Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wkład kominkowy, w rekuperacja

Featured Replies

Napisano

Byłem przekonany do zakupu wkładu kominkowego ZUZIA 16 z linku poniżej, jednak nie jest on przeznaczony do domu z rekuperacją. Czy ma to jakieś znaczenie? Kominek będzie funkcje ozdobną, a nie funkcjonalną... We wtorek będę miał spotkanie z osobą, która wykona kominek i chciałbym być przygotowany do rozmowy.

https://kratki.com/sklep/pl/produkt/2243/zuzia-16-lewy-bs-deco

Napisano

Ma. Chodzi o większość szczelność wkładu.

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, sherif napisał:

Ma. Chodzi o większość szczelność wkładu.

Ma to aż takie znaczenie? Czy nie zawracać sobie tym głowy?

Napisano
38 minut temu, sadlos napisał:

Raczej bardziej bym zwracał uwagę na konieczność pobierania powietrza z zewnątrz do spalania.

Dodatkowo nie powinien mieć nadmuchu powietrza z pomieszczenia na szybę, czyli powinna być piroliza i szczelne drzwiczki.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, maras77 napisał:

Raczej bardziej bym zwracał uwagę na konieczność pobierania powietrza z zewnątrz do spalania.

Dodatkowo nie powinien mieć nadmuchu powietrza z pomieszczenia na szybę, czyli powinna być piroliza i szczelne drzwiczki.

Mam doprowadzone powietrze z zewnatrz do kominka.

Napisano
Teraz, sadlos napisał:

Mam doprowadzone powietrze z zewnatrz do kominka.

A wkład ma wejście na to powietrze?

Napisano
  • Autor
59 minut temu, maras77 napisał:

A wkład ma wejście na to powietrze?

Trafne pytanie! myślałem, że wszystkie mają:/ W takim razie wkład ZUZIA odpada, zostaje ZIBI z linku poniżej. Opinie ma całkiem dobre.

https://kratki.com/sklep/pl/produkt/3068/zibi-12-lewy-bs-deco

Napisano
3 minuty temu, sadlos napisał:

Trafne pytanie! myślałem, że wszystkie mają:/ W takim razie wkład ZUZIA odpada, zostaje ZIBI z linku poniżej. Opinie ma całkiem dobre.

Stalowy - zapewne ma mniejsza trwałość, niż żeliwny.

Na pewno wentylator w obudowie, gdzie jest wkład zwiększy jego trwałość  o lata.

U teściów sami robiliśmy obudowę i zamontowany za kominkiem jest wentylator od chłodnicy samochodowej, ze sterowaniem prędkości.

Bardzo cichy i bardzo wydajny.

I bardzo dobrze odbiera ciepło z wkładu i nie pozwala na przegrzewanie.

Napisano
2 godziny temu, sadlos napisał:

Pierwsza kwestia to kwestia bezpieczeństwa, przy wymuszonej wentylacji i kominku który nie jest do niej przystosowany może teoretycznie dojść do ciągu wstecznego. Np gdy wentylacja jest po jakimś czasie roztrojona (ktoś bawil się regulacją kratek nawiewnych lub wywiewnych, został przygnieciony przewód, itd) i wytworzy się podciśnienie, wtedy dym może zacząć wydostawać się nieszczelnościami. Bardziej oczywiście jest to realne przy rozpalaniu.

Druga kwestia to szczelność domu, jeżeli ktoś inwestuje w dobre okna, odpowiednią termoizolację/szczelność ścian oraz dachu, do tego dokłada rekuperator to trochę kłóci się dokładanie nieszczelnego kominka. Poprostu przez jego nieszczelności będzie zaciągane zimne pow lub wypychane ciepłe.

Trzecia to kwestia przepisów i norm szczelności domów przy zastosowaniu wentylacji wymuszonej.

Napisano
21 godzin temu, maras77 napisał:

Stalowy - zapewne ma mniejsza trwałość, niż żeliwny.

Na pewno wentylator w obudowie, gdzie jest wkład zwiększy jego trwałość  o lata.

U teściów sami robiliśmy obudowę i zamontowany za kominkiem jest wentylator od chłodnicy samochodowej, ze sterowaniem prędkości.

Bardzo cichy i bardzo wydajny.

I bardzo dobrze odbiera ciepło z wkładu i nie pozwala na przegrzewanie.

Jak się objawia przegrzewanie wkładu ?

Dotyczy tyko stalowych?

Napisano
43 minuty temu, Tomrad napisał:

Dotyczy tyko stalowych?

Ja palę dużo w kominku - to jest jedyne ogrzewanie oprócz grzejników elektrycznych.

Spalam kilka metrów przestrzennych drewna rocznie i nie widzę, by cokolwiek działo się z kominkiem.

Tylko ruszt się trochę wygiął, więc go odwróciłem wygięciem do góry ;]

Napisano
Dnia 1.10.2017 o 22:36, sadlos napisał:

Ten się nadaje, przynajmniej teoretycznie. Główna rzecz w przypadku rekuperacji, to brak jakiegokolwiek pobierania powietrza z pomieszczenia - tylko dolot z zewnątrz.

Przy rekuperacji, zwłaszcza w przypadku kiedy rekuperator rozmraża wymiennik zmniejszając prędkość wentylatora nawiewnego w domu tworzy się lekkie podciśnienie. Jeśli kominek będzie nieszczelny, to przez niego będzie ciągnąć powietrze, co może być bardo groźne. W przypadku rozmrażania grzałką, bądź GWC - warunki ciśnienia też mogą się lekko zmieniać.

