Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Daleka podróż z przyczepa na kat. B

Featured Replies

Napisano

Co tutaj się zastanawiać , suma zestawu  nie może przekraczać 3,5 t.....:facepalm:cały autokącik 

Napisano
14 godzin temu, Danielpoz. napisał:

przelicznik do masy przyczepy to 1.33 i wychodzi około 1700kg w Twoim przypadku

No ale suma DMC zestawu będzie większa od 3.5t. I się łapię na Viatoll i B+E lub B96. Czy jest inaczej?

Poza tym to jak już ciągnąć przyczepę to za granicę a tam chyba nie ma żadnych przeliczników?

Napisano
16 minut temu, Ryb napisał:

No ale suma DMC zestawu będzie większa od 3.5t. I się łapię na Viatoll i B+E lub B96. Czy jest inaczej?

Poza tym to jak już ciągnąć przyczepę to za granicę a tam chyba nie ma żadnych przeliczników?

ale do granicy musisz dojechać ;)

a że kierunek zachodni oblegany jest przez laweciarzy to tam kontroli więcej

druga sprawa że w razie W można sobie narobić kłopotu

zawsze można skrobnąć pismo do ITD lub policji :hmm:

kiedyś pytałem ich o RMC czy DMC (mamy tu specjalistę od tego) i dość jednoznacznie odpowiedzieli że u nas DMC

Spróbuj najpierw pomieszkać w przyczepie, a jak się spodoba to zrobisz uprawnienia

ew trzeba zejść z wymagań i kupić 1200dmc, ja jestem zwolennikiem mniejszych przyczep

dla mnie 400-450 to max, obecnie mam 430 i spokojnie się mieścimy w 2+2

duża przyczepa to wygoda, ale i problemy - manewrowanie na kempingach, podczepianie itp

niestety nowe nawet w tej klasie to dmc1300 kg

Edytowane przez Koonrad

Napisano
7 minut temu, Koonrad napisał:

ale do granicy musisz dojechać ;)

a że kierunek zachodni oblegany jest przez laweciarzy to tam kontroli więcej

druga sprawa że w razie W można sobie narobić kłopotu

Nie, mi chodzi o to żeby zrobić to zgodnie z prawem, a nie szukać kruczków.  :ok:

8 minut temu, Koonrad napisał:

zawsze można skrobnąć pismo do ITD lub policji :hmm:

kiedyś pytałem ich o RMC czy DMC (mamy tu specjalistę od tego) i dość jednoznacznie odpowiedzieli że u nas DMC

Właśnie. Bezpieczniej chyba zsumować DMC zamiast kombinować i się zastanawiać czy przejdzie.

8 minut temu, Koonrad napisał:

Spróbuj najpierw pomieszkać w przyczepie, a jak się spodoba to zrobisz uprawnienia

Mieszkałem. Krótko, ale też dłużej nie mam zamiaru. To jest pomysł na dłuższy weekend, nie na wakacje. Uprawnień w związku z tym nie chce mi się robić, bo skorzystam może kilka razy w życiu.

10 minut temu, Koonrad napisał:

ew trzeba zejść z wymagań i kupić 1200dmc, ja jestem zwolennikiem mniejszych przyczep

Wypożyczyć mam zamiar. Największy problem to że te lekkie nie mają np. klimy ani prysznica.

11 minut temu, Koonrad napisał:

dla mnie 400-450 to max, obecnie mam 430 i spokojnie się mieścimy w 2+2

duża przyczepa to wygoda, ale i problemy - manewrowanie na kempingach, podczepianie itp

niestety nowe nawet w tej klasie to dmc1300 kg

No, właśnie widzę. Wszystko od 1300kg w górę. Poniżej tylko pojedyncze modele.

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

Wypożyczyć mam zamiar. Największy problem to że te lekkie nie mają np. klimy ani prysznica.

po co ci klima ? jedziesz do afryki latem ;)

prysznic masz na kempingu (wiesz że wodę musisz przynieść i wynieść ?)

