Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sierpień ... wakacje za półmetkiem a tu cisza

Featured Replies

Napisano

Miną półmetek wakacji... sierpień a tu żadnego samu.. Oj wymierają nam te Cromy lub wszystkie na wakacjach w ciepłych krajach się wygrzewają tak jak moja :) której +42C nie straszne ;)

Napisano

Moja leżakuje w Polsce.
Ale i tu temperatury nie gorsze.

Napisano

Miałem założyć wątek spamerski letni , ale ruch nam prawie zamarł - jak to w sezonie ogórkowym ;)

Oj wymierają nam te Cromy lub wszystkie na wakacjach w ciepłych krajach się wygrzewają tak jak moja  której +42C nie straszne 

Moja już się wygrzała w tamtych okolicach w czerwcu (nawet klima nadal zachowuje sprawność) , a teraz regularnie się grzeje i chłodzi lokalnie :oki:

Napisano

Oj tam narzekacie.
Stali wierni jeszcze oddychają.
Co niektórzy nawet nowy komplet opon kupili[emoji5]

Napisano

Jak to mówią "brak wiadomości, to dobre wiadomości" ;] znaczy że Cromale maja się dobrze  :ok:

Napisano

Generalnie nie ma co narzekać , czasem nie działa mi regulacja prawego lusterka , ale póki nie jest to stan permanentny to na razie nie zajmuje się tematem :phi:

Napisano

Dziś na południu ma. Być 36 at.
Więc będzie szkoła dla czarnej budy[emoji16]

Napisano
  • Autor
Dnia ‎2017‎-‎08‎-‎09 o 09:17, 12345 napisał:

Dziś na południu ma. Być 36 at.
Więc będzie szkoła dla czarnej budyemoji16.png

To już całkiem ładnie...  mnie 42 C przywitało ostatnio w czwartek w Dubrowniku ... Croma spisuje się dobrze ( spaliła się jej postojówką prawa przednia co oczywiście nie omieszkała mi zakomunikować) a dodatkowo jak zawsze z Chorwacji i tym razem lekkie zarysowanie na przednim zderzaku odnotowała... ale to  już taka tradycja :facepalm:... jazda na grubość lakieru w większości miast w ciasnych uliczkach to norma w tym kraju :hehe: 

Napisano

Mi zaczęła szarpać przy wys temp na klimie. Podobno to kompresor siada. I czynnik ucieka. Więc to może być właśnie to.
A tak 1500 km nad Bałtykiem i okolicy bez problemowo.

Napisano
20 minut temu, radek_p14 napisał:

@kox jak nowy nabytek?:hmm:

czekam na tablice, myśle, że jutro się legalnie przejadę ;)

no i jak odszczurze to się pochwalę

20170812_181510.jpg

20170812_183916.jpg

Napisano
Teraz, radek_p14 napisał:

@kox co pod maską?

bieda panie 1,6hdi

Napisano
1 minutę temu, kox napisał:

bieda panie 1,6hdi

Trzeba było brać premium z pierwszej lawety;l

Jak z miejscem w środku w 3008 w porównaniu do Cromy?

Napisano

Też jestem na etapie powolnej przesiadki. Nie zdecydowałem jeszcze na co.

Napisano
Teraz, radek_p14 napisał:

Trzeba było brać premium z pierwszej lawety;l

Jak z miejscem w środku w 3008 w porównaniu do Cromy?

to miałem zamówione i to rozładowywałem, oczywiście to wszystko dzięki @Kazu bo to z jego pomocą wybraliśmy właśnie to auto , on jechał oglądać i generalni pomógł we wszystkim...

A co do miejsca, naczytałem się , ze klaustrofobiczne wnętrze... za kierownicą siedzi się super. przy 180cm wzrostu, za fotelem kierowcy siedze wygodnie, choć miejsca nie ma co ukrywać jest mniej niż w Cromie. No i wydaje mi się, że 3 dorosłe osoby z tyłu to delikatnie mówiąć niewygoda ;_

Napisano
6 minut temu, radek_p14 napisał:

@kox niech służy dobrze. :drive:

Na kąciku Cromy już niedługo chyba nikogo nie będzie.

dzięki

od kiedy masz Crome, ja od XI 2011 ;)

Napisano

Ja od początku [emoji5] 2009.
Tak więc pewnie ten rok będzie niestety przełomowy.

