Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód do 5000 zł.

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Potrzebny jest samochód dla kobiety do miasta za tą zawrotną kwotę. Mamy 5000 zł. + ewentualny pakiet startowy.

Auto na  dojazdy do stacji PKP, po mieście, zawieźć córkę do żłobka itp. rzeczy. Ogólnie ma być bezawaryjny, mieć klimę i tyle. Koniecznie benzyna, najlepiej 5 drzwiowa. Ogólnie ma mi nie być szkoda jak jakiś Janusz parkowania go obije, albo przerysuje.

Nie mam rozeznania w tej kwocie, da się coś kupić pokroju fabii 1, pandy lub corsy, czy same gruzy raczej?

Obecnie jeździmy octavią combi 1.9 TDI i trochę szkoda targać to po mieście.

Napisano

Wszystko się da.

Ale temat jest o tyle trudny, że oczekujesz bezawaryjnego, sprawnego, pewnie niedużego (B) autka z 5 drzwiami i klimą za 5000.

Nie tylko Ty byś chciał. Typowe "drugie auto dla żony". Do tego skąpisz, bo tylko 5.000. I to na początku września się obudziłeś ;)

Więc sytuacja jest taka, że wraz z bardzo wieloma innymi drapieżnikami polujesz w dżungli na słodkiego króliczka, pośród tysięcy leżących wokół dla zmyłki przypudrowanych zwłok i padliny.

Zatem czeka Cię długie szukanie. Sam przez to przechodziłem.

Zawężanie się tutaj do konkretnego modelu, albo i kilku - jest całkowicie bezsensowne.

A i radziłbym dopuścić segment C. I modlić isę ,żeby ten znaleziony był w na tyle przyzwoitym stanie, żeby najbliższe wydatki nie były mocno bijące po kieszeni.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, wald0 napisał:

A i radziłbym dopuścić segment C. I modlić isę ,żeby ten znaleziony był w na tyle przyzwoitym stanie, żeby najbliższe wydatki nie były mocno bijące po kieszeni.

Zasadniczo trafiłeś w sedno. Pozostaje szukać ;]

Napisano

Najprostsze będzie znalezienie gulfa3, najwięcej jest 1.8 gdzie 99% ma gazownię lub oczywiście klekot 1.9. Blacha bez dziur i klima  w tej cenie bez problemu, części tańsze niż w seicento, dostępność nieograniczona i duża bezawaryjność z prostej konstrukcji. Jak ktoś przywali to nie szkoda ;] Jedynie rocznikowo staruszki  i wygląd... 

Przez rok jazdy ventem 1.8 gdzie to zwykły gulf 3 tylko w sedanie ( gulfa nie chciałem) jestem bardziej niż zadowolony, do codzienne tłuczenia spełnia moje oczekiwania w 100% 

Napisano
  • Autor
49 minut temu, analyzer64 napisał:

Astra F z silnikiem 1.6 8v :ok: Jeszcze zostanie pieniędzy na pakiet startowy.

Za duże :/ Poza tym chyba nie chciałbym do tego modelu wracać. Miałem kiedyś 1.8 8V ;]

Napisano
Dnia 4.09.2017 o 15:40, jarzab11 napisał:

Ja kupiłem dla żony punto 2...ma klimę, 4 poduszki,city,elektrykę. Żona go uwielbia

Napisano
24 minuty temu, AstraC napisał:

5 godzin temu, analyzer64 napisał:

Astra F z silnikiem 1.6 8v :ok: Jeszcze zostanie pieniędzy na pakiet startowy.

Panowie... Wy tak serio czy sobie jaja robicie?

Za 5k kupi zarówno Corsę C zdatną do jazdy, jak i Astrę G więc polecanie takich jak w/w zabytków to imo nieporozumienie. :ok: 

Zwróciłbym jeszcze uwagę na Clio (byle nie dci), Puga 206. Yariskę. :ok: 

Napisano
11 godzin temu, pawli82 napisał:

Ja kupiłem dla żony punto 2...ma klimę, 4 poduszki,city,elektrykę. Żona go uwielbia

Progi całe? Jak tak to oczywiście jeden z bdb wyborów.

