Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

to i ja.... kupiłem działkę... dom z keramzytu

Featured Replies

Napisano
38 minut temu, przemty napisał:

Po jakim czasie zbilansuje ci się koszt inwestycji 10 000 (co najmniej + coroczny serwis) ze stratami z wentylacji grawitacyjnej.
Podejrzewam, że są to długie lata bo ani WM ani reku nie zatrzymają 100% ciepła w domu......

http://www.domywstylu.pl/blog/2015/01/29/fakty-i-mity-o-wentylacji-z-odzyskiem-ciepla/

No tak, bieżąca eksploatacja daje również bieżące oszczędności finansowe, o czym Pan już wspomniał, ale za to pewnie jest to bardzo kosztowny system?

D.B.: Koszty nie będą duże gdy system wentylacji z rekuperatorem zostanie przewidziany w projekcie, a instalację wentylacyjną wykona się na tym samym etapie co instalację grzewczą i wodno-kanalizacyjną. Decydując się na system wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła można wymurować bowiem tylko jeden pion kominowy, zamiast 2 – 3, a oszczędność na kosztach każdego z nich to około 5 – 7 tys. zł. Dodatkowo zyskujemy więcej wolnej przestrzeni. Ponadto oszczędności powstają dzięki możliwości zastosowania w większości pomieszczeń tańszych okien, tańszych drzwi balkonowych, rezygnacji z nawiewników, itp. Poprawnie wykonany system składa się z urządzenia rekuperacyjnego, kanałów, izolacji i szeregu drobnych elementów, jednak w stosunku do wentylacji grawitacyjnej, różnica w kosztach inwestycji jest znikoma. Dodatkowo, o czym się nieczęsto pamięta, dzięki prawidłowo wykonanemu projektowi pozwala zmniejszyć moc pieca CO, co wiąże się z niższymi kosztami zarówno zakupu, instalacji jak i obsługi eksploatacyjnej. Tak więc niejednokrotnie inwestycja w rekuperację powoduje realne obniżenie kosztu całościowego.

Dlaczego tyle się ostatnio mówi o rekuperacji, czy to jest chwilowa moda, czy rzeczywista oszczędność?

D.B.: Ze względu na wciąż rosnące koszty wytwarzania energii potrzebnej do ogrzania domów budujemy coraz bardziej energooszpczędne i szczelne domy. W takich budynkach tradycyjne metody wentylacji grawitacyjnej nie działają poprawnie, aby je usprawnić musimy otworzyć lub rozszczelnić drogie, szczelne okna. Zimne powietrze wchodzące do pomieszczeń, np. -20°C musimy podgrzać do około +20°C, czyli o około 40 stopni. Po przejściu powietrza zewnętrznego przez wysokoefektywny rekuperator wystarczy pogrzać je o około 4 – 6 stopni do temperatury pomieszczeń. Dlatego też wentylacja z odzyskiem ciepła staje się coraz bardziej popularna. Po prostu pozwala ona na znaczne oszczędności na kosztach ogrzewania, nawet do 40%.

Realne oszczędności widać tu:

(działa z IE 11)

http://centrale-rekuperacyjne.pl/kalkulator/symulator-rekuperatora.aspx

U mnie teraz przy temperaturze około 2 na dworze mam odzysk energii na poziomie 1,5 kW ciepła. Reku zasilany jest 100W.

Zakładając, że mam gaz, to są 3 m^3 gazu mniej dziennie zużyte. 7 zł dziennie.

Patrzac na dane klimatyczne:

http://www.pogodynka.pl/polska/daneklimatyczne/

mamy 5 miesięcy w roku, gdy temperatura średnia jest poniżej 2 stopni.

Co daje 150 x7 zł = około 1000 zł rocznie.

Czyli 1000 zł rocznie oszczędności na gazie.

Nie mówiąc o wygodzie i komforcie. A jak w okolicy jest smog, to dajesz filtr F7 i w domu masz czyste powietrze.

Edytowane przez maras77

Napisano
Godzinę temu, przemty napisał:

Po jakim czasie zbilansuje ci się koszt inwestycji 10 000 (co najmniej + coroczny serwis) ze stratami z wentylacji grawitacyjnej.
Podejrzewam, że są to długie lata bo ani WM ani reku nie zatrzymają 100% ciepła w domu......

o jakim corocznym serwisie mówisz ?

