Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupiłem działkę, co dalej krok po kroku

Featured Replies

Napisano

witam

to i ja kupiłem działkę. Zielony jestem co dalej...krok po kroku.

Działkę zakupiłem od Urzędu Miasta.

W akcie działką nazwana jest nieruchomością niezabudowaną. Akt już mam, byłem z aktem w Urzędzie Miasta zapłacić podatek, dostałem kwitek, gdzie napisane jest podatek rolny... Zdziwiłem się troszkę bo kupowałem działkę budowlaną... Pytam kobietkę w okienku czy to budowlana, mówi że będę ją odrolnić musiał itp, że mam się niczym nie martwić i że architekt mnie pokieruje...

Wróciłem do domu, przeglądam papiery i nie ma w nich ani słowa, że działka rolna, ani budowlana, w przetargu była informacja, że budowlana;), w akcie napisane jest, że to "nieruchomość niezabudowana", podatek zapłaciłem od rolnej, normalnie czeski film.:) 

Zgłosiłem w UM prośbę o wypis i wyrys działki potrzebny do budowy domu, dostałem wyrys i opis zagospodarowania przestrzennego.

Na działce jest prąd, woda, kanalizacja deszczowa i sanitarna, gazociąg w trakcie budowy.

Jak z wytyczeniem granic działki? Kto to ma zrobić, na czyj koszt?

Co z prądem? Mam iść do zakładu energetycznego?

Podobnie co z wodą?

Jak teraz zabrać się za budowę?

Powoli mamy z żobą wybrany projekt domu, jeszcze z  żadnym architektem, geodetą nie rozmawiałem.

Nie wiem jak to teraz krok po kroku ugryźć, myślałem, że jak złożę prośbę o wyrys i wypis to UM wbije paliki i wyznaczy granice działki lub zrobią to zaraz po tym jak im zapłacę, otrzymam akt..

czeski film dla mnie;), napiszcie jak się za to wszystko zabrać

pozdrawiam

Napisano

To czy budowlana czy nie określa miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego

Nasza działka była częściowo oznaczona jako "łąka" a częściowo "grunty orne". W tym roku przyszło pismo że UM co zmienia w klasyfikacji.

Prąd - idź do Taurona to powiedzą co  jak.

P.S. Próbowałem się skontaktować z tym kolegą, co ma dom z keramzytu - chyba mam nieaktualny numer, ale jeszcze popróbuję.

Napisano

Też kupiłem rolną.

Ważne co jest w MPZP.

Odrolniałem po zbudowaniu domu, w trakcie inwentaryzacji powykonawczej. 

Podatek od rolnej jest niższy :ok:

Do wytyczenia weź geodetę, ale może jak już będziesz miał pozwolenie na budowę, to od razu wytyczy budynek.

Po media idziesz do dostawców ;]

Poszukaj u architekta z uprawnieniami, który albo zrobi projekt, albo dostosuje projekt, który kupisz. Doradzi na początku.

Znajdź też kierownika budowy.

Sprawdź w Wydziale Architektury, ile formalności potrzeba, by zacząć w tamtym terenie budowę.

Napisano
9 godzin temu, 62545tomasz napisał:

to i ja kupiłem działkę. Zielony jestem co dalej...krok po kroku.

hehe

to kupiłeś na słowo że jest budowlana i nie sprawdziłeś? Jak się urzędas pomylił to co wtedy?

Jak pisali wyżej MPZP prawdę Ci powie (jak jest). Poza tym dużo googluj bo jest sporo artykułów jak krok po krok przejść przez formalności.

Napisano
11 godzin temu, 62545tomasz napisał:

pozdrawiam

@rwIcIknapisał większość rzeczy, które musisz ogarnąć. Patrząc po tym co piszesz jesteś kompletnie zielony a to dopiero początek przechodzenia przez formalności.

Wstępnie zacznij się rozglądać za ekipą budowlaną bo znalezienie kogoś dobrego w Twojej okolicy może przeciągnąć rozpoczęcie budowy nawet do roku jak się nie wstrzelisz w terminy.

Radzę popytać po znajomych itp. i szukać polecanej osoby niż kogoś z internetów.

Żebyś bezsensownie nie łaził po WiK, PGNiG ( o ile chcesz gaz) i Tauronie przygotuj wnioski o wydanie warunków technicznych przyłączy, od tego się właśnie zaczyna. O ile z wodą i kanalizacją i Tauronem wszystko jakoś pójdzie jak się ogarniesz to przy gazie pamiętaj, że od podpisania umowy przyłączeniowej do wykonania przyłącza mija zazwyczaj rok.

Buduj :oki:

Napisano
19 godzin temu, 62545tomasz napisał:

pozdrawiam

przede wszystkim powoli i spokojnie. ;] Ja też kupiłem działkę, która w rejestrze gruntów była jako rolna. Ważne co jest w planie zagospodarowania. Po prostu będziesz musiał ją odrolnić (gminie będzie na tym zależało, bo to większy podatek), ale to może być już nawet po budowie jak kolega wyżej napisał.

