Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

to i ja.... kupiłem działkę... dom z keramzytu

Featured Replies

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, maras77 napisał:

Jeśli kolega ma piec zamiast kotła to bardzo ułatwia sprawę. :ok:

piec, kocioł;) dla mnie to to samo...

dopytam co konkretnie ma...

Napisano
  • Autor
30 minut temu, luccass napisał:

To samo chciałem napisać - kulminacja średnio-trafionych pomysłów ;)

jak dam wszędzie grzejniki zamiast podłogówki będzie lepiej?

Napisano
18 minut temu, 62545tomasz napisał:

kolega ma sam piec dwufunkcyjny i żadnych pomp, sterowników, mieszaczy, tylko piec i rozdzielacz, obsługuje to pompa z pieca dwufunkcyjnego

Mój wujek ma podobnie, przy mrozach nie da się stanąć na podłogę gołą stopą, bo ma prawie temp grzejnika ;)

Napisano
  • Autor

odechciewa mi się już tego domu;)
co zrobić by było ok?

chcę grzać gazem

strop drewniany

nie wiem czy dać kocioł jedno funkcyjny czy dwu;)

nie wiem jaką dachówkę;) czy blachę czy ceramikę, padła propozycja cementowej - widziałem porośniętą mchem u znajomego, teraz mówi, że dałby blache...

Napisano
32 minuty temu, 62545tomasz napisał:

piec, kocioł;) dla mnie to to samo...

dopytam co konkretnie ma...

Jak ma grzejniki i podłogówkę, to poproś o schemat instalacji.

Napisano
23 minuty temu, 62545tomasz napisał:

co zrobić by było ok?

chcę grzać gazem

strop drewniany

nie wiem jaką dachówkę;) czy blachę czy ceramikę, padła propozycja cementowej - widziałem porośniętą mchem u znajomego, teraz mówi, że dałby blache...

gaz, blacha, jak poddasze użytkowe, to strop betonowy. Jak tylko strych, to drewniany.

Mi zabraklo kasy w końcu remontu i dałem na dach papę o dobrej jakości i w kolorze czerwonym i tez żyję.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, maras77 napisał:

Jak ma grzejniki i podłogówkę, to poproś o schemat instalacji.

widziałem... kocioł 2 funkcyjny w kuchni, podłogówka na parterze, na górze grzejniki, w przedpokoju szafa z rozdzielaczem, każda pętla podłogówki z osobnym termostatem, na górze grzejniki stalode radson czy jakoś tak. Beż żadnych dodatkowych urządzeń...

Napisano
  • Autor
26 minut temu, maras77 napisał:

gaz, blacha, jak poddasze użytkowe, to strop betonowy. Jak tylko strych, to drewniany.

Mi zabraklo kasy w końcu remontu i dałem na dach papę o dobrej jakości i w kolorze czerwonym i tez żyję.

kolejny ludek co ma podłogówkę na dole, a kaloryfery na górze ma takie coś

vailant ecotec czy jakos tak - jednofunkcyjny, baniak na wode i takie cudo na scianie

dziala mu wszystko, mowi ze jest extra zadowolony

mms_img-270405622.jpg

mms_img1236032992.jpg

mms_img-1306787940.jpg

Edytowane przez 62545tomasz

Napisano
10 godzin temu, 62545tomasz napisał:

kolejny ludek co ma podłogówkę na dole, a kaloryfery na górze ma takie coś

vailant ecotec czy jakos tak - jednofunkcyjny, baniak na wode i takie cudo na scianie

dziala mu wszystko, mowi ze jest extra zadowolony

Więc jeśli nie nazwiemy tego urządzenia  mieszaczem i założymy, że to w środku to nie jest pompa i nie ma tam termostatu, to tak - jest to prosty układ.

Ja też w sumie mam prosty układ, raptem kilka rurek na krzyż dodatkowo.

3430731600_1416727346.jpg

Ale dzięki temu mam zupełnie niezależną podłogówkę od grzejników, każdy układ ma swoją krzywą grzewczą zależną od pogody, sterowniki pokojowe działają niezależnie w strefie podłogówki i grzejników.

Dodatkowo sterownik opędza grzanie wody w zbiorniku z bardzo dużą histerezą, ma bardzo wydajny algorytm obiegu CWU z pomiarem temperatury wody w tym obiegu - pompa chodzi tylko kilka minut na godzinę.

A pewnie wszystko to kosztowało pewnie mniej od tego firmowego pudełeczka, które ma jedną funkcję - zapewnienie stałej temperatury na podłogówce niższej od temperatury na grzejnikach. Bez żadnych regulacji.

