Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki silnik benzynowy?

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do zakupu czegoś rodzinnego z salonu...wyprzedaże rocznika i te sprawy ;) 

Jako, że nie planuję dużych przebiegów raczej odrzucam Diesel'a. Zupełnie nie znam obecnych ofert, więc muszę się nieco podszkolić merytorycznie przed wizytami w salonach. Auto to rodzinne kombi, albo coś SUVowatego. I zastanawiam się teraz czy jest oferta, któregoś producenta, której wypadałoby się przyjrzeć, a nad którą nie warto się pochylać. Nie jestem zbyt wymagający, ale fajnie by było jakby silnik był jakiś rozsądny: w mieście nie palił jak smok, i nie warczał jak smok przy 140km/h na autostradzie. Rajdowcem nie jestem, ale nie lubię jak auto zbyt muli. Podpowiecie coś ze swojego doświadczenia? Wiadomo, że jazdy próbnej nie odbędziecie i wyposażenia za mnie nie wybierzecie, ale może podrzucicie jakiś ciekawy temat? Nie mam ani urazów, ani zamiłowań do konkretnych marek, ale najtańsze i najdroższe historie odpadają ;) 

Napisano

O3,G7 1.4 TSI 150KM, albo tak koło 110tys S3 albo Insignia 2.

Edytowane przez sdss

Napisano
1 minutę temu, luccass napisał:

Powiedzmy do 100tyś. 

1. Astra 1.6T kombi

2. VW ze stocku maja na swojej stronie oferte pojazdow dostepnych 

3. Jezeli 100 netto to na A3 bym sie pokusil.

4. Na klasie D sie nie znam nie moj target ale IMO warto rozwazyc Mondeo lub Passata choc nie wiem czy za 100k to bedzie cos godnego 

Napisano
5 minut temu, luccass napisał:

Powiedzmy do 100tyś. 

Cenowo to bardzo niezle wypada Astra 1,4T lub 1,6T. Ewentualnie moze jakas Octavia 1,4TSI?

W przypadku Suva doplacisz z 10-15kPLN tylko dlatego, ze to SUV a miejsca bedzie tyle samo co w kompakcie ;)

Napisano
  • Autor

Jak prezentuje się Astra na tle Octavii jeśli chodzi o ilość miejsca? Jeśli już, to rozważałbym kombi :ok:

Mondeo muszę się przyjrzeć i zerknąć co oferują z wysposażenia w jakiej cenie. Budżet nie jest sztywny, ale nie widzę sensu przepłacać bez sensu :)

ps. z tego co wiem, plusem Octy może byź rozsadny leasing, który oferuje VW Bank, potwierdzi ktoś?

Napisano

Nowe?

To o sensownego SUVa będzie ciężko, chyba że zadowoli Cię SUV z wolnossącym silnikiem 1,6 - niektórzy jeżdżą i sobie chwalą.

http://www.hyundai.pl/Samochod/Rekreacyjne/Tucson/

http://www.hyundai.pl/fileadmin/user_upload/cenniki/Cennik_Tucson_2017_DESIGN.pdf

W niezbyt wygórowanej kwocie masz nawet fajny wypas i bardzo funkcjonalne, komfortowe auto z 5-letnią gwarancją :ok:

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

To o sensownego SUVa będzie ciężko, chyba że zadowoli Cię SUV z wolnossącym silnikiem 1,6

Powoli chyba zaczyna na to wychodzić, że lepiej coś mniejszego, ale lepiej wyposażonego. Obawiam się, że 1.6 bez turbo w takim aucie, to będzie jednak muł. 

A HOnda coś oferuje sensownego z benzyną? Civic, H-RV?

Napisano
  • Autor

Octavia wygląda w cennikach przyzwoicie. Czekać pół roku nie chcę i nie mogę. Wybiorę się do salonu i zobaczę co mogą zaproponować. Opla też chyba odwiedzę.

tapatalked

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

Bardzo fajna propozycja bralbym Kuge :ok: Co do Octavii to chcesz czekac pol roku? Choc teraz moze i krocej.

A mają na placu?

Znajomy pierwszy termin odbioru miał na sierpień - do dziś nie jeździ. :facepalm:

Napisano
7 godzin temu, Pyrekcb napisał:

A mają na placu?

