Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile palą osobowe wersje nowych Vivaro/Traffic?

Featured Replies

Napisano

Nigdzie nie mogę znaleźć danych, producent podaje średnie 6.4 litra wersji 1.6 biturbo 145KM, nie chce mi się wierzyć, a próbuję oszacować spalanie auta na trasie do Włoch i z powrotem. Zakładam podróż na tempomacie 120 km/h max.

Napisano
3 minuty temu, bizz napisał:

Nigdzie nie mogę znaleźć danych, producent podaje średnie 6.4 litra wersji 1.6 biturbo 145KM, nie chce mi się wierzyć, a próbuję oszacować spalanie auta na trasie do Włoch i z powrotem. Zakładam podróż na tempomacie 120 km/h max.

Ja bym przyjal z 7,5-8 litrow.

Kiedys jechalismy busem na narty to wciagal ok 9-10, ale to byl jakis stary diesel 2.5 toyoty.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Ja bym przyjal z 7,5-8 litrow.

Kiedys jechalismy busem na narty to wciagal ok 9-10, ale to byl jakis stary diesel 2.5 toyoty.

Kurde strasznie się łamię. W zasadzie pomysł szwagra, który się boi jeździć nocą, ja nie mam z tym problemu, do tego plus w postaci nowego auta - trafił mi się Vivaro który na dziś ma 200 km przebiegu, odebrany z salonu w czwartek. 

Minus, że pewnie trochę głośniej (choć silnik bardzo wyciszony) no i manual. U mnie automat, ale auto 12 letnie... Jakby tak spalił do 7 litrów, to dokładnie te same koszty. Obciążenie 4 osoby dorosłe plus dwójka dzieci i bagaże...

Napisano
2 minuty temu, bizz napisał:

Kurde strasznie się łamię. W zasadzie pomysł szwagra, który się boi jeździć nocą, ja nie mam z tym problemu, do tego plus w postaci nowego auta - trafił mi się Vivaro który na dziś ma 200 km przebiegu, odebrany z salonu w czwartek. 

Minus, że pewnie trochę głośniej (choć silnik bardzo wyciszony) no i manual. U mnie automat, ale auto 12 letnie... Jakby tak spalił do 7 litrów, to dokładnie te same koszty. Obciążenie 4 osoby dorosłe plus dwójka dzieci i bagaże...

Ja milo wspominam ten wyjazd busem, ale my jechalismy ze znajomymi bez dzieciakow ;]

IMHO przewaga automatu na autostradzie jest niewielka, bardziej bym sie upewnil ze bedzie tempomat w tym Vivaro.

Te wyjazdy wspolne ze szwagrem masz juz przetestowane? Jak nie, to ja bym jechal swoim autem ;)

Napisano
  • Autor

Ja milo wspominam ten wyjazd busem, ale my jechalismy ze znajomymi bez dzieciakow ;]

IMHO przewaga automatu na autostradzie jest niewielka, bardziej bym sie upewnil ze bedzie tempomat w tym Vivaro.

Te wyjazdy wspolne ze szwagrem masz juz przetestowane? Jak nie, to ja bym jechal swoim autem ;)

Ma tempomat, nawigację, fotele z podłokietnikami, isofix, wersja extra long, 5,5 metra. 

Ze szwagrem jechałem w zeszłym roku, na dwa auta, dojechałem umęczony bo padła mu nawigacja, bał się jechać więcej niż 80 km/h i 1000 km które zwykle robię w 10 godzin zrobiłem w 15,5.

Dlatego kusi mnie wersja z zapakowaniem ich w jedno auto, niech śpią. Nawet niech piją i śpią.

Napisano

Też bym przyjął 8l/100km. Przy takiej sytuacji jak piszesz, że śwagier niewprawiony do jazdy to bym się nie oglądał na te koszty. Będziecie na miejscu szybciej i bez stresu za cenę dobrej pizzy z dzbankiem wina. W dodatku możesz powiedzieć śwagrowi, że to on tą pizzę stawia i będziecie kwita.

