercedesem żony uważałem zawsze S&S za genialny wynalazek. Ale tydzień jazdy Kapturem w Polsce pozwolił mi zrewidować tą opinie. Po pierwsze kaptur miał niemiły zwyczaj nie zapalania silnika od czasu do czasu - czyli było stop ale start już nie i trzeba było gorączkowo nacisnąć ze dwa - trzy razy sprzęgło zanim się zorientował ze chcemy jechać. Wyjątkowo wkurzające - człowiek chce ruszyć a tu nic, z tylu trąbią. Drugi problem to ignorowanie potrzeb pasażerów w kapturze - jak było gorąco to oczywiście klima nie działała przy stop i już. W Mercedesie jak jest za ciepło w kabinie to po prostu silnik się nie wyłącza i klima działa. A w kapturze się wyłączał i samochód miał gdzies to ze się smażę.

Mam captur'a z niezapalaniem nie miałem takiej sytuacji ...a z klima to zależy ... ale ja ten system z zasady wyłączony robię za każdym razem jak wsiadam ... 2systemy wkurzają :niezapietych pasów -to akurat dobre oraz start stop -jakas masakra.

Co jest fajnego w gasnacym samochodzie ? Bo,wydaje mi się to równie udane co otwarte kuchnie w mieszkaniu... marketing stara się przekonać ludzi ze to fajne ale jakoś logika mówi co innego

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Do robo miałem 17 sygnalizacji na 10km, spokojnie 13min można było postać.

Zakładając ze codziennie i na kazdym ma sie pecha...

Napisano

Mam captur'a z niezapalaniem nie miałem takiej sytuacji ...a z klima to zależy ... ale ja ten system z zasady wyłączony robię za każdym razem jak wsiadam ... 2systemy wkurzają :niezapietych pasów -to akurat dobre oraz start stop -jakas masakra.

Co jest fajnego w gasnacym samochodzie ? Bo,wydaje mi się to równie udane co otwarte kuchnie w mieszkaniu... marketing stara się przekonać ludzi ze to fajne ale jakoś logika mówi co innego

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

W momencie kiedy nic na tym nie tracisz to nie przeszkadza mi to ze silnik się wyłączy. A ze mniej benzyny zużywa to dodatkowa zaleta.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
8 godzin temu, Florydziak napisał:

Drugi problem to ignorowanie potrzeb pasażerów w kapturze - jak było gorąco to oczywiście klima nie działała przy stop i już. W Mercedesie jak jest za ciepło w kabinie to silnik się nie wyłącza i klima działa. A w kapturze się wyłączał i samochód miał gdzies to ze się smażę.

Bo to było działanie durnoty europejskiej dla dobra ogółu ludzkości: powinieneś się wstydzić swoich egoistycznych zachcianek :kara:

Napisano
20 godzin temu, Ryb napisał:

Podsumujmy:

- nie wymieniałeś rozrusznika i akumulatora

- nie masz auta z systemem S-S

Powyższe pozwalają Ci wyciągnąć wnioski że w autach z systemem S-S rozruszniki i akumulatory wymienia się co 2-3 lata.

Imponujące.

Pozyjemy zobaczymy.

Napisano
19 godzin temu, grogi napisał:

Hmm..ciekawe rachunki cos na wyrost wyszlo Ci 300 litrow rocznie oszczednosci

Bo po mojemu....

Jesli dla uproszenia przyjmiemy, iz w Twoim przypadku dziennie silnik nie pracuje 26 min~ 0.5 h, a auto spala 0,6l/h to tygodniowo, ów silnik nie pracuje 2,5h co daje oszczednosc paliwa 1,5l a w roku oszalamiajaca ilosc 75l. co daje ok 300zl

Oczywiscie to  czysto matematycznie bowiem moze sie okazac, iz silnik nie wylaczy sie bo np klima milo chlodzi, suszy wnetrze  co moze daj wynik np kilka tygodni w roku mniej niz 50, zatem mysle ze 42

A moze ja zle licze?

Ile razy w ciagu tych 13 minut  uruchamia sie silnik?

