Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grand vitara 2 terenówka czy suv??

Featured Replies

Napisano

Czas pokaże :smirk: pierwsze testy przeszła pomyślnie i to na całkowitej serii. Tam gdzie vitara poszła bez zająknięcia Grand potrzebowała zapięcia reduktora przyczyna opona szosowa, mały prześwit i masa ponad 1600kg. Teraz tylko doprowadzić mechanikę/ blacharkę do ładu :phi: i może żonka pomykać. Tak po sprzedaży salonki kupiłem GV2 :bzik: Jest wygodnie komfortowo względnie cicho jeździ po taniości dzięki LPG żona zadowolona, a i tak więcej frajdy mam z jazdy małą.

Fotki

20170826_092605.jpg

20170826_092633.jpg

Napisano

Będą Państwo zadowoleni :ok:

Mało tego, będziesz szukał pretekstu, żeby czasem wyrwać auto małżonce :piwko:

Napisano

A to dlatego się pytałeś o spalanie w moim rzepie? :P 

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, _sky_ napisał:

A to dlatego się pytałeś o spalanie w moim rzepie? :P 

tak brałem jeszcze pod uwagę Jeep Liberty.

Napisano

Widzę, że 4x4 wciągnęło :)

Napisano

haha, czy mi się wydaje, czy ktoś już mocno wpadł w off-road? ;) teraz 4x4 dla żony ... ciekawe co będzie następne :)

Napisano

teraz będzie mógł bez obaw o marudzenie żony ciąć Vitarkę :hehe:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, bielaPL napisał:

Widzę, że 4x4 wciągnęło :)

nie o to chodzi. mogłem kupić  Opla Astrę ,Zafirę, C4 picasso ewentualnie Skodę tylko te auta są jakieś takie nijakie, nudne. A GV zawsze można bez obaw zjechać z drogi w las, pojechać objazdem jak jest korek na trasie i można pomotać ;]

Napisano
nie o to chodzi. mogłem kupić  Opla Astrę ,Zafirę, C4 picasso ewentualnie Skodę tylko te auta są jakieś takie nijakie, nudne. A GV zawsze można bez obaw zjechać z drogi w las, pojechać objazdem jak jest korek na trasie i można pomotać ;]

A przy okazji jest to taczka ktora ciężko przejechac 500km na raz :P mogles forka kupic, byloby wygodniej ;)
Napisano
  • Autor

Jakoś subaru nie przemówiło do mnie. Co do wygody jakoś przemęczę tyłek te 2-4 razy do roku, pamiętajmy że GV bliżej do terenówki niż bulwarówki. :ok:

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Przyszła pora na GV. 20170911_175231.jpg.6942ea7f6ba5a37e305e5dd7bbe5cc15.jpg

Przód seria tył +5cm

20170916_114216.jpg.e98c04b48910667352cfbada5b9654da.jpg

Efekt finalny

20170916_140836.jpg.6c97eb20da22ef4f978589dd5f020da0.jpg

Zostało zmienić opony,  chwilowo spokój. :hehe: Choć w głowie mam już plan na kolejne cm :bzik:

Napisano

:lol:

Nie przesadź tylko, żeby żonka Cię nie błogosławiła za to, że musi wsiadać po taborecie ;)  

Napisano
  • Autor
18 minut temu, _sky_ napisał:

:lol:

Nie przesadź tylko, żeby żonka Cię nie błogosławiła za to, że musi wsiadać po taborecie ;)  

bez przesady dorzucę jeszcze max 5 cm i będzie git. O żonkę nie mam obaw gorzej z młodą.

Napisano
1 minutę temu, szyman napisał:

bez przesady dorzucę jeszcze max 5 cm i będzie git. O żonkę nie mam obaw gorzej z młodą.