Sterownik:

http://www.euroster.pl/produkty/sterowniki/euroster-uni2/342

Napisano
  • Autor
25 minut temu, maras77 napisał:

Więc jeśli nie nazwiemy tego urządzenia  mieszaczem i założymy, że to w środku to nie jest pompa i nie ma tam termostatu, to tak - jest to prosty układ.

Ja też w sumie mam prosty układ, raptem kilka rurek na krzyż dodatkowo.

3430731600_1416727346.jpg

Ale dzięki temu mam zupełnie niezależną podłogówkę od grzejników, każdy układ ma swoją krzywą grzewczą zależną od pogody, sterowniki pokojowe działają niezależnie w strefie podłogówki i grzejników.

Dodatkowo sterownik opędza grzanie wody w zbiorniku z bardzo dużą histerezą, ma bardzo wydajny algorytm obiegu CWU z pomiarem temperatury wody w tym obiegu - pompa chodzi tylko kilka minut na godzinę.

A pewnie wszystko to kosztowało pewnie mniej od tego firmowego pudełeczka, które ma jedną funkcję - zapewnienie stałej temperatury na podłogówce niższej od temperatury na grzejnikach. Bez żadnych regulacji.

Sterownik:

http://www.euroster.pl/produkty/sterowniki/euroster-uni2/342

czyli masz kocioł jednofunkcyjny + zasobik

duzy dom? Z opisu sterownika widzę, że masz cyrkulację ciepłej wody? Drogie to w użytkowaniu? Ludzie z którymi rozmawiam i mają, mówią że nie korzystają bo $... i proponują nie robić...

mam taki mętlik w głowie, że szok;)... przy moim tak małym domu - mniej niz 120 m2 mowia by brac kociol dwufunkcyjny..., mnie i tak caly dzien w domu nie ma..., ale mam male dzieci, ktore rosna i po szkole one beda w domu wiec zastanawiam sie nad ta cyrkulacja... i jaki kociol wybrac, ja przyjade wieczorem z pracy to spokojnie na ciepla wode poczekam te kilkanascie sekund... jutro bede pytal czy strop moge miec betonowy to wtedy poslucham Was i wszedzie zrobie podlogowke.... zobacze jakie to koszty dodatkowe beda w porownaniu z samym stropem drewnianym i grzejnikami bo nie mam pojecia o jakich pieniazkach mowimy...

Napisano
1 godzinę temu, 62545tomasz napisał:

czyli masz kocioł jednofunkcyjny + zasobik

duzy dom? Z opisu sterownika widzę, że masz cyrkulację ciepłej wody? Drogie to w użytkowaniu? Ludzie z którymi rozmawiam i mają, mówią że nie korzystają bo $... i proponują nie robić...

mam taki mętlik w głowie, że szok;)... przy moim tak małym domu - mniej niz 120 m2 mowia by brac kociol dwufunkcyjny..., mnie i tak caly dzien w domu nie ma..., ale mam male dzieci, ktore rosna i po szkole one beda w domu wiec zastanawiam sie nad ta cyrkulacja... i jaki kociol wybrac, ja przyjade wieczorem z pracy to spokojnie na ciepla wode poczekam te kilkanascie sekund... jutro bede pytal czy strop moge miec betonowy to wtedy poslucham Was i wszedzie zrobie podlogowke.... zobacze jakie to koszty dodatkowe beda w porownaniu z samym stropem drewnianym i grzejnikami bo nie mam pojecia o jakich pieniazkach mowimy...

Kocioł jest 2f z wyłączonym grzaniem CWU, czyli przerobiony na 1F.

Wcześniej, przed remontem był 2F.

Na szczęście poprzedni właściciel był przewidujący i zrobił instalację cyrkulacji, tylko była zaślepiona przy kotle.

Wystarczyło tylko podłączyć i od razu działało.

Generalnie - wszelkie instalacje rób na maxa - to nie są duże koszty, kilka rurek, rozgałęziaczy. Nie musisz tego podłączać od razu. Może kiedyś zmienisz zdanie.

cyrkulacja w moim sterowniku ma też sterowanie czasowe - ustawiasz, kiedy ma działać i przy jakich temperaturach. Możesz ustawić, że działa tylko rano i wieczorem, przez resztę dnia - nie.

Co do stropu drewnianego - strop drewniany nie wyklucza podłogówki - można na nim dać spokojnie cienką wylewkę.

Generalnie stropy drewniane są głośne i mniej trwałe.

Dobry strop drewniany, tak jak się budowało w kamienicach przed wojną miał z 0,5 m grubości i kilka warstw, między innymi piach dla tłumienia odgłosów.

A potem wymyślono stropy z prefabrykatów - lekkie, wytrzymałe i ciche.