Napisano
o jakim corocznym serwisie mówisz ?
To już pewnie zalezy od producenta, ale filtry trzeba wymieniać wszędzie. Ja na różnice w cenie nie patrzyłem (ale sporo oszczędziłem na oknach fixach), bo komfort świeżego powietrza jest bezcenny.

tapatalked

Napisano
9 godzin temu, maras77 napisał:

Czyli 1000 zł rocznie oszczędności na gazie.

Czyli jak ktoś pisze o oszczędnościach na gazie to tak naprawdę oszczędzać zaczyna po 10 latach od montażu, bo wcześniej tylko "odrabia" wydane 10000. Taka jest prawda bo te 10000 też nie znaleźliśmy na ulicy tylko trzeba było je zarobić. Temat podobny do montażu LPG, zyski zaczynają się dopiero po okresie odrobienia kosztu instalacji.

Edytowane przez przemty

Napisano
16 minut temu, luccass napisał:

filtry trzeba wymieniać wszędzie

Dokładnie, do tego trochę prądu zużyje się przez rok i oszczędności tak jak pisałem zaczynają się po latach, gdy urządzenie ma już swój wiek i może być potrzeba jego naprawy czyli dalszej inwestycji.

Napisano
1 godzinę temu, przemty napisał:

Czyli jak ktoś pisze o oszczędnościach na gazie to tak naprawdę oszczędzać zaczyna po 10 latach od montażu, bo wcześniej tylko "odrabia" wydane 10000. Taka jest prawda bo te 10000 też nie znaleźliśmy na ulicy tylko trzeba było je zarobić. Temat podobny do montażu LPG, zyski zaczynają się dopiero po okresie odrobienia kosztu instalacji.

Czytasz wybiórczo.

Napisałem, że jeśli zrobicz rekuperator na etapie budowy ZAMIAST wentylacji grawitacyjnej, to koszt inwestycyjny jest w okolicy 0, gdyż oszczędzisz w innych miejscach konstrukcji.

Napisano

No jeżeli likwidacja dwóch małych kominów to min. 10 000 to zgadzam się z tobą...

Napisano
1 minutę temu, przemty napisał:

No jeżeli likwidacja dwóch małych kominów to min. 10 000 to zgadzam się z tobą...

Czytaj dalej.

Jak jesteś taki oszczędny i wszystko przeliczasz, to po jakim czasie zwraca Ci się telewizor?

Napisano
7 minut temu, przemty napisał:

A na ile wycenisz, że ten syf jest w filtrze, a nie w płucach moich i moich dzieci?

20171226_173626.jpg

Napisano
2 godziny temu, luccass napisał:

To już pewnie zalezy od producenta, ale filtry trzeba wymieniać wszędzie. Ja na różnice w cenie nie patrzyłem (ale sporo oszczędziłem na oknach fixach), bo komfort świeżego powietrza jest bezcenny.

tapatalked

Wymiana filtrów to dla mnie eksploatacja wykonywana przez użytkownika a serwis dokonują firmy. W przypadku reku nie ma co do sprawdzania przez firmy, jak się dowiadywałem można jedynie pokusić się o czyszczenie po ok 10 latach.

Większość reku akceptuje ramki + włóknina z rolki tej samej klasy filtracyjnej (lub wyższej), ja wymieniam raz na 4m, a koszt to ok 3-5zł.

Napisano
Wymiana filtrów to dla mnie eksploatacja wykonywana przez użytkownika a serwis dokonują firmy. W przypadku reku nie ma co do sprawdzania przez firmy, jak się dowiadywałem można jedynie pokusić się o czyszczenie po ok 10 latach.
Większość reku akceptuje ramki + włóknina z rolki tej samej klasy filtracyjnej (lub wyższej), ja wymieniam raz na 4m, a koszt to ok 3-5zł.
A do nowej Thessli nie ma podobno ramek :(

tapatalked

Napisano
1 minutę temu, luccass napisał:

A do nowej Thessli nie ma podobno ramek :(

tapatalked

być może, ale  z drugiej strony taka ramka to dwie wchodzące w siebie stalowe ramki, imho zawsze można to dorobić.

