Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile zyje pompa obiegowa c.w.u./c.o. ?

Featured Replies

Napisano

Po kilku latach padła mi pompa od cyrkulacji ciepłej wody. Niby działała, niby pompowała po wymontowaniu ale cyrkulacji w układzie nie było. Wymieniłem i było ok. Minęło kilka kolejnych lat i znowu brak cyrkulacji. Słychać, że pracuje, że są delikatne wibracje ( czyli cóś się kręci ) ale w kranie zimna woda z rana. Czy to normalne, że takie pompy niby działają ale nie pompują ? Tracą wydajność ?.... czy co ?

Napisano

To, że coś słychać, jeszcze nie oznacza, że wirnik się kręci.

Napisano

A to jakaś konkretna pompa? Może ten typ tak ma?

Ja mam dwie pompy Grundfos'a, które mają z 10-12 lat i działają. Co prawda nie są obiegowe, więc nie działają non-stop.

Edytowane przez kiziuk

Napisano

Grundfos u mnie przeżył ok. 5 lat. Teraz mam założoną jakąś tańszą  - pewnie pochodzi tyle samo. :hehe:

Kwestia parametrów wody. 

Napisano
16 godzin temu, Radauskas napisał:

Po kilku latach padła mi pompa od cyrkulacji ciepłej wody. Niby działała, niby pompowała po wymontowaniu ale cyrkulacji w układzie nie było. Wymieniłem i było ok. Minęło kilka kolejnych lat i znowu brak cyrkulacji. Słychać, że pracuje, że są delikatne wibracje ( czyli cóś się kręci ) ale w kranie zimna woda z rana. Czy to normalne, że takie pompy niby działają ale nie pompują ? Tracą wydajność ?.... czy co ?

cyrkulacja Ci chodzi non stop, czy masz jakieś przerwy? U mnie pierwsza pompka podziałała z rok. Ale chodziła non stop. Druga działa już ponad 2 lata, ale w międzyczasie założyłem wyłącznik czasowy - w nocy nie pracuje w ogóle, w dzień w cyklach typu 15 min pracy-pół godziny przerwy. Więc sumarycznie działa dużo mniej niż pierwsza, to może i pożyje dłużej ;]

Napisano

Teraz większość jest robiona w PRC, więc loteria. Co innego pompy profesjonalne, takie za 2 koła, tam jeszcze bronią się główni gracze.

Z nie-zabójczych cenowo mogę polecić polskie Leszno. 

Napisano
25 minut temu, mayster_tcz napisał:

Teraz większość jest robiona w PRC, więc loteria. Co innego pompy profesjonalne, takie za 2 koła, tam jeszcze bronią się główni gracze.

Z nie-zabójczych cenowo mogę polecić polskie Leszno. 

ja mam Leszno

http://allegro.pl/pompa-obiegowa-elektroniczna-cwu-erga-lfp-leszno-i6912975599.html

Nie wiem, co mogło by się w niej popsuc...

pompa-cwu-erga-lfp.jpg

Napisano

może wirnik się  oblepia jakimś syfem i łopatki jakby znikają 

Napisano
Dnia 2.08.2017 o 19:43, Radauskas napisał:

Czy to normalne, że takie pompy niby działają ale nie pompują ? Tracą wydajność ?.... czy co ?

U mnie tak się stało z pompą cyrkulacji c.w.u. niby działała (czuć drgania), a wirnik był zalepiony nalotem i kamieniem - zablokowany. Po oczyszczeniu działa już 2 lata. W sumie pracuje 12 lat. Po czyszczeniu ustawiłem czas pracy 3 razy na dobę. Przed budzikiem porannym, przed przyjazdem z pracy i przed myciem na noc. W duże mrozy dodatkowo ustawiam jeszcze jeden cykl na 2:00.

Napisano

Mam Wilo od 3 lat, działa .. chodzi w zależności od ruchu w domu. Rodzice mają Grundfosa od CWU już 19 lat ;)

Napisano

U mnie grundfos od cwu chodząc nonstop wytrzymał ~15 lat.