Napisano
Dnia 13.08.2017 o 20:34, Lisek napisał:

jak zawsze z Chorwacji i tym razem lekkie zarysowanie na przednim zderzaku odnotowała... ale to  już taka tradycja :facepalm:... jazda na grubość lakieru w większości miast w ciasnych uliczkach to norma w tym kraju :hehe: 

Jesteś w Dubrowniku i chcesz jechać na grubość lakieru, to wjedź na SRD - na stację kolejki linowej :)

Albo w parku Biokovo na górę sv Jure ;)

To są dopiero wrażenia jak jedziesz i zastanawiasz się jak trudno jest minąć się z osobówką (są "zatoczki") i nagle widzisz, że z naprzeciwka jedzie autobus... ;)

Napisano
11 godzin temu, kox napisał:

czekam na tablice, myśle, że jutro się legalnie przejadę ;)

no i jak odszczurze to się pochwalę

Gratuluję nowego zakupu, niechaj służy jak najdłużej :)

Napisano

O, kącik ożył ;]

Dam wspominkowe zdjęcie Cromy i złoma który ją zastąpił. Już rok jeździ i jeszcze bez większych przetarć ;]

Zrzut ekranu 2017-08-16 o 17.01.11.png

Napisano

ale ci te pióra wytarły szybę;)

Napisano

U mnie Croma jeździ od lutego 2011 i jeszcze trochę pojeździ (liczę, że tak jeszcze z dwa lata), a na liczniku pękło wczoraj całe 61 000 km . A jak tam koledze tom111 sprawuje się Mazda cx-7. Z ciekawości pytam bo co prawda raczej w kierunku cx-5 spoglądam ale opinie z pierwszej ręki zawsze cenne.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, cacus napisał:

Jesteś w Dubrowniku i chcesz jechać na grubość lakieru, to wjedź na SRD - na stację kolejki linowej :)

Albo w parku Biokovo na górę sv Jure ;)

To są dopiero wrażenia jak jedziesz i zastanawiasz się jak trudno jest minąć się z osobówką (są "zatoczki") i nagle widzisz, że z naprzeciwka jedzie autobus... ;)

Heee jestem na wyspie Korcula a Dubrownik tylko zwiedzałem przy okazji, to była najdalej wysunięta na południe atrakcja turystyczna... Jazda w tych miasteczkach jak Vera Luka, Blato, Korcula.... to istna masakra.. Musze czasami złożyć lusterka aby się przecisnąć... ale jak za sobą zobaczyłem raz gościa w amerykańskim pikapie, który się zaklinował  w takiej uliczce to zwątpiłem :facepalm:   

WP_20170811_16_42_16_Pro.jpg

Edytowane przez Lisek

Napisano
1 godzinę temu, jaro190 napisał:

ale ci te pióra wytarły szybę;)

Skuteczne. Robale cięły na plasterki ;]

Napisano
Godzinę temu, Fox03 napisał:

A jak tam koledze tom111 sprawuje się Mazda cx-7. Z ciekawości pytam bo co prawda raczej w kierunku cx-5 spoglądam ale opinie z pierwszej ręki zawsze cenne.

Rok temu piasty w kołach z lewej strony się skończyły w tym samym czasie, co dało efekty dźwiękowe jak w odrzutowcu 8]

Teraz "nic nie stuka, nic nie puka" :ok:

Rys przybywa, ale nie mam na to wpływu ;]

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, radek_p14 napisał:

@kox niech służy dobrze. :drive:

Osobiście myślałem o zmianie ale to na razie bez sensu...  :facepalm: Auto mam od 2010 roku pierwsza rejestracja 2008 ..  Bardzo mało Cromą obecnie jeżdżę bo mam firmowe i30 więc kupno auta, które będzie stało w garażu i robiło 5 tyś km/rok lub mniej to bez sensu...

Croma jest OK .. ma wszystko co trzeba silnik odpowiednio mocny i ekonomiczny... prześwit w zupełności daje radę, napęd na przód mi wystarcza, bagażnik 500 litrowy jest OK i mniejszy nie może być więc musiał bym kupić SuperB w kombi, E klase w kombi, lub A6 w kombi .... XC60 Volvo jest za małe jak na razie V70 ewentualnie lub XC70.... i pewnie jeszcze kilka innych by się znalazło ;] a na razie naprawimy ryski na zderzaku po powrocie do domu..   