Napisano
2 godziny temu, fanlan napisał:

Oczywiscie to  czysto matematycznie bowiem moze sie okazac, iz silnik nie wylaczy sie bo np klima milo chlodzi, suszy wnetrze  co moze daj wynik np kilka tygodni w roku mniej niz 50, zatem mysle ze 42

Dobrze. Przyjmijmy 50l rocznie. To z czystej jazdy miejskiej, i tylko do roboty. Odpowiada temu zużycie 8l/100km * 26 km/dzien*5 dni/tydzien*50 tygodni/rok = 520l / rok i przebieg 6500km. Dodaj do tego drugie tyle przegiegu na trasach ze żużyciem 5.5l/100km - 360l , absolutnie bez zadnej oszczędności ze S&S. 

Rocznie wychodzi zatem 50l oszczędności, przy przebiegu 13000 km i zużyciu 880l (930l bez S&S). Książkowa oszczędność 5,5%.

2 godziny temu, fanlan napisał:

Ile razy w ciagu tych 13 minut  uruchamia sie silnik?

Nigdy nie liczyłem, pewnie ze dwadzieścia-trzydzieści razy. Ale ja mam automat - gdybym miał sprzęgło to byłaby pewnie połowa tego. 

Edytowane przez grogi

Napisano
Dnia 4/16/2017 o 22:50, Piotrus napisał:

Jeżeli te 0,5-0,7s* zwłoki jest dla Ciebie granicą pomiędzy bezpiecznym włączeniem się do ruchu a brakiem możliwości bezpiecznego włączenia to może i lepiej że musisz chwilę dłużej poczekać jak system Ci się aktywuje bo kiedyś narobisz komuś problemów.

* zakładam że od potrzeby uruchomienia silnika trwa to mniej więcej te 0,5- 0,7s, przynajmniej tak to działa w moim 1.6hdi - jak mam silnik na luzie, zgaszony to zanim wbije 1 bieg silnik już  pracuje i można rozpocząć ruszanie

Spokojna Twoja poczochrana - pewno prędzej Ty komuś narobisz problemów. 

Nie jest granicą, ale to kolejna sekunda której ubywa. Osobiście czuję się pewniej jeśli mam tą sekundę więcej, żeby jak np. włączę się do ruchu, to ten za mną był o tą jeszcze jedną sekundę dalej za mną. Nigdy nikomu nie wjeżdżam tak żeby musiał przeze mnie ostro hamować. Może kiedyś ktoś z dobrym oprzyrządowaniem pomiarowym pokusi się o takie porównania - czas przejechania np. 100 m z włączonym SS i z wyłączonym SS.

W tym tygodniu pierwszy raz jeździłem samochodem z manualem i SS i mam odczucie, że być może w manualu traci się mniej czasu przez SS - zanim zdążę docisnąć sprzęgło do końca i wbić bieg, to silnik już chodzi.

Napisano
Dnia 18.04.2017 o 12:09, kanu napisał:

Można, jednak koszt ponownego rozruchu i komponentów, które szybciej się zużyją, też nie służą środowisku, bo to recyklingu to nie wraca... :)

Myślisz kategoriami silników nie projektowanych pod kątem systemu SS.

Zużywa się rozrusznik i akumulator, jak jest używany w SS, albo w ogóle jest zamontowany. A to oznacza, że silnik jest tylko zmodyfikowany pod kątem SS.

Silnik projektowany do SS powinien mieć alternator i rozrusznik w jednym elemencie będącym czescią kola zamachowego:

10.jpg

1210217_2536656_1024_683_16C493_149.jpg

oraz wtrysk bezpośredni i odpalanie po zatrzymaniu przez wtrysk benzyny do cylindra, który jest w odpowiednim cyklu pracy i zapłon.

Inne rozwiązania to atrapy, dlatego ludzie narzekają.

Napisano
Dnia 18.04.2017 o 10:31, sherif napisał:

U mnie gaśnie, jak się auto toczy.

Dnia 18.04.2017 o 10:53, delco napisał:

Tak ma 2.0 TDI 150KM DSG, wkurza jak człowiek chce się do ruchu z bocznej wcisnąć...