Napisano

Panowie dużo zależy od tego jak używacie czy działa częściej czy rzadziej czy np raz na jakiś czas wyjmiecie wirnik i oczyścicie.

Pompa powinna popracować długo. 

Nie chcę mówić dokładnie ale najczęściej 10 dożywa ...

Ps uważajcie na takie pompy. Żrą prąd jak szalone.

Napisano
4 godziny temu, KotLarry napisał:

Panowie dużo zależy od tego jak używacie czy działa częściej czy rzadziej czy np raz na jakiś czas wyjmiecie wirnik i oczyścicie.

Pompa powinna popracować długo. 

Nie chcę mówić dokładnie ale najczęściej 10 dożywa ...

Nom, u mnie prawie 5W konsumuje raz na jakiś czas :phi:

no dobra z tych nowszych ;)

Napisano
31 minut temu, sherif napisał:

Nom, u mnie prawie 5W konsumuje raz na jakiś czas :phi:

no dobra z tych nowszych ;)

Ja czasem podglądam konkurencję to widzę chińczyki z napisem na pudełku maks 100W ;] 

Przy czym mówię o CO , nasza CWU bierze o ile pamiętam maksymalnie 4,5 W 

Napisano
Dnia 3.08.2017 o 11:38, Pyrekcb napisał:

Grundfos u mnie przeżył ok. 5 lat. Teraz mam założoną jakąś tańszą  - pewnie pochodzi tyle samo. :hehe:

Kwestia parametrów wody. 

To u mojej mamy tyle szczęścia nie było. Pierwsza pompa padła gdzieś po 3 latach, druga już hałasuje po roku, jakiejś firmy IBO, jak padnie to już zainwestuję w lepszą pompę. Niestety w domu jest twarda woda, czuję że to główny powód awarii.

Edytowane przez analyzer64

Napisano
6 godzin temu, KotLarry napisał:

W sumie racja, jaką polecisz? Kocioł na paliwo stałe, jest sterownik pompy, który załącza ją po osiągnięciu temperatury wody około 40 stopni, można to płynnie regulować.

Napisano
3 godziny temu, analyzer64 napisał:

W sumie racja, jaką polecisz? Kocioł na paliwo stałe, jest sterownik pompy, który załącza ją po osiągnięciu temperatury wody około 40 stopni, można to płynnie regulować.

Odpowiem tak, pracuję w Wilo, więc ciężko polecić mi konkurencję ;) [Niemniej faktycznie wprowadziliśmy w sierpniu fajną nową pompę] 

Natomiast tak czy owak, cokolwiek nie weźmiesz, nie wiem czy przy paliwie stałym nie zamontowałbym jej na powrocie...

Coś kojarzę, że te kotły lubią się "zagotować"... Niemniej nie chcę w razie czego pitolić głupot, 

więc poprawcie mnie jeśli się mylę. Na pewno unikaj tych zaworów trójdrożnych które robią bypass.

Wtedy raczej tylko stara pompa 3 biegowa.

Napisano

Coś takiego jest zrobione, czyli jak rozumiem ten bypass, czy tam obejście jak to nazywają :hmm: 

Zdjęcie zapożyczone: 

4196.jpg

Napisano

Chyba tak, ja zajmuję się nieco innymi tematami, więc z tym spotkałem się, ale nieczęsto. 

Jeśli to po lewej to ulowy zawór to na pewno o tym mówimy.

Nowe pompy mają softstart i nie podniosą kuli...

Generalnie możesz próbować mamy teraz 3 biegi może pociągnie,

czasem się udaje, czasem nie.

Jak pompa działą, na razie chyba nie ma sensu ruszać.

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem niregulaminowy cytat.

Napisano
5 godzin temu, KotLarry napisał:

Ja czasem podglądam konkurencję to widzę chińczyki z napisem na pudełku maks 100W ;] 

Przy czym mówię o CO , nasza CWU bierze o ile pamiętam maksymalnie 4,5 W 

chyba, że tak.

