Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drzwi przesuwne do zabudowy wnęki - nie taki diabeł straszny...

Featured Replies

Napisano

O ile wnętrze szafy to żaden problem bo robiłem to już 5 razy (1 duża garderoba i 4 szafy) o tyle zawsze mi się wydawało, że drzwi suwane to jakaś dużo większa filozofia.

Teraz można kupić gotowe zestawy - ja kupiłem Ares3 firmy Valcomp - za 285 PLN dostajemy kompletny zestaw do zabudowy wnęki - trzeba tylko dokupić płyty na drzwi szafy i jeżeli ktoś chce to na boczne listwy.

W sumie szafa z fotki (wnęka szerokości 109 cm) kosztowała 285 PLN za zestaw i 203 PLN za płyty (na formatki poszło tylko pół płyty, także z reszty zrobię półki do garażu).

Wnętrze szafy zrobiłem za niecałe 200 PLN (pocięte formatki + narożniki montażowe GTV) więc całość zamknęła się w ok. 700 PLN i zajęła dwa dni (wnętrze ok. 6 godzin i drugie tyle drzwi).

IMG_6282.JPG

IMG_6282.JPG

Edytowane przez Tomo

Napisano

Stolarz skasował swoje za cięcie, a gość za montaż policzyłby sobie co najmniej tyle ile koszt materiału.

Napisano

20151215_122521.jpg.56e061bc3558494e54e33d32972afbf2.jpgDokładnie jak pisze @Jet-Set, znajomy z roboty który składa meble, liczy sobie za szafy czy kuchnia cena materiału+120% to jego zarobek.

Mnie taka szafa do wnęki 150x255 z drzwiami przesuwanymi plus kelejone lustra do frontów wyszło 830zł do tego dwa dni roboty i samozadowolenie ze zrobiło się coś fajnego samemu ,)

Jeśli zlecilbym to temu koledze wyszło by za szafę około 1,8k 

@Tomo wrzucisz zdjęcia wnętrza?

Edytowane przez szpyrek

Napisano

Ja ostatnio robiłem u znajomego taką :) , biały mirror glas , droga płyta ale efekt super , na foto tego nie widać ale na żywo super

WP_20171026_18_33_51_Pro.jpg

Napisano
  • Autor

Wnętrze jest maleńkie więc wiele się nie dało wymyślić - po prawej stronie jest 8 półek, po lewej dwie półki na górze i 2 rurki do wieszaków.

Na fotce jeszcze niegotowe - brakuje dwóch dolnych półek po prawej i wieszaków po lewej.

Środek jest zrobiony z płyty w kolorze szarym, bo z praktyki na takim najmniej widać kurz - jakby zrobić w kolorze drzwi to byłoby ładniej (orzech) ale strasznie widać kurz (poprzednia szafa, którą robiłem), z kolei na białym też widać.

IMG_6290.PNG

IMG_6291.PNG

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano

Jak się sprząta, to kurzu nie widać. :phi:

Ja żem se kupił super hiper duper konfigurowalnego PAXa 150x236, minimum wysiłku przy zakupie, trochę czasu przy skręcaniu, baba zadowolona ;]

28171215_10211236777625641_1254061962_o.jpg

Napisano

Ja właśnie przerabiam zamówienie pociętych formatek z płyt laminowanych lub mdf i słabo to wygląda.

MDF 18mm w marketach Castorama i Leroy Merlin nie ma, w Obi za trzy tygodnie i minimalny wymiar cięcia 23cm (potrzebuję od 4cm). Płyty meblowe lepiej, ale cięcie tak samo, a oklejanie 5zł/mb (potrzebuję prawie 35mb oklejonego brzegu).

W firmach zajmujących się tylko płytami cięcie każdego wymiaru, oklejanie w fajnej cenie (np. 1zł/mb), ale albo płyty po 52 i więcej zł/m2 białej, albo trzeba zamawiać całe i brać formatki z odpadem, a moje 10m2 rozkroić trzeba z trzech płyt (17,4m2) i jeszcze płacić 40zł za cięcie każdej płyty.

Coś, co pierwotnie miało wyjść 400zł, zapowiada się na 600-700zł.

