Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

błędy do interpretacji

Featured Replies

Napisano

ostatnio pojawił sie u mnie następujący objaw: strata mocy, samochód jakby na 3 cylindry chodzil. Dotyczy clio III 1.6.

po odczycie błędów wyszło to co w załączniku. Sondę wiem ze należy wymienić. Ale o co chodzi z tym wypadaniem zaplonów? Czy to może oznaczac do wymiany np cewkę na 3 cylindrze? Bo swiece maja zaledwie 5 kkm... Czy może cos innego byc przyczyna? A ten trzeci cylinder to jest trzeci od lewej stojąc przodem do otwartej maski?

WP_20170418_16_50_59_Pro.jpg

Edytowane przez angrius

Napisano

Pisze jak byk, że wtryskiwacz na 3 cylindrze padnięty - to i wypadają tam zapłony... 

Napisano
  • Autor

a nie może być padnieta cewka przez co wtryskiwacz nie działa? Dla mnie to właśnie nie jest oczywiste tym bardziej ze jest błąd cewki. Najpierw wymienie cewkę chyba i zobaczę. Od które strony jest 3 cylinder?

Napisano

Nie wiem, ale kiedy w soplu odpinałem wtyczki wtryskiwaczy, to zapamiętał błąd wtryskiwacza x4, a wypadający zapłon tylko dla jednego cylindra... :hmm:

Z tyloma błędami - dziwne, ze to w ogóle jeździło... ;)

Co do wypadających zapłonów - pojawiły się po wymianie świec? Świec bym nie wykluczał, bo sam przerobiłem przypadek, kiedy nowe świece były (tzn. jedna) felerne i zapłony wypadały, że aż silnikiem trzęsło na wolnych obrotach. Jak jest to możliwe, to zamień cewki pomiędzy cylindrami i zobaczysz, czy błąd się przeniesie na inny cylinder.

Cylindry w takim prostym silniku to się liczy od rozrządu (u mnie się to zgadzało i zgadza).

Napisano
12 godzin temu, angrius napisał:

ostatnio pojawił sie u mnie następujący objaw: strata mocy, samochód jakby na 3 cylindry chodzil. Dotyczy clio III 1.6.

po odczycie błędów wyszło to co w załączniku. Sondę wiem ze należy wymienić. Ale o co chodzi z tym wypadaniem zaplonów? Czy to może oznaczac do wymiany np cewkę na 3 cylindrze? Bo swiece maja zaledwie 5 kkm... Czy może cos innego byc przyczyna? A ten trzeci cylinder to jest trzeci od lewej stojąc przodem do otwartej maski?

Nie cytujemy zdjęć

Te silniki są bardzo podatne na zawilgocenie cewek, wyjmij je i sprawdź czy nie ma wilgoci, możesz też przełożyć cewki miejscami i sprawdzić czy błąd nie pojawia się na innym cylindrze. Stawiam na cewkę (albo padnięta, albo przebicia z uwagi na wilgoć) 

Edytowane przez AkuQ
Nie cytujemy zdjęć

Napisano
  • Autor
18 minut temu, romano11 napisał:

Co do wypadających zapłonów - pojawiły się po wymianie świec?

nie. Swiece wymieniłem 5kkm temu

ogólnie jest tak, ze np wczoraj odpalilem i bylo ok. Przejechałem 8 km i znów chodzil na 3 cylindry. Po postoju 5h odpalilem i wszystko ok aż do powrotu do domu tj 10km. Zatem objaw pojawia sie i znika

Napisano

Diagnoza cewek darmowa-zamienić je miejscami, sprawdzić czy zapłony zaczną wypadać na innym cylindrze, natomiast tutaj mnie jeszcze zastanawia ostatni błąd czujnika położenia wałka rozrządu, bo to on może być winny.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, AkuQ napisał:

natomiast tutaj mnie jeszcze zastanawia ostatni błąd czujnika położenia wałka rozrządu, bo to on może być winny.

mnie tez ale czy nie byloby wtedy problemów z uruchomieniem? A pali od strzala...

moze wyskoczył ot tak przy okazji telepania silnika...?

Napisano

A te błędy to są świeże znaczy było jakieś kasowanie? 

Napisano

usunac bledy, podpiac clipa zobaczyc co podpowie. Potem cewki do przekladania, sprawdzic czy blad podaza za cewka itd....

Napisano
  • Autor

odczyt byl w zeszły wtorek a blad pojawił sie dzien wczesniej. Po kasacji bylo ok do piątku. Blad sie pojawił ale przez święta nie jeździłem. Wczoraj odpalilem i zero błędów (poza sonda-blad trwaly).

Napisano
28 minut temu, angrius napisał:

wczoraj odpalilem i bylo ok. Przejechałem 8 km i znów chodzil na 3 cylindry. Po postoju 5h odpalilem i wszystko ok aż do powrotu do domu tj 10km. Zatem objaw pojawia sie i znika

Z w/w opisu wynika, że problem pojawia się po rozgrzaniu... :hmm:

Dawno, dawno temu, gdy cewki WN były budowy cylindrycznej, ich pad objawiał się właśnie "na ciepło". Czy te współczesne reagują tak samo? Całkiem możliwe.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, romano11 napisał:

Z w/w opisu wynika, że problem pojawia się po rozgrzaniu... :hmm:

Dawno, dawno temu, gdy cewki WN były budowy cylindrycznej, ich pad objawiał się właśnie "na ciepło". Czy te współczesne reagują tak samo? Całkiem możliwe.

no nie do konca po rozgrzaniu... Pierwszy raz blad pojawił sie w zeszły poniedziałek po tym jak po odpaleniu i jakichś dwóch minutach oczekiwania z butem wlaczylem sie do ruchu...

cóż no... Sprawdzę najpierw ta cewke

Edytowane przez angrius

Napisano
9 godzin temu, angrius napisał:

a nie może być padnieta cewka przez co wtryskiwacz nie działa? Dla mnie to właśnie nie jest oczywiste tym bardziej ze jest błąd cewki. Najpierw wymienie cewkę chyba i zobaczę. Od które strony jest 3 cylinder?

A skąd wtryskiwacz ma wiedzieć czy cewka daje iskrę czy nie? Wtryskiwacz leje benzynę - tylko tyle.

Moja teoria jest taka: wtryskiwacz nie działa dobrze (charakterystyka wejściowa jest poza zakresem tolerancji), przez co uzyskana mieszanka się nie zapala. Brak iskry => nieprawidłowa charakterystyka cewki od strony sterownika. A dodatkowo wypadający zapłon. 

Napisano
8 godzin temu, romano11 napisał:

Cylindry w takim prostym silniku to się liczy od rozrządu (u mnie się to zgadzało i zgadza).

We francuzach kolejność cylindrów liczy się z 2 strony.

Czyli od strony skrzyni biegów.

Napisano

Jak w tym silniku jest jeszcze jakaś cewka SAGEM, to wymienić, nawet na używkę np.BERU. Te SAGEMY padały jak muchy.

Potem skasowac błędy i zobaczyc, które wrócą. Następnie mozna sie bawic w zamiane miejscami cewek, świec, wtryskiwaczy.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

wymieniłem cewkę i jest ok

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.