Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gadka przy piwie Vel Satis

Featured Replies

Napisano

Witam,

Tak sobie przy piwku z kumplem gadaliśmy i zszedł temat na Vel Satisa

duże dobrze wyposażone auto za śmieszną cenę, miał ktoś doczynienia z takim dziwactwem? 

np silnik ten z nissana 350z + lpg i "teoretycznie" mamy dość tanie dynamiczne i oszczędne auto

Sam vel Satis kojarzy mi się z autem mocno awaryjnym jednak jak chciałem poszperać w internetach to ciężko cokolwiek na jego temat znaleźć 

Edytowane przez Kris88

Napisano

To Laguna 2 na pełnym wypasie. Ze wszystkimi tego konsekwencjami. Silnik to najmniejszy problem w tych autach.

Ale jeśli dobrze trafisz to przestronne, komfortowe i fajne.

Napisano

co do silnika to mogę powiedzieć że na razie 110 kkm  przelatane na gazie w murano i nic się nie dzieje dynamika nie odczuwalne po przejściu na gaz , podstawa to dobra instalacja ja mam brc z lubryfikacją

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

To Laguna 2 na pełnym wypasie. Ze wszystkimi tego konsekwencjami. Silnik to najmniejszy problem w tych autach.

czyli sypie sie wszystko inne? czy tak w normie

Napisano
Teraz, Kris88 napisał:

czyli sypie sie wszystko inne? czy tak w normie

Jak trafisz.

Napisano
  • Autor

a jak już się sypie to drogo? każdy mechanik to ogarnie?

Napisano
Teraz, Kris88 napisał:

a jak już się sypie to drogo? każdy mechanik to ogarnie?

Sypie się elektronika bo tam jest generalnie wszystko co dawali w Lagunie. Ale to jak w Lagunach - ogarnięte. Zawias ma inny ale ceny musisz sprawdzić. Kiedyś się interesowałem ale odpuściłem. Za dużo zależało od szczęścia. Ale auto przefajne i przewygodne.

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

Silnik to najmniejszy problem w tych autach.

No może dlatego, że 3.0 diesel to raczej stoi już tylko po krzakach ...

Wygląd jak dla mnie beznadziejny. Środek całkiem przyjemny. Dla mnie to taka francuska multipla ...

Napisano
1 minutę temu, Smigiel napisał:

No może dlatego, że 3.0 diesel to raczej stoi już tylko po krzakach ...

Koledze chodzi o 3.0 benzynę + LPG. Tam tylko z cewkami był problem.

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał:

Koledze chodzi o 3.0 benzynę + LPG. Tam tylko z cewkami był problem.

raczej 3,5 PB czyli silnik VQ35DE

Napisano
Teraz, eryko napisał:

raczej 3,5 PB czyli silnik VQ35DE

Fakt - 3.0 dawali w Lagunie.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał:

Fakt - 3.0 dawali w Lagunie.

3,0 był też w AVANTIME też ładne autko , ten 3,5 to najbardziej poszukiwany silnik w Espase

Napisano

Właśnie namierzyłem takiego jednego, u siebie 44fe822d772ff994af3c3c883a523314.jpgeadce558c78b57754a53b6280ad63612.jpg

Wysłane z mojego telefonu

Napisano
Dnia 1.08.2017 o 18:54, Raku napisał:

Właśnie namierzyłem takiego jednego, u siebie

Korzenie zapuszcza :hehe:

Napisano
8 godzin temu, marcindzieg napisał:

Raczej Espace IV z inna budą.

Napisano
6 godzin temu, eryko napisał:

3,0 był też w AVANTIME też ładne autko , ten 3,5 to najbardziej poszukiwany silnik w Espase

Patrząc na ceny, to raczej 2.0 DCi.

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał:

Patrząc na ceny, to raczej 2.0 DCi.

Kult jednostki ;] swiadomi uzytkownicy wybieraja benzyny ;l

Napisano
10 minut temu, eryko napisał:

Kult jednostki ;] swiadomi uzytkownicy wybieraja benzyny ;l

ale nie 3.0 i 3.5, tylko 2.0T

Koszt naprawy w 3.x zabija.

Napisano
9 godzin temu, jareczekmtb napisał:

Korzenie zapuszcza :hehe:

Stoi ale nie rdzewieje, niemiecki paździerze to by w połowie już stały bo by były zjedzone ;]

Napisano
9 godzin temu, maras77 napisał:

ale nie 3.0 i 3.5, tylko 2.0T

no bez przesady co tam takiego jest niezwykłego ze zabija ? fakt 2 cylindry wiecej są dwie uszczelki wiecej swiec ale czy te koszty są jakość specjalnie wyższe jak innych obecnych silników , rozrząd na łańcuchu wieczny w przeciwieństwie do pseudo łańcucha w grupie VW.