Od CO moje to ok 15W zużywają ;)

Napisano

Ja mam (chyba) wilo 3biegowa od 11 lat i wciąż działa. Cicho i skutecznie

Napisano

Nie, to nie zawór tródrożny, to standardowy sposób montażu pompy chyba. To czarne po lewej to zawór puszczający wodę tylko w jednym kierunku, dzięki temu pompa nie chodzi w tym małym obiegu. Zawór trójdrożny miesza wodę wychodzącą z pieca z wodą wracającą z grzejników i puszcza wymieszaną z powrotem na grzejniki. Pozwala to trzymać stałą, wysoką temp. na kotle, zapobiega większym wahaniom temperatury na nim, jednocześnie pozwala ustawić jakąś bezpieczną temp na grzejniki.

Ale ja się nie znam, więc nie wszystko, co piszę, trzeba traktować serio :)

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano
56 minut temu, Kysior napisał:

Nie, to nie zawór tródrożny, to standardowy sposób montażu pompy chyba.

To czarne to zawór różnicowy, tam tylko kulka jest. Od wczoraj trochę się douczyłem w tym temacie :ok: Generalnie są dwie szkoły montażu pomp obiegowych C.O. albo na zasilaniu albo na powrocie, obie mają swoje wady i zalety. :ok: 

Napisano

Grundfos (jakiś taki niedrogi - coś poniżej 200 PLN kosztował w 1999 roku) chodzi już 18 lat.

Nikt do niego nigdy nie zaglądał.

Chodzi 6 czy 7 razy na dobę po 15 minut - podłączona jest przez prosty regulator czasowy.

Napisano
5 godzin temu, analyzer64 napisał:

To czarne to zawór różnicowy, tam tylko kulka jest. Od wczoraj trochę się douczyłem w tym temacie :ok: Generalnie są dwie szkoły montażu pomp obiegowych C.O. albo na zasilaniu albo na powrocie, obie mają swoje wady i zalety. :ok: 

Oooo właśnie, to to o czym pisałem. Różnicowemu czasem pompy nie mogą podołać.

Ja nie słyszałem o wadach montażu na powrocie, ale ciekaw jestem [powaznie] o co chodzi?

Napisano

Nir mylcie pomp obiegowych CO z cyrkulacyjnymi CWU.

To inne ppmpy konstrukcyjnie, o innych parametrach i zupełnie innym sposobie montażu w  instalacji.

Ten obrazek w postach powyżej z zaworkiem kulkowym to montaż pompy obiegowej CO w układzie z kotłem na paliwo stałe tak, aby był obieg grawitacyjny, jak się ppmpa zatrzyma.

Napisano
1 minutę temu, maras77 napisał:

Nir mylcie pomp obiegowych CO z cyrkulacyjnymi CWU.

To inne ppmpy konstrukcyjnie, o innych parametrach i zupełnie innym sposobie montażu w  instalacji.

Ten obrazek w postach powyżej z zaworkiem kulkowym to montaż pompy obiegowej CO w układzie z kotłem na paliwo stałe tak, aby był obieg grawitacyjny, jak się ppmpa zatrzyma.

Ja myślałem, że wątek po prostu biegnie dwutorowo... :ok:

Napisano
10 minut temu, maras77 napisał:

O to dokładnie. Co do pompy montowanej na powrocie to wyczytałem, nie wiem na ile to prawda, ja nie siedzę w instalacjach grzewczych, że przyczynia się do zapowietrzania całego układu. Jak jest naczynie wzbiorcze otwarte to pompę montuje się na zasilaniu. Takie rzeczy wyczytałem :hmm: 

W sobotę będę w domu, hałasującą pompę rozbiorę, to tylko 4 śrubki, być może zebrało się tam dużo kamienia i wystarczy czyszczenie :hmm: 

Napisano
Dnia 2.08.2017 o 19:43, Radauskas napisał:

Czy to normalne, że takie pompy niby działają ale nie pompują ?

