Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Serwis Opla w Niemczech

Featured Replies

Napisano

Witam,

Pomóżcie koleżanki i koledzy. Nie mogę rozszyfrować dwóch wpisów w ASO Opla w Niemczech.

1. FZG Teilzerlegung

2. §47 StVZO Abgasuntersuchung 
Hauptuntersuchung (HU)

Co to może oznaczać? Bardzo proszę o pomoc.

Napisano

Są to czynności przeprowadzane podczas "naszego" badania technicznego zwanego HU , punkt drugi dotyczy badania spalin.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, gobi napisał:

Są to czynności przeprowadzane podczas "naszego" badania technicznego zwanego HU , punkt drugi dotyczy badania spalin.

a ten pierwszy ? szczególnie ten skrót  FZG nie wiem co może oznaczać 

Napisano

FZG = pojazd , auto.

Napisano
  • Autor

jak mam to  rozumieć że "pojazd był rozebrany" ???

Napisano

Nie wierz ślepo w Google , tu nie chodzi o rozebranie pojazdu a o wyszczególnienie , wskazanie i rozpisanie dokonanych czynności dokonanych podczas tzw przeglądu .

Wklej cały dokument to się będziemy mogli o coś zaczepić a nie o wyrwane jakieś pojedyncze  wyrazy się szczypiesz   :oki:

Napisano
  • Autor

Niestety ma tylko to :(

corsa.jpg

Napisano
Dnia 30.08.2017 o 21:12, Andrzej napisał:

1. FZG Teilzerlegung

Niestety ale moim zdaniem był jakiś to jakiś częściowy demontaż/rozbiórka auta .

Napisano
  • Autor

Ciekawe czy serwis w DE odpisałby gdym nasmarował maila do nich z zapytaniem co było robione przy tej rozbiórce? Ktoś pomoże napisać do nich maila w ich języku ?

Napisano
45 minut temu, Andrzej napisał:

Ktoś pomoże napisać do nich maila w ich języku ?

Wklep w tłumacza i wklej coś poradzimy :oki: 

Napisano
  • Autor

Guten Tag

Ich bin der neue Besitzer von Opel Corsa, der von Ihnen bedient wurde. Bei Opel in Polen kann ich nur die allgemeinen Daten überprüfen. Ich möchte Sie um eine detaillierte Beschreibung der Arbeit bitten, die auf Ihrer Website durchgeführt wurde. Ich interessiere mich besonders für Informationen über die Website bei 104547 km. Angehängtes Dokument bestätigt, dass ich der Besitzer und eine Liste der polnischen Service.

Napisano
Godzinę temu, Andrzej napisał:

Guten Tag

Ja bym wysłał i czekał - przy odrobinie szczęścia może ktoś coś odpowie.

Jak znam Niemców to będą marne szanse.

Jedyna nadzieja w obcokrajowcach , jak się trafi jakiś pracowity i pomocny to się odezwie a jak już się nauczył niemieckiego porządku to zapomnij o temacie.

Coś się dzieje z tą Corsą że tak drążysz temat ?

Napisano
9 minut temu, gobi napisał:

Ja bym wysłał i czekał - przy odrobinie szczęścia może ktoś coś odpowie.

Jak znam Niemców to będą marne szanse.

A nieprawda - mogą odpisać. Kiedyś kupiłem samochód który przez pierwsze miesiące swej kariery służył jako demo salonu gdzieś w Bawarii. Nie miałem papieru do przedłużonej gwarancji - napisałem (po angielsku) do dealera, który sprzedał ten samochód maila z prośbą o potwierdzenie że przedłużona gwarancja jest i przesłanie skanu umowy. Odpowiedzieli, potwierdzili że jest, ale skanu nie dali.

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, gobi napisał:

Coś się dzieje z tą Corsą że tak drążysz temat ?

Niemka miesiąc po ostatnim w/w serwisie sprzedała auto. Samochód podczas zakupu był ok, teraz po przejechaniu dłuższej trasy zaczyna puszczać olej wszystkimi możliwymi uszczelkami ( miska, rozrząd, głowica) :(. Olej dodatkowo podczas rutynowej wymiany miał dziwne zielone zabarwienie. 

Napisano
6 godzin temu, Andrzej napisał:

Niemka miesiąc po ostatnim w/w serwisie sprzedała auto. Samochód podczas zakupu był ok, teraz po przejechaniu dłuższej trasy zaczyna puszczać olej wszystkimi możliwymi uszczelkami ( miska, rozrząd, głowica) :(. Olej dodatkowo podczas rutynowej wymiany miał dziwne zielone zabarwienie. 

Wyczyścili do sprzedaży , zalali jakis motodoctor i teraz powoli wychodzi 

Napisano
21 minut temu, michalkl1 napisał:

Wyczyścili do sprzedaży , zalali jakis motodoctor i teraz powoli wychodzi 

No i ?

Co się stało przed wyczyszczeniem kolega chce wiedzieć .

Serwis w DE najpewniej też nie pomoże .

Niech szuka dobrego serwisu u siebie i zdiagnozuje stan auta.

I teraz :

- jak ma pieniądze i czas niech wynajmie fachowców to zrobią porządek na zlecenie klienta 

- jak ma czas i pieniądze niech sam się szarpie z Niemcami , serwis , sprzedawca, pośrednik i ktokolwiek tam jeszcze uczestniczył w tej transakcji 

- jak już będzie wiedział że potrzebuje inny silnik czy całą masę innych części - niech się szykuje na wydatki

Można tu wymyślać do znudzenia a i tak nie za dużo to pomoże dla szczęśliwego posiadacza Opla....

Napisano
8 godzin temu, Andrzej napisał:

Olej dodatkowo podczas rutynowej wymiany miał dziwne zielone zabarwienie.

Może to po prostu był Magnatec Professional zalany. Ten olej ma zielony kolor.

Edytowane przez shapyr
literówka

Napisano
A nieprawda - mogą odpisać. Kiedyś kupiłem samochód który przez pierwsze miesiące swej kariery służył jako demo salonu gdzieś w Bawarii. Nie miałem papieru do przedłużonej gwarancji - napisałem (po angielsku) do dealera, który sprzedał ten samochód maila z prośbą o potwierdzenie że przedłużona gwarancja jest i przesłanie skanu umowy. Odpowiedzieli, potwierdzili że jest, ale skanu nie dali.
Mnie również odpisali potwierdzając przebieg i opisując dokładnie wykonane czynności serwisowe. W mailu podałem nr vin.
Napisano
Dnia 3.09.2017 o 21:12, shapyr napisał:

Może to po prostu był Magnatec Professional zalany. Ten olej ma zielony kolor.

+1 Oleje Castrola z serii Professional są zielone i 'świecą' w UV.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.