Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wycena instalacja co + wod-kan --- prośba o rzucenie okiem

Featured Replies

Napisano

Taką wycenę dostałem od fachowca.

Może komuś będzie się chciało spojrzeć na to i powiedzieć czy to bardzo drogo?

Zdaje sobie sprawę, że nie ma tutaj producentów materiałów, ale może coś się komuś rzuci w oczy.

Total: 68350 netto. Powierzchnia podłóg objęta ogrzewaniem to 235m.

Mamy wyceny od innych fachowców, które oscylują w okolicach 40 tys (ALE bez odwodnienia w garażu oraz sterowników pokojowych i siłowników --- czy to takie drogie jest??)

Kotłownia
    Kocioł BROETjE 28 KW
    automatyka pogodowa do kotła
    zasobnik 150 litrow
    zestaw do połączenia zasobnika z kotłem
    grupa pompowa dla centralnego ogrzewania
    sprzęgło i rozdzielacze obiegów
    zawory podpionowe
    komin
    Przewidziana izolacja wełną zgodnie z normą tj jeśli średnica rury wewnętrznej wynosi 5 cm to grubość wełny izolującej również wynosi 5 cm.
    Wykonanie spustów z instalacji (projekt tego nie obejmuje)
    Koszt wykonania 20350 zł netto

Wykonanie instalacji wodno kanalizacyjnej    8 5000,00 zł netto
    instalacja kanalizacji wykonana z niskoszumowej kanalizacji magnaplast
    instalacja wodna wykonana z rur pex Tweetop
   dostarczenie i montaż odwodnienia liniowego stora drain z rusztem o obciążeniu 12,5 tony  ( 5 metrów)
   Piony kanalizacyjne izolowane otuliną PE

Centralne ogrzewanie  39 500 zł netto
    instalacja ogrzewania podłogowego  założenie 235 m2
    sterowanie ogrzewaniem podłogowym ( 9 sterowników siłowniki do rozdzielaczy listwy sterujące podłączenie programowanie)
    wykonanie instalacji do grzejników w garażu ( 2 sztuki)
    wykonanie instalacji do grzejników w łazience parter i łazience na górze
    dostawę i montaż grzejników zgodnie z projektem (dekoracyjne dla łazienek zwykłe płytowe dla garażu)
    oddzielny rozdzielacz dla obiegu grzejnikowego
    (głowice i zawory do grzejników w cenie białe )

Wszystkie elementy przyjęte do wyceny (zawory , rury, izolacja ) są z wyższej półki cenowej .

Napisano

Trochę jakby dużo ..

kocioł taki z tych mnie popularnych, dosyć mocny (po co ?)

po co Ci sterowniki do każdej pętli ?

Nie lepiej to zobie 1wire ogarnąć jak Ci pokazywałem ?

Napisano

Odwodnienie garażu gdzieś koło 500 zł

Kocioł byłbym bardziej popularny, w Brötje jesteś przywiązany do jednego serwisanta. Proponuję Junkers albo Vaillant, bo dobrze współpracują w takich układach. Z tańszych rozważyłbym Immergasa albo Aristona.

Sterowanie licz koło 2000-2500 zł i według mnie jest niekoniecznie, o ile będzie sterowanie pogodowe na podłogówkę.

Generalnie jest to droga oferta.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, sherif napisał:

Trochę jakby dużo ..

kocioł taki z tych mnie popularnych, dosyć mocny (po co ?)

po co Ci sterowniki do każdej pętli ?

Nie lepiej to zobie 1wire ogarnąć jak Ci pokazywałem ?

Tutaj raczej nie jest sterownik do każdej pętli . Bardziej bym stawial na to, że regulator jest per pomieszczenie. Tak bylo w projekcie przynajmniej . 

Przyznam, że nie wiem czy mi pokazywales. . . . 

Napisano

Na co Ci 28kW? Masz policzone zapotrzebowanie na ciepło dla tego budynku?

Jaką ten kocioł ma moc minimalną? Sterowanie indywidualne każdym pomieszczeniem jest fajne, ale potrafi kosztować krocie. Do tego źle zaprojektowane będzie upierdliwe. 

Co do ceny to cieżko powiedzieć nie widząc rozbicia na elementy składowe.

Krawiec

Napisano
Godzinę temu, exor napisał:

Tutaj raczej nie jest sterownik do każdej pętli . Bardziej bym stawial na to, że regulator jest per pomieszczenie. Tak bylo w projekcie przynajmniej . 

