Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

fiat 1.4 8V 77KM luz zaworów

Featured Replies

Napisano

szybkie pytanie 

fiat doblo 1.4 8v 77KM benzyna 2007 rok,  jaki powinien być luz zaworów? 

Auto ma 110kkm przebiegu,  z tego 80kkm na LPG. 

Narazie nic nie stuka,  ale chcę profilaktycznie sprawdzić 

Dzięki 

Napisano

Luzu teraz to Ci nie podam - ale jedną rzecz pamiętaj - jeśli w jakimś zaworze  trzeba zmienić luz - daj nową płytkę. Żadne przekładanie używanych płytek.
Chyba że chcesz za pare kkm wałek wymieniać. A jak z gazem to dodaj 5setek więcej do seryjnej wartości - szczególnie na wydechach.

pozdr

Napisano

Ssący 0,30mm

wydechowy 0,40mm

na zimnym :)

Napisano

Stukać nie będzie raczej, jak już to będzie za "ciasno" wszystko zależy jak lpg jest wyregulowane i czy jest sprawne.

Napisano
10 godzin temu, technix napisał:

szybkie pytanie 

fiat doblo 1.4 8v 77KM benzyna 2007 rok,  jaki powinien być luz zaworów? 

Auto ma 110kkm przebiegu,  z tego 80kkm na LPG. 

Narazie nic nie stuka,  ale chcę profilaktycznie sprawdzić 

Dzięki 

Stukać nie będzie bo zawory się wypalają (bardziej przy LPG) więc trzonek idzie w górę i kasuje luz, jak co to pierwszym objawem braku właściwej regulacji będą wypalone zawory ;) 

Napisano

A jak to jest z fiatowskimi silnikami diesla JTD/mJTD 8V? Wg instrukcji powinno się sprawdzać i regulować luz co ok. 60 tys. km. Byłem w dwóch serwisach gdzie usłyszałem, że w tych silnikach luzu się nie reguluje. Ktoś przerabiał temat?

Edytowane przez bochumil

Napisano
1 godzinę temu, bochumil napisał:

A jak to jest z fiatowskimi silnikami diesla JTD/mJTD 8V? Wg instrukcji powinno się sprawdzać i regulować luz co ok. 60 tys. km. Byłem w dwóch serwisach gdzie usłyszałem, że w tych silnikach luzu się nie reguluje. Ktoś przerabiał temat?

W zwykłych jtd 8V to się płytkami reguluje; ssący 025-0,35/wydech 0,30-0,40. W mjtd 8V pewnie będzie to samo:)

Napisano

To na pewno, bo głowica raczej ta sama. Mnie chodzi bardziej o to czy faktycznie jest tam sens ingerować. Znajomy mechanik mnie straszy, że jak się nic nie dzieje, to lepiej nie ruszać, bo może być gorzej. Oczywiście jeśli się na to zdecyduję to do byle Kazia auta nie wstawię ;)

Napisano

Sprawdzić nigdy nie zaszkodzi a jak zamiast dopuszczalnych 0,40 będzie 0,45 albo 0,30 będzie 0.25 to można sobie przecież darować ustawianie

Co do tego typu układu to nawet Japończycy zalecali regulacje po 100kkm-więc jak masz więcej...

Napisano

Ja bym na regulację pojechał choćby jutro, ale nie mam w pobliżu zaufanego, ogarniętego mechanika. Spróbuję ustalić ile jest ceregieli ze ściągnięciem pokrywy zaworów i jak załatwię szczelinomierze to może sprawdzę sobie sam. Gdyby ktoś dysponował manualem do tego silnika lub bliźniaczych w Alfie, Oplu i SAABie to byłbym wdzięczny.

Napisano
17 godzin temu, volf6 napisał:

Sprawdzić nigdy nie zaszkodzi a jak zamiast dopuszczalnych 0,40 będzie 0,45 albo 0,30 będzie 0.25 to można sobie przecież darować ustawianie

Co do tego typu układu to nawet Japończycy zalecali regulacje po 100kkm-więc jak masz więcej...