Napisano

w przyszłe wakacje planujemy całą rodzinką zwiedzić tamten zakątek świata , czytam że niektórzy koledzy już przetarli szlak mam nadzieję że podzielą się co i gdzie warto zobaczyć zwiedzić, jak i zaplanować trasę z Polski, na pewno będę jechał na 2 tury, pierwszy przystanek to Czechowice Dziedzice, gzie jakie opłaty drogowe itp.:oki:

Edytowane przez jaro190

Napisano
[mention=180789]kox[/mention] niech służy dobrze. :drive:
Ja też już sprzedałem, ale zaglądam z sentymentu ;) bo to super autko było, szkoda że nie robią następcy

Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka

Napisano

To trzeba będzie zmienić temat na
Na co zamieniłem Crome[emoji5]

Napisano

Tome(kox) nie przesadzaj nic takie nie zrobiłem.

Pojechałem obejrzałem i wsio :piwko:

Napisano
Dnia 16.08.2017 o 22:58, jaro190 napisał:

w przyszłe wakacje planujemy całą rodzinką zwiedzić tamten zakątek świata , czytam że niektórzy koledzy już przetarli szlak mam nadzieję że podzielą się co i gdzie warto zobaczyć zwiedzić, jak i zaplanować trasę z Polski, na pewno będę jechał na 2 tury, pierwszy przystanek to Czechowice Dziedzice, gzie jakie opłaty drogowe itp.:oki:

o Chorwacji i podróżach skarbnicą wiedzy jest www.cro.pl - polecem lekturę

ja jeżdżę do Cro przez Czechy i Austrię - najlepiej i najszybciej. Teraz nocowałem na Słowenii - miasto Ptuj - polecam, fajne średnioweiczne miasteczko

winiety Cz i Au kupujesz na pierwszej stacji benzynowej w Cz (na A1 jest kilka km za granicą Pl-Cz)

Chorwacja jest cała fajna - ja jednak lubię najbardziej środkową Dalmację - okolice pomiędzy Trogirem a Makarską

do zobaczenia najfajniejsze miejsca:

Plitvickie Jeziera

Trogir

Split

Dubrownik

i wiele innych ;)

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, cacus napisał:

o Chorwacji i podróżach skarbnicą wiedzy jest www.cro.pl - polecem lekturę

ja jeżdżę do Cro przez Czechy i Austrię - najlepiej i najszybciej. Teraz nocowałem na Słowenii - miasto Ptuj - polecam, fajne średnioweiczne miasteczko

winiety Cz i Au kupujesz na pierwszej stacji benzynowej w Cz (na A1 jest kilka km za granicą Pl-Cz)

Chorwacja jest cała fajna - ja jednak lubię najbardziej środkową Dalmację - okolice pomiędzy Trogirem a Makarską

do zobaczenia najfajniejsze miejsca:

Plitvickie Jeziera

Trogir

Split

Dubrownik

i wiele innych ;)

Ja w tym roku wybrałem się nie przez Austrię i Słowenię a przez Słowację i Węgry ... trzy dni spędziłem w Budapeszcie zwiedzając go a teraz z powrotem będę leciał na Bratysławę bo moja :piekna: chce zobaczyć koniecznie ruiny Devin :facepalm: i tam przenocuję...

Ja mam 1800 km w jedna stronę więc nie robię tego za jednym razem... Co do Chorwacji to tak jak kolega napisał to obowiązkowe miejsca które należy zobaczyć.. ale nie da się tego w jeden wyjazd ( na same Plivitckie jeziora minimum 2 dni ) a może się i da tylko po co tak pędzić... ja wole podzielić nurkowanie z zwiedzaniem 50/50 :) 

Napisano

Ja wczoraj wróciłem z północy PL i te 600km bardziej odczułem niż ponad 2x tyle z południa Europy .

Duże natężenie ruchu - czas zaoszczędzony przy szybkim przelocie tracimy w korkach , przed bramkami na A1 i innych zwężkach po trasie - totalna porażka  :(   Nie ma jak winiety :ok:

Dobrze chociaż , że komfort jazdy w Cromce rekompensuje te niedogodności :oki:

Napisano
  • Autor
Dnia ‎2017‎-‎08‎-‎21 o 07:54, Iron napisał:

Ja wczoraj wróciłem z północy PL i te 600km bardziej odczułem niż ponad 2x tyle z południa Europy .