Napisano

bardzo mało palą na to co oferują, jak nie będzie mocno załadowany to sadze ze 8/100km sie zmiesci

tam jeszcze jest tryb ECO i wtedy pali jeszcze mniej :oki: przynajmniej vivaro

Napisano

Policz sobie że spali 10.  120km na godzinę, 4 osoby dorosłe, dzieci i bagaże czy jest sens się oszukiwać i liczyć na 7 litrów;)

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał:

Policz sobie że spali 10.  120km na godzinę, 4 osoby dorosłe, dzieci i bagaże czy jest sens się oszukiwać i liczyć na 7 litrów;)

Szczerze to ja myślę że uczciwie należy liczyć 8.5-9l. :ok:

Galaxy MKIII 2.0TDCI w tylu się mieści przy ŚREDNIEJ prędkości 130-135km/h(nie na oko, nie z tempomatu, z komputera). :ok:

Napisano
3 minuty temu, AstraC napisał:

Galaxy MKIII 2.0TDCI w tylu się mieści przy ŚREDNIEJ prędkości 130-135km/h(nie na oko, nie z tempomatu, z komputera). :ok:

Ale srednia 130-135km/h to duuuuuzo wiecej niz przelotowa 120km/h ;)

9,5-10 to nam spalila w drodze na narty Toyota Hiace 2,5 td w wersji osobowej.

Napisano

Ale srednia 130-135km/h to duuuuuzo wiecej niz przelotowa 120km/h ;)

9,5-10 to nam spalila w drodze na narty Toyota Hiace 2,5 td w wersji osobowej.

Oczywiście, ale jesli Galaxy się zmieścił w 9l to Vivaro się zmieści w tylu. Vivaro ma DMC ~2.7T, MW ~1.9t. Galaxy ma DMC 2.5t i MW ~1.7t (choć podobno jak ludzie ważyli to wychodziło +100kg w mojej wersji). Także myślę, że ponieważ miałem większą prędkość, ale ciut lżejszy samochód, to jak on zwolni to ogólnie spalni mu podobnie. :ok:

PS. Średnia 130-135km/h wychodziła mi na autostradzie A1->A2 z GD do WN na tempomacie 150km/h i to jest kilkukrotnie sprawdzone. :ok: Aby równo jechać i nie zatrzymywać się bez sensu. :ok:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, AstraC napisał:

policzyłem 8 litrów

objadę i zobaczymy co wyjdzie

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał:

policzyłem 8 litrów

objadę i zobaczymy co wyjdzie

Kup mojego Galaxego i ruszaj w trasę. :ok:;]

Napisano

Turneo diesel (chyba 2.0), 3000 km przejechane spalił ~10l/100 przy prędkościach do 150

Napisano
16 godzin temu, bizz napisał:

producent podaje średnie 6.4 litra wersji 1.6 biturbo 145KM,

Fantazje producenta :). Realnie trzeba liczyć 10l/100 km zwłaszcza jak załadujesz go ludźmi i będziesz chciał się sprawnie poruszać. :)

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Rudobrody napisał:

Fantazje producenta :). Realnie trzeba liczyć 10l/100 km zwłaszcza jak załadujesz go ludźmi i będziesz chciał się sprawnie poruszać. :)

ja za granicą jeżdżę jak p...a, nie przekraczam 120, ale zobaczymy, na pewno zdam relację

bus zarezerwowany 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, AstraC napisał:

Kup mojego Galaxego i ruszaj w trasę. :ok:;]

to by raczej nie miało sensu:)

