Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Likwidacja szkody z OC a dopłata Vat

Featured Replies

Napisano

Cześć, 

Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji:

- jest samochód wzięty w leasingu

- była szkoda likwidowana z OC sprawcy 

- szkodę likwidowałem bezgotówkowo w autoryzowanym warsztacie.

- warsztat upomina się dziś, żebym dopłacił VAT

- prowadzę jednoosobową działalność ale nie jestem płatnikiem VAT.

Czy to jest prawidłowe działanie warsztatu? 

Nie chce mi się wierzyć, że w przypadku kolizji gdzie ktoś szkodę spowodował ja mam jeszcze dopłacać do jej likwidacji. I tak już dopłaciłem ( w sensie utraty wartości samochodu po szkodzie)

Czy szanowne grono coś podpowie?

Napisano
2 minuty temu, maciekCC napisał:

I tak już dopłaciłem ( w sensie utraty wartości samochodu po szkodzie)

Wiesz, że możesz ubiegać się od TU sprawcy rekompensaty za zmniejszenie wartości?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, wladmar napisał:

Wiesz, że możesz ubiegać się od TU sprawcy rekompensaty za zmniejszenie wartości?

Nie wiedziałem, cenna rada . Dzięki

Napisano
16 minut temu, maciekCC napisał:

Cześć, 

Nie chce mi się wierzyć, że w przypadku kolizji gdzie ktoś szkodę spowodował ja mam jeszcze dopłacać do jej likwidacji. I tak już dopłaciłem ( w sensie utraty wartości samochodu po szkodzie)

Tak ze masz auto ubezpieczone od kwoty netto. 

Ok oc sprawcy...dziwna sprawa. Dzwon do Tu.

Edytowane przez Marcin79

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Marcin79 napisał:

Tak ze masz auto ubezpieczone od kwoty netto. 

mam ubezpieczone brutto

Napisano
Teraz, maciekCC napisał:

mam ubezpieczone brutto

Ok nie doczytalem...chyba jakis walek.

Napisano

Przy zgłaszaniu szkody powinno być składane oświadczenie dotyczące czy jesteś płatnikiem Vat, skontaktuj się z TU i dowiedz co mają w dokumentach.

Napisano

Przeciez to jest oc. Jak vat? Z ac to rozumiem dyskusje i skladke od brutto albo netto.

Odliczyles vat przy zakupie? Jak nie to brutto jak psu kij sie nalezy. 

Napisano

spokojnie, nie gorączkuj się tak. Odszkodowanie jest pomniejszane o Vat w takiej wysokości, w jakiej przysługuje Ci odliczenie: 100% - służbowe, 50% - użytkowanie mnieszane, 0% - dla nievatowców.

@maciekCC powinien zgłosić się do ubezpieczyciela i złożyć pismo, że nie jest płatnikiem vat i z tego tytułu odszkodowanie musi być wypłacone w pełnej wysokości.

Napisano
3 godziny temu, maciekCC napisał:

Cześć, 

Przerabialem ostatnio, jest nowa moda wśród ubezpieczycieli. Jako ze auto jest w leasingu firma leasingowa na 100% może odliczyć VAT. / przepisy mówią o właścicielu a nie użytkowniku.  Miałem tak przy szkodzie z oc gościa z compensy, ja mogę odliczyć 50% wiec tyle zapłaciłem druga cześć. Później się okazało ze ubezpieczania odmówiła drugiego pół. Sprawa rozwiązana została tak ze ja dostałem korektę na 0 a cała szkoda poszła na konto właściciela (vw leasing) a oni mogli odliczyć cały vatVAT

Napisano

Odwołuj się. Nie jesteś płatnikiem VAT - nie mają prawa Ci potrącić. Jesteś płatnikiem VAT - teoretycznie mają prawo Ci potrącić, ale jest to totalną niesprawiedliwoscią, bo skoro nie z Twojej winy nastąpiła szkoda, to rażącą niesprawiedilwością jest to byś musiał ponosić tego koszty Ty, a nie sprawca lub jego ubezpieczyciel. Jak dla mnie kłóci się to z ideą ubezpieczenia OC. Ja już dwa razy odzyskałem od towarzystw pełny VAT, choć początkowo chcieli pokryć tylko 50%. Najpierw oddali 50% a potem dopłacili resztę. W jednym przypadku to samo było z VATem od kosztów najmu samochodu zastępczego.