Dzieciak da sobie radę, na 4 wlezie ;) Wiem jak moja na początku miała problem, a teraz wskakuje jak wiewiórka ;) 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, vavoom napisał:

@szyman, GV z ESP?

na szczęście bez :ok:

Napisano

Czemu szczęście? Raczej szkoda :)

Przy zapiętym reduktorze elektronika tej leciwej konstrukcji działa rewelacyjnie, w zasadzie jazda na trzech "zablokowanych" dyfrach :)

Napisano
  • Autor

dodatkowe elementy do zepsucia. wprowadzenie GV 2 w poślizg jest praktycznie niemożliwe. A przy zapinaniu napędów i tak esp jest odłączane 

Napisano

Użyłem skrótu myślowego, miałem na myśli jeden z podsystemów ESP, czyli kontrolę trakcji. Ta w GV2 działa w każdym trybie i to naprawdę świetnie!

Kiedy wprowadzono ESP/TC do GV2, wycofano centralny LSD, zupełnie zbędny przy tak sprawnej elektronice.

Awaryjność raczej znikoma, TC to przecież lekko rozbudowany ABS.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

W końcu zdecydowałem kupić opony wybór padł na identyczne jak w zielonej tylko w innym rozmiarze. Po zakupie okazało się że napisy malowane czyli +10 do respektu :phi:20171110_144011.jpg.1215b7dabfd48ac133da70c96e89b5f3.jpg

W planie mam jeszcze +3,4 cm. I basta

Napisano

Ładnie. A jak ruda?

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, bielaPL napisał:

Ładnie. A jak ruda?

na tą chwilę ogarnięta. Jest o niebo lepiej zabezpieczona od poprzedniczek. Zabezpieczenie porównywalne do innych marek

Napisano
Dnia 10.11.2017 o 20:45, szyman napisał:

:hehe: oczywiście ...

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, dellti napisał:

:hehe: oczywiście ...

:nono:muszę mieć jedno auto cywilne. Druga sprawa to głównym użytkownikiem GV jest żona :zgryz:

Napisano
9 godzin temu, szyman napisał:

:nono:muszę mieć jedno auto cywilne. Druga sprawa to głównym użytkownikiem GV jest żona :zgryz:

uważam, że już złapała bakcyla, kiedyś zadzwoni i powie że wjechała w jakieś bagno i nie może wyjechać i trzeba lepsze mody zrobić

Napisano
  • Autor
46 minut temu, bielaPL napisał:

uważam, że już złapała bakcyla, kiedyś zadzwoni i powie że wjechała w jakieś bagno i nie może wyjechać i trzeba lepsze mody zrobić

niestety ale baby nie kręci błoto górki bezdroża :facepalm:

Napisano
2 godziny temu, szyman napisał:

niestety ale baby nie kręci błoto górki bezdroża :facepalm:

w takim razie jest bardzo wyrozumiała skoro się zgodziła ujeżdżać vitarę na codzień i jeszcze na AT 

Napisano
  • Autor
Dnia 17.11.2017 o 10:33, bielaPL napisał:

w takim razie jest bardzo wyrozumiała skoro się zgodziła ujeżdżać vitarę na codzień i jeszcze na AT 

wyjścia nie miała :phi:. Faktem jest że brakuje jej komfortu/przyśpieszenia z 807

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

GV dostała mały zestaw podwyższający tak prezentuje się z mniejszą siostrą 20180110_121345.jpg.d3845b3b8f2f31dedd5cb1fbe95a7bcf.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 10.11.2017 o 20:45, szyman napisał:

W końcu zdecydowałem kupić opony wybór padł na identyczne jak w zielonej tylko w innym rozmiarze. Po zakupie okazało się że napisy malowane czyli +10 do respektu :phi:20171110_144011.jpg.1215b7dabfd48ac133da70c96e89b5f3.jpg

Kurcza tez mam dynapro atm - tylko moje są bez napisów. Jak ciśię jeździ po drodze powiedzmy powyżej 100 km/h

BTW wiesz ze to letnie kapcie, ale w sniegu dają radę. Na lodzie juz nie.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, AxiT napisał:

Kurcza tez mam dynapro atm - tylko moje są bez napisów. Jak ciśię jeździ po drodze powiedzmy powyżej 100 km/h

BTW wiesz ze to letnie kapcie, ale w sniegu dają radę. Na lodzie juz nie.