Co do wytyczania granic, to nikt za Ciebie tego nie zrobi ani nie sfinansuje. W ogóle nastaw się, że teraz to Ty będziesz za wszystko płacił. Nie tylko za konkretną robotę, ale za wszystkie potrzebne papiery, wypisy, wyrysy, mapki. Żyjesz w takim kraju, który wymaga od Ciebie mnóstwa papierów, żeby zbudować dom. Jedna instytucja państwowa wymaga papierów wydawanych przez inną, która to każe sobie za to te papiery zapłacić. Taki paradoks ;]. Wytyczenie granic robi geodeta z uprawnieniami. Nie polega to tylko na tym, że przyjedzie i wbije patyki, ale uruchamia procedurę urzędową, muszą być powiadomieni wszyscy sąsiedzi o dacie tego wytyczenia, na wypadek gdyby mieli jakieś uwagi, a potem po wytyczeniu musi to gdzieś pozgłaszać i wygenerować kolejne papiery. I nie bierze za to 100 pln ;]

Ja też byłem zielony przed budową. Szczerze polecam Ci: znajdź w swojej okolicy dobrego architekta i zleć mu przygotowanie wszystkiego potrzebnego do uzyskania pozwolenia na budowę. On będzie wiedział do jakiego urzędu, do którego pokoju, co odpisać na dane pismo, co jeszcze potrzebne, załatwi warunki przyłączy, zrobi albo zaadaptuje projekt, załatwi geologa do badania gruntu, geodetę do posadowienia projektu na działce itd.  A Tobie zaoszczędzi mnóstwo czasu i nerwów. Tylko żeby był z okolicy, gdzie będziesz budował. To zapewne zna konkretnych ludzi w urzędach, wodociagach, elektrowni itd

Napisano
20 godzin temu, maro_t napisał:

Szczerze polecam Ci: znajdź w swojej okolicy dobrego architekta i zleć mu przygotowanie wszystkiego potrzebnego do uzyskania pozwolenia na budowę

Podpinam się pod powyższe - samemu szkoda czasu i nerwów.

A nawet jak wyjdzie ciut drożej to policz swój czas jaki będziesz musiał poświęcić i nerwy i na pewno dojdziesz do wniosku, że warto było.

No chyba, że siedzisz 24H/dobę w domu to już inna sprawa :)

Napisano

Nie przesadzajcie,

wystarczy trochę wiedzy i chęci a samo uzyskanie papierów do pozwolenia na budowę nie jest iście skomplikowane.

Tauron - wniosek (najlepiej osobiście, przez neta wychodzą ceregiele), warunki przychodzą do 2 tygodni. WiK - to  zależy gdzie, czasem podobna droga jak w energetyce, PGNiG (PSG) wniosek i po tygodniu miałem warunki. Geodeta, pierw mapa do celów projektowych, potem już architekt wrysowuje budynek (mapa w DWG), następie wytyczenie osi budynku i wpis do dziennika budowy. Ja się trochę nalatałem, bo nie byłem do tego kompletnie przygotowany i jakoś żyje.

Zostaje kwestia uzyskania papierów w urzędzie miasta w wydziale ochrony środowiska i w wydz. architektury ;]

Sam wniosek i pozwolenie na budowę to już pryszcz (przynajmniej u mnie).

Ale pracując normalnie jak Kowalski na etacie 8-16 raczej nie do przebrnięcia ;)

Napisano
17 godzin temu, komor napisał:

Nie przesadzajcie,

wystarczy trochę wiedzy i chęci a samo uzyskanie papierów do pozwolenia na budowę nie jest iście skomplikowane.

Oczywiście, że nie jest skomplikowane jak wszystko w życiu gdy masz "wiedzę i chęci". Pytanie tylko po co się doktoryzować na tym etapie?Ja zwyczajnie nie miałem na to czasu, gość co robił mi projekt:

-przerysował go z projektu w necie nanosząc moje poprawki

-zrobił poprawki już na gotowcu po uzgodnieniach

-zrobił adaptację

-załatwił wszelkie papiery w UM i Starostwie, przyjeżdżałem i mówił mi tylko telefonicznie, gdzie muszę podejść (do którego pokoju) i podpisać. Robi to kilka razy w miesiącu, urzędnicy go znają, nie ma potrzeby bujania się bo coś nie tak podpisane, czy wymaga zmiany. Acha-zrobił to w cenie projektu.

Geodeci też mi pomogli, bo pod dom i zabudowę mam zostawione tyle działki ile potrzeba na dom i garaż, reszta to rolne, więc podatku mam rocznie poniżej 100zł.

Na doktoryzację przyjdzie czas przy różnych wyborach materiałów na różnych poziomach budowy, tam będzie miał realny wpływ na to co się dzieje, kwity niech zostawi fachowcom.

Chyba, że ma bardzo dużo czasu, ja takiego nie miałem budując się 200 km od miejsca zamieszkania.

Napisano

Poszukaj se architekta, bo jesteś więcej niż zielony.

Ewentualnie dużo czytaj w necie.

Napisano
Dnia 15.03.2018 o 07:19, rwIcIk napisał:

Podatek od rolnej jest niższy :ok:

No nie wiem. Z tego co ja się orientuje to dopiero powyżej 1 ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.