Napisano
Dnia 4.03.2018 o 23:26, Tomo napisał:

o tyle zawsze mi się wydawało, że drzwi suwane to jakaś dużo większa filozofia

hmm, czyli, że dostajesz w zestawie wszystko oprócz płyt?

w sumie mam szafę w przedpokoju z brzydkimi drzwiami... Może bym coś spróbował zrobić? Tylko moja szafa ma drzwi dolne duże + górne małe. Między nimi jest "gruba półka", która jest 'na zero' z drzwiami. Czyli musiałbym ją lekko wciąć, żeby się schowała :hmm: 

Napisano

j a potrzebuje zrobic taka szafe ale jakies 6m dluga :/

czy te zestawy mozna laczyc ??

Napisano

@DamianB +1

Mam dwie szafy 150cm szerokie, syn ma u siebie komplet stuva i po malu zaczyna brakować miejsca xD a nie ma miejsca na nową

20180126_160856.jpg

Napisano
Dnia 4.03.2018 o 23:26, Tomo napisał:

O ile wnętrze szafy to żaden problem bo robiłem to już 5 razy (1 duża garderoba i 4 szafy) o tyle zawsze mi się wydawało, że drzwi suwane to jakaś dużo większa filozofia.

Teraz można kupić gotowe zestawy - ja kupiłem Ares3 firmy Valcomp - za 285 PLN dostajemy kompletny zestaw do zabudowy wnęki - trzeba tylko dokupić płyty na drzwi szafy i jeżeli ktoś chce to na boczne listwy.

W sumie szafa z fotki (wnęka szerokości 109 cm) kosztowała 285 PLN za zestaw i 203 PLN za płyty (na formatki poszło tylko pół płyty, także z reszty zrobię półki do garażu).

Wnętrze szafy zrobiłem za niecałe 200 PLN (pocięte formatki + narożniki montażowe GTV) więc całość zamknęła się w ok. 700 PLN i zajęła dwa dni (wnętrze ok. 6 godzin i drugie tyle drzwi).

IMG_6282.JPG

Ja też zastosowałem niedawno Ares 2 jak robiłem drzwi garderoby ale niestety nie działa idealnie (szyna dolna sie nieco wygina a kołka są lekko skrzywione po montażu na skutek ciężaru skrzydła - połowa dopuszczalnego). Kiedyś stosowałem system firmy Laguna i był dużo lepszy w montażu i regulacji i ogólnie jakościowo (nie umiem go teraz znaleźć ale wygladał jak system GTV ERGO).

Edytowane przez tomx1
Ares 2 a nie ares 3

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Olleo napisał:

Ja właśnie przerabiam zamówienie pociętych formatek z płyt laminowanych lub mdf i słabo to wygląda.

MDF 18mm w marketach Castorama i Leroy Merlin nie ma, w Obi za trzy tygodnie i minimalny wymiar cięcia 23cm (potrzebuję od 4cm). Płyty meblowe lepiej, ale cięcie tak samo, a oklejanie 5zł/mb (potrzebuję prawie 35mb oklejonego brzegu).

W firmach zajmujących się tylko płytami cięcie każdego wymiaru, oklejanie w fajnej cenie (np. 1zł/mb), ale albo płyty po 52 i więcej zł/m2 białej, albo trzeba zamawiać całe i brać formatki z odpadem, a moje 10m2 rozkroić trzeba z trzech płyt (17,4m2) i jeszcze płacić 40zł za cięcie każdej płyty.

Coś, co pierwotnie miało wyjść 400zł, zapowiada się na 600-700zł.

Ja zamawiałem w Forpłycie (w zasadzie zawsze u nich kupowałem od 25 lat).

Kupuję całą płytę (szarą liczyli coś 24 PLN/m2, ten orzch 26 PLN/m2) o wymiarach 2,80 x 2,05

Wycięcie formatki to 3 PLN, oklejenie chyba też coś koło 3 PLN/m2 i 1mb obrzeża 1 PLN.

Odpad zabieram bo i tak zapłacony.

Napisano
  • Autor
38 minut temu, tomx1 napisał:

Ja też zastosowałem niedawno Ares 2 jak robiłem drzwi garderoby ale niestety nie działa idealnie (szyna dolna sie nieco wygina a kołka są lekko skrzywione po montażu na skutek ciężaru skrzydła - połowa dopuszczalnego). Kiedyś stosowałem system firmy Laguna i był dużo lepszy w montażu i regulacji i ogólnie jakościowo (nie umiem go teraz znaleźć ale wygladał jak system GTV ERGO).

