Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to ogarnąć (ogród)

Featured Replies

Napisano

Po zakończeniu prac ziemnych na budowie, teren wygląda jak po wojnie. Jak to ogarnąć, żeby była trawa jak na Camp nou ? Obecnie jest tam rozjezdzona glina, wymieszana z drobnym gruzem, i innymi wynalazkami z wykopu. Zostala też pryzma humusu nie najlepszej jakości oraz trochę gruzu, miału, żużlu widocznego na zdjęciu. Czy może sie to do czegoś przydać ?

Jakie prace należało by wykonać w kolejności ?6da4726684971b563e5241cec08b7bb1.jpg

Napisano

łopata, taczki i dużo zimnego piwa :)

Napisano

Optymalnie to minikoparka z szeroką łychą, zbiera ci wierzchnią warstwę tego czegoś, potem niwelator, wyznaczasz sobie poziom, nawozisz czarnej ziemi, równasz, walcujesz, grabisz, siejesz trawe :)

Napisano
  • Autor

No ale jak i co. Szpadel lub widły amerykanskie i przekopać całość ? Potem wygrabic, ubić czy kupić czarnej ziemi na całą powierzchnię ? Trawe to chyba na kwiecien/maj się sieje. Na blokach nie było takich rzeczy :)

Napisano

Jak szpadel jak minikoparka - zaplacisz grosze w porównaniu do tego ie to roboty zgarnąć całą wierzchnią warstwę tego szajsu - możesz go ew użyć do równania działki, jak gdzieś masz dół. Potem do niwelatora sobie wyznaczasz ile potrzebujesz ziemi - "załatwiasz" ziemie, minikoparka ci ją rozprowadza równomiernie po całej działce. Przywieziona ziemia będzie miała w cholere jakichś kłączy, pyrzu, czasami odłamków szkła etc. Więc grabie i grabisz swoją wyrównaną działkę ;] 

Na koniec wygląda to tak

20160316_161235.jpg

Następnie ja bym zasiał trawę (siać trawę możesz od marca do mrozów ;) ) - jest wiele doktoratów jaką trawe i gdzie - ja polecam po prostu lokalny sklep ogrodniczy-   oni wiedzą jaka trawa na twoim terenie sie najlepiej trzyma. Potem bym to walcem przejechał - ja nie przejecałem i potem mi dzałka dośc mocno "siadła" - może walec by to zniwelował.

Napisano
1 godzinę temu, riot napisał:

Po zakończeniu prac ziemnych na budowie, teren wygląda jak po wojnie. Jak to ogarnąć, żeby była trawa jak na Camp nou ? Obecnie jest tam rozjezdzona glina, wymieszana z drobnym gruzem, i innymi wynalazkami z wykopu. Zostala też pryzma humusu nie najlepszej jakości oraz trochę gruzu, miału, żużlu widocznego na zdjęciu. Czy może sie to do czegoś przydać ?

Jakie prace należało by wykonać w kolejności ?

Brzydko to wygląda.

Jaki chcesz mieć poziom?

Bo od tego zależy, czy trzeba trochę tego wywieźć, czy wyrównać.

Potem trzeba przywieźć sporo ziemi i rozprowadzić po działce.

Do tych robót przydałaby jakaś maszyna, np. koparko-ładowarka i wywrotka.

A na koniec zostaje uprawić ziemię, jakaś glebogryzarka i na koniec grabie, potem posiać trawę i na koniec wałować.

Jeśli będą deszcze to czekać, aż trawa wzejdzie. Jeśli będzie sucho, to podlewać :) 

Napisano
2 godziny temu, riot napisał:

Sposobów jest dużo w zależności na ile chcesz sam z tym podziałać. Najprościej i zazwyczaj najlepiej to wywieść to wszystko i nawieść czarnoziemu. Drugi sposób to odseparować gruz i piach, potem sprawdzić czy ziemia (ph) nadaje się na trawę (względnie zastosować chemię), usunąć chwasty (lub wypalić), następnie przekopać wszystko (glebogryzarka /ręcznie / koparka). W zależności od różnic w terenie trzeba to wyrównać.

W trakcie można pomyśleć o nawodnieniu, siatce od kretów, oświetleniu a także wydzieleniu rabatek.

Po wyrównaniu terenu i przekopaniu robi się wałowaniu. Gdy teren jest przygotowany wysiewa się trawę lub rozwija z rolki.