Napisano
Dnia 15.04.2017 o 14:06, rwIcIk napisał:

Musi być spełnionych wiele warunków, by start- stop działał.

W VAGu nawet kąt skręcenia przednich kół ma znaczenie...

Napisano
Dnia 15 kwiecień 2017 o 19:59, hefi napisał:

Wyłącza i nie. Jeśli w aucie panuje temp zadana to wyłączy ale gdy ona wzrośnie to automatycznie komputer uruchomi silnik. Działa tak z grzaniem i chłodzeniem. Komputer nie wyłączy silnika gdy jest zbyt gorący, zimny czy akumulator za słabo naładowany.

Edytowane przez fanlan

Napisano
1 godzinę temu, K3 napisał:

Tak ma 2.0 TDI 150KM DSG, wkurza jak człowiek chce się do ruchu z bocznej wcisnąć...

co za różnica z boku czy nie z boku ?

Poprostu gaśnie jak się toczy / zatrzymuje, bo puszczeniu hamulca momentalnie rusza. Dla mnie w niczym to nie przeszkadza.

W TFSI VAG przy DSG znacznie bardziej wkurzał mnie LAG przy ruszaniu, tzn pomiędzy puszczeniem hamulca i wciśnięciem gazu. Trwało to dłużej niż S-S.

Napisano

ja tez z reguły wyłączam zaraz po odpaleniu auta ten cały SS.

Natomiast, jeśli go używam, to przy dojeździe do przejazdu kolejowego, gdzie wiem, że będzie zamknięty dłużej niż 30 sekund, w jakiś mega korkach(zatorach) itp. Nie wiem, jak w innych autach, ale w Insinigi, silinik startuje natychmiast po wciśnięciu sprzęgła,mogę od razu wbijać jedynke i ruszać, nie musze czekać na kręcenie rozrusznika.

Napisano
48 minut temu, sherif napisał:

Poprostu gaśnie jak się toczy / zatrzymuje, bo puszczeniu hamulca momentalnie rusza. Dla mnie w niczym to nie przeszkadza.

A mnie wkurza jak  w korku gaśnie i uruchamia sie co 4-5 sekund... i tak 30 razy na dystansie 300 metrów...i wybacz jakoś nie widze w tym ekologii

Napisano
Godzinę temu, delco napisał:

A mnie wkurza jak  w korku gaśnie i uruchamia sie co 4-5 sekund... i tak 30 razy na dystansie 300 metrów...i wybacz jakoś nie widze w tym ekologii

4-5s to typowe podjeżdżanie i tak wtedy ten system się nie sprawdza o czym było już napisane w tym wątku.

Napisano
24 minuty temu, sherif napisał:

4-5s to typowe podjeżdżanie i tak wtedy ten system się nie sprawdza o czym było już napisane w tym wątku.

Pewnie to  specyfika tras którymi jeżdżę ale u mnie wyjątkowo rzadko silnik zatrzymuje sie na dłuzej niz 20 sekund - stawiałbym ze może 5-10% przypadków.... a dodatkowo zazwyczaj po oki minucie sam sie uruchamia - mam na mysli takie warunki jak teraz - bo oczywiscie jak jest upal to trwa to jeszcze krócej...

Napisano
17 minut temu, delco napisał:

Pewnie to  specyfika tras którymi jeżdżę ale u mnie wyjątkowo rzadko silnik zatrzymuje sie na dłuzej niz 20 sekund - stawiałbym ze może 5-10% przypadków.... a dodatkowo zazwyczaj po oki minucie sam sie uruchamia - mam na mysli takie warunki jak teraz - bo oczywiscie jak jest upal to trwa to jeszcze krócej...

Ja jeżdżę przeszło rok, odwiedziłem wiele miast i jedyna sytuacja to warszawski korek - tyle, że nie taki od świateł do świateł tylko jak coś się stanie i powoli podjeżdża z chwilowym zatrzymaniem. W takich sytuacjach zwykle wyłączam system.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.