Duże natężenie ruchu - czas zaoszczędzony przy szybkim przelocie tracimy w korkach , przed bramkami na A1 i innych zwężkach po trasie - totalna porażka  :(   Nie ma jak winiety :ok:

Dobrze chociaż , że komfort jazdy w Cromce rekompensuje te niedogodności :oki:

Ja mam odmienne zdanie... :) wróciłem w niedzielę o 23.00 do Gdańska od Bielsko-Białej do Gdańska wyszło mi średnia prędkość na ponad 560 km to 100 km/h w tym dwa korki ( jeden z powodu dachowania drugi przebudowy Częstochowy gdzie spędziłem z 30.. minut ) 

Dla porównania średnia prędkość przez całą Chorwację po ich autostradach do Splitu od strony Budapesztu 50 km/h a z powrotem 75 km/h w tym niezliczona ilość korków z powodu ograniczenia prędkości w tunelach do 100 km/h i jakiś zjazdów i rozjazdów...   

Całkiem pusta droga ekspresowa to M86 na Węgrzech ... albo tak trafiłem... prawie do samej Bratysławy 

Napisano
  • Autor

WP_20170820_23_04_38_Pro (1).jpg

Napisano

No to jest szansa , że się gdzieś mijaliśmy po trasie , a z widoku kompa widać że trochę deptałeś :phi:

Ja tankowałem podczas powrotu z nad morza w Redzie , od tego m-ca do DG jechałem 5:50 / 550km , śr. prędkość 94 (korki) , spalanie real 6,2 .

Za to śr. z całości powrotu z HR wyszła mi ponad 100 :skromny: tyle że było to w czerwcu (przez Austrię) , więc praktycznie bez korków  :ok:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Iron napisał:

No to jest szansa , że się gdzieś mijaliśmy po trasie , a z widoku kompa widać że trochę deptałeś :phi:

Ja tankowałem podczas powrotu z nad morza w Redzie , od tego m-ca do DG jechałem 5:50 / 550km , śr. prędkość 94 (korki) , spalanie real 6,2 .

Za to śr. z całości powrotu z HR wyszła mi ponad 100 :skromny: tyle że było to w czerwcu (przez Austrię) , więc praktycznie bez korków  :ok:

Jechałem zgodnie z przepisami ... Tempomat ustawiłem sobie na 147/8 km/h na A1 oczywiście według GPS-u ;)  a i do tego miałem jeszcze 2-ga awarię w czasie tej wycieczki...

Spaliła mi się żarówka H-7 w lewej lampie i musiałem wymieniać nocą na A1-ce ( na parkingu ) :ogien:  ale w Cromie to bułka z masłem w stosunku do Stilo :hehe:

Ja mam średnią tak jak widać... spalanie realne powinno być na poziomie 6,5..6,6 bo mi zaniża... Ale i tak jest wyższe niż ostatnio bo miałem 5,9 l/100 km

WP_20170820_23_04_33_Pro.jpg

Edytowane przez Lisek

Napisano

U mnie 6,4 wg komputera i 1670 km. Średnia 6,4.

Nad może 670. 6,1. Średnia 99.
Jeeli zdjęcia są dowodem to mam[emoji16]

Napisano
12 godzin temu, 12345 napisał:

Nad może 670. 6,1. Średnia 99.

może i nad morze.... ;)

Napisano

Może czyli około 670 km.
Ale i tak pomieszalem.
6,1 to z drogi powrotnej.
6,4 z całości . Średnia całości.
Zresztą wklejenie potem foty.

Nie liczyłem na stacji tylko z auta

Napisano

jak wspomniałem

20170813_190449.jpg

20170813_190453.jpg

20170813_190457.jpg

Edytowane przez 12345

Napisano

U mnie odpukać auto jeździ bez niespodzianek :> Powoli sie szykuje chyba na wtryski bo czasem kopci przy odpaleniu.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mam pytanie uniwersalne.

Ponieważ użytkuję starszej generacji samochody.

Jak to teraz jest w nówkach - z kołami z czujnikami ciśnienia.

Np mam fabryczne z czujnikami alu.

Chcę zakupić na zimę stalówki.

CZy mogę np kupić na aukcji? Tylko jak to potem ogarnąć z czujnikami i nowymi oponami?

CZy już jestem skazany na serwis oponiarski i większy wydatek?

Napisano
Dnia 17.08.2017 o 09:21, 12345 napisał:

To trzeba będzie zmienić temat na
Na co zamieniłem Cromeemoji5.png

A mnie coś ostatnio naszło i od kilku dni przed domem stoi Croma dla :piekna:, musi być już ze mną niedobrze.

Napisano

Czy na kącik Cromy ktokolwiek jeszcze zagląda? Dajcie jakiś sygnał zakamuflowani spamerzy ;l!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.