Napisano
Teraz, Koonrad napisał:

po co ci klima ? jedziesz do afryki latem ;)

Jak mam spać w upale w plastikowym pudełku to chcę mieć jakiś komfort.

1 minutę temu, Koonrad napisał:

prysznic masz na kempingu (wiesz że wodę musisz przynieść i wynieść ?)

Ten prysznic to nie jest aż taki must-have (właśnie z powodu latania z wodą) ale z klimatyzacji ciężko mi zrezygnować.

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

Ten prysznic to nie jest aż taki must-have (właśnie z powodu latania z wodą) ale z klimatyzacji ciężko mi zrezygnować.

to zależy gdzie chcesz jechać 

będziesz siedział w dzień w budzie bo ma klimę ? zamiast na plaży ?

nocą temp były znośne, często w okolicy 20'C (Cro, Gr, Al)

mało kto ma klimę, nawet latem

aaa i nie plastikowe a aluminiowe pudełko ;)

Napisano
6 minut temu, Koonrad napisał:

to zależy gdzie chcesz jechać 

będziesz siedział w dzień w budzie bo ma klimę ? zamiast na plaży ?

nocą temp były znośne, często w okolicy 20'C (Cro, Gr, Al)

Właśnie wróciłem z wakacji, gdzie nocą było po 28 stopni.

9 minut temu, Koonrad napisał:

aaa i nie plastikowe a aluminiowe pudełko ;)

To chyba jeszcze gorzej?  ;)

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Właśnie wróciłem z wakacji, gdzie nocą było po 28 stopni.

z korsyki ?

chcesz tam jechać z budą na weekend ?

dla mnie weekend to max 200-300km, więc do ciepłych krajów nie dojedziesz ;)

Napisano
14 minut temu, Koonrad napisał:

z korsyki ?

chcesz tam jechać z budą na weekend ?

CRO, IT...

Na Korsykę nie, bo prom z przyczepą nie ma sensu.

dla mnie weekend to max 200-300km, więc do ciepłych krajów nie dojedziesz ;)

W zeszłym roku byłem na weekend w CRO. ;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

CRO, IT...

W zeszłym roku byłem na weekend w CRO. ;]

długi ten weekend ;)

pamiętaj że z budą nie pojedziesz 140 a 90 i średnia wychodzi ok 60km/h 

1200km to 20h jazdy

Edytowane przez Koonrad

Napisano
Teraz, Koonrad napisał:

długi ten weekend ;)

5 dni. :ok:

1 minutę temu, Koonrad napisał:

pamiętaj że z budą nie pojedziesz 140 a 90 i średnia wychodzi ok 60km/h 

1200km to 20h jazdy

No, to jest pewien minus. Za to plusem budy jest to, że łatwo zorganizować nocleg po drodze.  :ok:

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

5 dni. :ok:

No, to jest pewien minus. Za to plusem budy jest to, że łatwo zorganizować nocleg po drodze.  :ok:

na 5dni to max węgry ;)

my praktycznie zawsze śpimy po drodze

wyjazd w piątek wieczorem, jadę do 1-2 w nocy i spać (przeważnie są to węgry)

rano pobudka, śniadanko, 2-3h jazdy i jesteśmy na termalach 

w tym roku zrobiłem 4500km, max przejazd to 850km (od 9 do 2 w nocy) :chory: - średnia 50km/h przez granice

(dobrze że miałem zmiennika ;) )

Napisano
14 godzin temu, Igorek napisał:

A ja dzwoniłem do pewnego WK i uzyskałem informację, żeby przyjść z tym co mam i zarejestrować przyczepę. Przyszedłem i mnie pogonili za brak jednego z dokumentów. Oczywiście nie interesowało ich kto mi udzielił nieprawdziwych informacji.

Jak będziesz miał na piśmie to co powiedzieli w ITD to będzie to coś warte, w przeciwnym razie działa to tylko złudnie na Twoje poczucie spokoju.

Ja miałem na piśmie bo dostałem wezwanie od ITD, liczy się :phi:?

