Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

aktualne opłaty od aut z DE?

Featured Replies

Napisano

Witam,

poszukuję sprawdzonych informacji na temat aktualnych opłat od aut sprowadzanych z Niemiec, pojemność do 2.0l włącznie.
Weszły już nowe przepisy czy nadal akcyza jest 3,1% od wartości? pozostałe koszty typu tablice itp domyślam się,że są jak w zeszłym roku, z ewentulanymi małymi zmianami, tylko ta akcyza o której tak głośno swego czasu mówiono, że będzie zmiana przepisów, mnie zastanawia...

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Napisano

Akcyza ok 3% wartości.

Przegląd 100zł.

Rejestracja ok 256zł.

Kiedyś płaciło się recyklig i coś w skarbówce, ale tego już nie ma. :ok: 

Napisano
  • Autor

Świetnie, czyli na razie po staremu :)
Dzięki Panowie :)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Czy idąc opłacić akcyzę trzeba już mieć przetłumaczoną umowe?

Bo kupiłem auto od handlarza na tzw ,,niemca". 

Auto w de wyrejestrowane. Wiec teraz poprawcie mnie jeśli kolejność nie jest odpowednia.

1.przegląd

2.tlumaczenie umowy

3. Urzad celny.

4. Wydzial komunikacji.

Bo tablice są ori niemieckie dorabiane więc w celnym i WK mówić ze kupiony bez tablic?

Napisano

Umowa może być dwujęzyczne albo nawet tylko po Polsku. Przecież niemiec studiował w Polsce i zna polski. Wiem co piszę.;)

Akcyzę załatwisz przez Internet i nie potrzebujesz do tego żadnych tłumaczeń i nigdzie nie musisz iść.

Tłumaczenie dokumentów potrzebne jest do rejestracji.

Kolejność to akcyza w ciągu chyba 14 dni od przekroczenia granicy (bez potwierdzenia zapłaty nie zarejestrujesz), tłumaczenia/badanie techniczne (w dowolnej kolejności, i na koniec rejestracja.

Napisano
33 minuty temu, Joki napisał:

tłumaczenia/badanie techniczne (w dowolnej kolejności, i na koniec rejestracja.

Mi na stacji nie chcieli zrobic badan bez przetlumaczonego dowodu, wiec raczej kolejnosc istotna :ok:

pozdr.

Napisano
8 minut temu, leszcz napisał:

Mi na stacji nie chcieli zrobic badan bez przetlumaczonego dowodu, wiec raczej kolejnosc istotna 

No tak, zapomniałem, że z tłumaczenia przepisują.

Napisano

a nie potrzeba już zaświadczenia z US że jest się zwolnionym z podatku?co jest ustawowo zatwierdzone a żeby dostać takie potwierdzenie trzeba załazić coś 80zł? (paranoja)

Napisano
2 godziny temu, Waldek40 napisał:

a nie potrzeba już zaświadczenia z US

Już chyba ze dwa lata minęło odkąd nie trzeba?

Napisano
Dnia 16.01.2018 o 15:10, OlekBartek napisał:

Czy idąc opłacić akcyzę trzeba już mieć przetłumaczoną umowe?

Bo kupiłem auto od handlarza na tzw ,,niemca". 

Auto w de wyrejestrowane. Wiec teraz poprawcie mnie jeśli kolejność nie jest odpowednia.

1.przegląd

2.tlumaczenie umowy

3. Urzad celny.

4. Wydzial komunikacji.

Bo tablice są ori niemieckie dorabiane więc w celnym i WK mówić ze kupiony bez tablic?

Najpierw załatw celny, bo od ręki nie dostaje się zaświadczenia. Później tłumaczenia albo przegląd i na końcu rejestracja. Tylko wydział komunikacji potrzebuje tłumaczeń.

Umowę najlepiej mieć polsko-niemiecką wydrukowaną z internetu :hush: no i oczywiście oświadczenie o braku tablic.:spy:

Dnia 17.01.2018 o 05:44, Waldek40 napisał:

a nie potrzeba już zaświadczenia z US że jest się zwolnionym z podatku?co jest ustawowo zatwierdzone a żeby dostać takie potwierdzenie trzeba załazić coś 80zł? (paranoja)

Nie.

Dnia 16.01.2018 o 17:49, leszcz napisał:

Mi na stacji nie chcieli zrobic badan bez przetlumaczonego dowodu, wiec raczej kolejnosc istotna :ok:

pozdr.

Nie miałem nigdy tego problemu, a rejestrowałem niejedno auto zza granicy, przeglądy na różnych skp. :ok: 

Napisano
Godzinę temu, swienty napisał:

Najpierw załatw celny, bo od ręki nie dostaje się zaświadczenia. Później tłumaczenia albo przegląd i na końcu rejestracja. Tylko wydział komunikacji potrzebuje tłumaczeń.

Umowę najlepiej mieć polsko-niemiecką wydrukowaną z internetu :hush: no i oczywiście oświadczenie o braku tablic.:spy:

A co to za oświadczenie o tych tabliqch i czemu jest ważne?

Napisano
4 godziny temu, OlekBartek napisał:

Bo jak nie masz tablic eksportowych to jak je oddasz w WK?;]

Napisano
4 godziny temu, OlekBartek napisał:

U mnie przy okienku w WK leżą gotowe druki, więc wcześniej sobie głowy nie zawracam.

Napisano
55 minut temu, Przypal napisał:

Bo jak nie masz tablic eksportowych to jak je oddasz w WK?;]

ja tablic nie oddawałem, bo i nie chcieli , po co im np.niemieckie tablice?

Napisano

U mnie mają być. Chyba, że auto przywiezione bez tablic. Jak od handlarza, to oświadczenie o braku tablic ma być od sprzedającego. Widocznie co WK to inny zwyczaj. :phi:

Napisano
15 minut temu, Przypal napisał:

U mnie mają być. Chyba, że auto przywiezione bez tablic. Jak od handlarza, to oświadczenie o braku tablic ma być od sprzedającego. Widocznie co WK to inny zwyczaj. :phi:

Kiedyś rejestrowałem sprowadzony i u mnie chcieli zagraniczne tablice.

Napisano
27 minut temu, Przypal napisał:

oświadczenie o braku tablic ma być od sprzedająceg

Teraz sobie przypominam, że ostatnio w listopadzie też mi tak powiedziała babka w okienku ale odpowiedziałem jej, że mi nie dał i wypełniłem swoje oświadczenie.

Przyjęła.

Napisano

Aaa to po to tablice.

Mnie na przeglądzie sie diagnosta pytał czy wpisywać,że przegląd z tablicami czy bez. Powiedziałem by wpisali normalnie. Tablice mi niepotrzebne. Stwierdził, że część ludzi chce by było bez i wystawia je np. Na olx.

U mnie w WK pytają normalnie czy posiada się tablice czy nie. Z tym problemu nie ma.

Napisano
Dnia 16.01.2018 o 17:49, leszcz napisał:

pozdr.

Jak w zesłżym roku rejestrowałem, to przegląd bez problemu na oryginalnym briefie zrobili, tłumaczenie tylko było potrzebne do WK.

Co ciekawe, 

1. przegląd,

2. tłumaczenie

3. rejestracja

4. akcyza

5. odbiór twardego dowodu.

:ok:

Napisano
3 godziny temu, CiastekD napisał:

3. rejestracja

4. akcyza

Pewien jesteś, że było w tej kolejności?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.