Napisano
  • Autor
47 minut temu, Pyrekcb napisał:

Za podobną kasę kupiliśmy krajowe 10letnie aveo z autentycznym przebiegiem ~100tkm. 

Za tym też się mocno rozglądam.

Napisano
2 minuty temu, jarzab11 napisał:

Za tym też się mocno rozglądam.

Problemem jest warunek klima - auta "od dziadków" często jej nie posiadają.

Jest opcja dorzucenia za tysiąc z hakiem, ale nie wiem, czy zabawa warta zachodu przy takim aucie.

Napisano
17 godzin temu, jarzab11 napisał:

Za duże :/ Poza tym chyba nie chciałbym do tego modelu wracać. Miałem kiedyś 1.8 8V ;]

Astra F to nieduży kompakt, wiele aut segmentu B ma gabaryty niemal takie same.

Napisano

Samochód za tą kwotę na pewno będzie już miał sporo na karku i co jakiś czas będziesz musiał w nim podłubać - nie ma cudów. Najważniejsze, żeby jak narzadziej, a części były łatwo dostępne.

Może Yaris mk1 - jeśli trafisz niebitego i niezajechanego przez dostawcę pizzy, to jest to bardzo trwała i przewidywalna konstrukcja. Znam człowieka który sciągnął kobiecie kilkuletnią używkę z 10 lat temu. Teraz samochód ma kilknaście lat, ponad 200 kkm nalotu i nie chce się psuć.

Napisano
13 godzin temu, wald0 napisał:

Progi całe? Jak tak to oczywiście jeden z bdb wyborów.

właśnie cały jest ok. Ale na wiosnę będzie szedł na handel.Mały się rodzi lada moment i przyda się 5 drzwi

Napisano
Dnia 4.09.2017 o 15:40, jarzab11 napisał:

Witajcie

Potrzebny jest samochód dla kobiety do miasta za tą zawrotną kwotę. Mamy 5000 zł. + ewentualny pakiet startowy.

Auto na  dojazdy do stacji PKP, po mieście, zawieźć córkę do żłobka itp. rzeczy. Ogólnie ma być bezawaryjny, mieć klimę i tyle. Koniecznie benzyna, najlepiej 5 drzwiowa. Ogólnie ma mi nie być szkoda jak jakiś Janusz parkowania go obije, albo przerysuje.

Nie mam rozeznania w tej kwocie, da się coś kupić pokroju fabii 1, pandy lub corsy, czy same gruzy raczej?

Obecnie jeździmy octavią combi 1.9 TDI i trochę szkoda targać to po mieście.

Punto 2 po 2000r. z 1,2 8v lub 1,2 16v. 6 poduch/klima.

Blachy jak ktoś zadbał, to są zdrowe - nie ma tragedii.

Jako były użytkownik kilku sztuk -> polecam.

• 1 rok później...
Napisano

Przerabiałem temat kilkukrotnie... Ja stawiam na Clio 2 faza 3 1.2-1.4 8v lub 16v; druga propozycja to corsa C (tylko nie 3 cylindrowa 😬).

Proste tanie w utrzymaniu auta. W tej cenie można znaleźć przyzwoity egzemplarz.

Choć ostatnio też miałem podobny dylemat ale tym razem zafiksowałem się na Astrę 2 (bo nieco wygodniejsza i przestronniejsza od mniejszych "braci"). W końcu znalazłem coś poniżej 5 tys. ale wizualnie pozostawia trochę do życzenia (na szczęście mechanicznie bdb).

PS. Hyundai Getz, Chevrolet Aveo itp. niby też ale oglądane miały już ślady korozji a tam blacha kiepskawa...

Edytowane przez Jaceq_P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.