Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odległość gniazdek od kotła c.o.

Featured Replies

Napisano

Cześć

Już drugi sezon cieszę się komfortem nie ogrzewania domu kotłem na ekogroszek ;]. Założyłem kocioł gazowy i cieszę się ciepłem w domu bez syfu, kurzu, targani wungla i czyszczenia popielnika. Jednym słowem polecam - koszty również miło mnie zaskoczyły. No ale ja nie w tej sprawie chciałem się wypowiedzieć.

Po montażu kotła stwierdziłem, że również uporządkuję temat elektryki wokół  - czyli podłączenie zasilania 230V pod kocioł oraz sterowania pompą obiegową. Jak stwierdziłem tak zrobiłem ale teraz po prawie roku naszły mnie refleksje czy czasem trochę się nie zagalopowałem i tych gniazdek zbyt blisko kotła nie zrobiłem. Looknijcie na fotkę i wypowiedzcie się fachowo lub mniej co o tym myślicie, są jakieś normy na odległość gniazdka od kotła?

IMG_20180103_195421.jpg

Edytowane przez Orochimaru
Zmieniłem tytuł na bardziej przyjazny wyszukiwarce.

Napisano
14 minut temu, skodan napisał:

Cześć

Już drugi sezon cieszę się komfortem nie ogrzewania domu kotłem na ekogroszek ;]. Założyłem kocioł gazowy i cieszę się ciepłem w domu bez syfu, kurzu, targani wungla i czyszczenia popielnika. Jednym słowem polecam - koszty również miło mnie zaskoczyły. No ale ja nie w tej sprawie chciałem się wypowiedzieć.

Po montażu kotła stwierdziłem, że również uporządkuję temat elektryki wokół  - czyli podłączenie zasilania 230V pod kocioł oraz sterowania pompą obiegową. Jak stwierdziłem tak zrobiłem ale teraz po prawie roku naszły mnie refleksje czy czasem trochę się nie zagalopowałem i tych gniazdek zbyt blisko kotła nie zrobiłem. Looknijcie na fotkę i wypowiedzcie się fachowo lub mniej co o tym myślicie, są jakieś normy na odległość gniazdka od kotła?

ja mam zrobione w podobnej odległości - spółdzielnia stawiała blok, montowała kotły i robiła odbiory techniczne... i ktoś im to przyjął...

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, maras77 napisał:

Tak.

Pierdo....nie mocno? :ksiadz:

2 minuty temu, DZIDA napisał:

ja mam zrobione w podobnej odległości - spółdzielnia stawiała blok, montowała kotły i robiła odbiory techniczne... i ktoś im to przyjął...

No właśnie jak był serwisant od kotła to nic nie mówił więc jest cień nadziei 8-)

Napisano

Bardziej bym się martwił naczyniem wyrównawczym, tam chyba na górze jest zawór bezpieczeństwa. W razie "W" to z niego może lecieć na gniazda.

Edytowane przez alster

Napisano

bardziej od gniazdek zastanawia mnie brak izolacji rur miedzianych

lubisz mieć straty ciepła?

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, 4thelement napisał:

bardziej od gniazdek zastanawia mnie brak izolacji rur miedzianych

lubisz mieć straty ciepła?

W kotłowni też wypada żeby za bardzo nie piździało.:furious:

Napisano
2 godziny temu, skodan napisał:

W kotłowni też wypada żeby za bardzo nie piździało.:furious:

czyli wolisz ogrzewać kotłownię niż to ciepło przerzucić na cześć mieszkalną.

kto bogatemu zabroni

ale to świadczy o instalatorowi który robił ci instalacje 

Napisano

Istnieje ryzyko zalania gniazd wodą jak zawór bezpieczeństwa zadziała i wyleje na ścianę. Ja u siebie wkręciłem w zawór kolanko i kawałek rurki w dół wzdłuż ściany tak żeby waliło bezpośrednio na podłogę. Jak tak zrobisz i puścisz wylot rurki poniżej gniazd to będzie bezpiecznie.

I zaizoluj te rurki miedziane - i tak będziesz miał wystarczająco ciepło od kotła i zaizolowanych rurek.

Edytowane przez mitunio

Napisano

Nie wiem jak od kotła ale zdaje się że od instalacji z wodą to min 50cm...

Napisano

Mam gniazdka w podobnej odległości od kotła. Co roku przechodzi b przegląd więc nie ma co kombinować.

Napisano
9 godzin temu, Tomrad napisał:

Mam gniazdka w podobnej odległości od kotła. Co roku przechodzi b przegląd więc nie ma co kombinować.

jaki przegląd? 

Napisano

Przegląd kotła, komina, instalacji gazowej.

Napisano

no,  to  wezwij jeszcze elektryka i zrób przegląd elektryczny,  tylko  pamiętaj,  nie  pomiary,  a przegląd 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.