Napisano
być może, ale  z drugiej strony taka ramka to dwie wchodzące w siebie stalowe ramki, imho zawsze można to dorobić.
Muszę się dokładnie przyjrzeć, ale jest też tam jakiś wstepny filtr na górze...

tapatalked

Napisano
4 minuty temu, luccass napisał:

Muszę się dokładnie przyjrzeć, ale jest też tam jakiś wstepny filtr na górze...

tapatalked

U mnie są dwa, jeden za drugim. A wstępny mam przy GWC ;)

Edytowane przez sherif

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał:

Czytaj dalej.

Jak jesteś taki oszczędny i wszystko przeliczasz, to po jakim czasie zwraca Ci się telewizor?

Kupując telewizor nikt nie pisze o oszczędnościach, a przy WM nawet tutaj padały stwierdzenia o oszczędnościach...

Edytowane przez przemty

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał:

A na ile wycenisz, że ten syf jest w filtrze, a nie w płucach moich i moich dzieci?

Nie wszędzie jest takie zanieczyszczone powietrze, u mnie nie jest tak źle. Poza tym połowę doby i tak człowiek jest poza domem.

Edytowane przez przemty

Napisano
Godzinę temu, przemty napisał:

Kupując telewizor nikt nie pisze o oszczędnościach, a przy WM nawet tutaj padały stwierdzenia o oszczędnościach...

Rekuperacje to przede wszystkim zdrowie powietrze i dobrze przewentylowane pomieszczenia w domu, brak grzyba itp. Oszczędność energii można traktować jako wartość dodaną - choć nie jest ona tak duża, gdyż sam rekuperator pobiera te 50-100W.

Tak jak pisał kolega @maras77 - przy odpowiednim przemyśleniu tematu na etapie projektowania domu, koszt rekuperacji zredukuje się brakiem kominów wentylacyjnych.

Poza tym nie jest to jakaś kosmiczna technologia i przy odrobinie samozapału można taka instalację wykonać samemu za niewielkie pieniądze (4000-5000 PLN). Nawet wykorzystując tani rekuperator (np luna 2000, który nie jest doskonały) będziemy mieć korzystniejszy klimat w domu niż przy wentylacji grawitacyjnej.

Napisano

Ja jak już pisałem, nie neguje zalet WM ale nie zgodzę się z zachwalaniem tego rozwiązania tylko  pod względem oszczędności gazu bo tak jak napisałeś to jest tylko wartość dodana a nie główna zaleta.

Napisano
16 godzin temu, maras77 napisał:

Decydując się na system wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła można wymurować bowiem tylko jeden pion kominowy, zamiast 2 – 3, a oszczędność na kosztach każdego z nich to około 5 – 7 tys. zł

Skąd się bierze 5000-7000 za jeden pion kominowy? Jeden bloczek kominowy to 15-25zł, a przy domu o wysokości 7-8m potrzeba takich 30-35. Dodając robociznę, spoinę i resztę materiału jakoś daleko do tych 7000zł :hmm:

Napisano
1 godzinę temu, DamianB napisał:

Skąd się bierze 5000-7000 za jeden pion kominowy? Jeden bloczek kominowy to 15-25zł, a przy domu o wysokości 7-8m potrzeba takich 30-35. Dodając robociznę, spoinę i resztę materiału jakoś daleko do tych 7000zł :hmm:

Jeszcze obróbka blacharska, uszczelnienie, utracony metraż domu ( jednak pion kominowy zajmuje więcej powierzchni), na piętrze wolność w stawianiu ścian działowych (nie trzeba robić tam, gdzie są piony kominowe).

Realnie można dać część okien typu FIX (nieotwierane) oraz podłogówkę w całym domu, bez żadnych grzejników. A to spora oszczędność na instalacji i potem w działaniu ogrzewania.

Do kotła można dać rurę koncentryczną przez ścianę, co likwiduje wszelkie kominy w domu.

Napisano
6 godzin temu, przemty napisał:

Nie wszędzie jest takie zanieczyszczone powietrze, u mnie nie jest tak źle. Poza tym połowę doby i tak człowiek jest poza domem.