Znajomy pierwszy termin odbioru miał na sierpień - do dziś nie jeździ. :facepalm:

Gdy ja we wrześniu chciałem kupić Kugę, to nie mieli nic dostępnego od ręki.

Podobnie jak w VW i Skodzie. Wszystko na zamówienie, albo jakieś kosmiczne wersje.

Napisano

A mają na placu?

Oj to gorzej niz w Skodzie. No ale pomyslalem, ze skoro zdjecie jest to i auto stoi.

Napisano

A mają na placu?

No to ładnie Ford pogrywa. :O

Napisano
  • Autor

50 minut temu, AstraC napisał:

No to ładnie Ford pogrywa. :O

Może się okazać, że to co chcemy a to co możemy mieć, to dwa różne światy ;)

Napisano
8 godzin temu, Pyrekcb napisał:

A mają na placu?

Na Kuge? Podobno bardzo dobrze się sprzedają w EU

Napisano

I jak wrażenia? Nie wiem dlaczego Forda zawsze lubiłem :)

wyższy Fokus z większym rozstawem osi. Takie nie wiadomo co.

Napisano
17 minut temu, Rado_ napisał:

wyższy Fokus z większym rozstawem osi. Takie nie wiadomo co.

Jak każdy VAN oparty na kompakcie, czyli nie nie wiadomo co, tylko mini VAN, miejsca dość jak bez wózków itp. ale już mniejszy niż mój Galaxy. :ok: A to też jest plus, bo ja biedak jestem i nie stać mnie na Granda do miasta i Galaxego w trasy. ;)

Napisano
29 minut temu, luccass napisał:

I jak wrażenia? Nie wiem dlaczego Forda zawsze lubiłem :)

Z jazd próbnych, spoko, co do dłuższej eksploatacji to jeszcze nie wiem. ;]

Napisano
12 godzin temu, luccass napisał:

Powoli chyba zaczyna na to wychodzić, że lepiej coś mniejszego, ale lepiej wyposażonego. Obawiam się, że 1.6 bez turbo w takim aucie, to będzie jednak muł. 

A HOnda coś oferuje sensownego z benzyną? Civic, H-RV?

Zobacz sobie takie autko Hyundai Kona. Za 96 tys jest z silnikiem 1.6 turbo 177KM, skrzynią automatyczną dwusprzęgłową i całkiem dobrym wyposażeniem.

Napisano
4 minuty temu, maro_t napisał:

Zobacz sobie takie autko Hyundai Kona. Za 96 tys jest z silnikiem 1.6 turbo 177KM, skrzynią automatyczną dwusprzęgłową i całkiem dobrym wyposażeniem.

Ale to jest auto klasy B ;]

Widziales na zywo jakie to jest male?

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Ale to jest auto klasy B ;]

Widziales na zywo jakie to jest male?

To nie jest auto klasy B. To nie jest ta sama platforma co Kia Stionic oparta na Rio. To jest na zmodyfikowanej platformie od I30 (dlatego na przykład dali radę tam wsadzić napęd 4x4). Tylko marketingowo Hyundai pozycjonuje to auto jak Kia Stonica. Ale ten samochód ma rozstaw osi 260cm (tyle co moje byłe Bravo) i jest imho całkiem przestronny w środku. Byłem, macałem, porównywałem z Kiją Stonic i jak nie lubię takich pseudo suvów tak ten samochód bardzo mi się spodobał. I jest imho całkiem przestronny (ale może tu się nie znam, bo mnie nawet swift wystarcza ;]). Pierwsze testy i opinie które czytałem są bardzo pozytywne: silnik dynamiczny, dobre prowadzenie, całkiem szybka skrzynia. Za 96 tys. jest dynamiczne auto z napędem 4x4 i automatem. Nie wiem, nie znam dobrze rynku i nie mam porównania, ale imho taki na przykład Leon 1.8 TSI z DSG zaczyna się powyżej 100 tys i nadal będzie bez 4x4.