Przyznam, że nie wiem czy mi pokazywales. . . . 

Pokazywałem Ci, jak za pomocą położonej jednej skrętki np do puszek elektrycznych zczytywać temp w pomieszczeniach, co daje możliwość sterowania odgórnego per cała instalacja lub po dopięciu zaworów na pętlach sterowanie per pomieszczenie. Tyle, że w przypadku podłogówki trochę bez sensu, wystarczy dobrze wyregulowana instalacja i odgórne sterowanie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

moc kotła sie bierze na podgrzanie cwu a nie na c.o

kocioł i tak bedzie modulował od np 6 do 28 kW ...

cenowo ... powiem szczerze ... bym z chęcia po takich stawkach porobił :D

nie wiem który to rejon kraju ale robienie samej podłogówki ... to błąd ...

Napisano
Dnia 12/23/2017 o 22:28, sherif napisał:

po dopięciu zaworów na pętlach sterowanie per pomieszczenie

Są zawory sterowane z 1wire?

Napisano
  • Autor
Dnia 1.01.2018 o 00:36, jetbang napisał:

region: mazowieckie, od warszawy 10 km na północ.

samo podłogowe to błąd? za zimno będzie?

Napisano
Dnia 1.01.2018 o 00:36, jetbang napisał:

Posiadam dom 180m2 na podkarpaciu, wszędzie podłogówka zero kaloryferów zero mieszaczy i innych bzdetów kocioł wpiety do rozdzilacza wszystko opedza pompa kotła, kocioł 12kw +zasobnik 160l ogarnia całość 4osoby w domu, nigdy cieplej wody nie brakło. Kocioł caly czas pracuje na minimalnej mocy czyli 1,9kw w tamtym roku przy tygodniowych mrozach -30 wskoczyl na około 4kw.

W tym samym czasie kilka osób z rodziny budowało domy i wybrali ogrzewanie mieszane albo za duże kotły 24kw itd. już po pierwszej zimie wszyscy żałują i nie robili by kaloryferów. Za duże kotły powodują problemy z ich optymalnym ustawieniem ich taktowanie itd. 

Edytowane przez johny1984

Napisano
Godzinę temu, johny1984 napisał:

Za duże kotły powodują problemy z ich optymalnym ustawieniem ich taktowanie itd. 

Dokładnie. Minimalna moc z jaką może pracować kocioł to bardzo ważny parametr jeśli ktoś rozważa prostą podłogłowkę :ok:

Napisano

Nowe kotły modulują już od 10% więc to już nie jest taki duży problem że ma 24kW znamionowe.

Ja też zrezygnowałbym z grzejników podpiętych pod CO na rzecz elektrycznych. ,Zaoszczędzona kasa na sprzęgle, mieszaczu i ciągnięciu instalacji pokryje różnicę w eksploatacji grzejników elektrycznych w łazienkach i garażu. Do tego instalacja bez sprzęgła będzie sprawniejsza ze względu na niższą temperaturę powrotu.

Napisano
20 godzin temu, Piotrus napisał:

Nowe kotły modulują już od 10% więc to już nie jest taki duży problem że ma 24kW znamionowe

Mógłbyś podać jakiś przykład w przyzwoitej cenie? 

Napisano
Dnia 01/01/2018 o 09:53, kiziuk napisał:

Są zawory sterowane z 1wire?

Zawory nie, ale przekaźniki już tak.

Napisano
6 minut temu, sherif napisał:

Zawory nie, ale przekaźniki już tak.

Masz do tego opracowany jakiś serwomotor?

Czy po prostu zawór elektromagnetyczny?

Napisano
10 minut temu, kiziuk napisał:

Masz do tego opracowany jakiś serwomotor?

Czy po prostu zawór elektromagnetyczny?

Nie mam bo projekt porzuciłem, ale gdzieś widziałem w sieci opracowania. To co  zrealizowałem to czujniki w pomieszczeniach wpięte w 1W i serwer zbierające dane. System sterowania na podstawie wybranego trybu /zadanej temp steruje kotłem grzać /nie grzać. Koszt żaden a działa idealnie już 3-ci rok.

Do tego kiedyś myślałem dokupić serwo + listwę przekaźników 1wire i sterować z założoną histerezą czyli po przekroczeniu progu zamykać, głównym zadaniem miało być odcinanie pomieszczenie jeżeli są nieogrzewane ale praktyka pokazała że przy dużej akumulacji budynku i podłogówce to bezsensu.

