Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawo jazdy z innego kraju UE

Featured Replies

Napisano

Czy takie prawo jazdy tez mozna stracic za 50+ ?

Czy używanie takiego prawa jazdy na codzień ma jakies plusy/minusy w porównaniu do polskiego? (chodzi o osobę zamieszkującą na stałe w Polsce)

Napisano

Jeżeli nie ma meldunku w PL, to nie ma punktów karnych a mandat płatny gotówką u  :milicja:

Napisano
2 godziny temu, CiniO napisał:

Czy używanie takiego prawa jazdy na codzień ma jakies plusy/minusy w porównaniu do polskiego? (chodzi o osobę zamieszkującą na stałe w Polsce)

Nie wiem jak w Polsce, ale napiszę co się kiedyś dowiedziałem u policjanta w Czechach. Ten był zaciekawiony dlaczego posługuję się polskim prawkiem, skoro tak dobrze mówię po czesku. Jego skrywana żyłka detektywa się ożywiła, bo zapewne skojarzył, że ja muszę w tych Czechach mieszkać nieco dłużej ;]

Powiedział mi, że w przypadku przekroczenia w Czechach limitu punktów, oni mi prawa jazdy odebrać nie mogą jako dokumentu, bo ten dokument wydało inne państwo. Jednak mogą zanotować w systemie, że taki Piotrek z Polski ma bana na jazdę u nich i jak mnie złapią to kara będzie surowa za jazdę bez uprawnień. Nie wiem jak surowa.

Mogę przypuszczać że w PL zadziała to podobnie. Dokumentu Ci nie odbiorą, ale i tak po Polsce jeździć będzie jak bez uprawnień.

Napisano
5 godzin temu, CiniO napisał:

Podstawowe pytanie to gdzie zostały zdobyte uprawnienia? Jeśli w PL to cały czas jest to w systemie a wymienione na zagraniczne prawko jest tylko dokumentem do kontroli wystawionym przez inne państwo. Ale punkty można zbierać i (prawdopodobnie) stracić uprawnienie. Jeśli natomiast delikwent na stałe zamieszkuje w Polsce to przede wszystkim powinien mieć również prawko wymienione na polskie. 

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Igorek napisał:

Podstawowe pytanie to gdzie zostały zdobyte uprawnienia? Jeśli w PL to cały czas jest to w systemie a wymienione na zagraniczne prawko jest tylko dokumentem do kontroli wystawionym przez inne państwo. Ale punkty można zbierać i (prawdopodobnie) stracić uprawnienie. Jeśli natomiast delikwent na stałe zamieszkuje w Polsce to przede wszystkim powinien mieć również prawko wymienione na polskie. 

No z tym obowiązkiem wymiany na Polskie to nie do końca tak:

Prawo jazdy UE

Prawo jazdy wydane w jednym kraju UE jest uznawane we wszystkich pozostałych krajach UE.  

Zatem jeśli przeprowadzisz się do innego kraju UE, zwykle nie będziesz musiał wymienić swojego dotychczasowego prawa jazdy na nowe. W nowym kraju możesz używać swojego obecnego prawa jazdy, o ile:

• jest ono ważne
  • spełniasz wymagania wiekowe dla prowadzenia pojazdu w danej kategorii
  • Twoje prawo do prowadzenia pojazdu nie zostało zawieszone, ograniczonelub cofniętew kraju, który wydał prawo jazdy.

https://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/driving-licence/driving-licence-recognition-validity/index_pl.htm

To, że punkty się zbiera (na swoje imię i nazwisko) bez wzgledu jakie się prawo jazdy ma, to wiem.

Tylko pytalem czy mogą zabrać zagraniczne PJ za 50+

Bo za przekroczone punkty to wiadomo ze mogą dać zakaz prowadzenia pojazdow, i zagraniczne PJ też nic nie pomoże, chociaż moim zdaniem raczej nie mają prawa go zabrać, więc poza Polską bedzie można jezdzic.

A pytasz o uprawnienia gdzie zdobyte.

W moim przypadku kat. B i D w Polsce. Kat C w Irlandii. Obecnie PJ mam Irlandzkie. Możliwe, ze przez jakiś czas pomieszkam w Polsce, dlatego sprawa mnie bedzie dotyczyć bezpośrednio.