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał:

To nie jest auto klasy B. To nie jest ta sama platforma co Kia Stionic oparta na Rio. To jest na zmodyfikowanej platformie od I30 (dlatego na przykład dali radę tam wsadzić napęd 4x4). Tylko marketingowo Hyundai pozycjonuje to auto jak Kia Stonica. Ale ten samochód ma rozstaw osi 260cm (tyle co moje byłe Bravo) i jest imho całkiem przestronny w środku. Byłem, macałem, porównywałem z Kiją Stonic i jak nie lubię takich pseudo suvów tak ten samochód bardzo mi się spodobał. I jest imho całkiem przestronny (ale może tu się nie znam, bo mnie nawet swift wystarcza ;]). Pierwsze testy i opinie które czytałem są bardzo pozytywne: silnik dynamiczny, dobre prowadzenie, całkiem szybka skrzynia. Za 96 tys. jest dynamiczne auto z napędem 4x4 i automatem. Nie wiem, nie znam dobrze rynku i nie mam porównania, ale imho taki na przykład Leon 1.8 TSI z DSG zaczyna się powyżej 100 tys i nadal będzie bez 4x4.

Ale autor nie szuka auta 4x4 ;]

Wg mnie taka Astra 1,6T 200KM bedzie lepsza jako auto rodzinne pod kazdym wzgledem I w dodatku z 15kPLN tansza ;)

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał:

Ale autor nie szuka auta 4x4 ;]

Wg mnie taka Astra 1,6T 200KM bedzie lepsza jako auto rodzinne pod kazdym wzgledem I w dodatku z 15kPLN tansza ;)

ale ma budżet w którym można kupić już coś ciekawego. Astra faktycznie nie jest złym pomysłem, ale za tę kasę można już mieć coś ciekawszego, chociażby właśnie taką Konę.

Napisano
Teraz, maro_t napisał:

ale ma budżet w którym można kupić już coś ciekawego. Astra faktycznie nie jest złym pomysłem, ale za tę kasę można już mieć coś ciekawszego, chociażby właśnie taką Konę.

Co kto lubi, dla mnie ta cala moda na pseudo-suvy czy inne crossovery to nieporozumienie ;]

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Co kto lubi, dla mnie ta cala moda na pseudo-suvy czy inne crossovery to nieporozumienie ;]

Obecnie mam HOnde FR-V - nie wiem nawet jaka to klasa, czy już SUV, czy nie, ale auto do miasta jest idealne :) Zdecydowanie gorzej na autostradzie. Ale ta konstrukcja ma grubo ponad 10 lat, więc technologicznie SUVy na pewno poszły do przodu. Auto na co dzień będzie do użytku miejskiego, więc szukam czegoś jak najbardziej uniwersalnego :ok: Muszę się przekonać na własnej skórze, ale Waszymi dyskusjami pospowiadacie ciekawe rzeczy ;)

Napisano

Obecnie mam HOnde FR-V - nie wiem nawet jaka to klasa, czy już SUV, czy nie, ale auto do miasta jest idealne :) Zdecydowanie gorzej na autostradzie. Ale ta konstrukcja ma grubo ponad 10 lat, więc technologicznie SUVy na pewno poszły do przodu. Auto na co dzień będzie do użytku miejskiego, więc szukam czegoś jak najbardziej uniwersalnego :ok: Muszę się przekonać na własnej skórze, ale Waszymi dyskusjami pospowiadacie ciekawe rzeczy ;)

FRV to bardziej minivan, auto duzo bardziej praktycznie niz te podniesione wydumki ;)

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

FRV to bardziej minivan, auto duzo bardziej praktycznie niz te podniesione wydumki ;)

A co z obecnej oferty byłoby najbliżej FRV jeśli chodzi o funkcjonalność? 

Napisano

A co z obecnej oferty byłoby najbliżej FRV jeśli chodzi o funkcjonalność? 

C4 Picasso, Zafira, C-max, Golf Sportsvan bym obejrzal na Twoim miejscu.

Zwlaszcza ten Golf robi naprawde fajne wrazenie :ok:

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Widzę, że cenowo też by się mieścił w budżecie. Tam są te same TSI co w Skoda? 

Napisano

Olej VW. Zobacz nowego Mitsu Eclipse. Silnik 1.5t, w budżecie się zmieścisz.

Napisano
2 minuty temu, luccass napisał:

Widzę, że cenowo też by się mieścił w budżecie. Tam są te same TSI co w Skoda? 

Tak, powinno byc dokladnie to samo.

