Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Konik a takie volvo?

Featured Replies

Napisano

@koNik

Być może będzie potrzebne jakieś tanie auto z automatem na 2-3 miesiące dla osoby z kontuzją kolana.

I tak sobie głośno dumam czy nie kupić taniego volvo a później zostawić i doprowadzić go do lepszego stanu - jako baza na klasyka/inwestycję?

Czy ewentualnie kupić i po tych 2-3 miesiącach sprzedać bez większej straty?

https://www.otomoto.pl/oferta/volvo-seria-900-ostatnie-prawdziwe-volvo-automat-diesel-komfort-ID6zjKci.html

Edytowane przez marcinur

Napisano

Wszystko spoko tylko ten silnik VW... Ale jak na 3k to wyglada zadziwiajaco przyzwoicie, ciekawe jak na zywo.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, koNik napisał:

Wszystko spoko tylko ten silnik VW... Ale jak na 3k to wyglada zadziwiajaco przyzwoicie, ciekawe jak na zywo.

A z tym silnikiem jest coś nie tak? Czy tylko taka ogólna awersja do VW?

Napisano
26 minut temu, marcinur napisał:

Lubi sie przegrzewac na 6tym garze i padac upg. Muł. Wolalbym 2.3 albo najlepiej turbo no ale nie ta kasa.

Napisano
3 godziny temu, marcinur napisał:

To nie tdi, to jeszcze stary kibel na wtrysku pośrednim:)

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, volf6 napisał:

To nie tdi, to jeszcze stary kibel na wtrysku pośrednim:)

Czyli raczej nie pchać się w to?

Napisano

a badanie techniczne do kiedy ?

może tam nie ma podłogi ?

za te 3000zł to chyba bym tej osobie taxi opłacał przez te 3 mies aby pojeździła bardziej bezpiecznym i sprawnym autem...

to ze jest jakies pancerne nie oznacza że wieczne - podobnie jak W124

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, binges napisał:

a badanie techniczne do kiedy ?

może tam nie ma podłogi ?

za te 3000zł to chyba bym tej osobie taxi opłacał przez te 3 mies aby pojeździła bardziej bezpiecznym i sprawnym autem...

to ze jest jakies pancerne nie oznacza że wieczne - podobnie jak W124

Nie mam pojęcia jaki jest stan podłogi i do kiedy jest badanie techniczne.

Rozważam tylko taką opcję. 

Z jednej strony - masz rację można wydać 3000 na taksówki - i stracić 3000.

Ale może wydać na auto 3000 i za 3 miesiące sprzedać go za 3000 lub za 2500.

Można też zainwestować w niego kilka tysięcy i doprowadzić do fajnego stanu i zostawić sobie jako fajny klasyk.

Napisano
15 godzin temu, marcinur napisał:

Nie mam pojęcia jaki jest stan podłogi i do kiedy jest badanie techniczne.

Rozważam tylko taką opcję. 

Z jednej strony - masz rację można wydać 3000 na taksówki - i stracić 3000.

Ale może wydać na auto 3000 i za 3 miesiące sprzedać go za 3000 lub za 2500.

Można też zainwestować w niego kilka tysięcy i doprowadzić do fajnego stanu i zostawić sobie jako fajny klasyk.

jaki jest sens założenia tego tematu ?

pokazujesz 22-letnie auto od handlarza o którym w ogóle nic nie wiesz...

z góry zakładasz ze wydasz kilka tysięcy na jakiś remont tego auta po którym będzie "fajne"

czy kiedykolwiek kupowałeś lub widziałeś auto od handlarza za np. 3000zł ?

czy naprawdę myślisz ze będzie miało to badanie i długie OC? dobre opony? a w zawieszeniu nic nie puka nic nie stuka bo poprzedni właściciel to przez 22 lata dbał, pod kocem trzymał i postanowił je teraz sprzedać bo w końcu uzbierał na nowe V70 ???

Napisano
  • Autor
Dnia 4.03.2018 o 13:46, binges napisał:

jaki jest sens założenia tego tematu ?

pokazujesz 22-letnie auto od handlarza o którym w ogóle nic nie wiesz...

z góry zakładasz ze wydasz kilka tysięcy na jakiś remont tego auta po którym będzie "fajne"

czy kiedykolwiek kupowałeś lub widziałeś auto od handlarza za np. 3000zł ?

czy naprawdę myślisz ze będzie miało to badanie i długie OC? dobre opony? a w zawieszeniu nic nie puka nic nie stuka bo poprzedni właściciel to przez 22 lata dbał, pod kocem trzymał i postanowił je teraz sprzedać bo w końcu uzbierał na nowe V70 ???

Fakt - wiem, że auto jest od handlarza i jestem świadomy wszelkich tego konsekwencji.

Pytałem, żeby się dowiedzieć czy np właśnie ten silnik jest coś wart i czy ogólnie ten model nadaje się na "klasyka".

Oczywiście jestem świadomy tego, że trzeba byłoby zrobić te hamulce o których pisze sprzedawca, sprawdzić opony, zawieszenie itp. Te sprawy dałoby się ogarnąć w rozsądnych pieniądzach. Oczywiście kluczowa weryfikacja to blacharka, silnik i skrzynia.