Ja tez myślałem, że u mnie nie jest źle.

Do czasu założenia filtra.

Poniżej zdjęcie filtrów po dwóch tygodniach pracy.

Ten bielutki i bez skazy to filtr G4, zgrubny.

Ten szary to F7 - już dość dokładny.

20180107_113100.jpg.814cdb8d81b85ca4d9abfff7090a7c55.jpg

Wystarczy jeden koleś palący byle jak, abyś miał lokalny syf w powietrzu,.

Sąsiad, który jako jedyny pali czymś innym niż gaz.

20180106_190827.jpg.8247a8d12ed4fc550fab6242b683edb5.jpg

Napisano
8 godzin temu, przemty napisał:

U mnie nie jest żle z powietrzem (mam swój czujnik)  a filtry czarne ..

Napisano
11 godzin temu, przemty napisał:

Nie wiem skąd jest ta kwota 10 tys. U mnie przy małym domu, jak mi zrobili kosztorys wentylacji mechanicznej, to wyszło, że odejmując już koszt kanałów wentylacyjnych w kominach, których nie potrzeba, to zrobienie wentylacji mechanicznej z rekuperatorem wyszłoby u mnie 16 tys. pln. Nie zrobiłem, ale w sumie żałuję. Głównie właśnie tej możliwości filtrowania powietrza i komfortu w duże mrozy, gdy nie ciągnie z żadnej kratki mroźnym powietrzem.

No ale dziś to mogę żałować. Budowa to kompromisy. Jak sobie zbieram rzeczy, które dziś na pewno bym zrobił, a nie zrobiłem, to mi wychodzi grubo powyżej 100k pln, których wtedy nie miałem.

Napisano
38 minut temu, maro_t napisał:

to zrobienie wentylacji mechanicznej z rekuperatorem wyszłoby u mnie 16 tys. pln

Nie wnikałem już w  tą cenę bo tak jak piszesz, średnio WM dobrej jakości to zaczyna się od 15000 zł a już przy 10 000 zł widać, że jakby patrzył tylko na oszczędności gazu (jak niektórzy pod tym względem polecali WM) to opłacalność jest bardzo dyskusyjna. No chyba, że nie liczymy tego co za nią zapłacimy to wówczas owszem, bardzo opłaca się. ;)

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał:

Nie wiem skąd jest ta kwota 10 tys. U mnie przy małym domu, jak mi zrobili kosztorys wentylacji mechanicznej, to wyszło, że odejmując już koszt kanałów wentylacyjnych w kominach, których nie potrzeba, to zrobienie wentylacji mechanicznej z rekuperatorem wyszłoby u mnie 16 tys. pln. Nie zrobiłem, ale w sumie żałuję. Głównie właśnie tej możliwości filtrowania powietrza i komfortu w duże mrozy, gdy nie ciągnie z żadnej kratki mroźnym powietrzem.

No ale dziś to mogę żałować. Budowa to kompromisy. Jak sobie zbieram rzeczy, które dziś na pewno bym zrobił, a nie zrobiłem, to mi wychodzi grubo powyżej 100k pln, których wtedy nie miałem.

Więc na początek robisz bez rekuperatora, z dwoma wentylatorami kanałowymi zamiast centralki - koszt 500 zł ze sterowaniem zamiast kilku klocy.

I tak będzie lepiej, niż grawitacyjna, bo masz kontrolę.

A jak masz czas i smykałke, to niewiele potrzeba, aby zrobić fajny rekuperator mając już wentylatory kanałowe.

Na takim wynalazku mozna samemu za 5 kloców zrobić wszystko.

http://allegro.pl/rekuperator-przeciwpradowy-wymiennik-300m3-h-i7116364229.html#thumb/3

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor
Dnia 5.01.2018 o 23:41, maras77 napisał:

Po co - dla wygody, komfortu i oszczędności energii ogrzewania. Koszt - około 10 tys

Co ciekawe - jeśli od razu założysz, że nie ma kominka, komina, tylko jest kocioł kondensacyjny na gaz z rurą przez ścianę + wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła to koszt jest w okolicy 0 zł, bo nie budujesz kosztownych kominów i kanałów wentylacyjnych.

możesz jaśniej? Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc że jeśli od razu założe, że nie ma kominka tylko jest kocioł kondensacyjny na gaz z rurą przez ścianę + wentylacja mechaniczna? Nie wiem czy będzie mechaniczna... na mechaniczną przecież kanały wentylacyjne chyba potrzebne?