Mam trzy pompy Grundfosa - obiegu CO, obiegu grzania CWU i cyrkulacyjną CWU. Wciąż te same od 1995 roku ;] 

Napisano
  • Autor

O! Założyłem temat,.. potem była cisza więc wyjechałem na urlop,.. a tu tyle odpowiedzi! :) Ja mam chyba teraz Wilo. Sterowana jest włacznikiem czasowym. I chyba ta cyrkulacja działa ale jakoś słabo. Bo jak przychodzę z roboty ( pompa chodzi juz od 2 godz. ) to ciepła w kranie leci natychmiast. Ale jak wstaje rano ( pompa chodzi od ok. 15-tu minut ) to z kranu leci zimna. Zauważyłem też, że przed ( lub za ) pompą jest taki filterek siateczkowy. W wolnej chwili ( mam tam ciężki dostęp ) wykręce i sprawdze czy się nie zapchał. Od 2 lat mam odkamieniacz więc kamienia tam raczej być nie powinno.

Napisano
11 godzin temu, Radauskas napisał:

O! Założyłem temat,.. potem była cisza więc wyjechałem na urlop,.. a tu tyle odpowiedzi! :) Ja mam chyba teraz Wilo. Sterowana jest włacznikiem czasowym. I chyba ta cyrkulacja działa ale jakoś słabo. Bo jak przychodzę z roboty ( pompa chodzi juz od 2 godz. ) to ciepła w kranie leci natychmiast. Ale jak wstaje rano ( pompa chodzi od ok. 15-tu minut ) to z kranu leci zimna. Zauważyłem też, że przed ( lub za ) pompą jest taki filterek siateczkowy. W wolnej chwili ( mam tam ciężki dostęp ) wykręce i sprawdze czy się nie zapchał. Od 2 lat mam odkamieniacz więc kamienia tam raczej być nie powinno.

Zdecydowanie coś nie tak - u mnie ciepła woda jest dosłowie po 2-3 minutach od włączenia pompki.

Napisano
14 godzin temu, Radauskas napisał:

Bo jak przychodzę z roboty ( pompa chodzi juz od 2 godz. ) to ciepła w kranie leci natychmiast. Ale jak wstaje rano ( pompa chodzi od ok. 15-tu minut ) to z kranu leci zimna.

To zależy od rozległości i rozgałęzienia instalacji oraz wydajności pompki. I jest tu kompromis, bo dając mocniejszą pompkę skrócisz czas dociągnięcia ciepłej wody do kranów, ale okupisz to wyższym dobowym zużyciem energii. Ale to z kolei zależy od tego, w jakim cyklu ją ganiasz - chwilę rano i potem popołudniu do wieczora z wyłączeniem na noc, czy np. od rana do wieczora bez wyłączania, bo np. ktoś stale przebywa w domu. 

Napisano
  • Autor

Ale wczesniej z rana miałem ciepłą wodę w kranie. Teraz nie. Ale później tak 😕

Napisano
2 godziny temu, Radauskas napisał:

Ale wczesniej z rana miałem ciepłą wodę w kranie. Teraz nie. Ale później tak 😕

No to rzeczywiście coś się przytkało albo spadła wydajność pompy.

Napisano

Ja mam pompkę sterowaną temperaturą w obiegu, jak stygnie to załącza cyrkulację.

I dodatkowo timer, który czuwa aby w nocy nie działała.

Napisano
4 godziny temu, maras77 napisał:

Ja mam pompkę sterowaną temperaturą w obiegu, jak stygnie to załącza cyrkulację.

I dodatkowo timer, który czuwa aby w nocy nie działała.

Widziałem gdzieś też i taki sterownik, który reaguje na otwarcie poboru ciepłej wody. Wymaga to pewnej dyscypliny, czyli puszczenia ciepłej (wtedy de facto zimnej) wody na sekundę-dwie na kilka minut przed tym, gdy będziemy jej potrzebować, a sterownik załącza pompkę obiegową na zadany czas, np. 10 minut. A niezależnie od tego może pracować też w cyklu "10 minut pracy / 30 przerwy" (minuty nastawne) z możliwością ustalenia przedziałów czasu, w których tak działa. Ale ostatecznie wyszedłem z założenia, że nie będę sobie komplikował życia w sumie groszowymi oszczędnościami. Pompka ma bodaj 25W, pracuje przez 16 godzin dziennie, czyli zużywa energii za ok. 40 gr., rocznie za 146 zł, a realnie oszczędziłbym z tej kwoty może ze 30%.