Napisano
3 minuty temu, bizz napisał:

ja za granicą jeżdżę jak p...a, nie przekraczam 120, ale zobaczymy, na pewno zdam relację

bus zarezerwowany 

Jeździliśmy takim teraz po Polsce na autostradach nie przekraczając 140, po drogach pozostałych mniej więcej zgodnie z limitem. Znajomi wcześniej wypożyczali na wyjazd do Grecji. Załadowany musi swoje spalić i licz się z tym, że będzie to około tego co podałem. Jak spali mniej traktuj to jako bonus. Pamiętaj też, że 145 KM 1.6 twinturbo wymaga uzupełniania dodatku adblue. :)

Z wygody podróżowania będzie pan zadowolony. :) Miejsca obok kierowcy są najmniej wygodne. ;)

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Rudobrody napisał:

Jeździliśmy takim teraz po Polsce na autostradach nie przekraczając 140, po drogach pozostałych mniej więcej zgodnie z limitem. Znajomi wcześniej wypożyczali na wyjazd do Grecji. Załadowany musi swoje spalić i licz się z tym, że będzie to około tego co podałem. Jak spali mniej traktuj to jako bonus. Pamiętaj też, że 145 KM 1.6 twinturbo wymaga uzupełniania dodatku adblue. :)

Z wygody podróżowania będzie pan zadowolony. :) Miejsca obok kierowcy są najmniej wygodne. ;)

Na trasie 2000 km muszę dolewać AdBlue? 

o tym fotelu obok kierowcy już słyszałem... sprawdzimy...

Napisano
10 minut temu, bizz napisał:

Na trasie 2000 km muszę dolewać AdBlue? 

Wszystko zależy od tego ile będziesz miał dodatku w zbiorniku w momencie wyjazdu. Może się okazać, że tak. Dodatek jest do kupienia na stacjach benzynowych albo w butelkach albo ze specjalnego dystrybutora.

Fotel kierowcy jest ok te obok dwa miejsca są najmniejsze. :)

Napisano
2 godziny temu, Rudobrody napisał:

To powiedz mi tak szczerze o ile miałeś okazję porównać - jeśli chodzi o jazdę po trasie - lepszy duży VAN czy jednak takie Vivaro? Chodzi o ogólnie pojęty komfort, głosność, spalanie. Bo pakowność na pewno na + Vivaro. ;]

Napisano
3 minuty temu, AstraC napisał:

Chodzi o ogólnie pojęty komfort, głosność, spalanie. Bo pakowność na pewno na + Vivaro.

Kolega ma zamiar wynająć nowego Vivaro gdyż jak zauważyłem rozważał tego z silnikiem 1.6 145 KM biturbo.

Jak mają zamiar jechać na narty w 6-7 osób lub więcej i zabierać sprzęt narciarski ze sobą to:

1.do Vana wielkości galaxy bez boksa na dach się nie obejdzie co spowoduje zwiększenie spalania do poziomu tego co zaoferuje Vivaro. Przy 8 lub 9 osobach to już na Vivaro potrzebny będzie box na dach żeby swobodnie się ze sprzętem pomieścić.

Komfort jazdy: w taki Vivaro jest cicho porównałbym do współczesnej osobówki przy 140 km/h obroty na 6 biegu to 2500-2750 o ile dobrze pamiętam więc silnika mimo, że klekot nie słychać. Spalanie trzeba liczyć 10 litrów na 100 km. Czy VAN spali mniej ?

Osobną kwestią są fotele. Dwa przednie miejsca dla dwóch dorosłych facetów są ciasne. pozostałe 7 pozwala na komfortowe podróżowanie bez zastanawiania się nad ilością miejsca na nogi i na boki ... Regulacji poszczególnych miejsc nie ma więc siedzi się jak na kanapie. Wnioski są takie, że do 6 osób można próbować upchnąć się na narty z boksem na dachu do vana o ile 2 osoby to dzieciaki. Jednak przy 7 osobach wolałbym takiego busa jak vivaro...

Napisano

Takie Vivaro/Traffic/Scudo zawsze będzie dostawczakiem zabudowanym na osobówkę - gorsze wyciszenie, twardsze zawieszenie (mniej odczuwalne po załadowaniu) fotele takie autobusowe, mniej wypasu. IMO duży van będzie bardziej komfortowy, przynajmniej dla 5 osób z bagażem.