Ares 2 jak dla mnie nadaje się tylko do szaf a nie wnęk bo ma pojedyncze szyny, które się zestawia obok siebie.

Poza tym w Ares 3 mamy pionowe profile aluminiowe, które stabilizują płytę - nie wyobrażam sobie drzwi 2,65 m wysokości bez tego bo by się gięły.

Więc Ares 2 to jak dla mnie do max wysokości z 1,5 m więc jakieś większe wnęki ale nie całe szafy.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, _luk_ napisał:

j a potrzebuje zrobic taka szafe ale jakies 6m dluga :/

czy te zestawy mozna laczyc ??

Maksymalny rozmiar zestawu to 270 cm - wtedy dostaje się komplet na 3 skrzydła drzwi.

Tak naprawdę różnica będzie tylko w szynie dolnej i górnej - nie wiem czy na rynku dostaniesz gdzieś 6-metrowy profil, poza tym pozostaje jeszcze kwestia jego transportu i wniesienia do domu/mieszkania.

Pytanie ile chcesz sztuk drzwi na tych 6 metrach.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, tomecki napisał:

hmm, czyli, że dostajesz w zestawie wszystko oprócz płyt?

w sumie mam szafę w przedpokoju z brzydkimi drzwiami... Może bym coś spróbował zrobić? Tylko moja szafa ma drzwi dolne duże + górne małe. Między nimi jest "gruba półka", która jest 'na zero' z drzwiami. Czyli musiałbym ją lekko wciąć, żeby się schowała :hmm: 

Tak, oprócz tego zestawu musisz dokupić płyty na drzwi oraz (niekoniecznie) boczne listwy, do których domykają się drzwi.

Oczywiście wcześniej należy zrobić wnętrze szafy - ale to jest proste, rozrysowujesz sobie jak byś to widział, zamawiasz formatki z oklejeniem, kupujesz kątowniki montażowe i składasz - wymagana: wiertarka, wkrętarka, poziomica.

Co do twojego przypadku to musisz sprawdzić czy da się jakoś wyjąć tą grubą półkę - jeżeli tak to ją przycinasz, żeby nie kolidowała z linią przesuwu drzwi, jeżeli się nie da wyjąć to trzeba ją jakoś przyciąć tam gdzie jest i potem okleić krawędź.

Napisano
Kupuję całą płytę (szarą liczyli coś 24 PLN/m2, ten orzch 26 PLN/m2) o wymiarach 2,80 x 2,05
Wycięcie formatki to 3 PLN, oklejenie chyba też coś koło 3 PLN/m2 i 1mb obrzeża 1 PLN.
Wychodzi ok. 560zł (mam 51 formatek), niewiele mniej, niż u mnie.
Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Olleo napisał:
21 minut temu, Tomo napisał:

Wychodzi ok. 560zł (mam 51 formatek), niewiele mniej, niż u mnie.

Wiesz - pytanie jakiej wielkości szfa z tego ma wyjść.

W końcu trudno żeby coś było całkiem za darmo.

Ja swoje koszty (200 PLN za wnętrze i 200 PLN za drzwi) uważałem za dobre, ale moja szafa to tylko 109 x 267 cm - aczkolwiek do rozmiaru 180 cm szerokości cena praktycznie by się nie zmieniła (byłby mniejszy odpad).

Napisano
Wiesz - pytanie jakiej wielkości szfa z tego ma wyjść.
W końcu trudno żeby coś było całkiem za darmo.
Ja swoje koszty (200 PLN za wnętrze i 200 PLN za drzwi) uważałem za dobre, ale moja szafa to tylko 109 x 267 cm - aczkolwiek do rozmiaru 180 cm szerokości cena praktycznie by się nie zmieniła (byłby mniejszy odpad).
Komoda, 9 szuflad szerokości 80, głębokości 59 i wysokości od 5 do 30cm.

Z MDF 18mm dałoby to radę zrobić za ok. 300zł za płyty, ale wyjdzie bardzo ciężka - ponad 150kg.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.