Napisano
47 minut temu, Lucyfer napisał:

Widziałem gdzieś też i taki sterownik, który reaguje na otwarcie poboru ciepłej wody. Wymaga to pewnej dyscypliny, czyli puszczenia ciepłej (wtedy de facto zimnej) wody na sekundę-dwie na kilka minut przed tym, gdy będziemy jej potrzebować, a sterownik załącza pompkę obiegową na zadany czas, np. 10 minut. A niezależnie od tego może pracować też w cyklu "10 minut pracy / 30 przerwy" (minuty nastawne) z możliwością ustalenia przedziałów czasu, w których tak działa. Ale ostatecznie wyszedłem z założenia, że nie będę sobie komplikował życia w sumie groszowymi oszczędnościami. Pompka ma bodaj 25W, pracuje przez 16 godzin dziennie, czyli zużywa energii za ok. 40 gr., rocznie za 146 zł, a realnie oszczędziłbym z tej kwoty może ze 30%.

1. Ludzie robią po prostu połączenie pompki ze światłem w łazience lub czujnikiem ruchu

2. Nie chodzi o oszczędności prądu na pompce, bo dobra pompka ma 7 W na max mocy a można i zejść do 2 W, tylko o straty ciepła z zasobnika na cyrkulacji. Tu idzie konkretna kasa.

Napisano
5 godzin temu, maras77 napisał:

1. Ludzie robią po prostu połączenie pompki ze światłem w łazience lub czujnikiem ruchu

2. Nie chodzi o oszczędności prądu na pompce, bo dobra pompka ma 7 W na max mocy a można i zejść do 2 W, tylko o straty ciepła z zasobnika na cyrkulacji. Tu idzie konkretna kasa.

Teoretycznie przy dobrej izolacji cieplnej rur CW i cyrkulacji, straty powinny być niewielkie.

Napisano
Teraz, Lucyfer napisał:

Teoretycznie przy dobrej izolacji cieplnej rur CW i cyrkulacji, straty powinny być niewielkie.

Nawet teoretycznie powierzchnia chłodząca w stosunku do objętości jest olbrzymia. Dodatkowo w instalacji jest sporo niezaizolowanych fragmentów, np. kto izoluje trójniki i kolanka?

Napisano
19 godzin temu, Lucyfer napisał:

Jeżeli ktoś ma cyrkulację w jednym pomieszczeniu obok kotłowni to może i tak. Ja mam w sumie 3 pomieszczenia w całym domu i to już konkretny kawałek rury. Nie da się też zaizolować idealnie wszystkich kolanek, zaworów, odpowietrzaczy, itd.

U mnie po wykresie widzę że jak działa cyrkulacja to dość znacznie i szybko wychładza to zasobnik.

Napisano
21 godzin temu, maras77 napisał:

kto izoluje trójniki i kolanka?

Np. u mnie w CO są poizolowane tam gdzie nie muszą grzać pomieszczeń.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Skoro juz tak sobie rozmawiamy o pompach - chyba będe przerabiał instalacje w swoim domu i przy okazji wymieniłbym wszystkie pompy na energooszczędne ( 1 cyrkulacyjna + 2 obiegowe ). Pompy energooszczędne są w cenach od 220,- do ok. 500,- ( te co mnie interesują ). Firmy różne,.. być może jakis chiński badziew. Macie doświadczenie które z tych tańszych sa przyzwoite ?

Napisano
15 godzin temu, Radauskas napisał:

przy okazji wymieniłbym wszystkie pompy na energooszczędne ( 1 cyrkulacyjna + 2 obiegowe )

A na czym ta energooszczędność ma polegać i ile jej jest w stosunku do normalnej pompy?

