Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 HDI/TDCI 90/115KM - czego się spodziewać?

Featured Replies

Napisano

Nadarza się okazja zakupu auta z silnikiem 1.6 HDI/TDCI 8V czyli silnik produkowany od 2010 roku. Czego się spodziewać i na co zwrócić uwagę?

Siedzi tam suchy DPF, ale podobno nie sprawiający problemów, więc tego się raczej nie boję.

Napisano

Zdarzaja sie problemy z EGRem, wydmuchiwaniem podkladek pod wtryskiwaczami. 

Napisano

Miałem go jako służbowe i po chipsiku-DPF nie sprawiał problemów do 210kkm, ale to trasy,u tunera zwrócili mi uwagę na wymianę co 3-ci przegląd przewodu doprowadzającego olej do turbiny, bo we wczesnych wersjach był to problem i skrócenie wymiany paska max 200kkm, w jednym w firmie zerwał się po 186kkm, stosowanie oleju syntetycznego 5w30 i jeszcze miałem usterkę chłodnicy oleju napędowego po 150kkm jakoś, po tym przebiegu dpf już do niczego,turbinka, silnik, osprzet bez awarii.

Długo zimą się nagrzewa, więc po 10 km nawet pałowanie niewskazane, tak to bdb silnik, oszczędny, dosyć żwawy ( 127km/278nm) w trasie po wirusie,w budzie 308sw.

Napisano
3 godziny temu, rostex napisał:

Nadarza się okazja zakupu auta z silnikiem 1.6 HDI/TDCI 8V czyli silnik produkowany od 2010 roku. Czego się spodziewać i na co zwrócić uwagę?

Siedzi tam suchy DPF, ale podobno nie sprawiający problemów, więc tego się raczej nie boję.

Mam dokładnie taki 8V 92KM z 2010 w P308. We francach DPF/FAP jest mokry i nie sprawia kłopotów. Na razie dobijam do 140kkm i odpukać brak problemów. Pewnie niebawem czeka mnie płukanie FAP i uzupełnienie eloys.

Suchy DPF to jest chyba w fordach.

Napisano
Dnia 8.11.2017 o 13:17, rostex napisał:

Czego się spodziewać i na co zwrócić uwagę?

Cichej pracy w stosunku do Twojego poprzedniego auta ;]

Ujeżdżam focusa z 2015 1.6 TDCi 115 KM.

Kupiłem używkę z pełną historią i przebiegiem. DPF działa bezawaryjnie, choć jeżdżąc kiedyś po mieście przez ok. 20 dni bez wyjeżdżania z niego włączył się tryb wypalania DPF, bywa to upierdliwe, bo jeśli przerwiesz proces nie dość że garaż zaczyna śmierdzieć jak cholera to w dodatku trzeba go powtórzyć przy następnym nagrzaniu silnika. Poza tym malina.

W serii wypluł 114 KM i 285 NM.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, komor napisał:

Cichej pracy w stosunku do Twojego poprzedniego auta ;]

Ujeżdżam focusa z 2015 1.6 TDCi 115 KM.

Czekałem tu na Ciebie :piwko:

Jedno co mnie martwi i znalazłem potwierdzenie na forum Forda, to dość znaczne wibracje na biegu jałowym. Co dziwne ten sam motor w Citroenie C4 Picasso, który za chwile pojawi się w rodzinie tego drżenia nie ma. Jak to wygląda u Ciebie?

Napisano
2 minuty temu, rostex napisał:

Jedno co mnie martwi i znalazłem potwierdzenie na forum Forda, to dość znaczne wibracje na biegu jałowym. Co dziwne ten sam motor w Citroenie C4 Picasso, który za chwile pojawi się w rodzinie tego drżenia nie ma. Jak to wygląda u Ciebie?

W C4 IIgen niestety wibruje dosc mocno... Tesciowa ma takie C4 w wersji 92KM i pomimu przebiegu ponad 200kkm, nie sprawia zadnych problemow.

Auto wykorzystywane jest w dzialalnosci i wiekszosc przebiegow robi w malym miescie. Odpalane jest kilka razy dziennie i rzadko kiedy robi odcinki dluzsze niz 3-5km.

Z tego co kiedys czytalem, to ze wzgledu na inny rodzaj oleju ten silnik czasem potrafil sie przytrzec w Fordach. W PSA tego problemu raczej nie ma.

Napisano
  • Autor
40 minut temu, Maciej__ napisał:

W C4 IIgen niestety wibruje dosc mocno... Tesciowa ma takie C4 w wersji 92KM i pomimu przebiegu ponad 200kkm, nie sprawia zadnych problemow.

Auto wykorzystywane jest w dzialalnosci i wiekszosc przebiegow robi w malym miescie. Odpalane jest kilka razy dziennie i rzadko kiedy robi odcinki dluzsze niz 3-5km.

Z tego co kiedys czytalem, to ze wzgledu na inny rodzaj oleju ten silnik czasem potrafil sie przytrzec w Fordach. W PSA tego problemu raczej nie ma.

Przycierały się starsze 1.6 HDI 16V, nowych 8V podobno problem nie dotyczy.

Napisano
6 godzin temu, rostex napisał:

No to jestem ;]

Czyli jednak drżenie nie występuje tylko u mnie ;l A serio myślałem, że nie TTTM tylko coś z moim nie tak :hehe: Wcześniej chyba nigdy nie jeździłem 1.6D, a przynajmniej nie pamiętam.

Też drży lekko, większe wibracje faktycznie niż w klekocie 1.8. Ale nie jest to dla mnie coś mocno drażliwego.

6 godzin temu, Maciej__ napisał:

Właśnie przez takie plotki zmieniłem Castrola na Total, więcej jest takich opinii, że Citroeny i Pugi jeżdżą znacznie dłużej na Totalu niż fordy na castrolu. Zmiany w pracy silnika nie zauważyłem, zresztą kiedyś po super Millersie też nie. Oby szlag go nigdy nie trafił ;] Amen.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.