Napisano
9 minut temu, CiniO napisał:

No z tym obowiązkiem wymiany na Polskie to nie do końca tak:

https://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/driving-licence/driving-licence-recognition-validity/index_pl.htm

To, że punkty się zbiera (na swoje imię i nazwisko) bez wzgledu jakie się prawo jazdy ma, to wiem.

Tylko pytalem czy mogą zabrać zagraniczne PJ za 50+

Bo za przekroczone punkty to wiadomo ze mogą dać zakaz prowadzenia pojazdow, i zagraniczne PJ też nic nie pomoże, chociaż moim zdaniem raczej nie mają prawa go zabrać, więc poza Polską bedzie można jezdzic.

A pytasz o uprawnienia gdzie zdobyte.

W moim przypadku kat. B i D w Polsce. Kat C w Irlandii. Obecnie PJ mam Irlandzkie. Możliwe, ze przez jakiś czas pomieszkam w Polsce, dlatego sprawa mnie bedzie dotyczyć bezpośrednio.

No to bardzo podobnie do mojego przypadku, miałem wymienione na angielskie i pięć lat użytkowałem je w Polsce. Miałem kontrole drogowe, likwidowałem swoją szkodę komunikacyjną, kilka innych na samochodach slużbowych i nigdy nie było problemu. Raz czy dwa się policjanci czepiali, że w ciągu 30 dni od powrotu mam prawko zmienić ale zbywałem ich, że jak minie 180 dni od powrotu to będę miał obowiązek a póki co to sam nie wiem ile jeszcze popracuję i czy zaraz nie wyjadę ponownie za granicę.

Obawiam się, że uprawnienia możesz stracić za punkty i 50+. Tracisz uprawnienia a fizyczne zatrzymanie dokumentu jest tylko formalnością. Możliwe, że sam plastik odeślą do organu wydającego za granicą z odpowiednią informacją. Weź zadzwoń do swojego WK i tam zapytaj, ja w ten sposób bardzo dużo się dowiedziałem. 

Napisano
15 godzin temu, CiniO napisał:

tak. Uwaga Pirat kilka odcinków temu, babka z prawkiem z UK i za 3 miesiące może je odebrać tamże ;]

Napisano
10 godzin temu, Igorek napisał:

Tak było kiedyś. Teraz można używać go tak długo, jak jest ważne... W kwestii wymiany jest jeszcze jeden interesujący motyw. Np. prawo jazdy wydane w Hiszpanii na podstawie uznania uprawnień z Chile. Nie wymienisz na żadne inne...

Edytowane przez grogi

Napisano

Kiedyś było tak :

po przeprowadzce z kraju A do B należało w ciągu jakiegoś czasu zmienić PJ z kraju A na kraj B i przerejestrować autko

( całą procedurę przechodziłem łącznie z nagabywaniem )

teraz jest:

nadal POWINIENEŚ wymienić i przerejestrować

ale nikt się nie czepia (no chyba że jakiś nadgorliwy) 

jeszcze 10 lat temu w PL ganiali za jazdę PL kierowcy w jego aucie z innymi blachami i innym PJ

ale teraz jest prawie bezproblemowo (zawsze się znajdzie nadgorliwy i nie doszkolony szukajacy w PL aucie SK apteczki ) - jeżdżę po SK z PL prawkiem i w CZ aucie, lub po PL w SK

edit 

co do utraty prawka :

osobiście byłem przy akcji jak CZ pracownik został złapany za jazdę na podwójnym gazie, Policja mu zabrała prawko został zatrzymany na 48 godzin i w trybie natychmiastowym został osądzony - zakaz prowadzenia pojazdów w PL i prawko zostało pocztą dyplomatyczną odesłane do jego miejsca zamieszkania 

Edytowane przez prebek

Napisano
16 godzin temu, kravitz napisał:

Powiedział mi, że w przypadku przekroczenia w Czechach limitu punktów, oni mi prawa jazdy odebrać nie mogą jako dokumentu, bo ten dokument wydało inne państwo.

a z kolei w Szwecji zabieraja polskie prawo jazdy i odsylaja do Polski :)

Napisano
31 minut temu, komandos80 napisał:

a z kolei w Szwecji zabieraja polskie prawo jazdy i odsylaja do Polski :)

w PL tez to w niektórych przypadkach tak działa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.