Auto miało masę 1550kg, dopuszczalna przyczepka 2050kg, ciągnąłem przyczepkę o masię 2000kg. Czyli o 50kg przekroczyłem masę i wymagało to Viatolla.

BTW. Chyba pierwszy i ostatni raz jechałem takim zestawem, czułem jakby 2/3 mocy wyparowało, z hamowaniem też nie było super mimo, że przyczepka nówka.

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

Dokładnie to co napisałeś jest istotne, przynajmniej w pl.

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał:

Ty miałeś kiedyś kontakt z przyczepą czy jednak nie? Przyczepa to nie plastikowe pudełko, chyba że mówisz o Niewiadówce ale to tak samo jak wyłącznie mieć kiedyś Poloneza i wypowiadać się na temat współczesnej motoryzacji. Konstrukcja przyczepy to drewniany szkielet z zewnątrz pokryty lekką blachą aluminiową w kolorze maksymalnie odbijającym ciepło a wewnątrz sklejka. Pomiędzy tymi warstwami jest jakie 2cm styropianu, plus czasem coś jak wełna mineralna w pustych przestrzeniach. I teraz praktycznie: stanie nawet w pełnym słońcu ale przebywanie w przyczepie powoduje, że jesteś w cieniu. Przyczepa nie nagrzewa się bo ma doskonałą izolację. Oczywiście mam na myśli pootwierane okna bo zamykając się wiadomo, że w środku zacznie się upał. Tak czy inaczej wychodząc z przyczepy nie ma wrażenia jak w samochodzie, że wychodzisz z nagrzanego pudełka. nawet jeśli okna są pootwierane. Sam myślałem o klimie ale bez tego spokojnie można wytrzymać do +30 na zewnątrz.

Natomiast brak prysznica to nieporozumienie. Najlepiej żeby był w miarę duży bo w tych małych człowiek poci się zanim zdąży się wytrzeć.

Napisano
8 godzin temu, Ryb napisał:

W czym problem zrobić uprawnienia?

Viatoll? to żaden kłopot i koszt.

Napisano
8 godzin temu, Marcin79 napisał:

Co tutaj się zastanawiać , suma zestawu  nie może przekraczać 3,5 t.....:facepalm:cały autokącik 

Tak tak....

Napisano
15 godzin temu, Igorek napisał:

Ty miałeś kiedyś kontakt z przyczepą czy jednak nie? Przyczepa to nie plastikowe pudełko, chyba że mówisz o Niewiadówce ale to tak samo jak wyłącznie mieć kiedyś Poloneza i wypowiadać się na temat współczesnej motoryzacji. Konstrukcja przyczepy to drewniany szkielet z zewnątrz pokryty lekką blachą aluminiową w kolorze maksymalnie odbijającym ciepło a wewnątrz sklejka. Pomiędzy tymi warstwami jest jakie 2cm styropianu, plus czasem coś jak wełna mineralna w pustych przestrzeniach. I teraz praktycznie: stanie nawet w pełnym słońcu ale przebywanie w przyczepie powoduje, że jesteś w cieniu. Przyczepa nie nagrzewa się bo ma doskonałą izolację. Oczywiście mam na myśli pootwierane okna bo zamykając się wiadomo, że w środku zacznie się upał. Tak czy inaczej wychodząc z przyczepy nie ma wrażenia jak w samochodzie, że wychodzisz z nagrzanego pudełka. nawet jeśli okna są pootwierane. Sam myślałem o klimie ale bez tego spokojnie można wytrzymać do +30 na zewnątrz.

Natomiast brak prysznica to nieporozumienie. Najlepiej żeby był w miarę duży bo w tych małych człowiek poci się zanim zdąży się wytrzeć.

Te 2cm to ta doskonała izolacja :hehe: ?

W pl jest tego mało stosunkowo, ale w tym roku byłem na południu Francji i kemping był full przyczep i kamperów. Aż się zdziwiłem ale niemal każdy miał klimę i ok 50% antenę SAT. Nawet te starsze miały klimy ...

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał:

Te 2cm to ta doskonała izolacja :hehe: ?