Napisano
16 godzin temu, Radauskas napisał:

Skoro juz tak sobie rozmawiamy o pompach - chyba będe przerabiał instalacje w swoim domu i przy okazji wymieniłbym wszystkie pompy na energooszczędne ( 1 cyrkulacyjna + 2 obiegowe ). Pompy energooszczędne są w cenach od 220,- do ok. 500,- ( te co mnie interesują ). Firmy różne,.. być może jakis chiński badziew. Macie doświadczenie które z tych tańszych sa przyzwoite ?

Ja mam dwie pompy Wilo RS24, kosztowały 380zł/szt, gonią podłogówkę. Zużycie 15-20W. Są ciche  i jak na razie bezproblemowe.

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał:

Ja mam dwie pompy Wilo RS24, kosztowały 380zł/szt, gonią podłogówkę. Zużycie 15-20W. Są ciche  i jak na razie bezproblemowe.

Pomp rs już nie ma są "yonos pico" to tak tylko jakby ktoś szukał...

Ps ktoś pytał o energooszczędność

Yonos pico bierze 4 do 20 w w wersji do 4 m podnoszenia .

Chińczyk weźmie do 100 w.

Napisano
6 godzin temu, sherif napisał:

U mnie niedawno założyłem Wilo-Stratos  4m. Na razie to mogę powiedzieć tyle że jest cicha i ma fajną funkcję odpowietrzania ;]

Napisano
3 godziny temu, KotLarry napisał:

Pomp rs już nie ma są "yonos pico" to tak tylko jakby ktoś szukał...

Ps ktoś pytał o energooszczędność

Yonos pico bierze 4 do 20 w w wersji do 4 m podnoszenia .

Tak jest, poza tym bajerem jest wyświetlacz pokazujący aktualne zużycie.

BTW. Czym się różni tryb z biegami I, II, II- gdzie w sumie i tak można pokrętłem płynnie sterować, od obrócenia pokrętła w drugą stornę, że niby tam jest płynny tryb. Jak rozumiem jest dobór mocy/podnoszenie w zależności od oporów, ale czym to się różni ? 

Napisano
  • Autor

Ciekawostka- dzwoniłem dziś do producenta pomp z pytaniem czym rózni się pompa cyrkulacyjna od pompy obiegowej ( bo takie rozróżnienie ma w ofercie ). Najpierw Pani z działu handlowego próbowała coś wymyśleć ale jej nie szło więc zasugerowała kontakt z serwisem. Zadzwoniłem na serwis i moje pytanie też wywołało konsternację u pracownika serwisu. Musiał na boku coś konsultować z kolegą ale wyjasnienie różnicy było żenujące. Podziękowałem za rozmowę. Potem zadzwoniłem do kilku sprzedawców z allegro. Wszyscy kombinowali jak koń pod górę i żadnej logicznej i precyzyjnej odpowiedzi. Jestem w lekkim szoku :facepalm: 

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał:

Tak jest, poza tym bajerem jest wyświetlacz pokazujący aktualne zużycie.

BTW. Czym się różni tryb z biegami I, II, II- gdzie w sumie i tak można pokrętłem płynnie sterować, od obrócenia pokrętła w drugą stornę, że niby tam jest płynny tryb. Jak rozumiem jest dobór mocy/podnoszenie w zależności od oporów, ale czym to się różni ? 

Nie do końca wiem o co pytasz więc trochę namolnie ale odpowiem jak jest u nas

1 tryb zmiennej różnicy ciśnień. Dla grzejników się nadaje. Przy zmniejszeniu przepływu w instalacji potrafi zmniejszyć ciśnienie do połowy wartości zadanej

2 tryb stałej różnicy ciśnień dla podłogowymi się nadaje i utrzymuje stałe ciśnienie w całym zakresie przepływów 

3 stałe biegi. Utrzymują zadana prędkość obrotowa. Najczęściej jest to najmniejsza średnia i najwyższą krzywa charakterystyki.

Ps nie wiem co za firmy nie umiały odpowiedzieć jaka jest różnica między pompa co a cwu ale jak by ktoś pytał wyjaśnię 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.