A jakby się okazało że auto jest auto jest w miarę dobrym stanie technicznym, to można by było pomyśleć o poprawieniu go wizualnie - stąd też pisałem o ewentualnych kilku tysiącach inwestycji.

A moje pytanie nieprzypadkowo było głównie skierowane do @koNik-a bo:

- zna się na starych volvo

- kupił już niejedno auto w takim budżecie i przejechał nim "pół świata".

Nawet jest gdzieś niedawno wątek o zakupie przez jego znajomych starego/taniego volvo.

Napisano

Jak już kupisz to na kanale tego gościa masz sporo info na temat napraw tego auta, na zachętę jeden z filmików:)

Tutaj przegląd od spodu ale wersji benzynowej

Napisano

Przecież w ogłoszeniu "pisze", że Przeglad techniczny stracił ważność. Czy naprawdę nikt nie doczytał do końca krótkiego opisu? :facepalm: Skoro przeglądu brak to może nie być połowy podłogi i progów. Ewentualnie automat się skończył. 

Nie wiadomo, co to za silnik. Moc niby +- jak  D24TIC, ale skąd 4KM więcej. "Cziptjunik"? :hehe:

Gdyby to auto miało manual (nawet z guziczkiem) to możnaby próbować oglądać. :out:

A na dzień dobry już widać z opisu, że do naprawy/ wymiany są:

- hamulce

- magiel

- uszczelka (maskownica) szyby przedniej (pewnie pod spodem jest gnój a nie blacha) - jeden fragment "ramki" to 80-100 i tylko w aso

Niby nie ma hasła "klima do nabicia", ale obstawiam, że i tak ją trzeba przejrzeć. 

Jest drobna zaleta tego auta. Tapicerka. Takie połączenie i względna trwałość materiału powoduje, że wytrzyma 500kkm i więcej. Do 95-96 były lepsze materiały niż w końcówce produkcji.

Dnia 2.03.2018 o 12:06, koNik napisał:

Lubi sie przegrzewac na 6tym garze i padac upg. Muł. Wolalbym 2.3 albo najlepiej turbo no ale nie ta kasa.

Jak ma niesprawne natryski na denka tłoków (TIC) czy niesprawny układ chłodzenia to tak.

Muł to jest na początku, ale niejedno auto może zadziwić powyżej 100kmph. Jeździłem kombi D24TIC w 5 osób + bagaż i sprzęt narciarski i szedł dobrze a wyprzedzanie nie było stresem.

Napisano

Auto za 3000 to auto za 3000. Oczywistoscia jest ze trzeba je obejrzec dokladnie bo ciezko cos wyrokowac po takim ogloszeniu. I wiadomo tez ze rzadko kiedy takie auto nie jest kompromisem. Trzeba obejrzec i tyle, nie ma co gdybac.

https://photos.app.goo.gl/kYdTwhdYmHYiQ7IE2

Napisano
37 minut temu, koNik napisał:

Auto za 3000 to auto za 3000. Oczywistoscia jest ze trzeba je obejrzec dokladnie bo ciezko cos wyrokowac po takim ogloszeniu. I wiadomo tez ze rzadko kiedy takie auto nie jest kompromisem. Trzeba obejrzec i tyle, nie ma co gdybac.

Ale kupować auto do robienia jak potrzebne jest na 2-3 miesiące. Już lepiej coś wypożyczyć...

38 minut temu, koNik napisał:

Twój? Pytam, bo już się zgubiłem. ;]

Napisano
3 minuty temu, borbet napisał:

Ale kupować auto do robienia jak potrzebne jest na 2-3 miesiące. Już lepiej coś wypożyczyć...

Twój? Pytam, bo już się zgubiłem. ;]

to nie mój, to znajomej za 2500zł kupiony ;]

ja tylko napisałem że rokująco wygląda jak za 3k - wnętrze w miare spoko, z zewnątrz wydaje sie równy, te roczniki nie miały specjalnych problemów ze rdzą. Co więcej powiesz bez oględzin?  Natomiast jak pisałem szukałbym redbloka.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, koNik napisał:

ja tylko napisałem że rokująco wygląda jak za 3k - wnętrze w miare spoko, z zewnątrz wydaje sie równy, te roczniki nie miały specjalnych problemów ze rdzą. Co więcej powiesz bez oględzin?  Natomiast jak pisałem szukałbym redbloka.

Jeżeli faktycznie coś wyjdzie z tego tematu to też byłbym za tą opcją. Pewnym ograniczeniem jest, że musi być automat.

Napisano
4 minuty temu, koNik napisał:

:oki:

5 minut temu, koNik napisał:

Natomiast jak pisałem szukałbym redbloka.

Zdecydowanie. Nawet tylko FK.

Napisano
Dnia 6.03.2018 o 09:17, koNik napisał:

Auto za 3000 to auto za 3000.

Auto za 3000 od handlarza, to tak naprawdę auto za 1000 ;)

Napisano
4 minuty temu, wladmar napisał:

Auto za 3000 od handlarza, to tak naprawdę auto za 1000 ;)

Oglądałem kiedyś e36 touring za 4kPLN u handlarza. Auto miało 400+kkm i generalnie było zmęczone życiem (i właścicielem). Podejrzewam, że handlarz dostał go gratis lub kupił za promocyjne 100EUR...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.