Można się jeszcze bawić w PWM, stosunkowo łatwo wysterować serwo, ale nie wiem czy są akurat takie serwa pasujące to zaworów.

Napisano
9 minut temu, sherif napisał:

Można się jeszcze bawić w PWM, stosunkowo łatwo wysterować serwo, ale nie wiem czy są akurat takie serwa pasujące to zaworów.

Pytam trochę teoretycznie, co tam ciekawego jest na rynku ;)

U siebie mam sterowanie temperaturą zasilania w zależności od temperatury zewnętrznej i temperatury w pomieszczeniu referencyjnym. Myślałem kiedyś, czy nie doinstalować sterowania zaworami na kaloryferach, ale doszedłem do wniosku, że jest to skórka za wyprawkę. Mam tylko eksperymentalnie ustalone położenie głowic termostatycznych tak, żeby w miarę możliwości niwelować różnice w ciepłocie pomieszczeń.

Napisano
36 minut temu, kiziuk napisał:

Pytam trochę teoretycznie, co tam ciekawego jest na rynku ;)

U siebie mam sterowanie temperaturą zasilania w zależności od temperatury zewnętrznej i temperatury w pomieszczeniu referencyjnym. Myślałem kiedyś, czy nie doinstalować sterowania zaworami na kaloryferach, ale doszedłem do wniosku, że jest to skórka za wyprawkę. Mam tylko eksperymentalnie ustalone położenie głowic termostatycznych tak, żeby w miarę możliwości niwelować różnice w ciepłocie pomieszczeń.

Czyli tak samo jak ja :), przy grzejnikach jest troszkę wiekszy sens, bo szybciej reagują. Trzeba poszukać czy nie ma jakiś głowic sterowanych po BT czy Wifi. Ja miałem kiedyś takie, ale to było zamknięte rozwiązanie sterownik - głowica.

Napisano
Dnia 22.12.2017 o 21:00, exor napisał:

Taką wycenę dostałem od fachowca.

Może komuś będzie się chciało spojrzeć na to i powiedzieć czy to bardzo drogo?

Zdaje sobie sprawę, że nie ma tutaj producentów materiałów, ale może coś się komuś rzuci w oczy.

Total: 68350 netto. Powierzchnia podłóg objęta ogrzewaniem to 235m.

Mamy wyceny od innych fachowców, które oscylują w okolicach 40 tys (ALE bez odwodnienia w garażu oraz sterowników pokojowych i siłowników --- czy to takie drogie jest??)

Kotłownia
..
    Koszt wykonania 20350 zł netto

Wykonanie instalacji wodno kanalizacyjnej    8 5000,00 zł netto

Centralne ogrzewanie  39 500 zł netto

Wszystkie elementy przyjęte do wyceny (zawory , rury, izolacja ) są z wyższej półki cenowej .

Panie, gdzie tak drogo?

Za wod-kan płaciłem 4500 netto. Dom, 2 piętra, 2 łazienki, kuchnia, pralnia, pomieszczenie gospodarcze, podejście pod odwodnienie garażu.

Za rozłożenie ogrzewania (podłogówka 12 sekcji na górze, 9 na dole, około 200m, szafki, rozdzielacze, filia, rurki itp) - 14000 netto

Pompa ciepła Daikin + zasodnik 300l + montaż i uruchomienie tego wszystkiego - 28000 netto, ale sama PC to 18000

Co do sterowników, nie robili bo nie chciałem (może to zrobię dla kilku pomieszczeń), to z tego co patrzyłem koszt wygląda tak, że za elektrozawór to 50-200 zł trzeba liczyć, a termostat pokojowy 50-400 (zależnie czy zwykła "gałka" czy elektroniczny programowalny). Także jak masz powiedzmy 20 sekcji i chciałbyś wszędzie sterować, to powiedzmy 20 elektrozaworów + 10 termostatów daje 3000 jak nic. Mi instalator odradził termostaty,  powiedział że to i tak przy wolno reagującej na zmiany podłogówce i wentylacji mechanicznej się średnio sprawdzi i nie warte kosztu rzędu 3-4 tysięcy. Do tego młody jak  jesteśmy u znajomych czy u mojej mamy pierwsze co robi to kręci i klika tym ;)  Wyregulować można hydraulicznie, termostat w centralnym miejscu i działa :) 

W przyszłości może zainstaluję kilka elektrozaworów i sterowanie po WiFi z poziomu domoticza albo innej aplikacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.