IMHO najlepiej szukac 1,4TSI 150KM.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

C4 Picasso, Zafira, C-max, Golf Sportsvan bym obejrzal na Twoim miejscu.

Radzę poszukać Grand C-MAX'a do obrzejrzenia bo odsuwane drzwi robią robotę, w nówce to tylko 2800-3050zł dopłaty do C-MAX'a w zależności od wersji, nawet na zwykłego bym nie spojrzał. U mnie do finału przeszła jeszcze tylko Zafira C(a jakże!), przewaga to ciut więcej miejsca w 2 rzędzie, ciut obszerniej w 3. Za to względem Granda brak odsuwanych drzwi, jest też minimalnie tańsza, aczkolwiek sprytnie Opel już domaga się dopłaty za 6 i 7 miejsce i cena jest myląca, dawniej było to w standardzie.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, wladmar napisał:

Olej VW. Zobacz nowego Mitsu Eclipse. Silnik 1.5t, w budżecie się zmieścisz.

:bzik: nie wiem czy mam wystarczająco dużo czasu, aby salony wszystkich marek odwiedzić :) 

Tak w skrócie napiszesz dlaczego powinienem Eclipse rozważyć? :)

edit: widzę, że ten model jeszcze nie jest nawet dostępny, więc raczej odpada...

Edytowane przez luccass

Napisano
5 minut temu, luccass napisał:

:bzik: nie wiem czy mam wystarczająco dużo czasu, aby salony wszystkich marek odwiedzić :) 

Tak w skrócie napiszesz dlaczego powinienem Eclipse rozważyć? :)

1. Mitsubishi. Powinno być absolutnie niezawodne i trwałe.

2. Całkiem duże auto.

3. Gwarancja 5 lat i 150 kkm bez konieczności dopłaty.

4. Tanie ubezpieczenie.

5. Trzyma wartość przy odsprzedaży.

6. Benzynowy silnik o fajnych osiągach i zużyciu*

* - jednostka zupełnie nowa, na papierze wygląda bardzo ciekawie.

Napisano
Teraz, luccass napisał:

@wladmar a od kiedy będzie można go kupić? 

Podobno od lutego. Zamawiać już można.

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał:

Na Kuge? Podobno bardzo dobrze się sprzedają w EU

Tak, na kugę. Sprzedają się bardzo dobrze, chyba przestrzelili z zamówieniami i nie wyrabiają.

Napisano
1 godzinę temu, AstraC napisał:

Jak każdy VAN oparty na kompakcie, czyli nie nie wiadomo co, tylko mini VAN, miejsca dość jak bez wózków itp. ale już mniejszy niż mój Galaxy. :ok: A to też jest plus, bo ja biedak jestem i nie stać mnie na Granda do miasta i Galaxego w trasy. ;)

Jest jakis kompromis, trzeba sie pogodzić, że jest waski, ze 2 rzad siedzeń dla 2 osób, ale jak to styka, to czemu nie. Byłem bliski kupna tego, ale jednak sie nie zdecydowałem.

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał:

Nie jest tak do końca. Wnętrze całkiem przestronne się robi :ok:

Jak porównujesz do zwykłego Fokusa to tak

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał:

Jest jakis kompromis, trzeba sie pogodzić, że jest waski, ze 2 rzad siedzeń dla 2 osób, ale jak to styka, to czemu nie. Byłem bliski kupna tego, ale jednak sie nie zdecydowałem.

E no jako jeden z niewielu samochodów tej klasy łyknął 3 foteliki z tyłu (czego np. w Kudze i podobnych się nie da) drugim była Zafira, a np. w zwykłym C-MAX było jakby minimalnie ciaśniej.

Napisano
57 minut temu, maro_t napisał:

ale może tu się nie znam, bo mnie nawet swift wystarcza

Tak, nie znasz sie;]

Napisano
3 minuty temu, AstraC napisał:

E no jako jeden z niewielu samochodów tej klasy łyknął 3 foteliki z tyłu (czego np. w Kudze i podobnych się nie da) drugim była Zafira, a np. w zwykłym C-MAX było jakby minimalnie ciaśniej.

3 łyknął? To czemu tam nie ma normalnych 3 foteli? :nie_wiem:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.