Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słupki betonowe - jak głęboko osadzać bez betonowania ?

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję postawić z jednej strony działki dość prowizoryczne ogrodzenie do którego przymocuję albo istnijącą siatkę (stara, pordzewiała ale jest) albo rozepnę siatkę leśną.

Ponieważ na działce nie mam prądu ani wody myślałem, żeby zrobić to z najprostszych kwadratowych betonowych słupków po prostu zakopanych w ziemi.

394809755_1_644x461_slupki-betonowe-slup

Ze względu na posiadaną siatkę (chyba standardowe 1,5 metra) słupek będzie mniej więcej tyle nad ziemią.

Jaka powinna być głębokość tego słupka w ziemi (bez betonowania) ?

Wystarczy 0,5 metra czy szukać dłuższych ?

Napisano

Bez betonowania to bym tego nie robił ;]  a jeśli już koniecznie to podejrzewam że metr powinien być, pół metra to za mało. Po mocniejszym deszczu będziesz je stawiał na nowo.

Napisano

Zależy jaki masz grunt

Bo jak piasek /ja mam 15 cm "ziemi" a potem czysty piasek - uroki działki na Jurze Krakowsko Częstochowskiej - to bez zalewania betonem  długo by nie postały - szczególnie mogą Ci schodzić przewracać jak będziesz linkę pod siatkę naciągał

1.5 m możesz dać ale w koło słupka tak na 30 - 40-  cm bym zalał betonem zrobił coś w rodzaju fundamentu .

Dziury będziesz kopał czy wiercił ?

Napisano
  • Autor
Dnia 18.08.2017 o 17:47, Przemaz napisał:

Zależy jaki masz grunt

Bo jak piasek /ja mam 15 cm "ziemi" a potem czysty piasek - uroki działki na Jurze Krakowsko Częstochowskiej - to bez zalewania betonem  długo by nie postały - szczególnie mogą Ci schodzić przewracać jak będziesz linkę pod siatkę naciągał

1.5 m możesz dać ale w koło słupka tak na 30 - 40-  cm bym zalał betonem zrobił coś w rodzaju fundamentu .

Dziury będziesz kopał czy wiercił ?

Dziury będę kopał.

Podłoże to piasek.

Napisano

osobiście zrezygnowałbym z betonowych na rzecz kantówek 6x6 ewentualnie 10x10  lżejsze i tańsze. :ok:

Napisano
8 godzin temu, Tomo napisał:

Dziury będę kopał.

Podłoże to piasek.

U mnie fachowcy kopali dziury, obsadzali słupki (pion, wysokość) i obrzucali je kamieniami, by stały stabilnie.

Następnie mieszali rzadką zaprawę w betoniarce i zalewali takim betonem słupki w dziurach z kamieniami. 

Ogrodzenie już kilka lat stoi prosto :ok: 

Ale u mnie grunt stabilniejszy.

Napisano

Stawiałem słupki u bata w Anglii to kupił jakąś specjalna masę do takiej roboty. Po wykopaniu dołka należało wstawić słupek na odpowiednią głębokość, wlać wody do dziury a potem obsypać to masą z worka do poziomu gruntu. Słupki stały natychmiast po nasypaniu ale specjalnie mocne to to nie było. Między słupy wstawialiśmy gotowe panele drewniane. Płot stoi do tej pory mimo że wywróciło się na niego drzewo, ale zgniotło tylko jeden panel.

Napisano
Dnia 18.08.2017 o 16:29, Tomo napisał:

Potrzebuję postawić z jednej strony działki dość prowizoryczne ogrodzenie do którego przymocuję albo istnijącą siatkę, albo rozepnę siatkę leśną.

Ponieważ na działce nie mam prądu ani wody myślałem, żeby zrobić to z najprostszych kwadratowych betonowych słupków po prostu zakopanych w ziemi.

Brak wody nie wyklucza posadowienia słupków w zaprawie. Ja ostatnio ćwiczę osadzanie słupków przy użyciu suchej mieszanki: kopię dziurę, stawiam słupek i później sypię suchą zaprawę po kilka cm i ubijam starym trzonkiem od łopaty :phi:

Mieszanka tylko ubita już nieźle stabilizuje słupek, a kiedy przeniknie do niej wilgoć z gruntu lub opadów, to masz tak, jakbyś wlał płynny beton.

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, szyman napisał:

osobiście zrezygnowałbym z betonowych na rzecz kantówek 6x6 ewentualnie 10x10  lżejsze i tańsze. :ok:

Te betonowe kosztują grosze - drewno 10x10 będzie droższe

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, romano11 napisał:

Brak wody nie wyklucza posadowienia słupków w zaprawie. Ja ostatnio ćwiczę osadzanie słupków przy użyciu suchej mieszanki: kopię dziurę, stawiam słupek i później sypię suchą zaprawę po kilka cm i ubijam starym trzonkiem od łopaty :phi:

Mieszanka tylko ubita już nieźle stabilizuje słupek, a kiedy przeniknie do niej wilgoć z gruntu lub opadów, to masz tak, jakbyś wlał płynny beton.

Woda nie jest jakimś wielkim problemem - zawsze mogę przywieźć z 50-100 litrów.

Napisano
10 godzin temu, romano11 napisał:

+1

Napisano
9 godzin temu, Tomo napisał:

Te betonowe kosztują grosze - drewno 10x10 będzie droższe

mb 5 zł tylko surowe niecheblowane w Wawrze. 3 tyg. temu kupowałem 6x6 na stelaż pod hamak 11mb kosztowało mnie 40 zł razem z docięciem :totalszok::hehe: fakt że na wsi 80km od W-wy.

Napisano

Drewno w ziemi to nie jest dobry pomysł. Słupek betonowy będzie wieczny, a jeśli kogoś razi surowy beton, to można pomalować.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, szyman napisał:

mb 5 zł tylko surowe niecheblowane w Wawrze. 3 tyg. temu kupowałem 6x6 na stelaż pod hamak 11mb kosztowało mnie 40 zł razem z docięciem :totalszok::hehe: fakt że na wsi 80km od W-wy.

6 x 6 to jednak taka grubsza łata.

Jak stawiać z drewna to min. 10x10

Dodatkowo zaletą betonowych są gotowe otwory, które w drewnianych trzeba wiercić - niby nic ale jednak dodatkowa robota.

Poza tym na betonowe się nikt nie połaszczy a drewniane to jakiś menel jeden z drugim może ukraść (zawsze to towar)

Ogrodzenie ma być tymczasowe i jego estetyka nie ma żadnego znaczenia - raczej chodzi mi o zagrodzenie przed menelami, żeby mi na działce imprez nie urządzali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.