Napisano
10 minut temu, 62545tomasz napisał:

możesz jaśniej? Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc że jeśli od razu założe, że nie ma kominka tylko jest kocioł kondensacyjny na gaz z rurą przez ścianę + wentylacja mechaniczna? Nie wiem czy będzie mechaniczna... na mechaniczną przecież kanały wentylacyjne chyba potrzebne?

Kanały wentylacyjne do grawitacyjnej są pionowe, zajmują objętość ściany. I jest ich sporo obok siebie.

Do wentylacji mechanicznej kanały możesz zalać w stropie, zrobić w sufitach podwieszanych, puścić w ścianach, dowolnymi drogami.

Napisano

To jest dopiero początek.

Później będzie jeszcze ciekawiej - dzień w dzień będziesz albo budowa albo internet i będziesz szukał odpowiedzi na pojawiające się codziennie pytania :)

Napisano
39 minut temu, 62545tomasz napisał:

powoli odechciewa mi się tej budowy...

;l

Każdy ma chyba na początku mniej parcia jak pomyśli świadomie jak skomplikowana jest to inwestycja ;]

Mi żona często wypomina, że budowa stała się już ważniejsza od rodziny :hehe: Ale chce mieć dobry dom, więc rozumie.

Co do reku, sam będę ją miał i do tego 2 kominy mimo wszystko, jeden kominek i drugi gaz z 1 kanałem went. do garażu i kotłowni. Można było tego do gazu uniknąć, ale chce mieć święty spokój z kominiarzem przy kotłowni a poza tym kanał pomoże w wydajniejsze wentylacji spalin w garażu.

Napisano
1 godzinę temu, komor napisał:

;l

Każdy ma chyba na początku mniej parcia jak pomyśli świadomie jak skomplikowana jest to inwestycja ;]

Mi żona często wypomina, że budowa stała się już ważniejsza od rodziny :hehe: Ale chce mieć dobry dom, więc rozumie.

Co do reku, sam będę ją miał i do tego 2 kominy mimo wszystko, jeden kominek i drugi gaz z 1 kanałem went. do garażu i kotłowni. Można było tego do gazu uniknąć, ale chce mieć święty spokój z kominiarzem przy kotłowni a poza tym kanał pomoże w wydajniejsze wentylacji spalin w garażu.

Mam tak samo, też zrobiłem dwa kominy, nie był to jakiś duży koszt. Poza tym dałem piony techniczne do przepustów kablowych - przydały się do przepuszczenia kabli antenowych + antena na kominie i przydadzą sie też do solarów.

Napisano
4 godziny temu, komor napisał:

Mi żona często wypomina, że budowa stała się już ważniejsza od rodziny

Czyli wszyscy jedziemy na jednym wózku :hehe:

Edytowane przez przemty

Napisano
15 godzin temu, 62545tomasz napisał:

powoli odechciewa mi się tej budowy...

Kup z rynku wtórnego.

Napisano
15 godzin temu, komor napisał:

Można było tego komina do gazu uniknąć, ale chce mieć święty spokój z kominiarzem

Jak masz komin, to musisz mieć przegląd kominiarza.

A jak jest rura spalinowa przez ścianę, to nie jest kominem i nie wymaga odbiorów i późniejszych badań.

Napisano
6 godzin temu, maras77 napisał:

Jak masz komin, to musisz mieć przegląd kominiarza.

A jak jest rura spalinowa przez ścianę, to nie jest kominem i nie wymaga odbiorów i późniejszych badań.

U mnie jest inny problem na dzielni. mamy dość skrupulatnego i upierdliwego kominiarza, który nawet przy WM nie odbiera budynku jeśli w pom. z spalinami nie ma ciągów went. mogą być zaślepione, ale mają być. Od wykonawców wiem, że w okolicy jest sporo domów bez odbiorów końcowych od kominiarza :hehe:

Niby kiero budowy może kominy odebrać, ale jakoś nie chętnie to robią.