Jeździ głównie kobita nie narzeka. max jakie jechałem to 160km/h są głośniejsze ale i tak nie przebiją silnika :hehe:. Dziś Cabrio odwiedziłem stare fortyfikacje powiem opony zdały egzamin na 4, a na lód tylko kolce 

• 2 tygodnie później...
Napisano
Jeździ głównie kobita nie narzeka. max jakie jechałem to 160km/h są głośniejsze ale i tak nie przebiją silnika :hehe:. Dziś Cabrio odwiedziłem stare fortyfikacje powiem opony zdały egzamin na 4, a na lód tylko kolce 

O to może mi odpowiesz na kilka dodatkowych pytań:

1 silnik na łańcuchu, ale ponoć bywają z nim jakieś problemy? Wiesz coś o tym?

2 napęd w standardzie na .... Tył? Dopinany pokrętłem w kabinie? Reduktor też.

Można dopinac w biegu czy trzeba się zatrzymać?

3 Lpg ponoć znosi, ale butla w bagażniku jeździ?

4 radzik robi już do niego zestawy? Bo widziałem opis na forum vitki.

Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, AxiT napisał:

O to może mi odpowiesz na kilka dodatkowych pytań:

1 silnik na łańcuchu, ale ponoć bywają z nim jakieś problemy? Wiesz coś o tym?

2 napęd w standardzie na .... Tył? Dopinany pokrętłem w kabinie? Reduktor też.

Można dopinac w biegu czy trzeba się zatrzymać?

3 Lpg ponoć znosi, ale butla w bagażniku jeździ?

4 radzik robi już do niego zestawy? Bo widziałem opis na forum vitki.

Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka

Gv2 ?

Napisano
11 minut temu, szyman napisał:

Gv2 ?

Oczywiście.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, AxiT napisał:

Oczywiście.

Napęd  stały  w proporcji 43/53% w środku pokrętło  4h,4h lock,N. Reduktor jest. Gaz 2.0 łyka  bez kłopotu u nas przebieg o ile pamiętam 275000km z silnikiem zero kłopotu. Co do łańcucha  u nas się odzywa ale to raczej wina złego doboru oleju. Liftu do gv2 radzik nie robi ale jak będziesz potrzebował  to mam rozpracowaną 

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Na tą chwile kończę z przeróbkami. Córa ma problemy by wsiąść i trzeba jej pomóc :bzik:

20180317_132012.jpg

Napisano
  • Autor

Koniec co najwyżej box na dach na wakacje. Żona stęka że przy wsiadaniu musi kieckę podwijać 8-) 

Napisano
8 godzin temu, szyman napisał:

Koniec co najwyżej box na dach na wakacje. Żona stęka że przy wsiadaniu musi kieckę podwijać 8-) 

Musisz kupić kolejną vitarę, żeby została w stanie fabrycznym ;]

Napisano
21 godzin temu, szyman napisał:

Pomyśl o płaskich stopniach, ułatwi wsiadanie zdecydowanie. Piszę to po słowach użytkowniczki Sorento 1gen z progami. Użytkowniczka całe 160cm wzrostu... ;] 

Edytowane przez Pipper
Błont ;)

• 1 rok później...
Napisano
Dnia 16.09.2017 o 17:34, szyman napisał:

Przyszła pora na GV. 20170911_175231.jpg.6942ea7f6ba5a37e305e5dd7bbe5cc15.jpg

Przód seria tył +5cm

20170916_114216.jpg.e98c04b48910667352cfbada5b9654da.jpg

Efekt finalny

20170916_140836.jpg.6c97eb20da22ef4f978589dd5f020da0.jpg

Zostało zmienić opony,  chwilowo spokój. :hehe: Choć w głowie mam już plan na kolejne cm :bzik:

Dorobiłem się takiej samej paskudy - tylko z inną skrzynią ( bo automatyczną). Zdradzisz skąd kupiłeś elementy do podniesienia fury ( na aledrogo po około 500 pln za zestaw)?

Jakieś efekty uboczne po tym czasie jeżdżenia?

Napisano
  • Autor

jak liftowałem GV to nie było nic dostępne w PL więc rzeźbiłem sam. Efektów ubocznych na takim setupie żadnych no może większe zużycie paliwa ale to raczej związane z oponami 

Napisano

Zmiana wysokości auta też wpływa na spalanie. Producent liczył przecież dla typowego, normalnego... ;) 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.