Napisano
4 minuty temu, Manx napisał:

Odwołuj się. Nie jesteś płatnikiem VAT - nie mają prawa Ci potrącić. Jesteś płatnikiem VAT - teoretycznie mają prawo Ci potrącić, ale jest to totalną niesprawiedliwoscią, bo skoro nie z Twojej winy nastąpiła szkoda, to rażącą niesprawiedilwością jest to byś musiał ponosić tego koszty Ty, a nie sprawca lub jego ubezpieczyciel. Jak dla mnie kłóci się to z ideą ubezpieczenia OC. Ja już dwa razy odzyskałem od towarzystw pełny VAT, choć początkowo chcieli pokryć tylko 50%. Najpierw oddali 50% a potem dopłacili resztę. W jednym przypadku to samo było z VATem od kosztów najmu samochodu zastępczego.

Przeczytaj przepisy dotyczą one właściciela nie użytkownika. Tez mi się tak wydawało ale mi udowodnili ze nie mam racji. Oczywiście 95% ubezpieczalni nie robi takiego cyrku

Napisano
10 minut temu, arogal01 napisał:

Przeczytaj przepisy dotyczą one właściciela nie użytkownika. Tez mi się tak wydawało ale mi udowodnili ze nie mam racji. Oczywiście 95% ubezpieczalni nie robi takiego cyrku

Fakt. Założyciel wątku dostał po kieszeni, bo właściciel płatnik.

U mnie w obu przypadkach było tak, że zarówno użytkownik jak i właściciel są płatnikami VAT. Po odwołaniu dostałem zwrot całego VAT i uważam że sprawiedliwości stało się zadość.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za porady. Proszę poprawcie mnie jezeli się mylę. To leasing powinien zapłacił warsztatowi VAT a później go sobie odliczyć?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Napisano
8 godzin temu, maciekCC napisał:

Dziękuję za porady. Proszę poprawcie mnie jezeli się mylę. To leasing powinien zapłacił warsztatowi VAT a później go sobie odliczyć?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Jak leasing będzie łaskawy ;) ja robiłem w aso vw i leasing by vw wiec się szybko dogadali. Kluczem było to ze faktury za naprawę były wystawione na leasing

Napisano

Niestety, ale muszę przyznać rację ubezpieczycielowi. Szkoda jest rozpatrywana na poziomie właściciela, a w tym przypadku właścicielem jest leasing, który jest w pełni płatnikiem VAT.

Tego typu sytuacje, były już rozpatrywane nawet przez sądy.

"Odszkodowanie za szkodę poniesioną przez podatnika podatku VAT na skutek zniszczenia rzeczy, ustalone według ceny rzeczy, nie obejmuje podatku VAT mieszczącego się  w tej cenie, w zakresie, w jakim poszkodowany może obniżyć należny od niego podatek o kwotę podatku naliczonego przy nabyciu rzeczy (uchwała SN z dnia 1997.04.22 III CZP 14/97 OSNC 1997/8/103).

Z uwagi na fakt, iż  właścicielem pojazdu jest LEASING - podatnik podatku VAT, który ma możliwość uwzględnienia podatku VAT, ponieważ pojazd stanowi składnik jego majątku, brak jest podstaw do uznania roszczenia w kwocie brutto.

Właścicielem pojazdu jest Leasing i szkoda powstała w jego majątku, a nie w majątku użytkownika i to właściciel decyduje o sposobie likwidacji szkody. Zatem odszkodowanie dla podatnika podatku VAT (w tym przypadku leasingu) jest ustalane w kwocie netto."

Nie powinno być natomiast problemu, by dogadać się z leasingiem w sprawie przejęcia VAT po naprawie, praktycznie wszystkie firmy leasingowe maja to w swoich OWUL-ach i są na to przygotowana. Kwestia tego jak podejdą do tematu, czy będą chcieli za to opłatę, czy też mają to wliczone w ryzyko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.