Napisano
3 godziny temu, komor napisał:

U mnie jest inny problem na dzielni. mamy dość skrupulatnego i upierdliwego kominiarza, który nawet przy WM nie odbiera budynku jeśli w pom. z spalinami nie ma ciągów went. mogą być zaślepione, ale mają być. Od wykonawców wiem, że w okolicy jest sporo domów bez odbiorów końcowych od kominiarza :hehe:

Niby kiero budowy może kominy odebrać, ale jakoś nie chętnie to robią.

zaślepione piony i piszesz że upierdliwy 8] ?

Kominiarz powinien sprawdzić ciąg w końcu za to mu się płaci a on powinien to zrobić (dla Waszego bezpieczeństwa).

AFAIK kier bud może odebrać jeżeli ma uprawnienia kominiarskie - gdzie odbiorem nazywamy protokół odbiory kominiarskiego m.in potrzebny do zgłoszenia budynku i podpisania umowy na dostawę gazu.

Napisano
  • Autor

nie będzie kominka

a mam zrobić jakiś na pellet np?

nadal nie wiem co zrobić...

ludzie co mieszkają w domach mówią, by zrobić wszędzie podłogówki w sensie pokoju wypoczynkowego, łazienki, kuchni i korytarzu, ale w pokojach gdzie się śpi zrobić grzejniki tradycyjne..., instalatorzy i w sklepach mówią by wszędzie zrobić podłogówkę, piec jednofunkcyjny z zasobnikiem bez cyrkulacji

Napisano

jeśli chcesz kolejnego głosu to ja też jestem za podłogówką

temperatury podłogi nie czujesz

jesteśmy rodziną alergików i alergie po przeprowadzeniu do nowego nie nasiliły się a nawet jest chyba lepiej

dodatkowo przejscie na jakąś pompę ciepła czy inne niskotemperaturowe źródło energii będzie bezproblemowe

Napisano
7 godzin temu, 62545tomasz napisał:

nie będzie kominka

a mam zrobić jakiś na pellet np?

nadal nie wiem co zrobić...

ludzie co mieszkają w domach mówią, by zrobić wszędzie podłogówki w sensie pokoju wypoczynkowego, łazienki, kuchni i korytarzu, ale w pokojach gdzie się śpi zrobić grzejniki tradycyjne..., instalatorzy i w sklepach mówią by wszędzie zrobić podłogówkę, piec jednofunkcyjny z zasobnikiem bez cyrkulacji

Kocioł na pelet też nie wymaga komina. Są modele, gdzie jest po prostu koncentryczna rura spalinowa jak w kotłach kondensacyjnych.

Napisano
Dnia 10.01.2018 o 10:58, sherif napisał:

zaślepione piony i piszesz że upierdliwy 8] ?

Kominiarz powinien sprawdzić ciąg w końcu za to mu się płaci a on powinien to zrobić (dla Waszego bezpieczeństwa).

AFAIK kier bud może odebrać jeżeli ma uprawnienia kominiarskie - gdzie odbiorem nazywamy protokół odbiory kominiarskiego m.in potrzebny do zgłoszenia budynku i podpisania umowy na dostawę gazu.

Zaślepione przy rekuperacji. Zgodnie z wytycznymi już nie trzeba mieć wentylacji grawitacyjnej w kominie skoro masz WM. Zresztą powietrze by Ci zasysało przecież 8]

Ale kanały mam, tak żeby kominiarz mógł sobie sprawdzić co chce.

Napisano
2 godziny temu, komor napisał:

Zaślepione przy rekuperacji. Zgodnie z wytycznymi już nie trzeba mieć wentylacji grawitacyjnej w kominie skoro masz WM. Zresztą powietrze by Ci zasysało przecież 8]

Ale kanały mam, tak żeby kominiarz mógł sobie sprawdzić co chce.

Na ale w takim przypadku musi być wyciąg powietrza zrobiony do reku, a nie tylko zaślepki :)

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

i sprawy się mają tak

będzie strop drewniany więc podłogówka odpada na poddaszu

na parterze podłogówka, na górze grzejniki, zastanawiam się jeszcze czy na parterze w sypialni nie zrobić grzejnika zamiast podłogówki;) lub chociaż wyjścia na grzejnik...

w łazience mogę dać drabinki podpięte pod podłogówkę...

