Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile zyje pompa obiegowa c.w.u./c.o. ?

Featured Replies

Napisano
13 godzin temu, KotLarry napisał:

Chińczyk weźmie do 100 w

Przecież to nie jest kosmiczna technologia. Pytam o wartości rzeczywiste, a nie wyśrubowane wartości marketingowe.

Napisano
1 godzinę temu, kiziuk napisał:

Przecież to nie jest kosmiczna technologia. Pytam o wartości rzeczywiste, a nie wyśrubowane wartości marketingowe.

Niby nie jest ale stara pompa miała podane 40W zmierzyłem jej pobór i wyszło 70W. Nowa zadowala się 5-10W.

Napisano
10 godzin temu, Radauskas napisał:

Ciekawostka- dzwoniłem dziś do producenta pomp z pytaniem czym rózni się pompa cyrkulacyjna od pompy obiegowej ( bo takie rozróżnienie ma w ofercie ). Najpierw Pani z działu handlowego próbowała coś wymyśleć ale jej nie szło więc zasugerowała kontakt z serwisem. Zadzwoniłem na serwis i moje pytanie też wywołało konsternację u pracownika serwisu. Musiał na boku coś konsultować z kolegą ale wyjasnienie różnicy było żenujące. Podziękowałem za rozmowę. Potem zadzwoniłem do kilku sprzedawców z allegro. Wszyscy kombinowali jak koń pod górę i żadnej logicznej i precyzyjnej odpowiedzi. Jestem w lekkim szoku :facepalm: 

co to za firma ?

4 godziny temu, KotLarry napisał:

Nie do końca wiem o co pytasz więc trochę namolnie ale odpowiem jak jest u nas

1 tryb zmiennej różnicy ciśnień. Dla grzejników się nadaje. Przy zmniejszeniu przepływu w instalacji potrafi zmniejszyć ciśnienie do połowy wartości zadanej

2 tryb stałej różnicy ciśnień dla podłogowymi się nadaje i utrzymuje stałe ciśnienie w całym zakresie przepływów 

3 stałe biegi. Utrzymują zadana prędkość obrotowa. Najczęściej jest to najmniejsza średnia i najwyższą krzywa charakterystyki.

Ps nie wiem co za firmy nie umiały odpowiedzieć jaka jest różnica między pompa co a cwu ale jak by ktoś pytał wyjaśnię 

Dzięki.

Napisano
9 godzin temu, technix napisał:

to dawaj 

Konstrukcyjnie pompa cwu będzie miała korpus np z brązu lub kwasówki, CO z żeliwa. 

Silniki pomp CWU mogą być "nieelektroniczne" i mogą mieć tylko stałe prędkości.

Natomiast poza tym.... nie wskazałbym na szybko żadnych innych różnic.

Aaa cwu operuje na wodzie "pitnej" co na czynniku grzewczym, wiec cwu mają atest pzh

9 godzin temu, kiziuk napisał:

Nie kosmiczna, ale w silnikach samochodowych też występują spore różnice w spalaniu... A najbardziej spalaniu do osiągów...

Dziś ustawialismy model taki do zabawy dla klientów - układ może nie reprezentatywny, ale przy ustawieniu 1.7m pompa brała nawet 3 waty przy odpowiendio ustawionej instalacji.

Napisano
Dnia 20.09.2017 o 20:59, Radauskas napisał:

Skoro juz tak sobie rozmawiamy o pompach - chyba będe przerabiał instalacje w swoim domu i przy okazji wymieniłbym wszystkie pompy na energooszczędne ( 1 cyrkulacyjna + 2 obiegowe ). Pompy energooszczędne są w cenach od 220,- do ok. 500,- ( te co mnie interesują ). Firmy różne,.. być może jakis chiński badziew. Macie doświadczenie które z tych tańszych sa przyzwoite ?

To może Wilo Yonos Pico i Wilo Star Z-Nova.

Napisano
Dnia 22.09.2017 o 17:27, KotLarry napisał:

Konstrukcyjnie pompa cwu będzie miała korpus np z brązu lub kwasówki, CO z żeliwa. 

Silniki pomp CWU mogą być "nieelektroniczne" i mogą mieć tylko stałe prędkości.

Natomiast poza tym.... nie wskazałbym na szybko żadnych innych różnic.

Aaa cwu operuje na wodzie "pitnej" co na czynniku grzewczym, wiec cwu mają atest pzh

Nie kosmiczna, ale w silnikach samochodowych też występują spore różnice w spalaniu... A najbardziej spalaniu do osiągów...

Dziś ustawialismy model taki do zabawy dla klientów - układ może nie reprezentatywny, ale przy ustawieniu 1.7m pompa brała nawet 3 waty przy odpowiendio ustawionej instalacji.

Jeszcze wydajność. Pompa CWU jest malutka. Moja ma 7 W mocy. I prosta - jest tylko pokrętło mocy.

A CO jest duża i ma aż 44W i multum trybów zależnych od ciśnień i temperatur.

Edytowane przez maras77

Napisano
10 godzin temu, maras77 napisał:

Jeszcze wydajność. Pompa CWU jest malutka. Moja ma 7 W mocy. I prosta - jest tylko pokrętło mocy.

A CO jest duża i ma aż 44W i multum trybów zależnych od ciśnień i temperatur.

U mnie wielkość bardzo zbliżona pomp. CWU ma 5W, CO 25W (ale pracuje na niższym biegu/ zużyciu)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Mam kolejna zagwozdkę w temacie pompy ( Immergas by Grundfos ) z mojego kotła. Na pompie mam 3 pozycyjny przełącznik mocy/wydajności. Ustawione mam na III. Po przełaczeniu na poz. II lub I pompa pracuje tak samo. Dźwięk nie zmienia się,.. tak jakby pracowała wciąż z tymi samymi obrotami. Do prądu kocioł podłączyłem przez licznik mocy ( poboru prądu ) i przy przełaczaniu na pompie jej wydajności pobór prądu nie zmienia się,... a w.g. tabliczki na pompie powinien. Czy to oznacza, że przełącznik wydajności pompy nie działa ? Czy tak to nie działa jak myslę ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.