Wentylację też możesz zrobić mechaniczną, a centralkę dokupisz kiedyś.

Napisano
Dnia 3.02.2018 o 23:17, 62545tomasz napisał:

co zrobić by było ok?

chcę grzać gazem

strop drewniany

ja po swojej budowie dam Ci taką radę, żebyś wszystkiego nie rozkminiał w nieskończoność. Na co się nie zdecydujesz, to wszystko ma swoje wady i zalety. Takie rzeczy jak rodzaj, kolor dachówki, rynny czy plastikowe czy blaszane itd, to wydaje Ci się ważne jak to wybierasz. A potem jak mieszkasz to po prostu się przyzwczajasz i po miesiącu przestajesz na takie rzeczy zwracać uwagę. I tak nie zrobisz wszystkiego idealnie, zawsze po kilku latach dojdziesz do wniosku, że to zrobiłeś źle, tamto źle, to byś zrobił inaczej, tam nie dopilnowałeś itd. I z tym się pogódź, tego nie unikniesz. Zbieraj rady od ludzi, którzy się znają (co do rodzaju ogrzewania np. od firm, które to montują etc) i na ich podstawie podejmuj decyzje.

Co do tego czy kocioł jedno czy dwufunkcyjny, to przy jednofunkcyjnym z zasobnikiem nie jest problemem to że Cię nie ma cały dzień w domu. Bojler naprawdę dobrze trzyma temperaturę. Wychładza go głównie cyrkulacja, ale zawsze można zrobić jakieś fajne sterowanie pompką cyrkulacyjną, żeby nie działała jak Cię nie ma w domu. Ja żałuję, że nie zrobiłem podłączenia tej pompki do centralki alarmu. Jak alarm załączony, cyrkulacja nie działa. Czasami jak nie zapomnę to wiedząc, że nikogo nie będzie w domu przez cały dzień, wyłączam pompkę ręcznie. A komfort użytkownia jest dużo większy niż dwufunkcyjnego. Naprawdę. Rodzice mają teraz dwufunkcyjny (zdecydowali się tylko dlatego, że nie mają miejsca na zasobnik) i mam porównanie.

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał:

ja po swojej budowie dam Ci taką radę, żebyś wszystkiego nie rozkminiał w nieskończoność. Na co się nie zdecydujesz, to wszystko ma swoje wady i zalety. Takie rzeczy jak rodzaj, kolor dachówki, rynny czy plastikowe czy blaszane itd, to wydaje Ci się ważne jak to wybierasz. A potem jak mieszkasz to po prostu się przyzwczajasz i po miesiącu przestajesz na takie rzeczy zwracać uwagę. I tak nie zrobisz wszystkiego idealnie, zawsze po kilku latach dojdziesz do wniosku, że to zrobiłeś źle, tamto źle, to byś zrobił inaczej, tam nie dopilnowałeś itd. I z tym się pogódź, tego nie unikniesz. Zbieraj rady od ludzi, którzy się znają (co do rodzaju ogrzewania np. od firm, które to montują etc) i na ich podstawie podejmuj decyzje.

W nieskończoność może nie, ale warto się przygotować poczytać opinie ludzi, znać wady i zalety. W przyszłości w ten sposób będzie się przygotowanym na wszelkie problemy czy niedoskonałości.

Godzinę temu, maro_t napisał:

Co do tego czy kocioł jedno czy dwufunkcyjny, to przy jednofunkcyjnym z zasobnikiem nie jest problemem to że Cię nie ma cały dzień w domu. Bojler naprawdę dobrze trzyma temperaturę. Wychładza go głównie cyrkulacja, ale zawsze można zrobić jakieś fajne sterowanie pompką cyrkulacyjną, żeby nie działała jak Cię nie ma w domu. Ja żałuję, że nie zrobiłem podłączenia tej pompki do centralki alarmu. Jak alarm załączony, cyrkulacja nie działa. Czasami jak nie zapomnę to wiedząc, że nikogo nie będzie w domu przez cały dzień, wyłączam pompkę ręcznie. A komfort użytkownia jest dużo większy niż dwufunkcyjnego. Naprawdę. Rodzice mają teraz dwufunkcyjny (zdecydowali się tylko dlatego, że nie mają miejsca na zasobnik) i mam porównanie.

Cyrkulacja wychładza i to sporo, mimo izolowanych rurek (przynajmniej w większym domu). Jeżeli nie masz podłączenia do alarmu zawsze można dorobić .. nawet bezprzewodowo ;). Ja mam sterowane ruchem w domu, z cyklem roboczym 10min i "odpoczynkiem" 1h, tak sobie zaprogramowałem i to działa. Jak nikogo nie ma nie muszę pamiętać aby wyłączyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.