Nie będe robił rekuperacji oraz zastanawiam się nad kotłem dwufunkcyjnym;) i tak cały dzień w domu nas nie ma to po co ma się woda grzać w baniaku 150 litrów? A na wodę ciepła do prysznica poczekam kilkanaście sekund, nie widzę problemu..., podobno są jakieś kotły dwufunkcyjne co dają więcej litrów wody na minutę...

Napisano
1 godzinę temu, 62545tomasz napisał:

i sprawy się mają tak

na parterze podłogówka, na górze grzejniki, zastanawiam się jeszcze czy na parterze w sypialni nie zrobić grzejnika zamiast podłogówki;) lub chociaż wyjścia na grzejnik...

Nie będe robił rekuperacji oraz zastanawiam się nad kotłem dwufunkcyjnym;) i tak cały dzień w domu nas nie ma to po co ma się woda grzać w baniaku 150 litrów? A na wodę ciepła do prysznica poczekam kilkanaście sekund, nie widzę problemu..., podobno są jakieś kotły dwufunkcyjne co dają więcej litrów wody na minutę...

Podłogówka + grzejniki w proporcji 50% - to musisz mieć dwa obwody grzania. Tak jak ja mam, więc wiem co piszę.

Dwa mieszacze, dwie pompy, sterownik, który to ogarnie oraz kocioł musi produkować wodę dość gorącą - u mnie 65 stopni. Dopiero mieszacze obniżają temperaturę. No, chyba, że masz sterownik kompatybilny z kotłem, który potrafi sterować jego temperaturą.

Co do zasobnika - jak wyjeżdżałem na tydzień na ferie to wyłączyłem zasilanie CWU, recyrkulację i jak wróciłem to woda w zasobniku miała nadal około 40 stopni.

A rekuperację zrób, nawet na razie same kanały powietrzne z dwoma wentylatorami kanałowymi zamiast centrali. Koszt na budowie mały, a może kiedyś dokupisz albo zbudujesz centralkę.

Napisano
2 godziny temu, 62545tomasz napisał:

i sprawy się mają tak

Mam wrażenie, że z tego domu będzie antywzorzec - kombinujesz, ale całkiem nie w tę stronę co trzeba :(

Napisano
34 minuty temu, DamianB napisał:

Mam wrażenie, że z tego domu będzie antywzorzec - kombinujesz, ale całkiem nie w tę stronę co trzeba :(

To samo chciałem napisać - kulminacja średnio-trafionych pomysłów ;)

Napisano
  • Autor
45 minut temu, DamianB napisał:

to co zrobić by było ok?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, maras77 napisał:

Podłogówka + grzejniki w proporcji 50% - to musisz mieć dwa obwody grzania. Tak jak ja mam, więc wiem co piszę.

Dwa mieszacze, dwie pompy, sterownik, który to ogarnie oraz kocioł musi produkować wodę dość gorącą - u mnie 65 stopni. Dopiero mieszacze obniżają temperaturę. No, chyba, że masz sterownik kompatybilny z kotłem, który potrafi sterować jego temperaturą.

Co do zasobnika - jak wyjeżdżałem na tydzień na ferie to wyłączyłem zasilanie CWU, recyrkulację i jak wróciłem to woda w zasobniku miała nadal około 40 stopni.

A rekuperację zrób, nawet na razie same kanały powietrzne z dwoma wentylatorami kanałowymi zamiast centrali. Koszt na budowie mały, a może kiedyś dokupisz albo zbudujesz centralkę.

kolega ma sam piec dwufunkcyjny i żadnych pomp, sterowników, mieszaczy, tylko piec i rozdzielacz, obsługuje to pompa z pieca dwufunkcyjnego

Napisano
7 minut temu, 62545tomasz napisał:

kolega ma sam piec dwufunkcyjny i żadnych pomp, sterowników, mieszaczy, tylko piec i rozdzielacz, obsługuje to pompa z pieca dwufunkcyjnego

Jeśli kolega ma piec zamiast kotła to bardzo ułatwia sprawę. :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.