Wbrew pozorom to nie jest takie łatwe w realizacji jak by się mogło wydawać, jeżeli mówimy o chęci osiągnięcia pięknego trawnika. Łatwo jest też popełnić błąd który potem może dużo kosztować (pracy lub $$)

Edytowane przez sherif

Napisano
48 minut temu, Vadero napisał:

Jak szpadel jak minikoparka - zaplacisz grosze w porównaniu do tego ie to roboty zgarnąć całą wierzchnią warstwę tego szajsu - możesz go ew użyć do równania działki, jak gdzieś masz dół. Potem do niwelatora sobie wyznaczasz ile potrzebujesz ziemi - "załatwiasz" ziemie, minikoparka ci ją rozprowadza równomiernie po całej działce. Przywieziona ziemia będzie miała w cholere jakichś kłączy, pyrzu, czasami odłamków szkła etc. Więc grabie i grabisz swoją wyrównaną działkę ;] 

Na koniec wygląda to tak

Następnie ja bym zasiał trawę (siać trawę możesz od marca do mrozów ;) ) - jest wiele doktoratów jaką trawe i gdzie - ja polecam po prostu lokalny sklep ogrodniczy-   oni wiedzą jaka trawa na twoim terenie sie najlepiej trzyma. Potem bym to walcem przejechał - ja nie przejecałem i potem mi dzałka dośc mocno "siadła" - może walec by to zniwelował.

Z minikoparką to też ostrożnie, na większej działce to robota na wiele dni dla tego maleństwa. Na mniejszej ciasnej (między budynkami), też nie jest to takie banalne bo można też wiele popsuć kręcąc się na gąsienicach :). Bez ręcznej pracy i tak się nie obędzie.

Napisano
15 godzin temu, riot napisał:

zależy czy jesteś bardzo pedantyczny w takich sprawach i co chcesz osiągnąć. Ja nie lubię inwestować kasy w takie rzeczy jak ziemia i trawa, więc do podobnego problemu podszedłem minimalistycznie ;]. Też miałem na działce glinę i błoto po budowie plus górę ziemi wydobytą spod fundamentów. Gruz poszedł do wywiezienia, a do reszty zamówiłem ekipę "specjalistów" w postaci jegnego koparkowego z koparką i pomocnika z grabiami i łopatą. Koparkowy równał teren i podnosił trochę rozwożąc ziemię z tej góry, a pomocnik z grabiami/łopatą dokańczał szczegóły i "dopieszczał". Nadmiar ziemi wywieźli do sąsiada, bo potrzebował. I tyle. Potem kupiłem najtańszą trawę w castoramie i ręcznie zasiałem na tej wyrówanej glinie. Serio więcej nie potrzeba robić jak dla mnie. Nawet tego ani razu nie podlewałem, rośnie jak szalona.

Tak dla wizualizacji jak to wyszło:

Glina w czasie budowy:

023252be5a815d92.jpg

I rok po wyrównaniu i posianiu trawy:

f1eecf757bf1905c.jpg

Niestety nie mam zdjęcia z dokładnie tego samego miejsca dla porównania, ale to ta sama strona domu. Na serio jak dla mnie to nie potrzeba żadnych zabaw, nawożenia, wertykulacji i ładowania kasy w takie rzeczy. Sąsiedzi tak robili, mieli całą ekipę ogrodników, a ich trawa nie wygląda lepiej niż moja.

Napisano
  • Autor

zależy czy jesteś bardzo pedantyczny w takich sprawach i co chcesz osiągnąć

Efekt jak u Ciebie, byłby dla mnie w pełni zadowalający
Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał:

zależy czy jesteś bardzo pedantyczny w takich sprawach i co chcesz osiągnąć. Ja nie lubię inwestować kasy w takie rzeczy jak ziemia i trawa, więc do podobnego problemu podszedłem minimalistycznie ;]. Też miałem na działce glinę i błoto po budowie plus górę ziemi wydobytą spod fundamentów. Gruz poszedł do wywiezienia, a do reszty zamówiłem ekipę "specjalistów" w postaci jegnego koparkowego z koparką i pomocnika z grabiami i łopatą. Koparkowy równał teren i podnosił trochę rozwożąc ziemię z tej góry, a pomocnik z grabiami/łopatą dokańczał szczegóły i "dopieszczał". Nadmiar ziemi wywieźli do sąsiada, bo potrzebował. I tyle. Potem kupiłem najtańszą trawę w castoramie i ręcznie zasiałem na tej wyrówanej glinie. Serio więcej nie potrzeba robić jak dla mnie. Nawet tego ani razu nie podlewałem, rośnie jak szalona.