Nie myślałeś o innym producencie niż Kratki? 

Napisano
  • Autor
40 minut temu, Majkiel napisał:

Ten się nadaje, przynajmniej teoretycznie. Główna rzecz w przypadku rekuperacji, to brak jakiegokolwiek pobierania powietrza z pomieszczenia - tylko dolot z zewnątrz.

Przy rekuperacji, zwłaszcza w przypadku kiedy rekuperator rozmraża wymiennik zmniejszając prędkość wentylatora nawiewnego w domu tworzy się lekkie podciśnienie. Jeśli kominek będzie nieszczelny, to przez niego będzie ciągnąć powietrze, co może być bardo groźne. W przypadku rozmrażania grzałką, bądź GWC - warunki ciśnienia też mogą się lekko zmieniać.

Nie myślałeś o innym producencie niż Kratki? 

Firma, ktora wykona mi kominek bazuje tylko na wkladach z kratki.pl Na chwile obecna będzie wklad LUCY 12. Jest on przeznaczony do rekuperacji.

Napisano
22 godziny temu, Tomrad napisał:

Dotyczy tyko stalowych?

Żeliwny może pęknąć.

Stalowy się odkształca i rdzewieje, mogą się zrobić dziury.

Jak demontowałem stalowy kominek w czasie remontu (po poprzednim właścicielu domu) to był po prostu powyginany i w niektórych miejscach blacha była znacząco cieńsza od korozji.

Analogicznie, jak stary grill.

Ale to był wkład bez szamotowych wkładek od środka.

Napisano
3 godziny temu, maras77 napisał:

Żeliwny może pęknąć.

Stalowy się odkształca i rdzewieje, 

No dobra, ale co może powodować przegrzewanie wkładu że trzeba go chłodzić wentylatorem?

Napisano
7 minut temu, Tomrad napisał:

No dobra, ale co może powodować przegrzewanie wkładu że trzeba go chłodzić wentylatorem?

Jak dasz za ciasną obudowę, to naturalne chłodzenie i odbiór ciepła są mało wydajne i wkład się mocno rozgrzewa.

Wentylator jest po to, aby odebrać ciepło i rozprowadzić je po pomieszczeniu. Działa bardzo cicho a efekt jest taki, jakby kilka farelek dmuchało przez wywiewy.

Dodatkowo - nie ma zapachu palonego kurzu, nie ma ciemnych śladów z przepalonego kurzu przy wylotach powietrza - bo jest duży strumień powietrza i jest ono chłodniejsze, niż bez wentylatora.

Odbiór ciepła jest tak wydajny, że rury kominowej z radiatorem spokojnie można dotknąć palcem bez oparzenia się.

Chłodzenie wkładu i zwiększanie jego żywotności to efekt uboczny ogrzewania pomieszczenia.

Napisano

Wszystkie moje pytania wynikają z objawów mojego kominka z wkładem Uniflam z szybrem, bez płaszcza wodnego 15kW. Otóż po mocnym rozgrzaniu tak po 1,5- 2 godz. pojawia się taki nieprzyjemny zapach, jakby topiło się coś z tworzywa sztucznego. Zastanawiam się na przyczyną tego zjawiska. Dzieje się to od początku użytkowania, z tym że obecnie jest ten zapach słabszy.

Edytowane przez Tomrad

Napisano
7 godzin temu, Tomrad napisał:

Wszystkie moje pytania wynikają z objawów mojego kominka z wkładem Uniflam z szybrem, bez płaszcza wodnego 15kW. Otóż po mocnym rozgrzaniu tak po 1,5- 2 godz. pojawia się taki nieprzyjemny zapach, jakby topiło się coś z tworzywa sztucznego. Zastanawiam się na przyczyną tego zjawiska. Dzieje się to od początku użytkowania, z tym że obecnie jest ten zapach słabszy.

długo masz ten kominek ?

U mnie przez miesiąc też śmierdziało, ale bardziej taką wypalaną farbą :)

Teraz jak odpalałem po sezonie letnim to przez pierwsze 2h waliło palonym kurzem, bo wiadomo, że się nazbierał.

Może obudowa lub wykończenia ma jakiś kontakt z rozgrzanym wkładem ?

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał:

długo masz ten kominek ?

Od początku, czyli 5 rok.

Też myślałem że się musi "przepalić", (zupełnie jak po jakiejś nieudanej naprawie w aucie :hehe:) ale po którymś razie dałem sobie spokój i odpalam tylko okazjonalne starając się nie przegrzać go.

Napisano
1 minutę temu, Tomrad napisał:

Też myślałem że się musi "przepalić", (zupełnie jak po jakiejś nieudanej naprawie w aucie :hehe:) ale po którymś razie dałem sobie spokój i odpalam tylko okazjonalne starając się nie przegrzać go.

To coś jest nie tak, bo nie powinno śmierdzieć.

Mój dojeżdżam do 500C (temp spalin), bo wtedy sterownik zamyka dopływ powietrza i nic się nie dzieje ;)

Napisano
Dnia 4.10.2017 o 20:06, Tomrad napisał:

Może zaproś jakiegoś niezależnego (w sensie innego niż wykonał) i znającego się na rzeczy kominkarza? Weźmie 50 czy 100 zł i może coś mądrego powie.

U nas jak pękł kamień był gość z Bełku (poszukam jak się nazywał) i znalazł przyczynę.

Napisano

Jak to pękł kamień ? Od czego? Z namiaru chętnie skorzystam, może być na priv.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.