Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie stukowe na jednym cylindrze

Featured Replies

Napisano

Witam, znajomek podstawił mi samochód. Kia cee'd 1.4 16v + LPG. Usiłował wymienić sobie świece, coś tam gadał że jedna się obemsknęła czy urwała- nie ważne. coś tam do niej dospawał i poszło. Wkręcił nowe i po wymianie zaczęło stukać w silniku. Podstawił mi samochód żebym sprawdził co to. Więc pomierzyłem luzy zaworowe- wszystkie w porządku. na izolatorze świecy na trzecim cylindrze czyli tym spawanym zauważyłem czarną kreskę, czyli coś jest nie teges, podczas pracy silnika wypinając cewkę stukanie ustaje, po odpięciu wtryskiwacza również. Na sam koniec podpiąłem kijane pod kompa i tak jak podejrzewałem, spalanie stukowe na trzecim cylindrze -3st. I teraz tak, co tam mogło zajść? moja teoria jest taka że kawałek elektrody wbił się w tłok i powoduje przedwczesny zapłon ale pytam Was o Wasze sugestie. jutro po pracy planuję rwać głowicę. Dodam że stuka i na benzynie i na gazie

Napisano

Wszystko fajnie, ale jak kawałek elektrody ma wpływać na przedwczesny zapłon? Przecież iskra przeskakuje na elektrodach świecy i tutaj pędzący w jej stronę tłok nie ma nic do rzeczy... nawet z kawałkiem elektrody :nie_wiem:

Zaglądałeś do tego cylindra kamerą inspekcyjną? Może coś da się wywnioskować bez ruszania głowicy?

Napisano
  • Autor

no nagrzany kawałek elektrody powoduje zapłon? nie zaglądałem bo nie posiadam

Napisano

Nie rozumiem, wpadł mu kawałek elektrody do cylindra?:hmm: Skąd ta kreska na izolatorze 3 świecy skoro je wymieniał? Rozumiem że do wykręcanej świecy coś przyspawał?

Napisano
26 minut temu, trychu napisał:

no nagrzany kawałek elektrody powoduje zapłon? nie zaglądałem bo nie posiadam

A podmieniałeś (zamieniałeś) świecę na tym cylindrze?

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, janusz napisał:

A podmieniałeś (zamieniałeś) świecę na tym cylindrze?

Swiece i cewke

Napisano
  • Autor
28 minut temu, steyr napisał:

Nie rozumiem, wpadł mu kawałek elektrody do cylindra?:hmm: Skąd ta kreska na izolatorze 3 świecy skoro je wymieniał? Rozumiem że do wykręcanej świecy coś przyspawał?

A on sam nie wie czy wpadlo.po nie udolnej wymianie stuka i szukam przyczyny.ale romano mnie zainspirowal do zakupu endoskopu

Napisano

Kompresję bym jeszcze zmierzył przed zdjęciem głowicy...

Napisano
  • Autor

właśnie wróciłem z miernikiem i będę mierzył... nie mogę nigdzie na szybko kupić kamerki... nawet chinole w wólce nie mają..

Napisano
20 godzin temu, trychu napisał:

na izolatorze świecy na trzecim cylindrze czyli tym spawanym zauważyłem czarną kreskę, czyli coś jest nie teges, podczas pracy silnika wypinając cewkę stukanie ustaje, po odpięciu wtryskiwacza również. 

Wygląda na wyładowanie po powierzchni izolatora i wypadanie zapłonów. Wymieniłbym świecę, a jak nie wystarczy, to cewkę.

Napisano
2 godziny temu, Benjamin napisał:

Wygląda na wyładowanie po powierzchni izolatora i wypadanie zapłonów. Wymieniłbym świecę, a jak nie wystarczy, to cewkę.

Kolega pisał, że podmieniał świecę i cewkę.

Napisano
  • Autor

No i zerwałem głowicę. wedle oczekiwań: ciało obce wbite w tłok, podziurkowana krawędź  tłoka, głowicy+ porysowana gładź cylindra. fotka tłoka z "ciałem obcym" jutro. Kolejna lekcja. szukałem w necie czy "cosik" może powodować spalanie detonacyjne, nie znalazłem podobnego opisywanego przypadku. dzisiaj się naocznie przekonałem że może...szkoda silnika bo nalot 113kkm i reszta gładzi elegancka ale cóż. gdyby właściciel po wykręceniu zwrócił uwagę czy świeca jest czy nie jest cała to dało by się "ciało" wyłowić z gara a tak to cóż...

Napisano

Ciekawy wątek, czyli silnik do remontu?

Wysłane z mojego Moto X Play

Napisano
  • Autor

to już decyzja klienta, używka kosztuje 3 kafle8] 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.