W pl jest tego mało stosunkowo, ale w tym roku byłem na południu Francji i kemping był full przyczep i kamperów. Aż się zdziwiłem ale niemal każdy miał klimę i ok 50% antenę SAT. Nawet te starsze miały klimy ...

Mieszkałeś kiedyś w przyczepie, miałeś okazję sam się przekonać jak jest naprawdę? Te 2cm to bardzo dużo. Daje wystarczający komfort wewnątrz do 0'C (niżej nie miałem okazji testować) oraz sprawia, że przyczepa nie gotuje się w środku latem, tak jak samochód czy już bez porównania do namiotu.

Mi samemu marzy się klima, miała być "must have" ale jakoś daję radę bez. Skoro jadę na wakacje i jest gorąco to chyba tak właśnie ma być. Nie widzę sensu jeździć tam, gdzie nie da się wytrzymać i ratować się siedzeniem całymi dniami w klimatyzowanym pomieszczeniu.

Napisano
55 minut temu, Igorek napisał:

Mieszkałeś kiedyś w przyczepie, miałeś okazję sam się przekonać jak jest naprawdę? Te 2cm to bardzo dużo. Daje wystarczający komfort wewnątrz do 0'C (niżej nie miałem okazji testować) oraz sprawia, że przyczepa nie gotuje się w środku latem, tak jak samochód czy już bez porównania do namiotu.

Mi samemu marzy się klima, miała być "must have" ale jakoś daję radę bez. Skoro jadę na wakacje i jest gorąco to chyba tak właśnie ma być. Nie widzę sensu jeździć tam, gdzie nie da się wytrzymać i ratować się siedzeniem całymi dniami w klimatyzowanym pomieszczeniu.

Fizyki nie oszukasz 2cm +laminat to jest praktycznie nic.

Mieszkać nie mieszkałem, ale kiedyś nocowałem we Włoszech, o ile wieczorem jeszcze pół biedy po wietrzeniu to rano było mega duszno i gorąco. Oczywiście mówię o południu Europy gdzie często temp latem w nocy są takie jak u nas w dzień +upał w ciągu dnia robi swoje. Podobnie było w te wakacje we Francji, dzień oczywiście spędza się na zewn, ale wieczory i poranki gdyby nie klima były by uciążliwe. Tak jak to przynajmniej odczuwam, ludzie jeżdżą na południe z namiotami i jakoś żyją.  Jednak ja osobiście przyczepą bez klimy bym się nie wybrał.

Napisano
Dnia 31.08.2017 o 12:46, Ryb napisał:

To pomyśl o kamperze. Masz łazienkę z prysznicem, 100l wody, a na autostradzie włączasz tempomat na 130km/h i jedziesz jak osobówką :ok:

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

Fizyki nie oszukasz 2cm +laminat to jest praktycznie nic.

Mieszkać nie mieszkałem, ale kiedyś nocowałem we Włoszech, o ile wieczorem jeszcze pół biedy po wietrzeniu to rano było mega duszno i gorąco. Oczywiście mówię o południu Europy gdzie często temp latem w nocy są takie jak u nas w dzień +upał w ciągu dnia robi swoje. Podobnie było w te wakacje we Francji, dzień oczywiście spędza się na zewn, ale wieczory i poranki gdyby nie klima były by uciążliwe. Tak jak to przynajmniej odczuwam, ludzie jeżdżą na południe z namiotami i jakoś żyją.  Jednak ja osobiście przyczepą bez klimy bym się nie wybrał.

Ryb stwierdził, że przyczepa jest nagrzewającym się pudełkiem i nie wyobraża sobie takiej bez klimy. Ja zauważyłem, że wcale tak nie jest i w większości przypadków można wytrzymać bez niej. Czy ja dobrze rozumiem, że próbujesz teraz udowodnić mi, że klima jest absoloutnie konieczna bo nigdy nie mieszkając w przyczepie twierdzisz, że "praktycznie"(!!) izolacja termiczna nie istnieje oraz w skrajnych przypadkach bez klimy się nie da?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.