Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Captur 1.2 Tce

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pytanie kieruje do posiadaczy Renault Captur z silnikiem 1.2 tce ze skrzynią manual.

Czy w tych autach ujawniają się jakieś usterki silnika, turbo , skrzyni lub osprzętu silnika (mam tutaj na myśli np. rolki pasków itp.)? 

Pozdrawiam

Napisano

To jest ten sam silnik co w Kyszkysz. Na forach Nissana były wątki o nadmiernej konsumpcji oleju. Ja miałem przez rok Kyszkysz i szczęśliwie nie spotkało mnie to. Poszukaj wątków na forach czy usunięto ten problem. No chyba, że Nissan coś w tym grzebał czego nie robiło Renault i tylko w Japońcu znikał olej.

Napisano
Dnia 10.09.2017 o 20:31, marcin44 napisał:

Witam!

Pytanie kieruje do posiadaczy Renault Captur z silnikiem 1.2 tce ze skrzynią manual.

Czy w tych autach ujawniają się jakieś usterki silnika, turbo , skrzyni lub osprzętu silnika (mam tutaj na myśli np. rolki pasków itp.)? 

Pozdrawiam

Z informacji mojego kumpla pracującego już lata w ASO te silniki żrą olej, jest to ponoć dość popularna ,,właściwość'' tych jednostek. 

Napisano

Mamy Captura. U mnie po 9000 tys km spokój. Oleju nie dolewalem. Jak dla mnie coś jest nie halo z zawieszeniem silnika/ skrzyni bo poszarpuje drążkiem przy dodawaniu i odejmowaniu gazu a ASO oczywiście uważa ze wszystko Oki. 

Napisano

jakie jest zużycie paliwa? Krążyły opinie w necie ze średnie to nawet pow 9 l/100 (ale to było o wersji z automatem).

Napisano
2 godziny temu, 1Marek1 napisał:

jakie jest zużycie paliwa? Krążyły opinie w necie ze średnie to nawet pow 9 l/100 (ale to było o wersji z automatem).

Kyszkysz w warunkach miejskich (Wrocław), trasa do pracy 20 km, z czego połowa w korku, spalanie 8,8 litra wg komputera. Trasa, prędkość przelotowa 110-130 km\h - 6,3 l\100.

Edytowane przez spad

Napisano
  • Autor

Witam!

Dzięki za odpowiedzi!

Z informacji jakie posiadam spalanie średnie w Capturze po przejechaniu  10 tys. km przy normalnej jeździe waha się w granicach od 5,9 l (z trybem ECO) do 7,5l/100km w zależności od warunków na drodze przy wyłączonym cały czas start/stopie.

Pozdrawiam

Napisano

Kolega ma 2x renie z tym silnikiem. Kadjar i kangoo.
W obydwu przy 19kkm polecial napinacz rozrzadu. 2-3 tygodnie bez auta.

#
I po co ja to wklepalem.

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał:

Kolega ma 2x renie z tym silnikiem. Kadjar i kangoo.
W obydwu przy 19kkm polecial napinacz rozrzadu. 2-3 tygodnie bez auta.

Eeee....to mój ma już 21 kkm ,i na pewno będzie teraz śmigał ;]. A tak na marginesie ,Tce w renówkach  to cała gama silników od 0,9 do 2,0 .Jeśli chodzi o 1,2 Tce , jest cały galimatias ,te wczesne, to starsza konstrukcja z wtryskiem pośrednim i paskiem rozrządu. Nowsze ...wtrysk bezpośredni i łańcuch. Stosowane w Capturach miały 120 KM i w/g tego co słyszałem ,różniły się dość znacznie od rodziny Tce Energy (115/130 KM ) stosowanych w Megankach  ,Kadjarach i Nissanach. Także nie każdemu psu na imię Burek

PS. A te 3 tygodnie bez auta ,to zapewne dlatego  ,że serwis nie był w stanie stwierdzić z jakim silnikiem  ma do czynienia i zamówić właściwych części :hehe:.

Napisano

3 tygodnie dlatego ze rozebrali, wysłali do centrali. Co ciekawe jedno auto ma 2 lata, drugie 9 miesiecy.

#

I po co ja to wklepalem.

Napisano

Spalanie po Waw w godzinach szczytu dojazd do pracy jakieś 9l... w zimę pewnie będzie dycha. Po trasie z 7l ale w sumie dłuższej trasy niż 120 km to jeszcze nim nie zrobiłem :) Żona nim jeździ. 

Napisano
18 godzin temu, stalan napisał:

Eeee....to mój ma już 21 kkm ,i na pewno będzie teraz śmigał ;]. A tak na marginesie ,Tce w renówkach  to cała gama silników od 0,9 do 2,0 .Jeśli chodzi o 1,2 Tce , jest cały galimatias ,te wczesne, to starsza konstrukcja z wtryskiem pośrednim i paskiem rozrządu. Nowsze ...wtrysk bezpośredni i łańcuch. Stosowane w Capturach miały 120 KM i w/g tego co słyszałem ,różniły się dość znacznie od rodziny Tce Energy (115/130 KM ) stosowanych w Megankach  ,Kadjarach i Nissanach. Także nie każdemu psu na imię Burek

PS. A te 3 tygodnie bez auta ,to zapewne dlatego  ,że serwis nie był w stanie stwierdzić z jakim silnikiem  ma do czynienia i zamówić właściwych części :hehe:.

A czym się różni od 115KM? Żeby nie było te z Nissana oprócz zdarzającego się spalania oleju, kończącego się wymianą silnika, mają też łańcuch rozrządu o trwałości niekiedy 20tkm :hehe:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.