Może i zalecali po 100 Tys , ale nie przy LPG. Z doświadczenia w tych silnikach po 15-20 tys km na LPG wszystkie zawory wydechowe miały praktycznie zerowy luz. Przy zasilaniu gazem bardzo ważna jest regulacja zaworów dużo częściej niż zaleca producent 

Napisano
6 godzin temu, Pepcio napisał:

Może i zalecali po 100 Tys , ale nie przy LPG. Z doświadczenia w tych silnikach po 15-20 tys km na LPG wszystkie zawory wydechowe miały praktycznie zerowy luz. Przy zasilaniu gazem bardzo ważna jest regulacja zaworów dużo częściej niż zaleca producent 

Regulacja lpg w tym wypadku była właściwa? Mam do czynienia z 1.1 8v Fire instalacja 2 generacji luz po 20kkm praktycznie bez zmian.

Napisano
20 godzin temu, steyr napisał:

Regulacja lpg w tym wypadku była właściwa? Mam do czynienia z 1.1 8v Fire instalacja 2 generacji luz po 20kkm praktycznie bez zmian.

Pracowałem lata w ASO mieliśmy wiele 1,1 / 1,2 z LPG i to czasem na wtrysku, praktycznie zawsze była konieczna regulacja zaworów wydechowych po 20 max 40 tys.

Napisano
16 godzin temu, Pepcio napisał:

Pracowałem lata w ASO mieliśmy wiele 1,1 / 1,2 z LPG i to czasem na wtrysku, praktycznie zawsze była konieczna regulacja zaworów wydechowych po 20 max 40 tys.

O ASO mam wyrobiony swój temat, ostatnio rozmawiałem z właścicielem 2 letniego BMW. Zeszliśmy na temat ASO, to powiedział mi że ma sprawdzonego doradcę którego nieraz "poratował" butelką dobrego % tylko po to żeby jego samochodem dobrze się "zaopiekowali":hehe: U siebie w 1.2 16v Fire mam "hydraulikę", przy takim zużyciu gniazd jak piszesz po przebiegu 135kkm na lpg [w sumie 212kkm]  powinien się skonczyć zakres pracy samoregulatorów;)  Póki co nic się nie dzieje.

Napisano

A jak to jest z płytkami do tego 1.4 8v? Bo tak szukam po sklepach internetowych/allegro to nie bardzo mogę znaleźć, są normalnie dostępne w sklepach motoryzacyjnych czy trzeba jechać do ASO?

Napisano

Być może znajdziesz w intercars'ie:

https://sklep.intercars.com.pl/szukaj/plytki-regulacyjne-luzu-zaworow-1070218/

Potrzebujesz jedynie dokładne oznaczenie płytki. Płytki stopniowane są co 0,05 mm. Inna wysokość płytki to inna końcówka w kodzie. W ustaleniu kodu podkładki na pewno pomocna będzie strona FIAT EPER. 

Napisano

W ASO dawno by już wyregulowali, co więcej by nie zerżnęli jak za zboże... Jeszcze trzeba mieć na uwadze, że trzeba wymienić komplet uszczelek pokrywy zaworów, w tym najważniejsze - oringi w pokrywie!

Edytowane przez krowka

Napisano
4 godziny temu, gandw napisał:

A jak to jest z płytkami do tego 1.4 8v? Bo tak szukam po sklepach internetowych/allegro to nie bardzo mogę znaleźć, są normalnie dostępne w sklepach motoryzacyjnych czy trzeba jechać do ASO?

Plytki sa dostepne w Intercars lub CER Motor. Koszt okolo 10PLN/szt

Napisano

Już to widzę, że kupując określoną liczbę płytek ustawi się zawory... W trakcie ustawiania okaże się, że coś nie tak, na bank tak będzie ;l

Napisano
Godzinę temu, krowka napisał:

Już to widzę, że kupując określoną liczbę płytek ustawi się zawory... W trakcie ustawiania okaże się, że coś nie tak, na bank tak będzie ;l

Najpierw mierzysz i liczysz/kombinujesz (w sensie gdzie które płytki można zamienić) a potem kupujesz te brakujące:ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.