Napisano
6 minut temu, Rudobrody napisał:

Kolega ma zamiar wynająć nowego Vivaro gdyż jak zauważyłem rozważał tego z silnikiem 1.6 145 KM biturbo.

Jak mają zamiar jechać na narty w 6-7 osób lub więcej i zabierać sprzęt narciarski ze sobą to:

1.do Vana wielkości galaxy bez boksa na dach się nie obejdzie co spowoduje zwiększenie spalania do poziomu tego co zaoferuje Vivaro. Przy 8 lub 9 osobach to już na Vivaro potrzebny będzie box na dach żeby swobodnie się ze sprzętem pomieścić.

Komfort jazdy: w taki Vivaro jest cicho porównałbym do współczesnej osobówki przy 140 km/h obroty na 6 biegu to 2500-2750 o ile dobrze pamiętam więc silnika mimo, że klekot nie słychać. Spalanie trzeba liczyć 10 litrów na 100 km. Czy VAN spali mniej ?

Osobną kwestią są fotele. Dwa przednie miejsca dla dwóch dorosłych facetów są ciasne. pozostałe 7 pozwala na komfortowe podróżowanie bez zastanawiania się nad ilością miejsca na nogi i na boki ... Regulacji poszczególnych miejsc nie ma więc siedzi się jak na kanapie. Wnioski są takie, że do 6 osób można próbować upchnąć się na narty z boksem na dachu do vana o ile 2 osoby to dzieciaki. Jednak przy 7 osobach wolałbym takiego busa jak vivaro...

Ok dzięki za info.

Nie mam porównania, ale kumpela 500km przesiedziała w "bagażniku" i nie narzekała, a nie ma 1.20m wrostu. ;]

Z boksem na dachu, rowerami na platformie na haku, z dużą ilością gratów na dwa tygodnie, mocno obciążony po A przy podobnej średniej 9.5l palił, 10 nie przekroczył nigdy.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Rudobrody napisał:

Wszystko zależy od tego ile będziesz miał dodatku w zbiorniku w momencie wyjazdu. Może się okazać, że tak. Dodatek jest do kupienia na stacjach benzynowych albo w butelkach albo ze specjalnego dystrybutora.

Fotel kierowcy jest ok te obok dwa miejsca są najmniejsze. :)

Spoko, moja żona ma półtora metra wzrostu i oba przednie są dla niej. Niech śpi. Mam nadzieję że oparcie się reguluje. 

Dodatku mam pełno, bus ma 200 km przebiegu i póki co stoi. Wyjazd mam za dwa tygodnie, dwa i  pół, więc może ktoś go przegoni do tego czasu, ale na razie chętnych nie ma.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Rudobrody napisał:

Ja mam ten komfort że jadą 4 osoby dorosłe i dwójka dzieci w fotelikach, dodatkowo to wersja extra long. 

Silnik po odpaleniu chodzi jak pszczółka, moja Vectra cdti chodzi jak stary diesel przy tym. W sumie jest starym dieslem:)

Na pewno sama kabina jest głośniejsza, bo jednak blaszana puszka daje jakiś pogłos, pomimo wygłuszeń. Fotele płaskie, kierowcy i dwa tylne rzędy wygodniejsze, ta wersja ma osobne podłokietniki na każde miejsce i isofix na foteliki. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, AstraC napisał:

Ok dzięki za info.

Nie mam porównania, ale kumpela 500km przesiedziała w "bagażniku" i nie narzekała, a nie ma 1.20m wrostu. ;]

Z boksem na dachu, rowerami na platformie na haku, z dużą ilością gratów na dwa tygodnie, mocno obciążony po A przy podobnej średniej 9.5l palił, 10 nie przekroczył nigdy.