Napisano
10 godzin temu, maras77 napisał:

Eeee czemu? Nie wiem jak 3.5 ale 3.0 był też stosowany w PSA. Tam tylko cewki Sagema padały. Wymieniało się na Beru i był spokój.

Napisano
Dnia 1.08.2017 o 18:54, Raku napisał:

Właśnie namierzyłem takiego jednego, u siebie

Mech rośnie od północnej strony ;]

Napisano
Dnia 1.08.2017 o 12:53, Kris88 napisał:

Witam,

Tak sobie przy piwku z kumplem gadaliśmy i zszedł temat na Vel Satisa

duże dobrze wyposażone auto za śmieszną cenę, miał ktoś doczynienia z takim dziwactwem? 

Tak OT: Miałem dziwactwo w postaci poprzednika.

Renault Safrane '94. Czyli 1 generację (ładniejszą ;) )

Z genialnym (jak na mój gust) silnikiem 3.0 V6 12V 167KM na łańcuszkach (wspólny projekt PSA/Renault tak jak i następny widlasty 2.9 24V).

Z II gen LPG. Z tym silnikiem nie działo się absolutnie nic. Tylko wymiana oleju, filtrów.

Przebieg auta był bliżej nieznany, ale z pewnością powyżej 300

Wrzucało się dowolny biegi jechało. Spalanie bez względu na wszystko od 13 do 16 l/100km ;)

Auto było kupione za czapkę gruszek od dziadka w PL, było chyba jakimś ulepem, buda i koła z wersji Baccara. (Tak było po VIN oraz ewidentnie buda i wnętrze, np guziki od nivo itp, licznik do 280km/h)

Także wyglądał fajnie z tymi felgami, spoilerem, drewno w środku.

Ale bebechy w środku to zwykłe V6 bez turbo i normalne zawieszenie.

Bardzo dobrze wspominam to auto, super wygodne i w sumie bezproblemowe (chociaż to i owo się posypało nie raz).

Super fotele - welury - wygodne i mega trwałe mimo lat i przebiegu jak nowe.

Jak rozbiłem, to i tak na następce (Vel Satisa) nie było mnie stać :P skończyło się na Fiacie Brava ;) trochę był szok po Safranie do takiej bidy się przesiadać ;]

Edytowane przez wald0

Napisano

Bardziej bym sie bal kto to ogarnie? Wjezdzasz do serwisu w kolejce Januszowe paski w tdi kazdy mechanik ogarnie zobaczy ta poczwarke i albo nie zrobi albo skasuje jak za zboze. Tego bym sie najbardziej obawial. Moze byc tak, ze perspetkywa kilka dni bez auta bo trzeba cos naprawic. Ja bym sie zorientowal przede wszystkim kto bedzie chial naprawiac jak z czesciami. Wydaje mi sie, ze wiekszosc moze byc zajechana wogole tego nie widuje na ulicach.

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎08‎-‎01 o 13:05, marcindzieg napisał:

. Silnik to najmniejszy problem w tych autach.

No chyba że komuś się zamarzy dieselek 3.0 ;]

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

Bardziej bym sie bal kto to ogarnie? Wjezdzasz do serwisu w kolejce Januszowe paski w tdi kazdy mechanik ogarnie zobaczy ta poczwarke i albo nie zrobi albo skasuje jak za zboze. Tego bym sie najbardziej obawial. Moze byc tak, ze perspetkywa kilka dni bez auta bo trzeba cos naprawic. Ja bym sie zorientowal przede wszystkim kto bedzie chial naprawiac jak z czesciami. Wydaje mi sie, ze wiekszosc moze byc zajechana wogole tego nie widuje na ulicach.

są dedykowane warsztaty do aut francuskich. Mysle ze w większości większych miast. I nie mowie tu o ASO

Edytowane przez angrius

Napisano
45 minut temu, angrius napisał:

są dedykowane warsztaty do aut francuskich. Mysle ze w większości większych miast. I nie mowie tu o ASO

Są, ale jest ich mało, bo jak wiadomo francuskie się rzadko psują, mały popyt na takie usługi...

taki dżołk ;)

Napisano
Dnia 7.08.2017 o 12:52, angrius napisał:

Moi zaufani mechanicy ogarniają temat. Jeden ma Espace 2.0T, drugi właśnie Velka z tym samym silnikiem. Oba jako daily car, bo jakżeby inaczej.

Hobbystycznie ten drugi posiada również poprzednika Safrane, czyli Renault 25 "wszystkomającego".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.