Tak dla wizualizacji jak to wyszło:

Glina w czasie budowy:

I rok po wyrównaniu i posianiu trawy:

Niestety nie mam zdjęcia z dokładnie tego samego miejsca dla porównania, ale to ta sama strona domu. Na serio jak dla mnie to nie potrzeba żadnych zabaw, nawożenia, wertykulacji i ładowania kasy w takie rzeczy. Sąsiedzi tak robili, mieli całą ekipę ogrodników, a ich trawa nie wygląda lepiej niż moja.

A co chcesz wertykulować jak trawnik ma rok ? :hehe:

Świerza ziemia też nie wymaga nawożenia, więc na początku odpadają te sprawy, poczekaj ze 5 lat i wtedy opowiadaj o trawniku ;]

Napisano
5 minut temu, MarcG napisał:

A co chcesz wertykulować jak trawnik ma rok ? :hehe:

Świerza ziemia też nie wymaga nawożenia, więc na początku odpadają te sprawy, poczekaj ze 5 lat i wtedy opowiadaj o trawniku ;]

Bardzo zależy od trawy i ziemi, jak się chce mieć ładną, gęstą i zieloną to bez nawożenia nie da rady. Podobnie z podlewaniem .. zależy co kto chce osiągnąć ;)

Wertykulacja to zgoda, rok - dwa jest spokój.

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał:

Bardzo zależy od trawy i ziemi, jak się chce mieć ładną, gęstą i zieloną to bez nawożenia nie da rady. Podobnie z podlewaniem .. zależy co kto chce osiągnąć ;)

Wertykulacja to zgoda, rok - dwa jest spokój.

Raz zrobiłem wertykulację, przyszedł akurat suchy rok i trawa miejscami wyschła ;]

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał:

Raz zrobiłem wertykulację, przyszedł akurat suchy rok i trawa miejscami wyschła ;]

IMHO to bez znaczenia, jak jest sucho to wysycha. Dla mnie chodziło o to, ze jak trawa jest świeża i ma ok roku to można więcej szkód niż pożytku narobić wertykulując ją.

Napisano
15 minut temu, sherif napisał:

IMHO to bez znaczenia, jak jest sucho to wysycha. Dla mnie chodziło o to, ze jak trawa jest świeża i ma ok roku to można więcej szkód niż pożytku narobić wertykulując ją.

Oczywiście.

Ja pierwszy raz wertykulowałem chyba po 3, czy 4 latach.

Napisano

wkopać kilka zraszaczy, złapać poziom, i rozwinąć trawę z rolki. najszybsze i wbrew pozorom najtańsze i najlepsze rozwiązanie.

Napisano
5 godzin temu, MarcG napisał:

A co chcesz wertykulować jak trawnik ma rok ? 

nic nie chcę, nie znam się na tym i nie zamierzam się w to bawić ;]

5 godzin temu, MarcG napisał:

Świerza ziemia też nie wymaga nawożenia, więc na początku odpadają te sprawy, poczekaj ze 5 lat i wtedy opowiadaj o trawniku 

i co za te 5 lat będzie? 10 lat mieszkałem w domu, który zbudował jeszcze mój dziadek po II WŚ i z trawą raczej też tam nikt nigdy nie robił nic poza koszeniem. Kiedyś dziadek kosił kosą, a potem ja kosiarką. Dzisiaj nadal z tym trawnikiem nie jest robione nic poza koszeniem. Kurde, to tylko trawa. To i tak urośnie, zarośnie bardziej niż bym chciał, po co mam jej jeszcze pomagać.

Napisano
20 minut temu, maro_t napisał:

nic nie chcę, nie znam się na tym i nie zamierzam się w to bawić ;]

Jak się nie znasz to po co wypowiadasz się tonem znawcy ;] i wprowadzasz w błąd.

Napisano
30 minut temu, MarcG napisał:

Jak się nie znasz to po co wypowiadasz się tonem znawcy ;] i wprowadzasz w błąd.

przecież od początku podkreślam, że podchodzę do tematu minimalistycznie. I gdzie tu błąd? Wyrównałem ziemię, zasiałem trawę, nic z nią więcej nie robię poza koszeniem i rośnie, nie ma tu żadnego błędu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.