Miałem jako zamiennik Lancię Phedrę z 2010 roku, wahałem się bo to jednak automat, a ja manualnej skrzyni maksymalnie nie lubię. Ale przymierzyłem się, zmieścilibyśmy się, ale raz że z boxem, dwa jednak w ciasnocie.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, zejk napisał:

Takie Vivaro/Traffic/Scudo zawsze będzie dostawczakiem zabudowanym na osobówkę - gorsze wyciszenie, twardsze zawieszenie (mniej odczuwalne po załadowaniu) fotele takie autobusowe, mniej wypasu. IMO duży van będzie bardziej komfortowy, przynajmniej dla 5 osób z bagażem.

Gdyby było jedno dziecko mniej, pewnie jechalibyśmy vanem.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Rudobrody napisał:

Dzisiaj spojrzałem, auto miało po tych 200 km z Wrocławia do Raciborza średnią 7.8 na kompie. Ponoć nie dotarte palą litr więcej. Ciekawość mnie zżera. 

Napisano
2 minuty temu, bizz napisał:

Dzisiaj spojrzałem, auto miało po tych 200 km z Wrocławia do Raciborza średnią 7.8 na kompie. Ponoć nie dotarte palą litr więcej. Ciekawość mnie zżera. 

Skoro i tak auto masz do dyspozycji to zrob z 200km autostrada i bedziesz wiedzial ;)

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Skoro i tak auto masz do dyspozycji to zrob z 200km autostrada i bedziesz wiedzial ;)

Nie mam, byłem dziś drugi raz u gościa żeby finanse dogadać, to spojrzałem. Żebym ja przez te dwa tygodnie do wyjazdu miał czas na niespieszne 200 km autostradą, ehh:)))

Napisano

Mam nadzieję że oparcie się reguluje. 

Nie reguluje się.

Dzisiaj spojrzałem, auto miało po tych 200 km z Wrocławia do Raciborza średnią 7.8 na kompie.

Może na pusto :). 9 osób na pokładzie plus bagaż i jazda około 140 km/h po autostradzie daje 10 l/100km z niewielką odchyłką w dół więc jak pojedziecie w 6 osób z mniejszą ilością bagażu i wolniej macie szansę na osiągnięcie tych 8 litrów. ;)

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Rudobrody napisał:

Nie reguluje się.

Może na pusto :). 9 osób na pokładzie plus bagaż i jazda około 140 km/h po autostradzie daje 10 l/100km z niewielką odchyłką w dół więc jak pojedziecie w 6 osób z mniejszą ilością bagażu i wolniej macie szansę na osiągnięcie tych 8 litrów. ;)

Spoko, litr w żadną stronę nas nie zabije, ale ciekawość mną powoduje, czy da się zrobić busa z takim spalaniem. 

Jadąc do Włoch praktycznie nie ma gdzie jechać 140, do czeskiej granicy mam z 20 km, później Czechy, Austria (ostatnio znajomi jechali autostradą dobrą godzinę za pługami), kawałek przez Niemcy, kawałek Szwajcarii..  Wszędzie niższe limity.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Dobra, wróciłem więc zdaję relację ze spalania. 

Trasa Rybnik - Santa Caterina, 1050 km wyszło z licznika, w obie strony czasowo tak samo - 16 godzin. Z postojami, sikami, zakupami, itd. 

Kierowca cały czas jeden - ja.

Samochód Opel Vivaro 1.6 biturbo, 145 KM, skrzynia 6 manual, tempomat, auto miało na liczniku 3000 km, jakieś 3 tygodnie po odebraniu z salonu. 

W stronę Włoch średnia prędkość 91 km/h, większość czasu 130 na tempomacie, ale były momenty po 150 km/h. Dodatkowo od Livigno do Santa Caterina jechałem z pedałem w podłodze, ciągnęło mnie do hotelu a i samochód dawał niespodziewaną frajdę w górach. Spalanie z kompa 8.2, realne 8.7 litra.

Powrót 90% trasy tempomat na 122 km/h - tak jakoś mi idealnie chodził. Prędkość z licznika pokrywała się z GPS. Średnia z trasy 82.5 km/h, spalanie - kurna, z kompa 6.9 litra, realne 7.3.

Jestem zachwycony silnikiem, spalaniem, jechało się jak osobówką. Niestety jeden minus nie do przeskoczenia - hałas. Dlatego na przyszły rok utrzymujemy pomysł busa, ale szukamy Merca V-klass, 6 obrotowych foteli, dużo lepsze wyciszenie no i automat, którego brak przeszkadzał jak trzeba było korki omijać na granicy niemiecko-austriackiej. 

Tyle, jak macie pytania, służę.

Napisano
Dnia 8.01.2018 o 09:36, Danielpoz. napisał:

10 litrów to pali mi Ducato blaszak L3H2, przy 120-140 km/h

Vivaro/Traffic max. 8 litrów

Napisano
Dnia ‎12‎.‎02‎.‎2018 o 17:53, mrBEAN napisał:

10 litrów to pali mi Ducato blaszak L3H2, przy 120-140 km/h

Vivaro/Traffic max. 8 litrów

Rozumiem że na pusto.

Piąta sztukę upalam jeśli chodzi o Ducato. Mów mi tak jeszcze o tym spalaniu;l

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał:

Rozumiem że na pusto.

Ducato L3H2 2,3 130KM przy tempomacie na 120km/h (licznikowe, realnie pewnie 5-7km/h mniej) spalanie 10,5l/100km. Załadowany na max - 3300kg.

Napisano
8 godzin temu, Danielpoz. napisał:

Rozumiem że na pusto.

+/- 500 kg, 2.3 120 KM

I nie śmieszkuj, bo akurat daleko mi do fantazji, swoje też tymi sprzętami przejechałem.

Przypominam, że temat był o Vivaro i jeździe 120 km/h w kilka osób z bagażami.

Zresztą widzę, że autor podał już ile mu spaliło i z Twoimi prognozami się nie pokryło, smuteczek.

Napisano
Dnia 7.01.2018 o 21:02, bizz napisał:

Licz 10 przynajmniej extra kasa zostanie :)

Btw mi teraz sorento spalilo lekko ponad 8 litrow. 5 osob i box. Trasa prawie 3 tys km.

Edytowane przez Marcin79

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Marcin79 napisał:

Licz 10 przynajmniej extra kasa zostanie :)

Btw mi teraz sorento spalilo lekko ponad 8 litrow. 5 osob i box. Trasa prawie 3 tys km.

Nie wiem czy widziałeś podsumowanie, Vivaro spaliło jednak mniej. 6 osób, 8 par nart, pełen bagażnik.

Napisano
Dnia ‎2018‎-‎02‎-‎12 o 17:40, bizz napisał:

Jestem zachwycony silnikiem, spalaniem, jechało się jak osobówką. Niestety jeden minus nie do przeskoczenia - hałas. Dlatego na przyszły rok utrzymujemy pomysł busa, ale szukamy Merca V-klass, 6 obrotowych foteli, dużo lepsze wyciszenie no i automat, którego brak przeszkadzał jak trzeba było korki omijać na granicy niemiecko-austriackiej. 

A jezdzilem takim Merolem i potwierdzasz z praktyki ze jest duzo ciszej. Pytam z ciekawosci, bo VANy juz zanikly prawie i za 20 lat trzeba bedzie kupic takie półdostawczaka w wersji VAN :)

Napisano
  • Autor
26 minut temu, gregoryj napisał:

A jezdzilem takim Merolem i potwierdzasz z praktyki ze jest duzo ciszej. Pytam z ciekawosci, bo VANy juz zanikly prawie i za 20 lat trzeba bedzie kupic takie półdostawczaka w wersji VAN :)

Nie jeździłem, ale chcemy wynająć taką salonkę, siłą rzeczy musi być ciszej biorąc pod uwagę ilość wykładzin i skóry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.